The Unstable Show: Αηδία και υποκρισία…

The Unstable Show logo

Τα πιο πολλά για την επιστροφή της στήλης θα τα πούμε σε επόμενο άρθρο. Ήθελα να σχολιάσω πολλά τον τελευταίο χρόνο, αλλά η έλλειψη χρόνου και διάθεσης δε βοήθησαν. Σήμερα όμως είναι η πρώτη φορά που κάθομαι και γράφω και το κείμενο πάλι δε θα έχει δομή. Είναι σκόρπιες σκέψεις για την αηδία και την υποκρισία που μου έχει προκαλέσει το όλο θέμα με το #MeToo, ειδικά όσον αφορά τον “γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό” και σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτό θα μιλήσουμε σήμερα.

Θεωρώ εξαιρετικό το γεγονός πως πολλοί άνθρωποι βγήκαν και ξεσκέπασαν τα καθάρματα του ελληνικού θεάτρου, οι οποίοι σαν μεγάλα ονόματα εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους για να ασελγήσουν, εξευτελίσουν και να κακοποιήσουν σεξουαλικά νεότερους συναδέλφους. Άλλοι διέπραξαν σοβαρότερα, άλλοι λιγότερο σοβαρά αδικήματα, ωστόσο είτε λέγεσαι Κιμούλης είτε λέγεσαι Φιλιππίδης, πλέον ο κόσμος θα αποφασίσει τι θα πράξει. Ίσως η σημαντικότερη συνέντευξη δόθηκε από τον υπέροχο Σωτήρη Τσαφούλια του Έτερος Εγώ.

Οι φήμες για τον Δημήτρη Λιγνάδη ακουγόντουσαν μέρες. Έναν άνθρωπο που το ταλέντο του οι περισσότεροι ομολογουμένως παραδέχονται. Η αλήθεια είναι ότι η τοποθέτησή του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου συνάντησε θετικά σχόλια ακόμα και από ανθρώπους που δεν πρόκεινται στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον Λιγνάδη. Οι παρέες του Λιγνάδη επίσης είναι γνωστές. Η πρωθυπουργάρα πέρυσι πήρε το Σινούκ να πάει να τον δει στην Επίδαυρο να φιλάει την Ακρόπολη, ενώ αυτή η εξαιρετική σελίδα έχει φωτογραφίες του με πολλά γνωστά και μη εξαιρετέα πρόσωπα.

Το μικρό ζήτημα είναι το ξέπλυμα και οι κάθε είδους αοριστολογίες που ακούστηκαν από κάποιους, συχνά και από το περιβάλλον του ηθοποιού. To μεγάλο ζήτημα είναι η απίστευτη πολιτική προστασία που έλαβε ο Λιγνάδης με παράλληλη συγκάλυψη από τη μιντιακή Χούντα που έχει στήσει η κυβέρνηση για πάρτη της. Η παραίτηση Λιγνάδη φημολογούνταν πολύ καιρό, ωστόσο οι καταγγελίες για το πρόσωπο του κρύφτηκαν. Κρύφτηκαν υπό το πέπλο της φήμης, των ρεπορτάζ ότι κατηγορείται για το τίποτα, του τεκμήριου της αθωότητας που όλως τυχαίως δεν συζητήθηκε για κανέναν άλλον και φυσικά του χρόνου που πήρε προκειμένου να έχουν προετοιμάσει με το δικηγόρο του μια γραμμή υπεράσπισης και αργά ή γρήγορα αντεπίθεσης.

Λιγνάδης
Πόσο μαλάκες να νιώθουν σήμερα;

Και φτάνουμε στο σήμερα όπου η Υπουργός Πολιτισμού έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα για την επιλογή της, έχοντας στο ενεργητικό της ουκ ολίγες αναφορές στο ήθος του ανθρώπου που επέλεξε και συνεργάστηκε. Και αυτό που έκανε η Μενδώνη είναι αυτό που κάνει πάντα η κυβέρνηση των “αρίστων”. Δηλαδή στην αρχή μιλάμε για συκοφαντίες, μετά βάζουμε τα ΜΜΕ να το καλύψουμε, αν καλυφθεί επαινούμε τους εαυτούς μας, αν δεν καλυφθεί ρίχνουμε την ευθύνη από πάνω μας σε κάποιον άλλον. Όπως έκανε με το δεύτερο κύμα της πανδημίας όπου με 100 νεκρούς τη μέρα έριξε την ευθύνη στους πολίτες παρά τις ελλιπείς προσπάθειες θωράκισης του συστήματος Υγείας, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, του τουρισμού με αποτέλεσμα οι πολίτες να βρίσκονται σχεδόν 4 μήνες σε lockdown, η οικονομία να είναι κατεστραμμένη και ο ανέμελος Πρωθυπουργός να βολτάρει στην Ικαρία και την Πάρνηθα.

