The Movie Corner: Μια ντουζίνα χριστουγεννιάτικες ταινίες

Χαρακτήρες χριστουγεννιάτικων ταινιών

Χριστούγεννα! Η εποχή που στολίζουμε το δεντράκι μας, ακούμε χριστουγεννιάτικες μουσικές, τρώμε μελομακάρονα (και κουραμπιέδες προφανώς, αλλά #TeamMelomakarona) και βλέπουμε χριστουγεννιάτικες ταινίες. Όχι, δεν θα μιλήσω για το Home Alone. Ειδικότερα, με όσους δεν θεωρούν το 2ο καλύτερο από το 1ο. Κρίμα για τους φανς, αλλά κάπου βαρεθήκαμε. Να το πω κι αλλιώς; Θα το δείτε ανεξάρτητα αν θα το βάλω στην λίστα μου. Ποιο το νόημα, λοιπόν, να χαλάμε τις καρδιές μας;

Επίσης, όσο κι αν μ’αρέσει, δεν θα ακούσετε για το Love Actually. Πολύ προφανές δεν είναι; Να σημειώσω ότι θα πρόσθετα στην λίστα το Eyes Wide Shut (ναι αμέ! Έχει Κριστμας Σπίτιρ και την αντίθεση με αυτό), αλλά για Kubrick λέω να πιαστώ κάποια άλλη στιγμή. Τέλος, αισθητή η απουσία του It’s a Wonderful Life από την λίστα. Πέρα του ότι θα δούμε κάμποσο Dickens παρακάτω, υπάρχει σε όλες τις λίστες αυτή η ταινία. Να το βάλουμε κι εμείς; Προφανώς και είναι ταινιάρα, αλλά έστω σε μια ταινία, ας διαφέρουμε.

Σε αυτό το σημείο γελάμε, γιατί από την εισαγωγή έχω ήδη αναφέρει 4 πολύ δημοφιλείς χριστουγεννιάτικες ταινίες. Τι έμεινε για μετά; Έχουμε πραγματάκια, μην αγχώνεστε. Οπότε, ετοιμαστείτε για μια λίστα με αρκετό animation, λίγο live-action, μερικές κλισέ επιλογές και μερικές όχι τόσο.

The Polar Express

Στιγμιότυπο από The Polar Express

Ξεκινάμε από τα βασικά. Χριστούγεννα με Tom Hanks, ένα Express με προορισμό τον Βόρειο Πόλο και ένα αγόρι που αμφιβάλει για την ύπαρξη του ίδιου του Άγιου Βασίλη. Τι άλλο να ζητήσουμε; Λίγο καλύτερη ταινία, αλλά δεν πειράζει. Η μαγεία που σου προσφέρει η πρώτη εξ ολοκλήρου ψηφιακή ταινία είναι αρκετή για να αγνοήσεις οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει. Μάλιστα, από τις 15 Δεκεμβρίου επανακυκλοφορεί στους κινηματογράφους για όποιον τον ενδιαφέρει.

Arthur Christmas

Στιγμιότυπο από Arthur Christmas

Πως θα ήταν άραγε μια ταινία, που συνδυάζει την δημιουργία της Pixar με το γράψιμο του Nick Park (ξέρετε Chicken Run, Wallace & Gromit κλπ κλπ); Σε ένα σενάριο, όπου το όνομα Santa Claus δεν ανήκει σε ένα άτομο, αλλά αποτελεί τίτλο, ο Arthur είναι ο μικρότερος γιος του τωρινού Άγιου Βασίλη. Παρόλο που είναι αρκετά ατσούμπαλος, η καλή του καρδιά θα τον βάλει στην διαδικασία να σώσει την κατάσταση, καθώς ένα κορίτσι κατά λάθος δεν έλαβε το δώρο του την Παραμονή των Χριστουγέννων.

The Christmas Chronicles

Στιγμιότυπο από The Christmas Chronicles

Νομίζω ότι ο Kurt Russell έχει βάλει γερή υποψηφιότητα να μείνει στο μυαλό μου ως ο καλύτερος Άγιος Βασίλης που υπάρχει. Η υπόθεση δεν διαφέρει από τα κλισέ. Δύο αδέρφια και κυρίως η μικρή αδερφή, θέλουν να δουν τον Άγιο, κάπως καταφέρνουν να καταστρέψουν το έλκηθρο χάνοντας τα δώρα και πρέπει τώρα να βρεθεί λύση ώστε να σωθούν τα Χριστούγεννα. Αλλά, το τέρμα συμπαθητικό καστ είναι αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις.

Dr. Seuss’ The Grinch (2018)

Στιγμιότυπο από The Grinch

Έχουν υπάρξει μεταφορές του How the Grinch Stole Christmas! ξανά στο παρελθόν. Από το all time classic animated TV Special του θρύλου των Looney Tunes, Chuck Jones, μέχρι την live action μεταφορά του 2000 με τον Jim Carrey. Επιλέχθηκε όμως αυτή του 2018, λόγω της τρομερής δουλειάς του Illumination στο animation και της ερμηνείας του Benedict Cumberbatch ως Grinch. Αν πρέπει να δείτε για πρώτη φορά μία εκδοχή αυτού του βιβλίου, επιλέξτε άφοβα αυτή. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία μεταξύ των μεταφορών των βιβλίων του Dr. Seuss, ενώ ταυτόχρονα έχει πιάσει την κορυφή του box office ανάμεσα σε όλες τις χριστουγεννιάτικες ταινίες όλων των εποχών. Η δύναμη των Minions πιάνει κι εδώ λέτε; Πόσιμπολ.

