The Book Corner: Ο Λανφέστ του Τρόυ 1 – Το Φίλντισι του Μαγοχάμοθ

LANFEUST_0001

Στις αρχές του 2020 ήρθε στη διαδικτυακή κοινότητα του GreekComics μία ανακοίνωση που θα έπιανε αρκετούς εξ απρόπτου. Όπως ανακοινώθηκε τότε θα ετοιμαζόταν μία έκδοση γαλλοβελγικού κόμικ, το οποίο δεν είχε κυκλοφορήσει στα αγγλικά και θα εντασσόταν στο είδος του heroic fantasy. Το συγκεκριμένο κόμικ θα κυκλοφορούσε από τις εκδόσεις της Λέσχης Φίλων Κόμικς και εν τέλει έφτασε στα χέρια μας τον Μάιο του 2020. Η Λέσχη Φίλων Κόμικς μέχρι φέτος είχε κάνει λίγες, αλλά εξαιρετικές εκδοτικές προσπάθειες όπως οι Περιπέτειες του Περτουίλαμπι του Don Rosa και το Ελ Τζο και η έκδοση του Λανφέστ σηματοδοτεί την έναρξη μίας καινούριας εποχής με μεγαλύτερη εκδοτική παρουσία.

Μια μικρή εισαγωγή σχετικά με την έκδοση

Lanfeust-de-Troy-greek2.jpg.19da316d422bdd40bcd40a7b41332360
Η υπέροχη εισαγωγική σελίδα με το χάρτη και τα βιογραφικά των χαρακτήρων

Για να πω την αλήθεια, πέραν κάποιων σειρών της Μαμούθ δε έχω εντρυφήσει στα BD και διαβάζω κυρίως αμερικάνικα κόμικ, οπότε η ανακοίνωση της ΛΕΦΙΚ με χαροποίησε ιδιαίτερα γιατί θα μπορούσα να έρθω σε επαφή με ένα γαλλοβελγικό κόμικ που θα εκδοθεί σε ποιότητα αντίστοιχη της γαλλικής και μάλιστα στα ελληνικά.

Το συγκεκριμένο κόμικ ανήκει στη γαλλοβελγική σχολή (Bandes dessinées), τους σημαντικότερους εκπροσώπους της οποίας, τους έχουμε συναντήσει στην Ελλάδα με τη μορφή του Λούκυ Λουκ, του Αστερίξ, του Ιζνογκούντ και άλλων σειρών, κυρίως της Μαμούθ Comix. Πρόκειται για μια σειρά των Christophe Arleston και Didier Tarquin, οι οποίοι επιμελούνται το σενάριο και το σχέδιο αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένοι συντελεστές αποτελούν γνωστά ονόματα στους γνώστες των BD, αλλά στα ελληνικά είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε δουλειά τους. Παλαιότερα είχε παρουσιαστεί στο GreekComics και ένα scanlation του πρώτου τεύχους, οι συντελεστές του οποίου το χρησιμοποίησαν σαν βάση και για την έντυπη μορφή του αρκετά χρόνια μετά. Το Μάιο λοιπόν ύστερα από επίσκεψη στη Λέσχη, αγόρασα το τεύχος, το διάβασα και ενθουσιάστηκα. Ας ξεκινήσουμε από την ιστορία.

Ιστορία

Lanfeust-de-Troy-greek3.jpg.8afea91e929ca0e542f870a900cc4a2a

Ο κόσμος του Λανφέστ είναι ο πλανήτης του Τρόυ, στον οποίο ο κάθε άνθρωπος έχει μια δική του δύναμη. Πρόκειται για ένα κλασικό σύμπαν όπως αυτά που συναντάμε συχνά σε medieval fantasy κόσμους. Ο πρωταγωνιστής μας είναι ο Λανφέστ, ένας άνδρας που εργάζεται σαν σιδηρουργός λόγω της δύναμης του να μπορεί να λιώσει μέταλλο με τα μάτια του. Είναι αρραβωνιασμένος με τη Σιάν, τη μεγάλη κόρη του μάγου του χωριού Νικολίδη. Μία μέρα ανακαλύπτει εντελώς τυχαία ότι κρατώντας το σπαθί ενός ιππότη που το φέρνει για επισκευή αποκτά την απόλυτη δύναμη και μπορεί να χρησιμοποιήσει όποια δύναμη επιθυμεί.

Ο Νικολίδης συμπεραίνει ότι αυτό συνέβη επειδή η λαβή του εν λόγω σπαθιού περιέχει το φίλντισι του Μαγοχάμοθ, ενός μαγικού πλάσματος στον κόσμο του Τρόυ και γι’ αυτό το λόγο ξεκινάει με τον Λανφέστ και τις δύο κόρες του, ένα ταξίδι για την Έκμουλ την πόλη που κατοικούν άλλοι πρεσβύτεροι που θα μπορούν να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη και μπορεί ο Λανφέστ να έχει τις μαγικές αυτές δυνάμεις.

