The Book Corner: Ο Λανφέστ του Τρόυ 2 – Θάνος, ο Αντιφατικός

lanfeust 2

Ένας πρόλογος σχετικά με την έκδοση

Τον Ιανουάριο είχαμε κάνει το πρώτο μας αφιέρωμα για το Λανφέστ του Τρόυ, μία έκδοση του 2020 που μας άφησε κατενθουσιασμένους και εκείνες τις μέρες είχε κυκλοφορήσεις από τις εκδόσεις της Λέσχης Φίλων Κόμικς και το δεύτερο άλμπουμ της σειράς. Είπαμε να το αφήσουμε λίγο να πάρει μπρος και πλέον λίγο πριν την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ είμαστε εδώ για ένα ακόμα review.

Που είχαμε μείνει στην ιστορία

LANFEUST0001

Το πρώτο άλμπουμ όπως είχαμε σχολιάσει ήταν πολύ εισαγωγικό για την ιστορία και μας γνώρισε τους βασικούς μας χαρακτήρες, τον Λανφέστ, τη Σίξι και τη Σιάν, τον Νικολίδη και μας έβαζε στο πνεύμα του πλανήτη του Τρόυ. Όπως είχαμε δει σε αυτόν τον κόσμο, όλοι έχουν μία μαγική ικανότητα, ωστόσο ο Λανφέστ αγγίζοντας ένα σπαθί μπορούσε να αποκτήσει την απόλυτη δύναμη και να ασκήσει όποια ικανότητα επιθυμούσε. Ο πρώτος τόμος λοιπόν περιγράφει το ταξίδι της παρέας στην Έκμουλ, την πόλη όπου κατοικούν οι πρεσβύτεροι που θα μπορούσαν να δουν τι γίνεται με τις δυνατότητες του Λανφέστ.

Σενάριο

LANFEUST0002

Αν και ο τόμος αποτελεί το δεύτερο μέρος ενός arc που ολοκληρώνεται στα πρώτα τέσσερα άλμπουμ, μπορούμε να πούμε πως η ιστορία παίρνει μπρος για τα καλά εδώ. Σε αυτό το άλμπουμ ουσιαστικά γνωρίζουμε τον βασικό κακό της σειράς, ο οποίος αν και μας συστήθηκε στα εισαγωγικά βιογραφικά των χαρακτήρων και στο πρώτο άλμπουμ, θα κάνει τώρα την πρώτη του εμφάνιση. Και το όνομά του είναι Θάνος. Καθώς ο Λανφέστ εκπαιδεύεται στην ακαδημία, μαθαίνει για το πεπρωμένο του, μαθαίνει όμως και για το παρελθόν του μεγάλου του αντιπάλου.

Αυτό που κάνει σαφές ο Arleston είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ μοχθηρό αντίπαλο και το κακό είναι πως έχει ακριβώς τις ίδιες δυνάμεις με τον ήρωά μας. Όταν δε, ο Θάνος απαγάγει το Νικολίδη και τις κόρες του που επιστρέφουν από την Έκμουλ και μαθαίνει για τις δυνατότητές του και την τοποθεσία του σπαθιού, οι περιπέτειες του Λανφέστ και της παρέας του ξεκινούν εκ νέου και για άλλη μία φορά θα είναι συναρπαστικές. Φυσικά το άλμπουμ κλείνει με ένα ωραίο καρέ, το οποίο μας αφήνει διψασμένους για την πρώτη συνάντηση του ήρωά μας και του κακού της ιστορίας. Το χιούμορ και η πολύ καλή ποσόστωση σεναρίου και μαχών παραμένουν βασικοί παράγοντες που κάνουν το κόμικ να διαβάζεται πολύ ευχάριστα.

Σχέδιο και στοιχεία που προστέθηκαν σε αυτό το άλμπουμ

LANFEUST0003

Τα έχω ξαναπεί για το σχέδιο του Tarquin, είναι κλασικό, υπέροχο γαλλοβελγικό σχέδιο και ο σύγχρονος χρωματισμός το βοηθάει ακόμα περισσότερο. Κάθε καρέ στην Έκμουλ είναι πίνακας, ενώ εδώ το περιβάλλον της πόλης βοηθάει πολύ στο να δούμε πολύ περισσότερα πράγματα από τον πρώτο τόμο που λάμβανε χώρα ως επί το πλείστον στην εξοχή. Αρχικά έχουμε θεωρώ αρκετά περισσότερο splatter και αιματηρές σκηνές, ειδικά με πρωταγωνιστή τον Έμπους. Το έχω ξαναπεί ότι το Λανφέστ είναι 100% ενήλικο κόμικ και οι σκηνές αυτές είναι αποτυπωμένες πεντακάθαρα.

