Μουσική Σ. #4: Ποιοτική Ελληνική Hip Hop!

Άκου να δεις τι άκουσα τις προάλλες: Υπάρχει ένας θρύλος ο οποίος λέει ότι σήμερα στην Ελλάδα έχουμε ποιοτική hip hop σκηνή.

Παραξενεύτηκα καθώς μου είπαν ότι υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που δεν ασχολούνται μόνο με σεξ, βία, ναρκωτικά και κωλοφτιαγμένα αμάξια.

Και είχε και συνέχεια: Τα τραγούδια τους είναι καλαίσθητα, ενορχηστρωμένα με αληθινά όργανα (!) και άκρως εθιστικά.

εικόνα από συναυλία hip hop

Πέρα από κάθε πλάκα υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που αξίζουν την προσοχή μας. Καλλιτέχνες που έχουν ασχοληθεί με θέματα που αφορούν όλους μας και δίνουν την ψυχή τους για τη μουσική.

Εφόσον λοιπόν στο anthem ασχολούμαστε με το ελληνικό underground, οφείλουμε να παρουσιάσουμε και την ελληνική underground hip-hop σκηνή.

Θέλω λοιπόν να σας παρουσιάσω πέντε υπέροχα τραγούδια του είδους. Το σημερινό άρθρο είναι μικρό λόγω έλλειψης χρόνου, επιφυλάσσομαι όμως να ασχοληθώ περαιτέρω με το θέμα σε μελλοντικά άρθρα.

Ας ξεκινήσουμε το μουσικό μας ταξίδι!

1) Δωδέκατος Πίθηκος – Μεγαλώνουμε

Πολλές φορές ξεχνάμε να ΖΗΣΟΥΜΕ! Ο καιρός περνάει κι εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε πως πέρασαν οι μέρες. Ο Δωδέκατος Πίθηκος μας παροτρύνει να ζήσουμε κοιτώντας μόνο μπροστά, πριν η ζωή φύγει μέσα από τα χέρια μας!

Μεγαλώνουμε αδερφέ. Κι αν μεγαλώνουμε παρέα, κοίτα να είμαστε μαζί ρε, στα δύσκολα και στα ωραία!

2) Ταφ Λάθος – Όταν σε είδα ξανά

Τρομερή εισαγωγή, υπέροχες κιθάρες, εξαιρετική ενορχήστρωση! Ένα τραγούδι με έντονο συναίσθημα! Ο τίτλος τα λέει όλα!

Όταν σε είδα ξανά δεν σου ‘πα γεια, γιατί το πρώτο είναι εύκολο, το δεύτερο πονά. Και από τότε περιμένω στα σκαλιά, ακόμα περιμένω ίδια ώρα μα άλλη χρονιά

3) Εισβολέας – Το αφήσαμε για αύριο

Δεν είμαι φαν του Εισβολέα. Δε θέλω να τον μειώσω σαν καλλιτέχνη, απλά τα τραγούδια του δεν μου κέντριζαν το ενδιαφέρον. Το συγκεκριμένο κομμάτι όμως το έχω αγαπήσει. Το τραγούδι ξεκινάει με απαγγελία του Χρόνη Μίσσιου, από το ποίημα του ιδίου με τίτλο: “Η ζωή μας μια φορά μας δίνεται”. Η απαγγελία λοιπόν, σε συνδυασμό με τους εξαιρετικούς στίχους και την μοναδική ερμηνεία του Εισβολέα απογειώνουν το κομμάτι.

Η ζωή που αλατοπίπερο μας βάζει, (και μας δοκιμάζει) διαφωνίες,ερωτόλογα,τσακωμοί και χαλάζι, γλύκα και γλυκόλογα, βάσανο και μαράζι, σχέσεις ανθρώπινες και ο νους μας σιγοβράζει…

4) Solmeister x Toquel – Στάχτη

Τα δύο τελευταία τραγούδια που επέλεξα για τη λίστα είναι από την ίδια δουλειά. Solmeister και Toquel συνεργάστηκαν και μας πρόσφεραν διαμάντια. Αγαπώ τη μελωδία με το βιολί και τους στίχους του κομματιού! Το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Μυρωδιά γιασεμιού και ένα γλυκόπικρο τραγούδι, ήρθα κι άφησα στην πόρτα σου ένα άσπρο λουλούδι, όταν λυπάσαι κι όταν φοβάσαι να με ακούς, ραπάρω στις βροχής τους ρυθμούς να το θυμάσαι!

5) Solmeister x Toquel – Μαζί και μόνοι

Αν έπρεπε να διαλέξω το αγαπημένο μου τραγούδι της underground hip hop σκηνής, τότε σίγουρα θα ήταν αυτό. Η μουσική του ακορντεόν σε παραπέμπει σε άλλες εποχές, το κομμάτι πλημμυρίζει από συναισθήματα, ενώ οι στίχοι και η ερμηνεία εύκολα φέρνουν δάκρυα στα μάτια! ΔΕΚΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ!

Παλιέ μου φίλε γρήγορα περνά ο καιρός, για αυτό απόψε θέλω να ‘σαι όσα ήθελες μικρός. Θέλω να σε μεθύσω με της φύσης τα χρώματα, με ήχους, εικόνες, γεύσεις κι αρώματα!

Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου η Μουσική Σχιζοφρένεια επιστρέφει σε φουλ ρυθμούς! Be there!