The Series Corner: Μπαίνοντας στο μυαλό του Nathan Fielder, τρώγοντας τελικά πόρτα

Ο Nathan Fielder δείχνει με το δάκτυλο

Μια συνήθεια που έχουν εκεί στην αμερικάνικη τηλεόραση είναι πολλοί κωμικοί να αναλαμβάνουν εκπομπές. Κακή συνήθεια θα έλεγα όταν δεν μπορούν να διανοηθούν την σπουδαιότητα του να έχεις στο δυναμικό σου Έλληνες παρουσιαστές. Τι να φτουρήσει ο Stephen Colbert μπροστά στο δικό μας μεγαθήριο που δεν τον λένε Σταμάτη και το επίθετο του ίσως κάνει ομοιοκαταληξία με τον ήχο που κάνει η γαλοπούλα (Ναι έκλεψα Tus στο πρώτο μου κείμενο και δεν ντράπηκα καθόλου). Εν πάσει περιπτώσει, talk shows που δεν αντέγραψε κανείς στην χώρα μας, σατιρικές εκπομπές, σειρές μυθοπλασίας κι ένα σωρό άλλα προγράμματα δημιουργούνται από κωμικούς.

Μία τέτοια περίπτωση δεν είναι ο Nathan Fielder. Ο Fielder είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις κωμικών. Δεν θα τον ξέρεις γιατί έκανε κάποιο γνωστό comedy special που ανέβηκε στο Netflix. Δεν θα τον είδες σε sitcom που έκανε πάταγο και είναι χαρακτήρας σε αυτό. Για να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας όμως, δεν γράφω αυτό το άρθρο για να μιλήσω για την ζωή του Fielder και την καριέρα του με κάθε λεπτομέρεια. Ψάχνω απλά μια αφορμή για να μιλήσω για δύο συγκεκριμένες εκπομπές. Ειδικά αν καταφέρω να πείσω κάποιον να δει έστω μία από τις δύο, ένα μεγάλο χαμόγελο θα χαραχτεί στο πρόσωπό μου. Πρόκειται για το Nathan for You και το Rehearsal. Είναι κάπως αναγκαστικό να τα αναλύσω με την σειρά που βγήκαν για να μπορεί να υπάρξει μια λογική συνέχεια. Λογική βέβαια με αυτά που θα πω παίζει να μην υπάρχει έστω στο ελάχιστο.

Το όχι Εφιάλτης στην Κουζίνα με το τραγούδι των highlights του Survivor

Διαφημιστική φωτογραφία για NATHAN for YOU

Είμαστε στο κάπως μακρινό πλέον 2013 και ξεκινάει στο Comedy Central η εκπομπή Nathan for You. Τι παίζει ακριβώς; Ο Fielder, ο οποίος κανονικά στην ζωή του έχει κάνει σπουδές σχετικά με επιχειρήσεις, πηγαίνει σε ανθρώπους που η επιχείρησή τους δεν πάει καλά για να τους προτείνει λύσεις να ορθοποδήσουν. Όμως, οι λύσεις που πέφτουν στο τραπέζι δεν τις λες και τις πιο συνηθισμένες. Κάθε άλλο. Για να γίνει πιο κατανοητό θα περιγράψω τι γίνεται στο πρώτο επεισόδιο.

Το πρώτο segment της συγκεκριμένης σειράς έχει το όνομα Yogurt Shop. Ο Nathan επισκέπτεται ένα κατάστημα στο οποίο οι πωλήσεις για frozen yogurt δεν πάνε καθόλου καλά. Η ιδέα του είναι να αρχίσουν να πουλάνε με γεύση… κακά! Ναι δεν έκανα λάθος. Θα πάει σε ειδικούς που φτιάχνουν γεύσεις από οτιδήποτε είναι πιθανό για να φτιάξει την συγκεκριμένη γεύση, αλλά να τρώγεται κιόλας χωρίς να δημιουργήσει άλλου είδους προβλήματα. Καλεί ανθρώπους να το δοκιμάσουν γνωρίζοντας μόνο ότι πρόκειται για μια καινούργια γεύση ώστε να δει αν πέτυχε. Βγαίνει στους δρόμους να το διαφημίσει.Τελικό αποτέλεσμα; Τεράστια εμπορική επιτυχία. Γευστικά δεν τρωγόταν, αλλά όλοι είχαν την περιέργεια να το δοκιμάσουν.

