The Movie Corner: Thank You Cena

John Cena Retirement

Είναι επίσημο! Ο John Cena σταματάει την καριέρα του ως professional wrestler. Όχι ακόμα βέβαια. Το 2025. Αλλά, ετοιμάζουμε ήδη τις συνδρομές στο Netflix και τα πακέτα χαρτομάντιλα για να μην χάσουμε δευτερόλεπτο από το retiring tour του. Οι λόγοι της απόσυρσής του φυσικά είναι περισσότεροι από ένας. Λίγο η ηλικία και το σώμα που γερνά, λίγο το βαρύ πρόγραμμα του Hollywood, έφεραν το αναπόφευκτο.

Για τα highlights και τις μεγάλες wrestling στιγμές, που μας χάρισε ο Cena, έχουμε καιρό να τις θυμηθούμε. Τώρα σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να κοιτάξουμε την τωρινή καριέρα. Κι όχι φίλε/φίλη αναγνώστη/αναγνώστρια. Δεν θα πάμε στα εύκολα τύπου Fast and Furious και Peacemaker. Θα πάμε στα δύσκολα. Στα πρώτα βήματα. Με απλά λόγια, αν στην παραγωγή δεν γράφει WWE Studios, μην το περιμένετε στην λίστα.

The Marine

John Cena Marine

Στα τελειώματα του Doctor of Thuganomics κι ενώ ο Randy Orton δεν παίρνει τον ρόλο, γιατί δεν τα πήγε καλά με τους πεζοναύτες, ο Cena “μαχαιρώνεται” από τον μπράβο του Carlito, Jesus, για να έχει χρόνο για τα γυρίσματα του Marine. Ενός franchise, που συμμετείχε μόνο στην πρώτη ταινία και στην μοναδική από τις 6, που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο Cena έκανε το υποκριτικό του ντεμπούτο ως ένας πεζοναύτης, που παράκουσε τις εντολές των ανωτέρων του για να σώσει ομήρους σε ένα κρησφύγετο της al-Qaeda.

Η πρώτη ταινία του Cena, περιέργως, πήγε καλά εισπρακτικά. Να ‘ναι καλά οι πωλήσεις των DVD. Από κριτικές, όμως, δεν τα πήγαμε φοβερά. Βέβαια, είναι να απορεί κανείς, πως οι επόμενες κατάφεραν να είναι χειρότερες. Ναι οκ, συμβαίνει. Τουλάχιστον εδώ, είχαμε τον Robert Patrick για κακό. Και την αρχή του Super Patriot Cena gimmick.

12 Rounds

John Cena 12 Rounds Movie

Για όσους δεν ξέρουν και καλά κάνουν κατά την γνώμη μου, οι ταινίες των WWE Studios δεν φημίζονται για την πρωτοτυπία τους. Έτσι, η δεύτερη ταινία του Cena με όνομα 12 Rounds είναι ουσιαστικά το Die Hard with a Vengeance, με τον σκηνοθέτη του Die Hard 2 και συμπρωταγωνιστή τον Aidan Gillen (Littlefinger από το Game of Thrones). Κάπως πάλι, η ταινία οριακά βλέπεται. Κι αυτό γιατί ως ταινία δράσης έχει ένα ρυθμό, αρχίζεις να συνηθίζεις τον action hero Cena, αλλά από πλοκή και το κάτι παραπάνω, μηδέν εις το πηλίκο. Α ναι. Κι αυτό έγινε franchise. Πάλι χωρίς τον Cena στις επόμενες ταινίες. Γιατί παιδιά μου, αν πουλάνε τα DVD σαν ζεστό ψωμάκι, χαζοί είναι να μην ανοίξουν φούρνο;

Φουλ του DVD

John Cena The Reunion

Αν δείτε ένα μοτίβο που δημιουργείται στις πρώτες ταινίες που πρωταγωνιστεί ο Cena είναι ότι πρακτικά αποτυγχάνουν στις αίθουσες και το σώζουν στις πωλήσεις DVD ή Blu-Ray. Οπότε, σου λέει και το WWE, γιατί να παιδευόμαστε τσάμπα; Πάμε κατευθείαν στο σπίτι. Έτσι, οι δύο επόμενες ταινίες του John Cena, οι οποίες όχι απλά δεν ξέφυγαν σε ποιότητα από τις δύο προηγούμενες, αλλά ήταν και χειρότερες, ήταν το Legendary (2010) και το The Reunion (2011). Ένα αθλητικό δράμα, για να θυμηθούμε ότι έχουμε κι έναν αθλητή για ηθοποιό και ω τι έκπληξη μια ταινία δράσης.

