Συνέντευξη “nibiru”

nibiru1
Οι Nibiru, metal συγκρότημα από την Αθήνα.

Αν υπάρχει κάτι που με χαροποιεί πέρα από το να ανακαλύπτω νέα συγκροτήματα είναι να ανακαλύπτω συγκροτήματα που πειραματίζονται, που εξελίσσουν και πάνε ένα βήμα παραπέρα τον rock και metal ήχο. Οι nibiru, λοιπόν, μία παρέα φίλων, αποτελούν αυτό το είδος μπάντας. Χάρηκα πολύ που συνομίλησα μαζί τους και είχα την ευκαιρία να ακούσω κατατοπιστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις μου.

Πείτε μας δύο λόγια για τους “nibiru”.

Δημιουργήθηκαν το 2009 όταν τρείς σχολικοί φίλοι, θέλαμε να παίξουμε μουσική. Στην πορεία το line up, εμπλουτίστηκε και μετά από κάποιες αλλαγές κατέληξε στο σημερινό σχηματισμό. Οι nibiru σήμερα, αποτελούνται από:

Άγγλω – πλήκτρα, μεταλλόφωνο
Αρσένης – κιθάρα
Βίκτωρ – κιθάρα, σαξόφωνο, φωνητικά
Γιώργος – ντραμς
Ναταλία – φωνή, τρομπέτα
Νίκος – μπάσο

Από πού εμπνευστήκατε το όνομά σας;

Το μακρινό 2009, ο κιθαρίστας μας Βίκτωρ, είχε μεγάλη αγάπη για την αστρονομία και το πρότεινε για όνομα. Εκείνη την εποχή, κάποιοι συνομωσιολόγοι, ισχυρίζονταν πως ο πλανήτης nibiru, θα χτύπαγε τη γη το 2012. Παράλληλα, ο πλανήτης nibiru, θεωρούσαν πως είχε κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά όπως ότι υπήρχανε κάποιες κρυμμένες διαστάσεις στο εσωτερικό του. Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας το βρήκαμε ωραίο και εύηχο και έτσι καταλήξαμε.

Ακούγοντας το EP σας θα έλεγα ότι η μουσική σας αποτελεί από έναν πολύ όμορφο συνδυασμό από διαφορετικά μουσικά είδη. Πως θα περιγράφατε εσείς τη μουσική σας; Θεωρείτε πως μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε κάποιο είδος της rock ή της metal;

Στα τραγούδια μας μπορούν να βρεθούν στοιχεία από τον σκληρό ήχο της rock και metal μουσικής, ενώ υπάρχουνε και αρκετά ατμοσφαιρικά σημεία. Προσπαθούμε να δώσουμε βάση στη δημιουργία ατμόσφαιρας, και στο να αντιλαμβανόμαστε τα κομμάτια ως ιστορίες.
Αν πρέπει να αραδιάσουμε κάποια είδη που ακούγονται στον ήχο μας, θα είναι σίγουρα το post metal, το progressive, αλλά και αρκετά πειραματικά στοιχεία.

Ποιοι καλλιτέχνες αποτελούν τις βασικές επιρροές σας;

Μέσα στις μουσικές μας θα ακούσετε κάτι από την post φάση που ξεκίνησε στα 00s με τους Isis, Russian Circles, Old Man Gloom, αλλά και την πιο post rock φάση των Silver mt Zion και Cripple Black Phoenix, από τον ήχο της σκηνής της Georgia με μπάντες όπως Mastodon, Kylesa, Baroness αλλά και Burst και άλλες μπάντες όπως Manes, Yakuza, Virus, Sun of Nothing και ίσως και άλλες μπάντες.

nibiru2

Φέτος τον Ιούλιο κυκλοφόρησε το EP σας με τίτλο “A Dawn Without Sun”. Πείτε μας για τη διαδικασία ηχογράφησης, που ηχογραφήθηκε και πόσο καιρό σας πήρε.

Οι ηχογραφήσεις ξεκινήσανε τον Φεβρουάριο του 2014 στο προσωπικό μας studio. Τέλειωσαν τον Μάιο και ακολούθησε η μίξη από τον Βίκτορα  Καραμάνη, ενώ το master έγινε στο SweetSpot Production από τον Γιάννη Χριστοδουλάτο.

Ποια είναι η θεματολογία των στίχων στο “A Dawn Without Sun”;

Κοινός παρονομαστής των στίχων του EP είναι η εξέλιξη στον χρόνο, είτε αυτή είναι προσωπική, κοινωνική ή βιολογική.
Το πρώτο κομμάτι μιλάει για την εξέλιξη του κόσμου, και το πως φτάσαμε στο σήμερα, να απειλείται σοβαρά η ισορροπία του οικοσυστήματος από ένα είδος της γης.
Το δεύτερο καταπιάνεται από τον μύθο της Ανδρομέδας, και γίνεται ένας παραλληλισμός του μύθου με το πώς επιφυλάσσει η μοίρα να εξελιχθεί ο γαλαξίας μας, με αυτόν της Ανδρομέδας.
Το τρίτο κομμάτι μιλάει για την εξέλιξη των ανθρώπων σε ατομικό επίπεδο ενώ το τελευταίο για την εξέλιξη των σχέσεών τους.

