Μουσική Ανταρσία #42: Τραγούδια που πρέπει να ακούσει κάθε συνωμοσιολόγος!

pacman

Μετά τις τελευταίες εκπομπές και το Friday Night Special που σας παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα, ήρθε η ώρα να κλείσουμε την θεματική που μας απασχόλησε αρκετά αυτό το διάστημα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας δυστυχώς είναι μέρος της ζωής μας. Αν και μερικές από τις θεωρίες αυτές είναι βλακώδεις (βλέπε επίπεδη γη), οι περισσότερες είναι επικίνδυνες για την κοινωνία μας (βλέπε αντιεμβολιαστικό κίνημα). Το πρόβλημα είναι πως πολλές φορές οι καλλιτέχνες συνηγορούν κι οι ίδιοι στη διασπορά fake news και θεωριών συνωμοσίας. Όταν για παράδειγμα συγκροτήματα όπως οι Muse τραγουδούν για το πως η εξουσία ελέγχει τους Αμερικανούς πολίτες, ακροδεξιοί πολιτικοί όπως ο Ντόναλτ Τραμπ, χρησιμοποιούν τον ντόρο για να ανέλθουν στην εξουσία.

Ο Kanye West τραγούδησε πως το AIDS δημιουργήθηκε σε εργαστήριο, ο Prince μύησε τους ακροατές του στην θεωρία των chemtrails και η Madonna μας δίδαξε πως μας κυβερνούν οι Illuminati. Γίνεται κατανοητό λοιπόν πως οι μάζες επηρεάζονται από mainstream καλλιτέχνες, οι οποίοι με ευκολία πλασάρουν κάθε τρεις και λίγο θεωρίες που ενδέχεται να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους.

Βέβαια πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που έχουν δημιουργήσει ύμνους κοινής λογικής, μερικές φορές και άθελά τους. Σε μία περίοδο που καθένας δηλώνει πως η άποψη του έχει την ίδια βαρύτητα με επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα, τότε καλό είναι αραιά και που να αναλύουμε τους λόγους που μας οδήγησαν εδώ σήμερα. Ας είναι λοιπόν αρωγός μας η μουσική!

Gojira – Global Warming

Οι Gojira είναι στην κυριολεξία ο εφιάλτης των συνωμοσιολόγων. Πρόκειται για μπάντα με οικολογική συνείδηση, η οποία προωθεί με κάθε ευκαιρία το μήνυμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Κάθε φορά που ένας κρετίνος θα πετάγεται και θα λέει πως η κλιματική αλλαγή είναι μία μεγάλη συνωμοσία για να πουλήσει περισσότερες λευκές συσκευές η Φουτζίτσου, απλά βάλε το τραγούδι να παίζει, καθώς ειρωνεύεται με τον καλύτερο τρόπο όλους εκείνους που ψάχνουν φρικτές δικαιολογίες για να ανακυκλώσουν τα σκουπίδια τους και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Pink Floyd – Brain Damage, Eclipse

Κι εκεί που προσπαθούν να σε πείσουν πως η ανθρωπότητα δεν έφθασε ποτέ στο φεγγάρι και πως πρόκειται για μία πλεκτάνη χειραγώγησης της μάζας, ξαφνικά βγάζουν το gps για να τους οδηγήσει ο δορυφόρος μέχρι το σκυλάδικο στον Κεραμεικό.

“And if your head explodes with dark forbodings too, I’ll see you on the dark side of the moon”…
“I can’t think of anything to say except… I think it’s marvellous! Hahaha! “

Serj Tankian – Harakiri

Μέσα σε εξήντα μόλις χρόνια η ανθρωπότητα αφάνισε το 60% της άγριας πανίδας του πλανήτη! Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχτηκε το θαλάσσιο οικοσύστημα, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης πλαστικών. Ωστόσο το μεγαλύτερο μας πρόβλημα θα παραμένει το ότι η κυβέρνηση επέβαλε την χρέωση της πλαστικής σακούλας και την αντικατάσταση των παραδοσιακών καλαμακίων. (sigh) Μήπως πρέπει επιτέλους να δούμε την “μεγαλύτερη εικόνα”;

Rage Against The Machine – Wake Up

Το δέχομαι πως η συγκεκριμένη επιλογή είναι λίγο παράδοξη, αφού το τραγούδι μιλάει για θεωρίες χειραγώγησης του πληθυσμού από κυβερνήσεις. Αν όμως το καλοσκεφτούμε, οι περισσότεροι “αφυπνισμένοι” έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου από πασίγνωστους συνωμοσιολόγους, όπως ο Alex Jones και το ελληνικό κακέκτυπο του, Δημοσθένη Λιακόπουλο. Οκ, ναι είναι αστείο να ψυχαγωγείσαι καμιά φορά ακούγοντας τους να λένε μαλακίες στον αέρα τηλεοπτικών καναλιών, ωστόσο μετά από λίγο παύει να είναι αστείο. Κυρίως γιατί πρόκειται για επικίνδυνους ανθρώπους που διασπείρουν επικίνδυνες θεωρίες και πραγματικά μειώνουν το μέσο όρο του παγκόσμιου δείκτη νοημοσύνης!

The Isley Brothers – Journey To Atlantis

Ε μα, τώρα μάλιστα! Μια σωστή θεωρία συνωμοσίας, θέλει την χαμένη ήπειρο της Ατλαντίδας να έχει βυθιστεί κατά τη διάρκεια πυρηνικού πολέμου χιλιάδες χρόνια πριν. Μία ακόμη καλύτερη, ελληνική παραλλαγή της, θέλει την γιγαντιαία αυτή ήπειρο να έχει βυθιστεί στο Αιγαίο κάπου μεταξύ Σαντορίνης και Πάρου. Το διάβασα στο fimes.gr, πρέπει να είναι αλήθεια!

Εν τω μεταξύ είναι εύκολο να καταλάβουμε πως οι περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας δεν θα υπήρχαν, αν μερικοί μερικοί διάβαζαν λίγη Γεωγραφία! Never skip your Geography classes sheeple!

Daft Punk – Around The World

 

CCeaR
Αυτός ο διάλογος θα παραμένει για χρόνια ο αγαπημένος μου!

Τι υπέροχο τραγούδι για να βάλεις σε πάρτι των οπαδών της επίπεδης γης!

ATC – Around The World

Ωπ, κι άλλο “Around The World”! Για να εμπλουτίζουμε την λίστα!

Red Hot Chili Peppers – Around The World

Ε… Εντάξει, σταματάω!