Μουσική Ανταρσία #49: 6 αγαπημένα είδη μουσικής που θα ακούσεις στο Athens Retro Festival!

αφίσα του athens retro festival

Καλοκαιράκι! Η καλύτερη περίοδος για φεστιβάλ και συγκεκριμένα για ένα από τα καλύτερα της πόλης: το Athens Retro Festival, που επιστρέφει το τελευταίο τετραήμερο του Ιουνίου. Η Αθήνα ντύνεται με ρετρό διάθεση και ετοιμάζεται για ένα όμορφο νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο!

Φυσικά, πέρα από τα υπέροχα εκθέματα που υπάρχουν στο φεστιβάλ και όλες φυσικές τις εξαιρετικές υπηρεσίες, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η μουσική, αφού μερικά από τα καλύτερα μουσικά σχήματα της πόλης, θα βγαίνουν στη live σκηνή δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό.

Η ομάδα μας θα βρίσκεται και τις τέσσερις ημέρες στην είσοδο του φεστιβάλ, όπου θα πραγματοποιήσει live εκπομπή μαζί με τους φίλους του ραδιοφωνικού σταθμού. Επιπλέον σας ετοιμάζουμε μία σειρά άρθρων για το Athens Retro Festival, αφιέρωμα στην σημερινή εκπομπή και φυσικά μουσικές λίστες που θα μας βάλουν στο κλίμα.

Ας αναπολήσουμε όμως λίγο μερικά από τα αγαπημένα μας ρετρό ιδιώματα και να γνωρίσουμε μερικά κρυμμένα διαμάντια που “στόλισαν” τη μουσική βιομηχανία!

Bubblegum Pop

Το πρώτο κύμα της σκηνής αυτής ξεκίνησε στα late 60s. Ένα μουσικό ιδίωμα που εξαρχής στόχευσε να σαγηνεύσει τις νεαρότερες ηλικίες. Ένα μουσικό ιδίωμα απλό λιτό και απέριττο που εξαπλώθηκε στο δυτικό κόσμο μέχρι και το 1977, που έκαναν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους οι πρώτες ντισκοτέκ. Τα πιο γνωστά μουσικά σχήματα είναι φυσικά οι “The Lemon Pipers“, “1910 Fruitgum Company” και “The Ohio Express“. Κάθε ρετρό συλλέκτης που σέβεται τον εαυτό του, έχει έστω ένα δίσκο από τα προαναφερθέντα σχήματα.

Beat Rock

Μέχρι και σήμερα, οι λεπτομέρειες για την προέλευση τις beat rock αγνοούνται. Πρόκειται για ένα από τα προγενέστερα είδη της rock ‘n’ roll, γέννημα θρέμμα των 60s. Η μουσική διαφοροποίηση έχει να κάνει με το ότι οι ρυθμοί αυστηρά παραμένουν στα 4/4. Παρά τον κανόνα αυτό όμως, η μουσική είναι επαναστατική για την εποχή. Ξεπηδάει από το Liverpool και κάνει το γύρο του κόσμου. Οι “Beatles“, ως πρωτοπόροι δίνουν σάρκα και οστά στο κίνημα και στην πορεία ακολουθούν οι θρύλοι “Rolling Stones“. “The Animals“, “The Kinks“, “The Dennison” και πολλές ακόμη μπάντες δίνουν σάρκα και οστά στη μουσική με την οποία μεγαλώσαμε. Εγώ βέβαια επισυνάπτω το αγαπημένο μου τραγούδι από τους “Herman Beats“!

Electro Swing

Τι συμβαίνει όταν αναμιγνύουμε vintage swing με jazz, house, hip hop και EDM; Μα φυσικά ίσως το καλύτερο μουσικό ιδίωμα των 00s. Ένα είδος ριζοσπαστικό που κράτησε τις ρίζες της swing, την πακετάρισε και την παρουσίασε με τον ωραιότερο τρόπο στο σύγχρονο κόσμο. Από το “Caravan Palace” και “Caro Emerald” μέχρι τον “Parov Stellar” και τους πιο πρόσφατους “Boogie Belgique“, έχουμε μία σκηνή που ακόμη προσφέρει. Αφήνω το αγαπημένο Volta, που αν και σχετικά πρόσφατο, το έχουμε τιμήσει άπειρες φορές στην εκ

80s Indie Rock

Η Βρετανία αποτέλεσε μητέρα για πολλά παρακλάδια του ροκ. Η Indie Rock βέβαια ξεπετάχτηκε από τα σπλάχνα της μας γρήγορα διέσχισε την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Shoegazing, Alternative, Post Punk, College Rock βρίσκονται στην αγκαλιά της Indie Rock, η οποία άκμασε στα 70s και τα 80s. “The Pixies“, “The Cure“, “Verve“, “R.E.M.“, “The Jesus and Mary Chain“, “Nirvana“, “Sonic Youth“. Πόσες υπέροχες μπάντες μπορείς να πρωτοθυμηθείς; Μπάντες που οι τότε συντηρητικοί καταδίκαζαν, μα διαδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ στις pubs. Όχι και άσχημα έτσι;

Jazz Funk

Νέα Ορλεάνη! Η πόλη που το 19ο αιώνα γέννησε την jazz, την μητέρα της σύγχρονης μουσικής. Η πόλη των καταχρήσεων, της λάσπης και του ξέφρενου γλεντιού. Σημείο κατατεθέν, αφού από εκεί ξεπετάχτηκε και η Jazz Funk, η πιο ευδιάθετη ένωση που θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος και που μέχρι και σήμερα “ντύνει” ταινίες του Hollywood! Αυτό το υποείδος χαρακτηρίζεται από γρήγορους ρυθμούς, ηλεκτρονικό ήχο και φυσικά synthesizer, αφού είναι ένα από τα πρώτα ιδιώματα που το συμπεριέλαβαν στις συνθέσεις! “The Bottle“, “Rock Creek Park“, “Chameleon“, “The Revolution“, “Earth, Wind & Fire“!

70s – 80s Disco Pop

Μα φυσικά γίνεται να αφήσουμε εκτός τη χρυσή εποχή; Τα χρόνια που οι νεότεροι όλοι θα θέλαμε να ζήσουμε έστω και για λίγο! Ευτυχώς που υπάρχουν και εκδηλώσεις όπως το Retro Festival, όπου μπορούμε να βιώσουμε κάπως την αίγλη και την ομορφιά της εποχής! Άλλη τη λένε New Wave, Synth-Pop, Electronic, μα ο παράγοντας είναι κοινός. Καλλιτέχνες που έχουν αφήσει ιστορία και έχουμε τιμήσει, όπως οι “Boney-M“, “Eurythmics“, “Duran Duran“, “Madonna“, “David Bowie“. Ίσως πρόκειται για το ιδίωμα που αγαπήθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στην Ελλάδα, αφού “γεννήθηκαν” ντισκοτέκ σε ολόκληρη τη χώρα. Αγαπάμε!