Ο πρώτος αυτός τόμος είναι ξεκάθαρα εισαγωγικός και αφορά τις περιπέτειες των τεσσάρων ηρώων από το χωριό Γκλίνιν μέχρι την Έκμουλ, στη διάρκεια των οποίων κερδίζουν έναν ακόμα σύντροφο, τον Χέμπους ένα τρολ που χάρη στα ξόρκια του Νικολίδη μεταμορφώνεται σε έναν πράο και ιδιαίτερα χρήσιμο συνοδοιπόρο.

Σενάριο

Lanfeust-de-Troy-greek4.jpg.7c8a2177ddabce2f23b1a4b79cfcb74e

Ο Arleston είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις ιστορίες του που εντάσσονται σε fantasy κόσμους και ο Λανφέστ είναι μια από τις πιο γνωστές δουλειές του και όχι άδικα. Κατ’ αρχάς στην πρώτη σελίδα έχουμε μια πρώτη γνωριμία με τους χαρακτήρες του κόμικ, κάτι που μου θύμισε (για καλό λόγο) τον Αστερίξ. Μάλιστα έχουμε και μια πρώτη επαφή με τον κακό μας, ο οποίος δεν εμφανίζεται σε αυτό το άλμπουμ, αλλά στο επόμενο. Από τις πρώτες γραμμές και με τη βοήθεια ενός χάρτη ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο του Τρόυ, τους πρωταγωνιστές και τις προυπάρχουσες σχέσεις τους με αποτέλεσμα με το που ξεκινάς το άλμπουμ να νιώθεις μέρος αυτού του σύμπαντος.

Παράλληλα αν και το Φίλντισι του Μαγοχάμοθ είναι εισαγωγικό άλμπουμ ο Arleston κάνει εξαιρετικό character work, τόσο με τον πρωταγωνιστή όσο και με τη σχέση του με τη Σιάν και την προκλητική αδερφή της, τη Σίξι. Παράλληλα οι δυνάμεις που κατέχουν οι ήρωες χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στις περιπέτειες τους, είτε για να υπερκεράσουν κάποιο εμπόδιο είτε για χιουμοριστικούς σκοπούς. Και μιας που το ανέφερα, το άλμπουμ εμπεριέχει πολύ μεγάλες δόσεις χιούμορ. Αν και έχουμε να κάνουμε με μια σειρά μεσαιωνικής φαντασίας όπου τα concepts είναι λίγο πιο σοβαρά, ο Arleston διακωμωδεί αρκετά στοιχεία του όλου είδους και χρησιμοποιεί αρκετά αστεία σε όλη τη διάρκεια του άλμπουμ, ακόμα και για να σπάσει τον πάγο σε σοβαρές καταστάσεις.

Σχέδιο-Χρωματισμός

Lanfeust-de-Troy-greek5.jpg.7e4655dcd211691d882942ed5b094a68

Το σχέδιο του Tarquin θα θυμίσει σε πολλούς τις γαλλοβελγικές τεχνοτροπίες στο Αστερίξ, ενταγμένες σε ένα μεσαιωνικό κόσμο. Με λίγα λόγια είναι πανέμορφο και με πολλές λεπτομέρειες όσον αφορά εκφράσεις των προσώπων και τοποθεσίες. Ταυτόχρονα ο χρωματισμός που χρησιμοποιεί η έκδοση της Λέσχης Φίλων Κόμικς είναι του Matteo Livi και είναι μεταγενέστερος του αρχικού, τον οποίο έχω δει σε κάποιες εικόνες και μου φαίνεται πολύ κατώτερος. Πρόκειται για ένα κόμικ με πολύ πλούσια παλέτα χρωμάτων με το κάθε ένα να βοηθάει πολύ το σχέδιο του Tarquin, τονίζοντας τις λεπτομέρειες και κάνοντας την ατμόσφαιρά του ακόμα ομορφότερη. Κάθε σελίδα είναι χάρμα οφθαλμών.

Έκδοση

Αρχικά να πούμε τα θετικά. Είναι πολύ όμορφο που η Λέσχη Φίλων Κόμικς αποφάσισε σε μια δύσκολη εποχή (θυμίζω ότι το κόμικ κυκλοφόρησε λίγο μετά το τέλος της πρώτης καραντίνας) να προχωρήσει σε μια εκδοτική προσπάθεια που χρειάζεται επένδυση και συνέπεια, την οποία φαίνεται ικανή να τηρήσει. Από όσα κόμικς έπιασα το 2020 στα ελληνικά, ο Λανφέστ έχει μακράν την ομορφότερη έκδοση. Το εξώφυλλο είναι σκληρόδετο με υπέροχα χρώματα και το μέγεθος είναι 23 Χ 32 εκατοστά.

