Μουσική Ανταρσία #52: Είμαστε ένας…

Είμαστε ένας...

Έχοντας διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του 2020, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι. Οι άνθρωποι απαιτούν να αλλάξουν de facto καταστάσεις, όπως η καταστρατήγηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ώρα που στον πλανήτη οι καλλιτέχνες ορθώνουν ανάστημα για τις δολοφονίες πολιτών, όπως ο George Floyd και η Breonna Taylor, στην Ελλάδα η mainstream μουσική σκηνή τηρεί σιγή ιχθύος. 

Και το επιχείρημα των περισσότερων μετριοπαθών/απαθών/ακροδεξιών φωνών είναι πως στην Ελλάδα δεν μας αφορά το τι συμβαίνει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ακόμη κι όταν προωθούνται χουντικοί νόμοι στο Κοινοβούλιο μας. Τι ειρωνεία…

Την ώρα που το ενδιαφέρον των ακροατών μονοπωλείται από τραγούδια που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα και βιντεοκλίπ που απλώς υπογραμμίζουν την εξαθλίωση κάθε αξίας και ιδανικού, ο άνθρωπος έρχεται στο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ από μπάντες που παραδοσιακά ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ να εκπροσωπήσουν όλους εκείνους που δεν έχουν φωνή.

Οι Magic De Spell είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Από το Σαράγιεβο, μέχρι το “Τραμπάλα Στις Ταράτσες Ετοιμόρροπων Σπιτιών” και από το “Νίψον Ανομήματα…” μέχρι τον Πρόγονο μας τον Πίθηκο, εκείνοι δεν δίστασαν ποτέ να φωνάξουν για όλους τους παραγκωνισμένους από την κοινωνία, τους εξαθλιωμένους, τους αγωνιστές.

Έτσι και σήμερα, την ώρα που η εποχή μας το απαιτεί, δεν σφυρίζουν αδιάφορα γυρίζοντας μέτρια χιτάκια που θα παίξουν στα airplays για ένα μήνα και μετά θα ξεχαστούν. Αντιθέτως γράφουν και κυκλοφορούν τραγούδια που ξέρουν πως δε θα λάβουν υποστήριξη από τα ραδιόφωνα. Τραγούδια που ο αλγόριθμος της google θα χαντακώσει με κάθε τρόπο. Τραγούδια που προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη. Τραγούδια για κάθε άτομο “ασφυκτιά” σε μία κοινωνία που αιμορραγεί.

Μελοποιούν ποιήματα όπως το “Είμαι”, οι στίχοι του οποίου τσακίζουν κόκαλα. Οι στίχοι είναι του Ιάσωνα Σταυράκη από την Κύπρο, με τους οποίους κέρδισε το πρώτο βραβείο ποίησης στην Κροατία.

Είμαι ο δάσκαλος που τρέμει στην τάξη
Είμαι ο άνεργος κανείς δεν θα κλάψει
Είμαι γυναίκα με τα μάτια πρησμένα
Είμαι πρεζόνι με χέρια καμένα

Είμαι ο σκύλος που έχεις πληγώσει
Είμαι ο γάτος που έχεις σκοτώσει
Είμαι στην τσέπη τα πρώτα λεφτά σου
Είμαι ο λύκος που σκορπά τα μυαλά σου
Είμαι η μέρα που το φως της δεν βγαίνει
Είμαι η νύχτα που σε πεθαίνει
Είμαι μια ρίμα που δεν έχει τέλος
Είμαι το ξύλο στης σιωπής μου το βέλος
Είμαι παράνομος
Είμαι ο κανένας
Είμαι εσύ
Είμαστε ένας

Είμαστε μαζί με τους Magic De Spell. Είμαστε μαζί με κάθε συγκρότημα που δείχνει την αλληλεγγύη, σε μία εποχή που σβήνουν δικαιώματα από το χάρτη. Είμαστε μαζί με κάθε άνθρωπο που τον κλωτσάει το σύστημα. Είμαστε ένας…