Friday Night Specials: Ξένες σειρές που θα μπορούσαν να γίνουν ελληνικές σαπουνόπερες (Final Part)

Τρίτη βδομάδα, τρίτο επεισόδιο. Τι εννοείτε επαναλαμβάνουμε τα ίδια θέματα; Τι σημαίνει το κάθε άρθρο είναι μία επανάληψη των προηγουμένων; Δεν είναι δυνατόν να υφίσταται κάτι τέτοιο, αγαπητοί αναγνώστες. Είναι σαν να μας λέτε ότι κάθε επεισόδιο της Λάμψης είναι μια επανάληψη του προηγουμένου, και φυσικά όλοι ξέρουμε ότι κάθε επεισόδιο είχε ξεχωριστή πλοκή και έφερνε στο φως νέα δεδομένα.

Τι εννοείς το έχουμε ξεζουμίσει αυτό το αστείο;
Ας μην καθυστερούμε άλλο, καθώς είναι ώρα να δούμε τι μας ετοίμασαν αυτή τη φορά οι συντάκτες του Anthem.gr !

Υποψήφιος Νο. 6: The Leftovers/ Οι Εναπομείναντες.

Η σειρά “The Leftovers” ίσως είναι μία από τις πιο πρωτότυπες των τελευταίων ετών. Αν και κόπηκε νωρίς από το αμερικάνικο network HBO, πιστεύω πως ήρθε η σειρά της Ελληνικής TV να πάρει τα ηνία και να δημιουργήσει τους Εναπομείναντες. Στη πλοκή της σειράς, στις 14 Οκτωβρίου του ‘11, χωρίς να καταλάβει κανείς πως έγινε, το 2% του ανθρώπινου πληθυσμού εξαφανίζετε. Για λίγο επικρατεί το χάος, και πολλοί άνθρωποι γνωστούς τους, άλλοι χάνουν τις ολόκληρες τις οικογένειες τους, και το Departure (όπως ονομάστηκε το συμβάν) γίνεται μέρα Παγκόσμιου Πένθους, κάθε χρόνο στις 14 Οκτωβρίου. Το πιο εξαίρετο στοιχείο για τους Εναπομείναντες, είναι το πόσες ιστορίες μπορούν να δημιουργηθούν σε αυτό το setting, που η Ελληνική σειρά θα μπορούσε να φτιάξει δικιά της υπόθεση και θα θεωρούνταν Canon.

Αλλά επειδή εδώ ήρθαμε για σάτιρα και επειδή έφτιαξα ήδη της φωτογραφίες για σήμερα, θα αναπτύξω τις πτυχές της σειράς, με το σενάριο να είναι ίδιο και απαράλλαχτο με αυτό της αμερικανικής εκδοχής, με την πλοκή όμως να εκτυλίσσεται στα δάση της Καρδίτσας.

Περιεχόμενο: Ο Κότσος Βασιλείου είναι ο αρχιφύλακας του Α.Τ. του Σφενδαμοχωρίου (Mapleton), που βρίσκεται στο νομό Νομό Καρδίτσας, και παρόλο που δεν το χει ξανακούσει ποτέ κανείς το χωριό αυτό, έχει τουλάχιστον 30,000 άτομα πληθυσμό. H “Αναχώρηση” προκάλεσε στον Κότσο πολλά προβλήματα, καθώς πολύ κόσμος από το χωριό εξαφανίστηκε.

Αν και στάθηκε τυχερός και δεν έχασε κανένα δικό του άνθρωπο, η ζωή του Κότσου γίνεται ολοένα και χειρότερη. Η γυναίκα του, η Στεφανία, τον παράτησε για να ενταχθεί σε μια ομάδα από αυτοκτονικούς τρελούς με την ονομασία τα Ένοχα Απομεινάρια (ΕΑ), που το μόνο που κάνουν, όταν δεν προσπαθούν να αυτοκτονήσουν, είναι να μην μιλάνε, να καπνίζουν ασταμάτητα και να κοιτάνε απαξιωτικά τους γύρω ανθρώπους τους. Ταυτόχρονα, ο θετός γιος του, ο Θωμάς, έφυγε και αυτός, αλλά εντάχθηκε σε ένα καρτέλ, όπου δεν κάνω καθόλου πλάκα, μοιράζει παράνομα αγκαλιές. Η κόρη του Κότσου, η Τζίνα, από την άλλη, μένει ακόμα στο σπίτι του αλλά πρόκειται για το πιο εκνευριστικό άτομο για να συζεί κανείς μαζί του. Αν η Τζίνα δεν βρίσκεται έξω να κάνει καταχρήσεις, θα βρίσκει τρόπους για να αυτοκτονήσει χωρίς καν να το θέλει η ίδια.

