Μουσική Ανταρσία #53: Τραγούδια που αγαπήσαμε από τα Nek’s Decks!

Όσοι μας διαβάζετε και ακούτε τις εκπομπές μας από παλιά, γνωρίζετε πολύ καλά την αγάπη μας για την Τέχνη του Ραδιοφώνου. Από το Λύκειο ακόμη ξενυχτούσαμε με το mp3 στο χέρι και τα ακουστικά στα αυτιά, ακούγοντας εκπομπές, όπως του Κώστα Μυλωνά στον Ατλαντίς.

Κακά τα ψέματα: Από τότε το ραδιόφωνο παρακμάζει. Υποφέρει από πολλές “πληγές”, η ανάλυση των οποίων δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή.

Όσα χρόνια όμως κι αν έχουν περάσει, υπάρχουν ακόμη παραγωγοί που θαυμάζουμε και αγαπάμε. Παραγωγοί που ακόμη και σήμερα μας μαθαίνουν νέα τραγούδια και που υπηρετούν μέχρι τέλους την Τέχνη.

Ένας από αυτούς τους παραγωγούς είναι ο αγαπημένος μας φίλος, Νεκτάριος Κυριάκου, ο οποίος αποτελεί ακρογωνιαίος λίθος του Radioalchemy!

Nek's Decks Show Photo
Η εκπομπή Nek’s Decks, παίζει κάθε Πέμπτη και Κυριακή στο Radio Achemy.

Η εκπομπή του Νεκτάριου είναι μία πραγματική αχτίδα φωτός για τους λάτρεις της σύγχρονης ροκ και όλων των παραπλήσιων μουσικών ιδιωμάτων. Μία εκπομπή δίχως airplays, η οποία έχει σκοπό να αναδείξει νέους καλλιτέχνες, αλλά και τραγούδια που ίσως προσπεράσαμε από τις λίστες μας. Εν μέσω lockdown, πραγματικά η εκπομπή είναι μία ανάσα για εμάς!

“Έστω κι ένας άνθρωπος να περάσει καλύτερα αυτές τις ώρες, είναι μία σημαντική κατάκτηση! Γιατί δεν έχει στεγανά, δεν έχει βαρίδια, δεν έχει εξαρτήσεις”! – Νεκτάριος

Σε μία εποχή που τα ΜΜΕ παραπαίουν, η ελεύθερη και ανεξάρτητη Ραδιοφωνία μάχεται με νύχια και με δόντια για να επιβιώσει. Στην εποχή που ο ρομαντισμός της Μουσικής τείνει προς εξαφάνιση, τέτοιες εκπομπές είναι το ύστατο οχυρό, ενάντια στη βίαια εμπορευματοποίηση που βιώνουμε τις τελευταίες δεκαετίες, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τα Nek’s Decks έχω κρατήσει άπειρες μουσικές λίστες. Δεν ήταν λίγες οι φορές που γνωρίσαμε νέα τραγούδια μέσα από τα μουσικά θεματικά βράδια του πολυαγαπημένου μας φίλου. Θέλησα λοιπόν, να μοιραστώ μερικά από τα τραγούδια αυτά μαζί σας. Είμαι σίγουρος πως κάποια από αυτά θα τα γνωρίζετε. Αν όμως καταφέρω να σας μεταφέρω έστω κι ένα νέο κομμάτι για εσάς (το οποίο σας αρέσει), τότε θα είμαι ευτυχισμένος. Άλλωστε κι εγώ έχω σταθεί τυχερός, έχοντας γνωρίσει τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια μέσα από το Ραδιόφωνο – και τα συγκεκριμένα από τα Nek’s Decks!