Λίνα και Κυριάκος (Οικογενειακές Ιστορίες)

Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και σήμερα στη συνέντευξη τύπου της κ. Μενδώνη, αλλά με έναν πολύ αισχρότερο και πολύ υποκριτικότερο τρόπο. Η κ. Μενδώνη λοιπόν αποποιήθηκε πλήρως των ευθυνών της προσπαθώντας να μας πείσει για τα ανήκουστα. Ότι δεν γνώριζε προσωπικά τον κ. Λιγνάδη, αλλά όλως τυχαίως τους έχουμε σε πόσα ενσταντανέ μαζί και πολλές φορές μαζί με το πρωθυπουργικό ζεύγος. Ότι ο Πρωθυπουργός και εκείνη δε γνώριζαν για το διωγμό του από σχολές για ανάρμοστη συμπεριφορά, ότι δεν είναι προσωπικοί φίλοι και άλλες δικαιολογίες που μόνο φθηνές μοιάζουν όσο περνάνε οι ώρες. Δε ρώτησαν για το παρελθόν του ανθρώπου που τοποθέτησαν, αλλά εξήραν το ήθος του και πήγαιναν να φωτογραφηθούν μαζί του στις παραστάσεις του.

Κολάζ με φωτογραφίες
Δύο φορές τον είχε συναντήσει, ρούχα αλλάζανε για να βγάζουν τις φωτό

Η πιο αισχρή τοποθέτηση όμως είναι και η πολιτική προέκταση που πήγε να δοθεί. Εκεί η κ. Μενδώνη λέει πως η κ. Ακρίτα έγραφε θετικές κριτικές για τον Λιγνάδη, ενώ είχε παίξει μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού του Σύριζα κ. Κονιόρδου. Και πάμε στην ερώτηση; ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; Ήξεραν η Ακρίτα και η Κονιόρδου όσα ακούγονταν για τον Λιγνάδη; Το καλλιτεχνικό του έργο εξήραν όπως κι εσύ! Εσύ όμως μαζί με τον πρωθυπουργό επέλεξες αυτόν τον άνθρωπο για καλλιτεχνικό διευθυντή! Και ενώ όλοι ξέρουν ότι μια χαρά γνωριζόσασταν, πας να τα κουκουλώσεις ότι δεν τον ήξερες! Αν δεν τον ήξερες, γιατί δε ρώταγες γιατί αποπέμφθηκε από σχολές; Αποφασίστε εκεί στο κυβερνητικό τσίρκο αν είστε ηλίθιοι που δε ρωτήσατε ή απλά βολέψατε έναν φίλο σας σε μια καλλιτεχνική θέση και σας έπιασε μαλάκες επειδή δεν ξέρατε!

Ας πει κάποιος στην κ. Μενδώνη ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτό που έβαλε τα φιλελεύθερα τρολάκια να παπαγαλίζουν στο Twitter. Ότι κοινώς η Ακρίτα και η Κονιόρδου ξέρανε τα πάντα για τον Λιγνάδη, αλλά κανένας στη ΝΔ δεν ήξερα. Κανείς δεν είπε ότι και ο Μητσοτάκης με τη Μενδώνη ξέρανε. ΚΑΝΕΝΑΣ. Τα προβλήματα είναι δύο. Ότι πρώτον φέρουν την πολιτική ευθύνη της επιλογής και δεύτερον έδρασαν πάρα πολύ αργά, αφήνοντας στον Λιγνάδη όλο το χρόνο να σβήσει αποδείξεις και να προετοιμαστεί για την υπεράσπιση και αντεπίθεσή του. Και το αντεπιχείρημα της Μενδώνη ποιο είναι; Ότι τον ρώτησε κι αυτός σαν καλός ηθοποιός την ξεγέλασε! Και όμως η Υπουργός Πολιτισμού που τσιμέντωσε την Ακρόπολη και που μας είπε ότι στις Μυκήνες κάηκε το πούσι, αποφάσισε για κατηγορίες ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ να πάει στον θύτη και να τον ΡΩΤΗΣΕΙ τι έγινε, λες και θα της έλεγε εκείνος ότι οι καταγγελίες ευσταθούν και θα τα ξέρναγε όλα!

Το πρόβλημα με τα φιλελεύθερα τρολ, την Ομάδα Αλήθειας και όλο αυτό το συρφετό πληρωμένων ηλίθιων είναι ότι ακολουθούν την τακτική ΝΑΙΜΕΝΑΛΛΑ. Και δεν υπάρχει κάτι που να με τσαντίζει περισσότερο. Το ότι ο Σύριζα υπουργοποίησε την κ. Κονιόρδου δεν είναι το ίδιο με την επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή. Καμία απόδειξη δεν υπάρχει πως η κ. Κονιόρδου ήξερε, ούτε καταγγελία. Αν δηλαδή υπήρχε ηθοποιός σε παραστάσεις του Λιγνάδη που είναι μέλος του ΚΚΕ, σημαίνει πως αυτόματα κι αυτός γνώριζε τον ποιόν του και ότι φταίει και το ΚΚΕ; Επίσης και να ήξερε η κ. Κονιόρδου, δε συνεπάγεται πως ήταν γνωστό και στο κόμμα που την υπουργοποίησε ούτε πως τη συγκάλυψε όπως συγκάλυψε για αρκετές μέρες εδώ η κυβέρνηση τον Λιγνάδη μέχρι που η φούσκα έσκασε και αποποιήθηκε πλήρως των ευθυνών της δίνοντας τον βορά στα όρνια.  Δείτε και αυτήν την εξαιρετική συνέντευξη:

