Συνέντευξη “The Magus”

411310360_1078431706844251_7578849118120737901_n

Συνέντευξη του George Zoula.

Καλησπέρα Magus. Ευχαριστώ εκ μέρους όλου του Anthems για την τιμή που μας κάνεις να παραχωρήσεις συνέντευξη, με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου των The Magus, με τίτλο, ”ΒΥΣΣΟΔΟΜΩΝΤΑΣ”. Κατ’ αρχάς, ο ίδιος ο τίτλος. Είναι ιδιαίτερος και προτρέπει τον ακροατή να αναζητήσει την ετυμολογική προέλευση. Πώς προέκυψε; Ποιά είναι η βασική ιδέα του δίσκου;

Είναι μία λέξη που ομολογώ ότι ούτε εγώ γνώριζα μέχρι πρόσφατα. Όταν την άκουσα με ιντρίγκαρε ετυμολογικά και την αναζήτησα. Μόλις έμαθα πλήρως την σημασία της αλλά και την συμβολική χρήση της είπα αμέσως: είναι αυτό που ακριβώς ψάχνω. Η κεντρική ιδέα του αλμπουμ είναι η εκδίκηση και η τιμωρία που επιφέρει ο Εωσφόρος στην ανθρωπότητα για την κατάντια της και την άσκοπη και αλόγιστη χρήση της γνώσης που της προσέφερε.

Ποιοί είναι οι δημιουργοί / συνδημιουργοί της μουσικής και των στίχων;

Η μουσική είναι γραμμένη από εμένα και τον El ενώ οι στίχοι αποκλειστικά από εμένα. Επίσης έχει συνεισφέρει και ο George Emmanuel (LUCIFER’s CHILD) σε ένα τραγούδι.

Πού ηχογραφήθηκε το album και ποιός ασχολήθηκε με την παραγωγή, τη μίξη, το mastering του δίσκου;

Τα τύμπανα ηχογραφήθηκαν στο Ignite studio ενώ όλα τα υπόλοιπα στο Pentagram. Όλη η διαδικασία έγινε από τον George Emmanuel που πέρα από ηχολήπτης ανέλαβε και χρέη παραγωγού σε συνεργασία με εμάς.

Ποιός ανέλαβε το επιβλητικό artwork;

Αν εννοείς το εξώφυλλο έγινε από τον Harshanand Singh που είχε επιμεληθεί και τα εξώφυλλα των NECROMANTIA και YOTH IRIA. Βασίστηκε σε μία δική μου ιδέα αλλά πραγματικά έκανε θαύματα!

Ακούγοντας το δίσκο, μου έκανε εντύπωση η ομαλή συνύπαρξη ποικιλίας μουσικών υφών και ενορχηστρωτικών ιδεών. Ήταν συνθετική απαίτηση; Προέκυψε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων;

Αν έχεις ακολουθήσει την πορεία μου θα γνωρίζεις ότι ποτέ δεν ακολουθώ τον εύκολο “δημοφιλή” δρόμο. Είναι κάτι που βγαίνει αβίαστα. Αυτό που κάνω το θεωρώ τέχνη και όχι απλά έκφραση. Πάντα μου αρέσει να περιπλανώμαι σε μυστήριους δρόμους αναζητώντας εικόνες και συναισθήματα μετατρέποντας τα σε ήχους. Επίσης πλέον και εγώ αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας βρισκόμαστε σε ένα ώριμο επίπεδο συνθετικά λόγω της πολυετούς ενασχόλησης μας με την μουσική οπότε είναι και ένα φυσικό συνεπακόλουθο να μα ς βγαίνουν πιο πολύπλοκες μουσικά συνθέσεις. Δεν ήταν απαίτηση. Ήταν αναγκαιότητα.

Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές φιλοδοξίες των ”The Magus”;

Να δημιουργούμε υψηλής ποιότητας δαιμονική μουσική. Απευθυνόμαστε σε ένα ιδιαίτερο κοινό, ξεχωριστών ανθρώπων. Αυτούς που μπορούν να κατανοήσουν και να εμβαθύνουν σε αυτό που κάνουμε.

Η πνευματική διάσταση πίσω από τον δίσκο είναι ευδιάκριτη. Η ερώτηση μου είναι η εξής. Πόσο απαραίτητη θεωρείς οτι είναι η πνευματικότητα στον καλλιτέχνη αλλά και γενικά το σύγχρονο άνθρωπο;

Χωρίς πνεύμα είσαι ένα άδειο κέλυφος. Ένα περιτύλιγμα. Το πνεύμα αλλά και η χρήση του είναι που σε κάνουν να ξεχωρίζεις, να δημιουργείς, να ζεις. Αλλιώς είσαι ένα ζόμπι σαν τα πολλά που κυκλοφορούν γύρω μας.

Ως καλλιτέχνης που έχει υπάρξει ”πίσω από την κονσόλα” σε μνημειώδεις κυκλοφορίες και ως ένας από τους πρωτεργάτες του black metal, θεωρείς οτι metal βρίσκεται στο επίπεδο αναγνώρισης που δικαιούται;

Τι εννοούμε επίπεδο αναγνώρισης; Σίγουρα έχει γίνει πιο δημοφιλές , πιο εύκολα προσβάσιμο, λιγότερο “επικίνδυνο”….Είναι αυτό πλεονέκτημα; Δεν είμαι σίγουρος. Η αναγνώριση και οι πωλήσεις είναι κάτι που δεν με αφορά ιδιαίτερα.

Άν ένας ακροατής είχε στα χέρια του το ”Crossing the Fiery Path” και από την άλλη το ”Βυσσοδομώντας”, τί πιστεύεις οτι θα έβρισκε ίδιο και τί διαφορετικό;

Ότι και τα δύο αλμπουμ ξεκινάνε και χαράζουν ένα νέο μονοπάτι. Το δεύτερο πιο ώριμο συνθετικά αλλά η ιδέα παραμένει ίδια….

Τέλος, επαναλαμβάνοντας τις θερμές ευχαριστίες μας, θα θέλαμε να στείλεις όποιο μήνυμα επιθυμείς προς τους ακροατές και αναγνώστες μας.

Να υποστηριζετε την αξιόλογη σκοτεινή μουσική. Την ουσία και όχι το περιτύλιγμα

Ευχαριστώ πολύ George Zoula.


“Like Serpents from the Depths we rise…”
The Magus