Down by the River – Dirty River Boys

“Αν διασχίσεις το ποτάμι, ποτέ δε θα γυρίσεις πίσω!” Κάτι τέτοιο φαίνεται πως ισχύει με τη ρουστίκ alternative rock μουσική των Dirty River Boys. Ποτάμια, πυρίτιδα, κηλίδες αίματος, φυσαρμόνικες, banjo και άρτια far west αισθητική, συνθέτουν το απόλυτο εισαγωγικό κομμάτι για τη μουσική του σχήματος. Αγαπημένη μπάντα, γεμάτη potential!

In the Dutch Mountains – The Nits

Κανένα άρθρο δεν είναι ολοκληρωμένο, αν δεν αποδώσουμε φόρο τιμής στους προπάτορες της σύγχρονης μουσικής. Οι The Nits, είναι pop συγκρότημα των 70s-80s, από τις Κάτω Χώρες. Αν και η μουσική τους ήταν καλοδουλεμένη και υπέροχη, ποτέ δεν ξεπέρασαν σε δημοτικότητα άλλα παρόμοια συγκροτήματα της εποχής τους. Αυτό δείχνει τον υπερκορεσμό της εποχής. Εγώ τους ανακάλυψα στα 26 μου, μέσω των Nek’s Decks. Από τότε, το “The Dutch Mountains”, έχει βρει τη θέση του σε πολλές από τις μουσικές μου λίστες.

Raise Hell – Dorothy

Arrive, Raise Hell, Leave! Η Dorothy, με το άψογο “γρέζι” στη φωνή της, μας μιλάει για την εκρηκτικότητα της νεολαίας. Δυνατά riffs, εθιστικό ρεφρέν και ρυθμοί που ξεσηκώνουν και τους πιο δύσκολους ακροατές. Η επιτομή του δυτικού αμερικανικού ροκ!

Esperanza – Moriaty

Με επιρροές από RATM, The White Stripes, Wu Tang Clan και Manic Street Preachers, οι Moriaty δημιουργούν ένα εκρηκτικό μουσικό μίγμα, το οποίο “απογειώνει” το ροκ των 10s και early 20s. Με δύο εξαιρετικούς δίσκους φέτος, η επιτυχία τους περιμένει άμεσα!

Trans-Siberian Standoff – VIZA

Πραγματικά, τι συμβαίνει με την Καλιφόρνια και τα εξαιρετικά alternative ροκ σχήματα που έχουν “γεννηθεί στην αγκαλιά της”, από τα zeroes μέχρι σήμερα; Οι ανατολίτικες επιρροές της μπάντας από τον frontman των SOAD, Serj Tankian, δεν είναι τυχαίες, καθώς το σχήμα συνεργάστηκε μαζί με τη δισκογραφική του και άνοιξε πολλές συναυλίες του. Μάλιστα ο Serj συμμετέχει στο τραγούδι “Victor”. Από τα 9 ep και studio albums τους, ξεχωρίζει αναμφίβολα το “Made in Chernobyl”, με τον “Τρανσιβηρικό” να κερδίζει την κορυφή!

Voodoo Mon Amour – Diablo Swing Orchestra

Είναι βουντού αγάπη μου! Έλα και φθάσαμε στο καλύτερο. Οι Diablo Swing Orchesta είναι η Ε-ΠΙ-ΤΟ-MH του σουηδικού avant garde rock! Μία μπάντα που κατάφερε να συνδέσει rock, metal και swing με τεράστια επιτυχία! Ναι, καλά διαβάσατε! Τα τραγούδια τους αμέσως φτιάχνουν τη διάθεση των ακροατών και είναι άκρως εθιστικά. Έχω “κολλήσει” μαζί τους από το 2016, όταν και τους άκουσα για πρώτη φορά στην εκπομπή! Ευχαριστώ Νεκτάριε!

Αν θες να ακούσεις κι εσύ Nek’s Deck, ακολούθησε τη σελίδα του Radioalchemy στο facebook, για όλες τις ανακοινώσεις σχετικά με επερχόμενες εκπομπές!

Αν θες να διαβάσεις ένα ακόμη άρθρο για το ραδιόφωνο, πάτησε εδώ!