Friday Night Specials: Survivor Edition

SurvivorGR001

Έχουμε Survivor All Star φίλοι και χωριανοί!!! Ήρθε αυτή η κοσμοϊστορική στιγμή. Όταν, δηλαδή, κατά την διάρκεια ζωής ενός ριάλιτι, τα σημαντικότερα ονόματα των προηγούμενων σεζόν καλούνται να κονταροχτυπηθούν μεταξύ τους. Σκοπός ένας. Να βγει ο απόλυτος νικητής ή αλλιώς ο G.O.A.T. όπως μας έμαθαν τα Αμερικανάκια. Οπότε, συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε το χριστουγεννιάτικο άρθρο, ήρθε η στιγμή για μια ιδιαίτερη έκδοση του Friday Night Specials.

Μαζευτήκαμε εδώ για να αναπολήσουμε μερικές από τις μαγικές στιγμές του ριάλιτι του Ατζούν Ιλίτζαλι, μιας και 5 σεζόν πριν το All Star ήταν αρκετές για να χαρίσουν πλούσιο περιεχόμενο. Εντυπωσιακά αγωνίσματα, στιγμές που συγκίνησαν αλλά και καθήλωσαν το τηλεοπτικό κοινό, γέλιο σε κάθε ευκαιρία και αγωνία στο κατακόρυφο. Έλα, νταξει σταματάω την πλάκα. Σόρρυ σόρρυ πραγματικά. Όποιος θέλει να ακούσει για Κατσούλη, Σοϊλέδη, Σχίζα και λοιπούς, ας φύγει από το άρθρο. Εδώ θα κινηθούμε αλλιώς. Θα θυμηθούμε μερικές από τις στιγμές που μας χάρισαν οι 4 πρώτες σεζόν του Mega (ναι εσύ που μετράς με δάκτυλα, μετράω και την Παταγονία μέσα) και αγνοούνται από την ιστορία. Σαν τον Πετρετζίκη στο MasterChef του Star ένα πράγμα. Αν το φέρει ο δρόμος, θα πιάσουμε και του ΣΚΑΪ. Αλλιώς, σφαχτείτε μόνοι σας σε κανένα hashtag.

Πότε ξεκίνησε η παράνοια με το Survivor

SurvivorGR002

Ενώ θα το ήθελα πολύ, δεν θα πιάσουμε να αναλύσουμε όλη την μυθολογία γύρω από τις 43 (μέχρι τώρα που γράφεται το άρθρο) σεζόν του Αμερικάνικου Survivor. Είναι βέβαια ένα θέμα που θα το πιάσουμε σίγουρα κάποια στιγμή. Θα ήθελα να μεταφέρω μόνο σαν ιστορική πληροφορία πως βασίζεται στο Expedition Robinson, το οποίο ξεκίνησε στην Σουηδία το 1997 (παίζεται ακόμα και σήμερα). Με λίγα λόγια, δεν ξεκίνησε χθες. Στην Ελλάδα ήρθε το 2003, μόλις 3 χρόνια μετά την Αμερική. Για κάποιον που μπορεί να ζει κάτω από πέτρα και να μην ξέρει τι πραγματεύεται το συγκεκριμένο παιχνίδι, πρόκειται για ένα τσούρμο ατόμων, οι οποίοι παίζουν αγωνίσματα για έπαθλα φαγητού ή ασυλίες και στην συνέχεια αλληλοψηφίζονται μέχρι να μείνει ένας νικητής. Τουλάχιστον στο κανονικό φορμάτ. Στου Τούρκου, είμαστε Big Brother. Αποφασίζει το κοινό.

Το πως κόλλησα εγώ με το παιχνίδι φυσικά και είναι από την προβολή στην χώρα μας. Μετά με τα χρόνια ξεκίνησα χωρίς να αφήσω ποτέ το Αμερικάνικο και υπάρχουν στιγμές που μπορεί να ρίξω μια ματιά και προς Αυστραλία μεριά. Για να το κάνουμε φραγκοδίφραγκα, κολλήσαμε με τον Ντάνο πριν τον Ντάνο, δηλαδή με τον Ηλία Βαλάση. Παρένθεση. Ωραία ειρωνεία της μοίρας η πορεία και των δύο προς την υποκριτική. Βέβαια ο ένας γράφει χιλιόμετρα στο θεατρικό σανίδι, ο άλλος ας μην το πιάσουμε.