Σκεφτόμουν αν θα ήθελα να περιγράψω την πλοκή γι’αυτές τις δύο ταινίες. Αλλά όταν σκηνοθέτης του Reunion ήταν ένας σύμβουλος των writers των σοου του WWE εκείνης της εποχής, είπα να μην σας κάνω τέτοιο κακό.

Στροφή στο animation

John Cena WWE animation

Οι τελευταίες ταινίες του Cena κάτω από την ομπρέλα του WWE θα ήταν animated. Οι δύο μάλιστα συνεργασίες με μεγάλα ονόματα. Με τον Scooby-Doo και τους Flintstones. Ευλόγως, μπορεί να γεννηθεί η απορία στο οποιοδήποτε, αν τουλάχιστον αυτές βλέπονται. Η απάντηση είναι ναι. Οκ οκ, δεν είναι και Spirited Away. Αλλά, είναι ό,τι μπορεί να περιμένεις από μια ταινία του Scooby-Doo. Μάλιστα, για τον Cena, που είναι το θέμα μας, είναι ακόμα πιο εύκολα τα πράγματα καθώς καλείται να κάνει τον εαυτό του σε μια πλοκή όπως όλες οι άλλες με το συγκεκριμένο τετράποδο. Αντίστοιχα και με τους Flintstones.

Κοίτα να δεις όμως που δεν γλιτώσαμε τις πατάτες. Κι αυτό γιατί ήρθε το Surf’s Up 2. Ενώ το πρώτο Surf’s Up αποτελεί ένα τίμιο mockumentary πάνω στο surf με πιγκουίνους, στο sequel πέσαμε σε περίπτωση παλιάς ορθόδοξης Disney. Δηλαδή sequels που είναι direct-to-video με ό,τι αυτό συναπέγεται. Χαμηλό budget, κακά σενάρια, ακόμη χειρότερες εκτελέσεις. Επίσης, βάλε συνεργασία των πιγκουίνων της πρώτης ταινίας με γνωστούς παλαιστές σε μορφές πιγκουίνων και το αποτέλεσμα δεν έχει σοβαρές ελπίδες να βγει αξιόλογο.

Κλείνοντας…

…αυτό που απέφυγα επίτηδες μέχρι τώρα ήταν να μιλήσω για το υποκριτικό ταλέντο του Cena. Κι αυτό γιατί πιστεύω ότι όλο αυτό το συνονθύλευμα ταινιών εξυπηρέτησε σε έναν σκοπό. Να ψηθεί υποκριτικά ο John. Δεν θα γινόταν ποτέ Anthony Hopkins. Αλλά, κατάφερε λίγα χρόνια μετά να πάει πχ στο Bumblebee ή το F9 και να μην εκτεθεί. Το professional wrestling κρύβει μέσα του την ηθοποιία. Οπότε λογικό αρκετά άτομα από τον έναν χώρο να μεταβούν στον άλλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα γίνεται με επιτυχία όμως.

Ο John Cena είχε πάντα το σωματότυπο και την εμφάνιση να γίνει ένας action hero. Τα κατάφερε πραγματικά όταν πέταξε από πάνω του αυτό το στερεότυπο, άρχισε να παίζει σε κωμωδίες και όταν επέστρεψε στις ταινίες δράσης, φάνηκε το πραγματικό εκτόπισμά του. Το οποίο τον οδήγησε να είναι ο Peacemaker. Οπότε, κοιτάζοντας πίσω, μπορεί κι αυτός όπως κι εμείς, να ευχαριστήσουμε τα WWE Studios, που του έδωσαν την ευκαιρία να κάνει εκεί τα στραβοπατήματά του για να τα καταφέρει αργότερα.

Που θα οδηγήσει η υποκριτική του καριέρα δεν ξέρουμε. Μπορεί να καταλήξει να είμαι μια βελτιωμένη έκδοση του Dwayne “The Rock” Johnson. Δηλαδή, μεγάλο όνομα, σίγουρα λεφτά στο box office και ελάχιστη προσπάθεια. Θα δείξει. Το σίγουρο είναι ότι τον Ιανουάριο του 2025 ξεκινάει το τελευταίο ταξίδι του παλαιστή John Cena και αυτή την φορά We Can See Him!