The Muppet Christmas Carol

Αφήσα του The Muppet Christmas Carol

Μία ιστορία που παίζει πολύ αυτή την εποχή, θα παίξει αναγκαστικά και στην δική μας λίστα. Μια μικρή προοικονομία έγινε και στην εισαγωγή γι’ αυτή. Είναι η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Charles Dickens. Ξέρετε τώρα. Εμπενίζερ Σκρουτζ, τσιγκούναρος, δεν χωνεύει ούτε τ’ άντερά του, φαντάσματα κι άλλα πολλά. Είναι μια ιστορία που όλοι ξέρουμε λίγο ή πολύ. Τι μπορείς να κάνεις για να δώσεις κάτι διαφορετικό; Μα να βάλεις τα Muppets στην εξίσωση. Πάντα θα υπάρχει το Muppets Show. Αλλά, η συγκεκριμένη ταινία είναι από τους πιο ομαλούς τρόπους να μάθει κάποιος, γιατί υπάρχει αγάπη και τρέλα γι’ αυτούς τους χαρακτήρες. Αα μια μικρή, ίσως, ασήμαντη λεπτομέρεια. Τον Σκρουτζ τον υποδύεται ο Michael Caine!

Die Hard

Στιγμιότυπο από Die Hard

Όχι που δεν θα έβαζα το Die Hard σε λίστα με χριστουγεννιάτικες ταινίες. Δεν είμαι ο μόνος που το κάνει παγκοσμίως έτσι κι αλλιώς. Έχει περάσει καιρός που ήμαστε λίγοι. Έχεις, λοιπόν, Bruce Willis στα πολύ καλά του, έχεις για κακό τον απίθανο Alan Rickman και για να μην το κουράζουμε έχεις μία από τις καλύτερες ταινίες δράσης που υπάρχουν.

Klaus

Στιγμιότυπο από Klaus

Δεν υπερβάλω καθόλου όταν λέω πως το Klaus είναι από τις καλύτερες ταινίες που μπορεί κάποιος να βρει στην streaming πλατφόρμα του Netflix. Ο σκηνοθέτης της, Sergio Pablos, δεν είναι κάποιος τυχαίος. Για χρόνια animator μέσα στην βιομηχανία, ήταν το άτομο που έδωσε την αρχική ιδέα για το Despicable Me. Ξεφεύγουμε εντελώς από τις παραδόσεις και τα όσα γνωρίζουμε για τον Saint Nicholas. Mεταφερόμαστε σε έναν φανταστικό 19ο αιώνα. Ένας ταχυδρόμος παίρνει δυσμενή μετάθεση για μια μικρή νησιωτική πόλη, όσο πιο βόρεια πιάνει ο χάρτης. Εκεί θα γίνει φίλος με τον τοπικό κατασκευαστή παιχνιδιών, Klaus. Μία από τις ομορφότερες ταινίες που υπάρχει από πολλές απόψεις. Ταυτόχρονα, ήταν μια από τις μεγαλύτερες αδικίες των 92ων βραβείων Όσκαρ. Η συγκεκριμένη ταινία (όπως και η άλλη ταινιάρα, το I Lost My Body) έχασε το βραβείο από το Toy Story 4!

Tokyo Godfathers

Στιγμιότυπο από Tokyo Godfather

Η ταινία που πρήζω όποιον ξέρω να δει στις γιορτές. Αυτό συμβαίνει, γιατί στην συγκεκριμένη ταινία υπάρχει ένας σπάνιος συνδυασμός. Σκηνοθέτης είναι ένας από τους αγαπημένους μου, ο Satoshi Kon. Πρόκεται για animation. Και είναι για την αγαπημένη μου εποχή. 3 στα 3 δηλαδή! Παραμονή Χριστουγέννων, μια τριάδα αστέγων, η οποία αποτελείται από έναν μεσήλικα αλκοολικό άντρα, μια τρανς γυναίκα και μια έφηβη που έχει φύγει από το σπίτι της, ψάχνει στα σκουπίδια ώστε να βρει δώρα. Εκεί βρίσκουν ένα νεογέννητο μωρό, με ένα σημείωμα για όποιον το βρει, να το φροντίσει. Έτσι ξεκινά μια περιπέτεια για την εύρεση των γονιών αυτού του μωρού.

Στην πιο προσγειωμένη σκηνοθετική απόπειρα του Kon, καθώς είναι πολύ μακριά από την φαντασία και την παράνοια του Perfect Blue και του Paprika, καταφέρνει να δημιουργήσει μία από τις πιο ζεστές χριστουγεννιάτικες ταινίες. Ταυτόχρονα, εξετάζει την πραγματική έννοια της λέξης οικογένεια και τι μπορεί να σημαίνει για τον οποιοδήποτε από εμάς.