Survivor σημαίνει να φας μέχρι και φίδι

SurvivorGR003

Αν κάτσει κάποιος να συγκρίνει τα έπαθλα φαγητού του αρχικού Survivor με παρουσιαστή τον Γρηγόρη Αρναούτογλου σε σχέση με αυτά του ΣΚΑΪ, μιλάμε για την νύχτα με την μέρα. Τα αρχικά έπαθλα του 2ου ήταν τα καλύτερα του 1ου. Φανταστείτε ότι μεγάλο έπαθλο είχε θεωρηθεί για τότε ένα φίδι. Που προφανώς έγινε μεζές. Τώρα τα φίδια, είτε για μερικούς θα είχαν ανθρώπινη μορφή, είτε μπορεί να τα έκαναν κατοικίδια και να τα τάιζαν στο πάρτι της ένωσης. Για να καταλάβουμε τα επίπεδα πείνας, ο Σπύρος Σούλης είχε αναφέρει ότι είχε φάει μέχρι και μυρμήγκια. Αχ βρε Σπύρο. Γιατί πήρες τις πίτσες και όχι τις ασυλίες;

Αλλά για να το πάμε και σε μία άλλη διάσταση, ας κάνουμε δύο συγκρίσεις ίδιων πρακτικά επάθλων. Συνηθισμένο έπαθλο είναι αυτό της επικοινωνίας. Κάθε βδομάδα, η ομάδα που κερδίζει μπορεί να πάρει μηνύματα, να στείλει, μέχρι και να μιλήσει στο τηλέφωνο. Πάμε πίσω στο 2003. Αγώνισμα επάθλου όπου μπορούν να διαλέξουν χωρίς να ξέρουν το περιεχόμενο από κάτι μπαούλα. Διαλέγουν ένα και τους αποκαλύπτεται ότι στο μικρό υπήρχαν γράμματα από συγγενείς. Χαριστικά ο Γρηγόρης τούς τα δίνει. Καμία άλλη επικοινωνία με την Ελλάδα. Συνδεόμαστε;

2017. Έπαθλο καναπέδες, μπύρες, αγώνας Champions League στην τηλεόραση. Άλλη σεζόν, ταξίδι στην Αμερική για ματς των Bucks με τον Γιάννη Αντετοκούμπο. Θυμάστε ποιο ήταν το τεράστιο αντίστοιχο αθλητικό έπαθλο την 2η σεζόν του MEGA; Όχι; Για δείτε εδώ!

Ναι καλά ακούσατε. Το έπαθλο ήταν να δουν τον τελικό του Euro 2004 στο βίντεο, για να μάθουν το τελικό αποτέλεσμα της πορείας της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Όταν ανέφερα προηγουμένως την λέξη “τεράστιο”, δεν το έλεγα καθόλου τυχαία.

Το ξεχωριστό κεφάλαιο ενός ανθρώπου χαμαιλέοντα

Υπάρχουν άτομα που έχουν βρεθεί παίκτες σε διαφορετικά ριάλιτι. Για παράδειγμα, οι παίκτες του πρώτου Ατζουνοσερβάιβορ έγιναν Εισβολείς στο Nomads του ANT1. Υπήρξαν παίκτες που έγιναν παρουσιαστές. Όπως ο Βαλάσης, μετά το Survivor παρουσίασε την Φάρμα. Μία περίπτωση όμως δεν είναι σαν τις άλλες. Φυσικά μιλάμε για τον Γιάννη Αϊβάζη.

SurvivorGR004

Γιατί τον αναφέρουμε σε αυτό το άρθρο; Λόγω της Παταγονίας προφανώς. Πάμε να μετρήσουμε λίγο; Λοιπόν, έχουμε αθλητής χάντμπολ στην ΑΕΚ, ηθοποιός, παρουσιαστής Παταγονίας, συμμετοχή στο Dancing with the Stars, παρουσίαση πρωϊνού, παίκτης ριάλιτι επιβίωσης πηγαίνοντας στην εξωτική Κουρούτα, σκηνοθέτης και πάλι παίκτης ριάλιτι κάνοντας autostop σε ασιατικές χώρες. Πφφφφ, πολλά ε;

Αλλά ρε μπαγάσα Αϊβάζη… Δεν θα σταθώ στο καλωσόρισμα στην παγωμένη άκρη του κόσμου με τα ωραία μπουφανάκια σου, ούτε στις χορευτικές σου ικανότητες. Βρε άτιμε. Διπλή οικειοθελή αποχώρηση; Κάτσε για να καταλάβουν και τα παιδιά που μας διαβάζουν.

