The Series Corner: Final Space

final-space

Τι είναι το Final Space; To Final Space δεν είναι απλά μια σειρά, αλλά ένα ταξίδι. Είναι το όνειρο του δημιουργού, Olan Rogers, που έγινε πραγματικότητα μετά από μία πορεία 8 χρόνων, με τη σειρά να έχει τον τότε τίτλο Gary’s Space. Κάθε λεπτομέρεια στο animation, κάθε μικρό κομμάτι της ιστορίας έχει γίνει με προσοχή ώστε ο θεατής να μείνει καθηλωμένος στην οθόνη του. Ας μην περιττολογούμε, όμως, και ας ξεκινήσουμε το review.

Story

Πρόκειται για ένα comedic Space Opera, με πρωταγωνιστή τον Gary Goodspeed, τον έναν και μοναδικό κρατούμενο του Galaxy One, του διαστημόπλοιου, που ο Gary εκτίει την 5ετή ποινή του. Όλα αυτά τα χρόνια, ο Gary βρίσκεται ολομόναχος μέσα στο πλοίο, και επισκευάζει καθημερινά δορυφόρους ως μέρος της ποινής του. Μόνη του παρέα στο πλοίο τα ανδροειδή του πλοίου, ο H.U.E.(το πρόγραμμα ελέγχου του πλοίου) και ο KVN, μία τεχνητή νοημοσύνη με σκοπό να ενοχλεί απεριόριστα τον Gary ώστε αυτός να μην τρελαθεί επειδή είναι ολομόναχος.

ezgif-3-ea029252b6fb

Τα βράδια ο Gary στέλνει μηνύματα στην αγαπημένη του, Quinn(την οποία είχε δει μόνο μια φορά στην ζωή του, εξαιτίας της μπήκε φυλακή και το χειρότερο, αυτή δεν γνωρίζει τίποτα). Λίγες μέρες, λοιπόν, πριν εκτίσει την ποινή, ο Gary βρίσκει ένα ιπτάμενο πράσινο πλασματάκι, το οποίο ονομάζει Mooncake. Τον Mooncake όμως, τον κυνηγάνε μισθοφόροι του Lord Commander(κεντρικού κακού της σειράς), επειδή ο Mooncake είναι ένα υπερόπλο που μπορεί να καταστρέψει το σύμπαν ολόκληρο. Και έτσι ο Gary καταφέρνει και βρίσκεται στο κέντρο όλων των γεγονότων και από εδώ ξεκινάει η ιστορία μας.

Story telling

Κάθε επεισόδιο του Final Space αφηγείται την ιστορία του σε 2 χρόνους, έχοντας ένα αρχικό segment σε κάθε επεισόδιο με τον πρωταγωνιστή να επιπλέει άσκοπα στο διάστημα, και σε συνέχεια το υπόλοιπο επεισόδιο δείχνει στο κοινό πως έφτασε σε αυτή την κατάσταση, δίνοντας μια αίσθηση ολοκλήρωσης, όσο η σειρά πλησιάζει προς το τέλος της σεζόν.

Η αρχη του τελους
Η τέχνη της αρχής του τέλους.

Αυτό που κάνει το Final Space μοναδικό, όμως, είναι ο τρόπος που δημιουργοί κατάφεραν να συνδυάσουν εξαιρετικό χιούμορ και πρακτικά αστεία, με την τραγωδία, το πόνο και το χάος, ενώ παράλληλα άφθονες μάχες κρατάνε το μάτι του τηλεθεατή κολλημένο στην οθόνη. Καλά το διαβάσατε, το Final Space είναι μια τραγωδία μεταμφιεσμένη σε Space Opera. Χαρακτήρες πεθαίνουν σαν να μην υπάρχει αύριο, το αίμα ρέει ασταμάτητα και το κοινό μένει άφωνο στις εξελίξεις της πλοκής.

Τέλος, οι διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων είναι γεμάτοι ζωή, με το καθένα τους να φέρνει κάτι διαφορετικό στο παιγνίδι. Ακόμα και ασήμαντοι χαρακτήρες, οι οποίοι πιθανότατα εμφανιστούν ξανά στην σειρά, έχουν αρκετό development, για να είναι διαφέρουν από το υπόλοιπο cast. Αυτό ισχύει διπλά για κάθε ανδροειδές!

Animation

Με μία πρώτη ματιά, το animation του Final Space, φαίνεται απλοϊκό, όμως παρακολουθώντας ένα ένα τα επεισόδια, μπορούμε να παρατηρήσουμε όλες τις λεπτομέρειες. Δεν κολλάει καθόλου, είναι γρήγορο και τα ειδικά εφέ είναι καλοφτιαγμένα. Βέβαια, υπάρχουν μερικά σημεία που φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο delay ή fps drops και κάποιες φορές τα εφέ είναι υπερβολικά πολλά, με αποτέλεσμα ο θεατής να χάνεται. Επίσης, ο συνδυασμός των 3d και 2d σκηνών είναι ένα αναγκαίο κακό που μαστίζει τoν πληθυσμό των σημερινών animation. Παρόλα αυτά, πρόκειται για αρκετά δυνατή απεικόνιση και το ποιο σημαντικό από όλα είναι πως δεν κουράζει το μάτι.

giphy

Voice Acting

Με εξαίρεση τον δημιουργό του Final Space/φωνή του Gary, Olan Rogers(που είναι η πρώτη του μεγάλη δουλειά), όλο το υπόλοιπο cast της σειράς αποτελείται από κορυφαία ονόματα. Τρομεροί ηθοποιοί, όπως ο Fred Armisen, Steven Yeun(Glenn από το TWD) και η Tika Sumpter χαρίζουν τις φωνές του στην σειρά, ενώ Voice actors όπως ο Tom Kenny(η φωνή του Μπομπ Σφουγγαράκη), και ο Coty Galloway, δείχνουν καθαρά επαγγελματική δουλειά. Μεταξύ των δυο κατηγοριών, εμφανίζεται ο David Tennant, ο γνωστός σε αρκετούς 10ος Doctor, που παράλληλα έχει δώσει φωνή σε αρκετούς animated χαρακτήρες, και παραχωρεί μια από τις καλύτερες του ερμηνείες σαν τον Lord Commander, τον κεντρικό κακό της σειράς.

maxresdefault
Lord Commander: Now with 50% more scottish attitude!

Final Thoughts

Καμία σειρά δεν υπάρχει χωρίς ατέλειες, αλλά το Final Space καταφέρνει να τις προσπεράσει και να παρουσιάσει ένα διαστημικό έπος, που μέχρι το τέλος θα αφήσει άφωνους τους θεατές.