Οι άλλοι δύο πρωταγωνιστές της σειράς είναι οι Δώρα και Μάκης Θαρραλέου, δύο αδέλφια που οι ζωές τους μετά την “Αναχώρηση” έγιναν τόσο χάλια που θα χρειαζόμουν ένα ολόκληρο άρθρο για να το αναλύσω. Ας πούμε ότι η Δώρα έχασε όλη της την οικογένεια, και η γυναίκα του Μάκη έμεινε εγκεφαλικά νεκρή μετά από ατύχημα κατά την “Αναχώρηση”.

Βαθμολογία: 14/10 Τόσο δράμα που συγκριτικά ο Γιάγκος Δράκος την έβγαζε καθαρή.

Περιθώριο ανατροπών: Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά εδώ. Ας πούμε πως ότι προαναφέρθηκε είναι απλά η πλοκή των 2 πρώτων επεισοδίων, και κάθε επεισόδιο της σειράς αφήνει το κοινό γεμάτο με απορίες που του κινούν το ενδιαφέρον να παρακολουθήσει το επόμενο επεισόδιο.

Βαθμολογία: 7/10 Γιάγκοι Δράκοι

Cast: Εδώ χρειάζεται ένα δυνατό cast, για να μπορέσει να τραβήξει το ενδιαφέρον η σειρά του απλού κόσμου, και όταν λέω δυνατό, φυσικά εννοώ mainstream. Στο ρόλο του Κότσου θα διάλεγα ανάμεσα στο Χριστόφορο Παπακαλιάτη και τον Γιάννη Σπαλιάρα, καθώς ο κυρ Κότσος κάθε 3 επεισόδια έχει τα παντελόνια του κατεβασμένα στο κρεβάτι κάποιας γυναίκας. Ο Παπακαλιάτης παίρνει έξτρα πόντους καθώς έχει αρκετά παρόμοια χαρακτηριστικά με τον αντίστοιχο Αμερικάνο ηθοποιό, Justin Theroux. Φυσικά αφού έχει ξαναπαίξει ρόλο ψυχωτικής γυναίκας μαζί με τον Chris, η Μαρίνα Καλογήρου θα ήταν μια εξαιρετική Στεφανία Βασιλείου.

Προσοχή! Όσο περισσότερο κοιτάτε την φωτογραφία, τόσες περισσότερες ομοιότητες θα παρατηρήσετε.

Αρχηγός της ΕΑ δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Μίρκα Παπακωνσταντίνου, όπου όχι μόνο είναι φτυστή η Πατρίσια (Πάτυ) αλλά και ο καυστικός χαρακτήρας της είναι ότι ακριβώς χρειάζεται ο ρόλος.
Για τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές δεν χρειάζεται ιδιαίτερο
casting, πλην σαφώς του Μάκη Θαρραλέου, που ποτέ μαζί όλοι οι Έλληνες ηθοποιοί δεν θα έφταναν σε επίπεδο ερμηνείας τον Christopher Eccleston, του οποίου η ερμηνεία ως Matt Durst είναι ίσως από τις καλύτερες που θα δει ποτέ κανείς.

Βαθμολογία: Αν/10 Γιάγκοι Δράκοι

Budget: Ένα από τα καλύτερα πράγματα για την σειρά αυτή, είναι ότι οι σκηνοθέτες έχουν δημιουργήσει εξαιρετικές σκηνές χωρίς την χρήση πολλών σπέσιαλ εφέ, μειώνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Βαθμολογία: Money Well Spent/10 Γιάγκοι Δράκοι

Ε.Σ.Ρ.: Όσο το Τατουάζ και άλλες παρόμοιες συνεχίζει να υπάρχει σαν σαπουνόπερα, οι Εναπομείναντες δεν θα είχαν κανένα απολύτως θέμα.