Πάμε για το πρώτο επεισόδιο:

Πάμε και στο πρόσφατο sequel τώρα:

Μπορεί να τον συμπαθείς ή να τον σιχαίνεσαι. Δεκτά και τα δύο. Προσωπικά είμαι ανάλογα την στιγμή. Παρόλα αυτά, ρε γίγαντα, τι ερμηνειάρες έχεις δώσει και στις δύο αποχωρήσεις; Εντάξει, η μία δεν ολοκληρώθηκε, αλλά η στιγμή έγραψε.

Δεν λείπει το δράμα και η ίντριγκα από το Survivor

Να πιάσω λίγο ένα θεματάκι με τους φανς τους παιχνιδιού; Έχουμε ένα ελάττωμα. Καλά πολλά έχουμε, το ένα θα πιάσουμε τώρα. Όταν ακούγεται η λέξη στρατηγική ή κάποιος παίκτης λειτουργεί βάσει σχεδίου, βγάζουμε σπυριά. Οι νέες γενιές ή αυτές που έγιναν φανατικές με το παιχνίδι στην εποχή του Άγιου Δομίνικου, μεταξύ μας τώρα αυτό, δεν έχετε ζήσει και καμιά τεράστια ίντριγκα. Τσουρομαδήματα πρωινής τηλεόρασης σε prime time βλέπετε. Τι θα γινόταν άραγε αν η αποχώρηση του Βαλάση γινόταν σήμερα; Αφήστε το καλύτερα. Είδαμε και τότε τι εκτρώματα έγιναν…

Κι αν το κλάμα του Ηλία ήταν από τις πιο ανατριχιαστικές στιγμές του Survivor, ο τελικός της επόμενης χρονιάς ήταν από τις μεγαλύτερες παρωδίες που υπάρχουν. Γιατί σου λέει, έχουμε την ορθόδοξη διαδικασία ανάδειξης τελικού νικητή με τους παίκτες που έχουν φύγει να ψηφίζουν αυτόν που πιστεύουν ότι αξίζει να πάρει τα λεφτά. Τι γίνεται όμως όταν οι παίκτες δεν πολυψήνονται γι’αυτό καθώς δεν χωνεύουν κανέναν από τους δύο φιναλίστ; Η απάντηση είναι ότι ψηφίζουν όσοι περίσσεψαν. Νικητής ένας Κωνσταντίνος, σε καλή μεριά τα 200 χιλιάρικα. Δεν τον θυμάται και κανείς. Τώρα αν σε ψηφίζουν τρία άτομα όλα κι όλα, τι σόι νίκη είναι δεν μπορώ να το καταλάβω.

Στις πιο διασκεδαστικές στιγμές του παιχνιδιού…

…αυτό που πρωτοστάτησε ήταν το Survivor του 2017. Το πρώτο της επιστροφής. Δεν είναι τυχαίο ότι η φάρσα του Χρανιώτη στον Σπαλιάρα έχει ξεπεράσει αθροιστικά τα 4 εκατομμύρια προβολές.

Σίγουρα, δεν μπορούμε να παραλείψουμε και το μαγιό του Χρανιώτη, που φήμες λένε ότι ακόμα αρμενίζει στα πέλαγα και μαζί με τον Γιώργο αποτελεί αγάπη μας παλιά από το παιχνίδι επιβίωσης.

Η αγάπη δεν έχει σύνορα ούτε στο Survivor

Βλέπεις τους παίκτες που θα μπουν στο All Star και διαπιστώνεις ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τα ζευγάρια να είναι περισσότερα από τα μπακούρια. Ειδικά αν ισχύουν και μερικά φημολογούμενα ζευγάρια. Κι αν εσείς είσαστε φαν κλαμπ Κατσούλη – Μαριαλένας, να πάτε να μιλήσετε με τους ομοίους σας. Εδώ το ζούσαμε ελληνοτουρκικά. Όχι δίνουμε κανένα λουλουδάκι στην Σαμπριέ όπως ο Βασάλος. Πάμε κανονικά για γάμο.