Αυτή είναι η λογική όλης της εκπομπής. Σκεφτόμαστε έξω από το κουτί, αλλά τόσο έξω που είναι αδύνατον να μην σε πιάσουν τα γέλια με αυτό που παρακολουθείς να συμβαίνει. Βοηθάει σε αυτό πολύ η παρουσία του Fielder, ο οποίος είναι ο κλασικός αμήχανος άνθρωπος που μέσω αυτού θα σε κάνει να τον δεις με καλό μάτι ακόμα κι αν το στόμα του πετά τα πιο παράλογα πράγματα.

Κι αν το Nathan for You ακούγεται ναι μεν περίεργο αλλά κάπως διασκεδαστικό να το βλέπεις, ήρθε η στιγμή να πρίξω κι άλλο κόσμο για το Rehearsal.

Όταν χρειάζεται μία πρόβα για τα μεγάλα γεγονότα της ζωής σου

Nathan0003

Πάμε στο 2022 και με το HBO στις πλάτες μας. Η ιδέα της εκπομπής αν στην περιγράψει κάποιος ίσως να είναι από τα πιο βαρετά πράγματα που έχεις ακούσει. Ο Fielder απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν δυσκολία να εκφράσουν αυτό που επιθυμούν ή θέλουν να κάνουν. Μελετώντας αρχικά τους ίδιους και στην συνέχεια τον κοινωνικό τους περίγυρο που έχει σχέση με το θέμα που τους απασχολεί, βρίσκει ηθοποιούς που θα παίξουν τους ρόλους των ανθρώπων με τους οποίους χρειάζεται να υπάρχει αλληλεπίδραση. Σημαντικό βήμα είναι και η κατασκευή αντιγράφων των τοποθεσιών που γνωρίζουν. Όπως για παράδειγμα ένα μπαρ. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται οι ακριβείς συνθήκες ώστε να γίνουν πρόβες. Με το πέρασμά τους θα προκύψει ένα αποτέλεσμα άξιο εφαρμογής στην πραγματική του ζωή.

Η σειρά ξεκινά από την περίπτωση ενός ανθρώπου που είπε ψέματα στην παρέα του για τις σπουδές του και θέλει να βρει τον τρόπο να πει την αλήθεια. Μια περίπτωση πολύ απλή και αθώα σε σύγκριση με το τι ακολουθεί στα επόμενα επεισόδια. Είναι δεδομένο ότι ορισμένα σημεία της σειράς είναι σενάριο. Κάνει, όμως, τόσο θολές τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ πραγματικού και φανταστικού. Ακόμα και τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, παραδέχομαι ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ σε ποιο σημείο σταματά το σενάριο και περνάμε στην πραγματικότητα. Ή το αντίστροφο. Δεν έχω σκοπό να πω παραπάνω λεπτομέρειες, γιατί πιστεύω είναι αρκετά ανώτερη εμπειρία αν ξέρεις ελάχιστα για το τι συμβαίνει.

Με το τέλος του 6ου και τελευταίου επεισοδίου, ανακοινώθηκε η ανανέωση της σειράς για 2η σεζόν. Ενθουσιαμός και τρόμος υπάρχει ταυτόχρονα στην ιδέα. Τι μπορεί να σκεφτεί το μυαλό του Nathan Fielder να κάνει… Ειδικά με το τέλος που είχε η πρώτη σεζόν, δεν ξέρεις που έχει σκοπό να πάει η σειρά.

ΥΓ. Το Heart of Courage των Two Steps From Hell λίγο πολύ υπάρχει παντού. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην είναι και οι τίτλοι αρχής του Nathan for You. Σε περίπτωση που κάποιος έχει γλιτώσει από αυτό το instrumental κομμάτι, ας πατήσει το play παρακάτω γιατί απλά νομίζει ότι έχει ξεφύγει.