Δεύτερον νομίζω ότι εξετάζει ακόμα περισσότερο πολλά στοιχεία του είδους του fantasy. Όπως είπαμε εδώ, έχουμε μία ακαδημία όπου οι πρεσβύτεροι δεν είναι σχεδιασμένοι συμβατικά, έχουν περίεργα χαρακτηριστικά, ενώ η παρουσία ενός ειδικού που διαβάζει εντόσθια έχει αρκετά στοιχεία από χαρακτήρες σκοτεινής μαγείας και dark fantasy, πάντα με τη χιουμοριστική πινελιά των δύο δημιουργών. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα εξερευνηθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Τέλος πρέπει να πω ότι στο δεύτερο τόμο οι μάχες εντυπωσιάζουν. Έχουμε μάχες σε γη, νερό ΚΑΙ αέρα, με τα χτυπήματα να διαγράφονται πεντακάθαρα και κάνουν κάθε καρέ απολαυστικότερο από το προηγούμενο.

Η έκδοση

LANFEUST0004

Σε ένα βίντεο χαρακτήρισα την έκδοση ως την καλύτερη ελληνική και κάποιος με θεώρησε υπερβολικό. Λυπάμαι παιδιά. Πηγαίντε, αγοράστε το, πιάστε το, διαβάστε το και μετά θα δεχθώ αντίλογο. Μέχρι στιγμής έχω πιάσει αρκετές φετινές εκδόσεις, αλλά την ποιότητα του δεύτερου άλμπουμ του Λανφέστ δεν την έχω βρει.

Αρχικά η Λέσχη Φίλων Κόμικς προβαίνει σε δύο σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τον πρώτο τόμο. Το ματ χαρτί αντικαταστάθηκε από πολύ καλύτερο, γυαλιστερό χαρτί που αναδεικνύει και με το παραπάνω τα μολύβια του Tarquin και το χρωματισμό του Livi. Συνοδεύεται από υπέροχη εσωτερική επένδυση με σχέδια του Tarquin. Συνεπώς παραμένουμε στο μεγάλο μέγεθος 23 Χ 32, κρατάμε το σκληρόδετο και τα υπέροχα εξώφυλλα και διορθώνουμε το μοναδικό αρνητικό της προηγούμενης έκδοσης με ακόμα καλύτερο χαρτί χωρίς να αλλάξουμε τιμή.

LANFEUST0005

Δεύτερον έχουμε ακόμα καλύτερη ποιότητα στη μετάφραση, αφού ο επιμελητής έχει προβεί σε αρκετές διορθώσεις, τις οποίες είχε επισημάνει και στο φόρουμ του GreekComics, εξηγώντας μας κάποια λογοπαίγνια που έχουν γίνει στη γαλλική, ενώ μου άρεσαν και κάποιες εξηγήσεις που γίνονταν με σημειώσεις στο κάτω μέρος της σελίδας. Διορθώνοντας με σε σχέση με την προηγούμενη κριτική όπου είχα πει για τους αμετάφραστους ήχους και επιφωνήματα, πρέπει να πω ότι έκανα λάθος, καθώς όπως μου εξήγησαν, αποτελούν μέρος του σχεδίου του Tarquin και δε μπορούσε να γίνει χωρίς να φαίνεται άσχημο, ωστόσο η γραφιστική επιμέλεια είναι και αυτή πολύ καλύτερη με κάποια ελληνικά επιφωνήματα να προστίθενται.

Τελικός απολογισμός και επόμενο άλμπουμ

Cover.jpg.6e423f8031a45b100d2e1be8491370c1

Πριν λίγες μέρες ανέβηκε στο GreekComics το εξώφυλλο του τρίτου άλμπουμ που έρχεται πολύ σύντομα! Όπως φαίνεται, η σύγκρουση του Λανφέστ και του Θάνος σχετικά με το σπαθί του ιππότη Χρυσογάλανου θα κλιμακωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και δε μπορώ να περιμένω να το διαβάσω.

Όσον αφορά γενικά το άλμπουμ, για μένα είναι ξεκάθαρα η πιο value for money έκδοση που έχω δει. Επειδή είδα παράπονα από 1-2 άτομα στα social σχετικά με την τιμή, καλώς ή κακώς γαλλοβελγικό, σε τόσο μεγάλο μέγεθος, σκληρόδετο, πολυτελες χαρτί, μεταφρασμένο στα ελληνικά και σε τιμή φθηνότερη της γαλλικής, πολύ απλά δεν υπάρχει και δε μπορεί να πέσει οπότε καλό είναι κάποιος να το εξετάσει από κοντά για να κρίνει σωστά αν αξίζει. Συνολικά λοιπόν έχουμε ένα ακόμα απολαυστικότατο άλμπουμ, μία φοβερή ιστορία με χιούμορ, δράση, πικάντικες λεπτομέρειες, μαγεία, μάχες, μαγικά πλάσματα, το Θάνος, ο Αντιφατικός τα έχει όλα και μας κάνει να περιμένουμε εναγωνίως το τρίτο μέρος της ιστορίας.

Μπορείτε να αγοράσετε το πρώτο και το δεύτερο άλμπουμ του Λανφέστ από το e-shop της ΛΕΦΙΚ και από το e-shop των εκδόσεων Οξύ που έχουν την αποκλειστική διανομή. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τη Λέσχη Φίλων Κόμικς και το Γιώργο Γεωργέλο για την παροχή σελίδων από το εσωτερικό της έκδοσης!