SurvivorGR005

Την εποχή που η Ναζλί και ο Νίκος, προσπαθούσαν να ζήσουν τον έρωτά τους, παρά τα εμπόδια των οικογενειών τους, τα σύνορα της αγάπης δεν μπορούσαν να κρατήσουν τον Σελίμ μακριά από το κορίτσι μας, την Νάντια. Ναι ναι. Αναφέρομαι στο πρώτο Ελλάδα – Τουρκία, εκείνο που είχε παρουσιαστή τον Μαρκουλάκη. Εκείνο που μας γνώρισε τον Ατζούν για πρώτη φορά και έστειλε τον Βασιλάκη με το speedo του πίσω στην πατρίδα από την 2η μέρα, τάχα για ιατρικούς λόγους. Όχι ότι κυκλοφορούσε με μια χαντζάρα στις παραλίες. Ο έρωτας, που λέτε, ήταν δυνατός. Στην ένωση των ομάδων ήταν και εμφανές. Δεν πειράζει που μετά από κάποιο καιρό χώρισαν τα παιδιά. Σημασία έχει ότι το έζησαν.

Τα Survivor από τα Lidl

SurvivorGR006

Είναι δεδομένο στην ελληνική τηλεόραση, πως αν κάποια εκπομπή κάνει επιτυχία θα τρέξουν τα υπόλοιπα κανάλια να κάνουν το ίδιο ακριβώς! Πέτυχε το Fame Story; Θα κάνουμε το Dream Show. Έκαναν θραύση οι Άγριες Μέλισσες; Θα πλημμυρίσει η οθόνη με σειρές εποχής. Έπιασε ποσοστά τηλεθέασης η επιστροφή του Survivor, τα οποία δεν περίμενε ούτε ο πιο αισιόδοξος άνθρωπος; Ήταν νομοτελειακό ότι τα ριάλιτι επιβίωσης θα γίνουν η νέα (αλλά επιστροφή από τα παλιά) μόδα. Βέβαια, υπάρχει μια λεπτομέρεια εδώ. Αν έχεις budget και λες ότι είσαι σοβαρό κανάλι, κάνεις το Nomads. Αν όχι, τότε σου βγαίνει Survival Secret/Secrets.

Συμφωνείτε κι εσείς μαζί μου ότι είναι τρομερά αστείο πόσο μοιάζει η πορεία των επιλογών (και το αποτέλεσμα που είχαν) του ANT1 από το 2017 κι έπειτα με αυτή του MEGA στις αρχές της δεκαετίας του 2000; Προσέξτε! Ξεκινάμε με Nomads (εσείς να σκέφτεστε Survivor), που για τα δεδομένα του καναλιού πάει ας πούμε καλά. Πάμε σε δεύτερη σεζόν που οριακά θυμόμαστε ότι υπήρξε. Abort Mission!! Πιάνουμε άλλο ριάλιτι. Κάνουμε Φάρμα. Ας κάνουμε την παραδοχή ότι πέτυχε. Δεύτερη σεζόν και δεν την είδαν ούτε οι συγγενείς των παικτών. Abort Mission ξανά, αυτή την φορά για τα ριάλιτι επιβίωσης γενικότερα. Το είδαμε το μοτίβο ελπίζω. Ξεκινήσαμε με κοινό παρουσιαστή να θυμίσω!

Το Nomads είχε ένα ενδιαφέρον, καθώς στην δομή του υπήρχαν ορισμένες διαφοροποιήσεις. Επίσης, το casting της πρώτης χρονιάς ήταν πολύ πετυχημένο με ονόματα που το μέγεθός τους ίσως να μην είχαμε ποτέ μέχρι σήμερα στο Survivor. Ήταν άλλα τα θέματά του, όποιος το είδε τα ξέρει. Αλλά το μεγαλύτερο όλων ήταν το ίδιο το κανάλι. ΞΥΠΝΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ANT1!!! Τώρα για το ριάλιτι της εξωτικής Κουρούτας τι να πούμε; Να το κλείσω με μια κουβέντα για να πάμε παρακάτω; Ήταν εκπομπή στο κανάλι του Μένιου Φουρθιώτη…