Βαθμολογία: 10/10 Please don’t sue us Ε.Σ.Ρ.

Τελική Ανάλυση: Τρομερές δυνατότητες, γιατί Alpha, Star, κτπ…, δεν το έχετε κάνει ακόμα σειρά;

Τελική Βαθμολογία: Σίγουρα καλύτερο από το Τατουάζ/10.

Και έτσι τελειώνει η δουλειά των συντακτών του Anthem.gr, να σώσουν τον Κόσμο από τις μέτριες προς κακές Ελληνικές σειρές. Όλα τα  καλά πράγματα, όπως αυτή η στήλη, κρατάνε λίγο, μιας και αυτό είναι το τελευταίο άρθρο (για τώρα!).

Αλλά μην ανησυχείτε!  Για να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο αυτή η μοναδική στο κόσμο στήλη, είπαμε να προσλάβουμε τον δικό μας ghost writer, και επειδή δεν έχουμε λεφτά να τον πληρώσουμε, του είπαμε θα ότι θα μετρήσει στο βιογραφικό του. Καλωσορίστε, λοιπόν, τον ένα και μοναδικό, Fon! (είναι μοναδικός, γιατί είναι το δεύτερο σε όλο το κόσμο άτομο που βλέπει το “The Blacklist” μετά τον Τζανέτο και μάλιστα θα μας το αναλύσει σήμερα).

Υποψήφιος Νο.7: The Blacklist / Η Μαύρη Λίστα

To Blacklist είναι μια αστυνομική δραματική σειρά που κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια στην αμερικανική τηλεόραση. Η υπόθεση της σειρά έχει να κάνει με την νεαρή πράκτορα του FBI, Ελίσαμπεθ Κην (Megan Boone) όπου αλλάζει ξαφνικά η ζωή της όταν ένας από του πιο περιζήτητους κακοποιούς, ο Ρέιμοντ Ρέντιγκτον (James Spader) παραδίδεται και αποφασίζει να βοηθήσει το FBI προσφέροντας πληροφορίες για τους πιο κρυφούς, πιο τρομερούς εγκληματίες όπου για χρόνια κυκλοφορούν χωρίς κανέναν να τους γνωρίζει. Ο μόνος όρος του; Να δουλέψει μαζί με την Λιζ. Η σειρά παραμένει στα τοπ ακόμα και τώρα, έχοντας μπει στον πέμπτο κύκλο της καθώς η γεμάτη ίντριγκα ιστορία, οι φανταστικοί χαρακτήρες και το ταλέντο των ηθοποιών έχουν δώσει στην σειρά τεράστιο αριθμό φαν.

Περιεχόμενο: Ο επί χρόνια καταζητούμενος από την εφορία, Ραϋμόνδος Κόκκινος. παραδίδεται και κάνει μια συμφωνία να βοηθήσει τις αρχές να βρούνε κι άλλους φοροφυγάδες, τους οποίους κυνηγάν επί χρόνια και δεν μπορούν να τους σταματήσουν μονοί τους. Μόνο ο Ραϋμόνδος που βρίσκετε στους σωστούς κύκλους και έχει τις κατάλληλες διασυνδέσεις μπορεί τους βοηθήσει να τους πιάσουν.

Έτσι και αλλιώς, και στην Αμερικανική σειρά, Έλληνες φοροφυγάδες κυνηγάνε!