Τώρα σαν ηλίθιοι καταφέρονται κατά των ηθοποιών που ζητούν παραίτηση της Μενδώνη και καλά ότι είναι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων ή προσωπικοί φίλοι άλλων αρχηγών. Η Κλέλια Ρένεση, ο Μάριος Αθανασίου, ο Γιώργος Χρανιώτης, ο Πέτρος Λαγούτης, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης και πολλοί άλλοι δεν έχει σημασία τι ψηφίζουν. Έχει σημασία ότι είναι αηδιασμένοι από την κατάσταση αυτή και απηυδισμένοι με όσα συμβαίνουν στο χώρο που υπηρετούν. Ξέρω φίλε δεξιέ πως θα ήθελες όλοι οι ηθοποιοί να ψηφίζουν το ίδιο με σένα, ειδικά όταν κατηγορείς το ελληνικό θέαμα για αριστεράντζα, αλλά ευτυχώς αυτό δεν ισχύει. Και κυρίως δεν έχει σημασία τι ψηφίζει όποιος θεωρεί τη Μενδώνη ανίκανη. Τη Μενδώνη που παραδέχεται ότι εξαπατήθηκε ενώ τόσες μέρες σφύριζε αδιάφορα.

Γενικότερα αν θέλετε να πολιτικοποιείτε το ζήτημα, κοιτάξτε πρώτα την καμπούρα σας. Κάποιοι άνθρωποι δεν υπήρξαμε και δε θα υπάρξουμε ποτέ σε κανένα κόμμα και γι’ αυτό θα δηλώνουμε αηδιασμένοι με τις επιλογές που έγιναν και με την υποτίμηση της νοημοσύνης μας από οποιαδήποτε κυβέρνηση είτε λέγεται ΝΔ είτε λέγεται Συριζανέλ είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ. Έχετε φτάσει νεοδημοκράτες, συριζαίοι, ΚΚΕδες και λοιποί να είστε τόσο προσωπολάτρες και να ψάχνετε αν θα ειπωθεί κάτι εναντίον προσώπου στο κόμμα σας να τρέξετε να τον υπερασπιστείτε. Σιγά μην την πω σε ηθοποιό που ζητάει την παραίτηση της Υπουργού Πολιτισμού επειδή την ψηφίζω. Φτάσαμε μετά το “Μου ‘φάγαν το μπιφτέκι μου” στο “Μου προσέβαλλαν την Υπουργό”. Ρε δε γαμιέστε όλοι…

Συγκάλυψη σε κατηγορούμενο παιδεραστή δε θα έκανα ούτε αν ήταν οικογενειακό μου πρόσωπο και αν ήταν φίλος μου θα του είχα κόψει την καλημέρα. Ξέρω πως στην ελληνική δικαιοσύνη το πιθανότερο είναι ο Λιγνάδης που έχει όλο πλέον το χρόνο να αμυνθεί (με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης) να μην τιμωρηθεί, αλλά δεν εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη όσους φασίστες αν έκλεισε στη φυλακή πέρυσι.

πεζοδρόμιο

Το πιθανότερο είναι ο Λιγνάδης να αντεπιτεθεί με συκοφαντική δυσφήμιση και να δικαιωθεί προς τέρψιν των φιλελέ τρολ που έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη αρκεί να τους βολεύουν οι αποφάσεις της. Ε ντάξει και τη Χρυσή Αυγή να καταδικάσει, θα βγουν μετά να πουν για ακροαριστερούς, γιατί η πολιτική τους σκέψη είναι πεντάχρονου κι εκεί θα παραμείνει. Μπορεί και να παραγραφούν τα αδικήματα. Το τραύμα στις ψυχές των ανθρώπων που προκάλεσε όμως αυτός και άλλοι στο χώρο του θεάτρου δε θα παραγραφεί ποτέ όπως είπε ο Σωτήρης Τσαφούλιας στην καθηλωτική του συνέντευξη. Αυτοί οι άνθρωποι που κατηγορούνται, οι Φιλιππίπηδες, οι Λιγνάδηδες, οι Κιμούληδες και οι Σπυρόπουλοι αυτού του χώρου είναι πολύ πιθανόν να μην τιμωρηθούν ποτέ.

Είναι στο χέρι του χώρου τους και των ηθοποιών του να μην ξανασυνεργαστούν και στο χέρι μας σαν κοινό να μην παρακολουθήσουμε ποτέ κανένα άλλο τους εγχείρημα, οδηγώντας τους στην αποκαθήλωση. Και θα είμαστε δύο φορές μαλάκες αν δεν το κάνουμε γιατί ψηφίζουμε το ίδιο κόμμα ή επειδή τους λυπόμαστε. Θα είμαστε πάντα δίπλα στα θύματα της σεξουαλικής και μη κακοποίησης και θα φτύνουμε στα μούτρα τους θύτες, τους βιαστές, τους παιδεραστές και τους ναιμεναλλάδες υπερασπιστές τους!