The Nightmare Before Christmas

Στιγμιότυπο από The Nightmare Before Christmas

Ένας σκελετός πέφτει τυχαία πάνω σε μια πόρτα και θέλει να αντιγράψει τις παραδόσεις της πόλης πίσω από αυτή. Ναι αυτή είναι η υπόθεση του Nightmare before Christmas, αλλά είναι και πολλά παραπάνω. Ένα dark fantasy musical φτιαγμένο με την τεχνική του stop-motion, κάτω από την σκηνοθετική ματιά του Henry Selick, την φορεμένη ταμπέλα του Tim Burton και την υπέροχη μουσική του Danny Elfman. Σε μία από τις αγαπημένες μου ταινίες, ο Jack φέρνει στο προσκύνιο μία αφέλεια που χρειάζεται να υπάρχει. Σαν ένα μωρό που αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά την ύπαρξη των Χριστουγέννων, ο Jack καλείται να ακολουθήσει αυτό που τον θάμπωσε. Εκεί τον έχει οδηγήσει η βαρεμάρα της δικής του πραγματικότητας. Όμως, όταν καταφέρει να ξεπεράσει το επιφανειακό πρώτο επίπεδο, θα ψάξει να βρει την ουσία ανάμεσα στα λαμπάκια και τα δώρα.

Πάντως, μιας και αναφέρθηκε, αν θέλετε combo Tim Burton με Χριστούγεννο, μπορείτε να ξαναδείτε το Edward Scissorhands και το Batman Returns!

Κάπου εδώ φτάσαμε στις εννιά

Καλά ρε συ Στέφανε, μας κοροϊδεύεις; Ή δεν ξέρεις να μετράς; Γράφεις στον τίτλο ότι θα πεις για μια ντουζίνα χριστουγεννιάτικες ταινίες και τελικά είπες για 9. Τι φασούλα; Χωρίς να τις υποτιμώ ως προς την ποιότητά τους, οι 3 επόμενες ταινίες (ή έστω TV Specials) που ολοκληρώνουν την 12αδα μπήκαν μαζί λόγω της χρονικής τους διάρκειας.

Στιγμιότυπο από The Guardians Of The Galaxy Holiday Special

Ξεκινάμε με φρέσκα ψάρια, το χριστουγεννιάτικο special των Guardians of the Galaxy. Μάλιστα, κυκλοφόρησε 2 βδομάδες μετά το Wakanda Forever (εδώ το δικό μας άρθρο για την ταινία). Πριν το τελευταίο κεφάλαιο της συγκεκριμένης ομάδας στο σύμπαν του MCU, θα τους δούμε σε μια πιο χαλαρή στιγμή. Ο θάνατος της Gamora έχει στοιχίσει στον Peter. Έχοντας ακούσει μια ιστορία, για το πως ο Yondu κατέστρεψε τα Χριστούγεννα στην ψυχή του Peter, ο Drax με την Mantis αποφασίζουν να του κάνουν το καλύτερο δώρο. Τον Kevin Bacon.

Λογότυπο του Mickey's Christmas Carol

Είναι δύσκολο, έως απίθανο, σε μια χριστουγεννιάτικη λίστα να μην αναφερθεί παραπάνω από μία φορά ο Dickens. Μέχρι τώρα εγώ είμαι στις τρεις. Δεν υπόσχομαι, ότι δεν θα υπάρξει τέταρτη. Οπότε, νιώθω την ανάγκη να αναφέρω σε δική μου λίστα την εκδοχή της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας που έχω δει τις περισσότερες φορές. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το Mickey’s Christmas Carol. Οι αγαπημένοι χαρακτήρες της Disney αναλαμβάνουν τους γνωστούς ρόλους του παραμυθιού και το αποτέλεσμα δεν απογοητεύει.

Λογότυπο του A Charlie Brown Christmas

Πάμε να κλείσουμε την λίστα με την επιλογή που δικαιολογημένα θα ακούσεις από πολλούς. Το A Charlie Brown Christmas συνδυάζει άριστα την φιλοσοφία των Peanuts με το κλίμα της συγκεκριμένης γιορτινής περιόδου. Καταπληκτικός Bill Melendez στην σκηνοθεσία και ο Vince Guaraldi στην μουσική σύνθεση. Όποιος δεν το έχει δει ακόμα, να τρέξει αμέσως!

Για να φύγουμε με χαμόγελο…

…θα βοηθήσουν τα TV Specials. Ελπίζω να έδωσα προτάσεις γι’ αυτές τις μέρες, αλλά ακόμα κι αν δεν τα κατάφερα, μακάρι να χαρείτε τα τραγούδια που έρχονται. Ε τώρα αν και πάλι δεν τα καταφέρω, δεν πειράζει. Φάτε έναν κουραμπιέ από μένα! Καλές Γιορτές!!

Σε παραδοσιακά vibes…

…ενώ σε πιο σύγχρονους ήχους!