Θα ήθελα να μας πείτε για την ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ιδέα σχετικά με τη θήκη του EP, η οποία αν δεν κάνω λάθος, είναι ξεχωριστή για κάθε EP. Περιγράψτε μας λίγο τι ακριβώς αφορά και πως προέκυψε.

Είχαμε στοχο να κάνουμε κάτι φρεσκο ,οχι συμβατικο, που να μην μας κοστίσει ακριβά, και να δώσει έδαφος για να εκφραστούμε με μέσα, πέραν της μουσικής.
Κάθε μια θήκη των cd αποτελεί τμήμα από κάποιους πίνακες, μεγέθους 1m x 3m, τους οποίους ζωγράφισε η ευρύτερη παρέα της μπάντας, και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Στη συνέχεια, οι πίνακες κοπήκανε και τα κομμάτια τους ραφτήκανε το κάθε ένα σε μια επένδυση για προστασία, με τρόπο που να δημιουργείται ένα πουγκί που μέσα θα περιλαμβάνει το cd.

nibiru3
Ο δεύτερος πίνακας, από τον οποίον προήλθαν οι θήκες των EP των nibiru.

Θεωρείτε πως ο κόσμος ανταποκρίνεται στο μουσικό σας κάλεσμα;

Υπάρχει ένα θετικό πρόσημο στις κριτικές που έχουμε λάβει μέχρι τώρα, οπότε θα λέγαμε πως υπάρχει ανταπόκριση.

Ένα συγκρότημα είναι δύσκολο να διακριθεί σήμερα; Ποια είναι η γνώμη σας για τη στάση και την αντιμετώπιση των ΜΜΕ σχετικά με νέα συγκροτήματα;

Πάντα, παίζουνε ρόλο οι συγκυρίες στις οποίες κυκλοφορείται ένας δίσκος, ή γίνεται μια συναυλία, αλλά οφείλουμε να παραδεχτούμε πως συγκριτικά με παλαιότερες εποχές, είναι πολύ πιο εύκολο να καταλήξει η μουσική σου σε περισσότερα αυτιά. Από κει και πέρα, υπάρχουν διαφόρων ειδών διακρίσεις για ένα συγκρότημα, που εξαρτώνται από το πώς βλέπεις την μπάντα σου. Δε θα θεωρήσουμε τόσο διάκριση το να μας παίξουν στο ραδιόφωνο, όσο το να ζητήσει κάποιος φαν το να κάνουμε συναυλία στην πόλη του ή να μας καλέσουν σε ένα φεστιβάλ που έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση. Το πόσο εύκολο είναι να το πετύχεις αυτό, έχει να κάνει με το πόσο αρέσει και πόσο σου αρέσει η μουσική σου, το πόσο έχεις να επιδείξεις προσωπικό χαρακτήρα και ήχο ως συγκρότημα, το πόσο αφοσιωμένο συγκρότημα είσαι και το πόσες θυσίες είναι διατεθειμένο να κάνει το κάθε μέλος για αυτό.
Η στάση των ΜΜΕ δεν μας αφορά. Οι μπάντες για επικοινωνία προτιμούν την αμεσότητα του facebook, ή ενός blog, ενώ η προώθηση, πέρα από στόμα με στόμα και live με live, γίνεται με άλλους ανεξάρτητους παράγοντες όπως forum, blogs και online περιοδικά όπως το anthem.gr.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Nibiru; Ποια είναι τα σχέδια σας;

Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση ανασυγκρότησης μετά από ένα κουραστικό σερί με την κυκλοφορία του EΡ και αρκετές συναυλίες, και προσπαθούμε να βρούμε τις ισορροπίες ανάμεσα στις προσωπικές υποχρεώσεις των μελών και το χρόνο για τη μπάντα. Έχουμε αρκετό υλικό που θέλουμε κάποια στιγμή να ηχογραφήσουμε και να κυκλοφορήσουμε αλλά προς το παρόν δεν έχουμε κάποια άμεσα πλάνα για αυτό.
Έχουμε βεβαίως πλάνα για μια συναυλία μέσα στον Μάρτιο, με μπόλικες μπαντάρες η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Που μπορούμε να μάθουμε νέα για τους Nibiru και με ποιον τρόπο μπορεί ο κόσμος να προμηθευτεί το EP σας;

Νέα μας μαθαίνετε στο facebook στη σελίδα
https://www.facebook.com/officialnibiru
Το EP μπορείτε να το ακούσετε και να το κατεβάσετε δωρεάν από το bandcamp μας
http://nibiru-gr.bandcamp.com/
Ενώ σε φυσική μορφή, μπορείτε να το αποκτήσετε έναντι 4 euro, μετά από μήνυμα στο mail: officialnibiru@gmail.com, μήνυμα στη σελίδα στο facebook, ή μέσω του bandcamp. Αν μένετε Αθήνα, προτιμούμε την χέρι με χέρι παράδοση, διαφορετικά, με αντικαταβολή.

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του anthem.gr;

Να ψάχνετε πάντα για νέες μουσικές.

Με αυτό το μήνυμα, με το οποίο συμφωνώ απόλυτα, σας παραπέμπω στο A Mistake of the Universe, ένα από τα καταπληκτικά τραγούδια του “A Dawn Without Sun”.