Το όχι Survivor στην παγωμένη Γη του πυρός

SurvivorGR007

Να πω την αμαρτία μου, για χρόνια δεν καταλάβαινα γιατί το χιονισμένο Survivor δεν είχε το ίδιο όνομα με τα προηγούμενα. Μετά κατάλαβα ότι οκ αγόρασαν άλλο πρόγραμμα. Είτε για να μας κάνουν να ξεχάσουμε το Survivor, είτε γιατί τα λεφτά για τα δικαιώματα ήταν πολλά. Για όσους δεν έβλεπαν Παταγονία τότε το 2010, ας σκεφτούν ότι σε σχέση με το Survivor ήταν κάτι αντίστοιχο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Εντυπωσιακά αγωνίσματα με στίβους μάχης, έλκηθρα, οχήματα. Δεν ήταν και τόσο κακό. Πληροφοριακά νικητής βγήκε ο Βαγγέλης Γερασίμου. Ο άνθρωπος που από το ιστορικό βίντεο καταγγελίας, θα έλεγα, έφτασε πλέον να είναι γνωστός επιχειρηματίας με μαγαζιά όπως το Shamone.

Επειδή, όμως, κατά βάθος ψοφάμε για ξεκατινάζ, υπάρχει μια απολαυστική στιγμή αυτού του ριάλιτι. Δύο επεισόδια πριν το τέλος, τρεις παίκτες της μιας ομάδας είναι καλεσμένοι στον Όμορφο Κόσμο το Πρωί και είμαστε τυχεροί (ή άτυχοι) που δεν ακούσαμε το πλήρες λεξιλόγιό τους. Μια τηλεοπτική στιγμή που δεν ξεχνιέται ακόμα και σήμερα, καθώς όχι μόνο τσακώνονται μεταξύ τους οι παίκτες, αλλά ο ένας από αυτούς άνοιξε κόντρα μέχρι και με τον Ουγγαρέζο. Αχ ρε Μητσάρα τι τράβηξες κι εσύ…

Είναι απλά ένα παιχνίδι

Καθώς φτάνουμε στο τέλος, δεν θέλω να αποφύγω να σχολιάσω την αφορμή του συγκεκριμένου άρθρου και να πω το εξής. Καλό θα ήταν αργά ή γρήγορα να καταλάβουμε όλοι πως το Σουρβάιβορ Τζι Αρ Ολ Σταρ, φημολογείται για χρόνια και τελικά γίνεται φέτος, γιατί πολύ απλά το project αργοπεθαίνει. Κι αυτό συμβαίνει με μοναδικό υπεύθυνο τον Τούρκο επιχειρηματία. Όταν στην μετά Covid εποχή, το Αμερικάνικο Survivor σταμάτησε να διαρκεί 39 μέρες (το σήμα κατατεθέν του παιχνιδιού) και πήγε στις 26, είναι παράλογο να ακούς πως το δικό μας θα διαρκεί 7(!) μήνες. Είναι αναπόφευκτο ότι θα κουράσει και θα αναγκαστείς να στραφείς στην λύση της ενδοφλέβιας παροχής ριάλιτι στοιχείων από άλλα projects όπως Big Brother, Power of Love κλπ κλπ.

Αυτό που θα πρότεινα είναι να το χαρείτε, να υποστηρίξετε τους παίκτες που αγαπάτε και μέχρι εκεί. Άλλωστε λεφτά από αυτή την υπόθεση θα πάρουν όλοι, εκτός από εμάς τους τηλεθεατές. Μάλιστα, ορισμένοι το 2023, θα μας ζητάνε κι από τα δικά μας για ψηφοφορίες. Οπότε δεν κερδίζουμε κάτι. Εκτός αν είσαι τυχερός σαν εμένα, που μέσω ενός παιχνιδιού γνώρισα καλούς φίλους. Αλλά, έτυχε. Δεν είναι αυτό το στάνταρ. Από την άλλη μεριά, το πως αρμέγει ο Ατζούν το αγαπημένο μου ριάλιτι δεν είναι καθόλου τυχαίο…

Κι επειδή theme από Survivor έχει ξαναπαίξει στην αρθρογραφία του site, πάμε λίγο με Starvation! Καλή συνέχεια!!