IMG_20210102_204402
Μια φωτογραφία-σύγκριση του μεγέθους του τελευταίου Αστερίξ με τον Λανφέστ για να διακρίνει κανείς τις διαφορές

Η προσπάθεια της εκδοτικής δεν είναι απλά να εκδώσει ένα γαλλοβελγικό κόμικ, αλλά να έχει την ίδια ποιότητα έκδοσης με τη γαλλική και παραπλήσια τιμή. Το μέγεθος είναι σημαντικά μεγαλύτερο από του Αστερίξ και του Λούκυ Λουκ, κάτι που βοηθάει πολύ τα υπέροχα καρέ να αναδειχθούν, ενώ το χαρτί είναι ματ και όχι ιλουστρασιόν κάτι που αποτελεί την κύρια διαφορά σε σχέση με την ξένη έκδοση. Και για όλο αυτό το πακέτο, δηλαδή μια εξαιρετική ιστορία και μια όμορφη έκδοση, η τιμή είναι μόλις στα 12 ευρώ, δηλαδή φθηνότερα από τη Γαλλία. Στην ελληνική αγορά δύσκολα βρίσκει κανείς γαλλοβελγικά κόμικς, πόσο μάλλον σε αυτήν την τιμή και με τόσο πιστή μεταφορά της γαλλικής έκδοσης.

Ένα από τα αρνητικά της έκδοσης είναι το ματ χαρτί που προαναφέραμε. Η ποιότητα του είναι καλή και όμορφη στο χέρι, αλλά δεν αναδεικνύει όσο θα έπρεπε τον υπέροχο χρωματισμό του Livi και ανά σημεία τα χρώματα φαίνονται λιγότερο ζωντανά και πιο θολά. Το δεύτερο είναι η γραφιστική επιμέλεια όπου κάποια ηχητικές κραυγές έχουν μείνει αμετάφραστες και άλλα φαίνονται λίγο άσχημα σε σύγκριση με τη γαλλική έκδοση. Ωστόσο ύστερα από συζητήσεις στο GreekComics ξέρουμε πως αυτά θα διορθωθούν στον επόμενο τόμο.

Και τώρα έρχεται…ο Θάνος

Cover_23-12-20.jpg.b8a61b97a9b51866b2f258cd0908134f
Το εξώφυλλο του δεύτερου άλμπουμ όπως ανέβηκε πριν λίγες μέρες στο GreekComics

Αν υπάρχει μια παθογένεια των εκδοτικών που έχουμε τονίσει αρκετές φορές σε εκπομπές και συζητήσεις μας με ανθρώπους των κόμικς είναι η κυκλοφορία του πρώτου, εισαγωγικού άλμπουμ ή volume μιας σειράς του εξωτερικού χωρίς να βγάζουν τη συνέχεια. Αυτό γίνεται είτε γιατί δεν υπάρχει πλάνο είτε γιατί δεν υπάρχει γνώση αν η σειρά θα τραβήξει. Παρ’ όλες τις δυσκολίες του 2020, το δεύτερο άλμπουμ της σειράς ήρθε μόλις χθες! Να κάνουμε μια παρένθεση λέγοντας ότι η σειρά Λανφέστ του Τρόυ έχει οχτώ άλμπουμ συνολικά και ουσιαστικά δύο arcs να πιάνουν από τέσσερα άλμπουμ το κάθε ένα.

Εκτός του δεύτερου, υπάρχει προγραμματισμός και για την έκδοση του τρίτου και του τέταρτου άλμπουμ που ολοκληρώνουν το πρώτο arc, κίνηση που με ενθουσιάζει, ενώ η τιμή δεν θα αλλάξει. Σε αυτό το δεύτερο άλμπουμ θα γνωρίσουμε και τον Θάνος που θα είναι ο βασικός κακός της σειράς. Αυτό που έχουμε μάθει από την εισαγωγή του πρώτου άλμπουμ ότι είναι πειρατής, με δυνάμεις τηλεμεταφοράς και είναι εξίσου ευαίσθητος στις δυνάμεις του Μαγοχάμοθ όπως ο Λανφέστ. Προσωπικά το περιμένω εναγωνίως και σίγουρα θα έχουμε review και για αυτό το άλμπουμ.

Μπορείτε να αγοράσετε το πρώτο και το δεύτερο άλμπουμ του Λανφέστ από το e-shop της ΛΕΦΙΚ και από το e-shop των εκδόσεων Οξύ που έχουν την αποκλειστική διανομή. Το προτείνω ανεπιφύλακτα, καθώς είναι σίγουρα ένα από τα πέντε καλύτερα κόμικς που διάβασα το 2020. Καλή χρονιά σε όλους και ελπίζω να τα λέμε πιο συχνά μέσω του anthem.gr και της ραδιοφωνικής μας εκπομπής!