Στο πλευρό βρίσκεται η πρόσφατα απόφοιτη της Σχολής Αξιωματικών και Αστυφυλάκων Ελίζα – Λιζ- Όξινου η οποία προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς σχέση έχει με τον Ραϋμόνδο, είναι πατέρας της; Κουνιάδος της; Μπατζανάκης της;

Βαθμολογία: Ραϋμόνδος /10 Γιάγκους Δράκους

Περιθώριο Ανατροπών: Μέσα στο κυνήγι για τους φοροφυγάδες, πλούσιους και μη, το μυστήριο για την κρυφή σχέση Λιζ με Ραϋμονδο καθώς και το ότι πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να μην αφήσουν την πληροφορία ότι έχει παραδοθεί ο Ραϋμονδος και βοηθάει τις αρχές να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό μπορούμε να πούμε πως υπάρχει πολύ ψωμί για ανατροπές η υπόθεση. Έτσι το ενδεχόμενο για ανατροπές ξεπερνάει κάθε προσδοκία.

Βαθμολογία: 9/10 Γιάγκους Δράκους

Cast: Ο Χρήστος Σιμαρδάνης* θα μπορούσε να ανταποκριθεί στον ρόλο του εκκεντρικού και μυστήριου Ραϋμονδου. Αν και συχνά τον παρατηρούμε να ερμηνεύει κωμικούς χαρακτήρες, δεν υπάρχει ενδεχόμενο αποτυχίας, χάρη στους τόσο διαφορετικούς, μεταξύ τους, ρόλους που ανεπανάληπτα ζωντανεύει.

Από μπάτλερ έως Δόκτορας Σεξολογίας, ο Χρήστος Σιμαρδάνης είναι ικανός να ερμηνεύσει κάθε ρόλο. Ακόμα και του Ραϋμόνδου.

*το άρθρο γράφτηκε πριν το χαμό του αλησμόνητου ηθοποιού

Στο ρόλο της Λιζ θα μπορούσε να είναι η αγαπητή Θάλεια Ματίκα, ενώ στον ρόλο του αρχηγού της αστυνομίας  Αξιωματικού Κάρολου Χαλκίδη θα μπορούσε να βρίσκεται ο φοβερός Γιάννης Μπέζος!

Τέλος, στο ρόλο του αρραβωνιαστικού της Λιζ, Θωμάς Πολυφάτσας όπου μπορεί να ξέρει περισσότερα από τι φαίνεται θα ήταν ο ταλαντούχος Πέτρος Μπουσουλόπουλος.

Βαθμολογία: 5/10 Γιάγκους Δράκους

Budget: Λίγο μεγαλούτσικο! Τα ανθρωποκυνηγητά, τα πάρτι, τα εφέ, και τα εκκεντρικά χόμπι του Ραϋμόνδου προσθέτουν κάτι παραπάνω στο καθιερωμένο μπάτζετ αστυνομικής σειράς.

Βαθμολογία: Ε, δεν προσλάβαμε και Παπακαλιάτη. /10 Γιάγκους Δράκους

Ε.Σ.Ρ. : Στην Ελλάδα της κρίσης ζούμε, όλοι είτε προσπαθούν να γίνουν είτε προσπαθούν να πιάσουν φοροφυγάδες οπότε η σειρά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τις 2 πλευρές. Άντε να το βάλουν και κατά της 10-11 το βραδύ και θα μπει άνετα στη θέση που παλιά είχαν σειρές όπως τα Μαύρα Μεσάνυχτα, Εγκλήματα και Στάβλοι της Εριέτας Ζαϊμη.

Βαθμολογία: Στην τελική κάνουμε ότι και ο Ραϋμόνδος/10 Γιάγκους Δράκους

Τελική ανάλυση: Έχουμε δει τόσα και τόσα αστυνομικά, ένα αστυνομικό που έχει να κάνει με φοροφυγάδες και λίστες είναι το επόμενο βήμα! Τι λίστα για το Super Market και λίστα Λαγκάρντ μου λέτε, εδώ μας έρχεται η Μαύρη Λίστα!

Τελική Βαθμολογία: Φ.Β.Ι.( Φοροφυγάδες, Βιοπαλαιστές και Ιδιοφυΐες)/10  

Αν και δεν αναφερθούμε ξανά για αρκετό καιρό στις σαπουνόπερες, να περιμένετε για ένα απολύτως καινούργιο Friday Night Special, με ένα θέμα έκπληξη. Ραντεβού την επόμενη Βδομάδα!