Six Songs: Alternative διασκευές

tumblr_static_alternative

Δεν ξέρω αν είναι μυστικό ή αν το έχω δείξει, αλλά ναι, λατρεύω την alternative/indie/punk σκηνή και προσπαθώ να την προωθώ με το Nick Reviews και το Six Songs. Στο σημερινό Six Songs λοιπόν, θα αναφερθώ σε alternative-punk διασκευές. ΠΡΟΣΟΧΗΗΗΗΗΗΗ! Αν υπάρχει κάτι που θέλω να τονίσω εδώ είναι ότι το Six Songs είναι μία στήλη που δεν ασχολείται με τα “τάδε καλύτερα τραγούδια”. Είναι μία στήλη που ανάλογα με την κατηγορία που αναφέρεται, ξεχωρίζει από τα άπειρα κομμάτια 6 που είναι άξια αναφοράς και τα παραθέτει. Καλύτερα μπορεί να υπάρχουν πολλά, γι’ αυτό ζητάω και τη συνδρομή σας εξάλλου.

Πάμε λοιπόν σήμερα να δούμε έξι διασκευές. Οι διασκευές που θα αναφερθούμε είναι από διάφορα τραγούδια, το ενδιαφέρον είναι πως τις εκτελούν alternative σχήματα (λόγω της ύπαρξης ενός punk συγκροτήματος, το έβαλα και στον τίτλο). Προτίμησα να μη βάλω πασίγνωστα τραγούδια, ξεκινώντας από σχετικά άγνωστα και πηγαίνοντας προς γνωστότερα. Enjoy!

1. Our Last Night-Maps

Ξεκινάμε με τους Our Last Night και τη διασκευή τους στο Maps των Maroon 5. Οι Our Last Night μετά από κάποια χρόνια δισκογραφίας πέρασαν μία περίοδο ηχογράφησης αρκετών διασκευών σε γνωστά τραγούδια. Το Maps ξεχωρίζει. Έμφαση στο κιθαριστικό κομμάτι, το οποίο είναι εξαιρετικό, φωνητικά καθαρά και δυναμικά (που δεν αντιγράφουν τον Adam Levine) με λίγες πινελιές screaming διακριτικά βαλμένες. Το λες και καλύτερο από το αυθεντικό.

2. Like A Storm-Gangsta’s Paradise

Ιεροσυλία που ο τίτλος από Gangsta’s Paradise έγινε Gangster’s Paradise. Anyway είναι από τα πρώτα τραγούδια που εξέδωσαν οι Like A Storm από το νέο τους δίσκο. Και εδώ η διαφορά από το original είναι και πάλι η κιθαριστική προσέγγιση του συγκροτήματος, αλλά και το όμορφο και απλό σολάκι στο τέλος. Μία πολύ καλή και συμπαθητική προσπάθεια.

3. Seether-Careless Whisper

Περιλαμβάνεται στο δίσκο Finding Beauty in Negative Spaces ως bonus track και ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο. Σε κερδίζει απευθείας με την εισαγωγή του. Είναι μία προσέγγιση που κάνει το κομμάτι πολύ πιο δυναμικό και δείχνει πως οι Seether θέλησαν να μη μπουν στα παππούτσια του George Michael, αλλά να προσαρμόσουν το τραγούδι στα δικά τους μέτρα και το αποτέλεσμα δείχνει ότι τα καταφέρνουν περίφημα.

4. Green Day-Working Class Hero

Αν και οι Green Day είναι ο ορισμός του punk σχήματος, σε αυτή τη διασκευή, ακούγονται πιο alternative από ποτέ. To video clip που είναι πραγματικά εξαιρετικό, το αφήνω να το βρείτε μόνοι σας. Δεν περίμενα ποτέ τους Green Day να κάνουν μία τόσο καλή διασκευή σε κομμάτι του John Lennon. Η εισαγωγή του Billy Joe με την κιθάρα καθηλώνει, τα ντραμς και το μπάσο μπαίνουν αρχικά, ύστερα η ηλεκτρική και κάπως έτσι το τραγούδι κορυφώνεται στο ορχηστρικό μέρος, αλλά και φυσικά στο τέλος όπου ακούγεται η φωνή του John από το αυθεντικό κομμάτι.

5. Muse-Feeling Good

Το ότι οι Muse βγάζουν διασκευάρες είναι γνωστό, αφού εκτός του προαναφερόμενου έχουν βγάλει και την καλύτερη εκδοχή του “Can’t take my eyes off you” που αποδεικνύει ότι το έχουν στον τομέα αυτό. Στο Feeling Good δίνουν μία επιβλητική σύνθεση, βασισμένη στο υπέροχο πιάνο, το δυνατό μπάσο και το απίστευτο φαλτσέτο του Bellamy που απογειώνει το κομμάτι τη σωστότερη στιγμή. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι αναμενόμενα εντυπωσιακό.

6. Fall Out Boy feat. John Mayer-Beat It

Αν και failαραν τρελά στη διασκευή του τραγουδιού των Ghostbusters για τη φετινή ταινία (δεν ξέρω αν είναι χειρότερη η ταινία ή το τραγούδι), στο Beat It παρέα με τον John Mayer τα πήγαν περίφημα, θα έλεγα. Σε μία πολύ πιο κιθαριστική εκδοχή του pop ύμνου του Michael Jackson, το συγκρότημα δίνει πιο πολύ σημασία στο να ακούγεται σαν ένα δυναμικό rock κομμάτι που θα σου αφήνει ταυτόχρονα μία πολύ αισιόδοξη αύρα και πετυχαίνει 100% το σκοπό του.

Bonus: Alien Ant Farm-Smooth Criminal

Δε θα μπορούσε να λείψει, δεν ήθελα να βάλω 2 διασκευές του ίδιου original καλλιτέχνη και θεώρησα ότι το Smooth Criminal των Alien Ant Farm είναι γνωστότερο από το Beat It για να μπει στις ψαγμενιές που θέλω να βάλω 😛

Αυτά λοιπόν, περιμένω προτάσεις σας, ίσως για κάποιο part 2 και θα τα πούμε στο επόμενο Six Songs που θα είναι έκπληξη. Ναι, δεν έχω βρει θέμα.