Συνέντευξη “Scorcher”

scorcher 2
Οι Scorcher, heavy metal συγκρότημα από τις Σέρρες με πολύ μέλλον.

Φέτος τον Ιούνη είχα την χαρά να μιλήσω με ένα συγκρότημα που παρακολουθώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο και που πραγματικά με έχει εντυπωσιάσει. Ο λόγος για τους Scorcher, ένα heavy metal συγκρότημα από τις Σέρρες, που μας έχει αφήσει άφωνους με τη δουλειά του. Επικοινώνησα για το anthem.gr, με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα του συγκροτήματος, Βαγγέλη Τέκα, ο οποίος απάντησε σε όλες μου τις ερωτήσεις:

Πες μου δυο λόγια για τους Scorcher.

Καλησπέρα κατ’ αρχήν και ευχαριστώ για τις ερωτήσεις και την ευκαιρία να ακουστούν οι απόψεις της μπάντας.

Οι “Scorcher” σαν τετραμελής μπάντα υπάρχουν από το Δεκέμβριο του 2012, αλλά ενεργοποιήθηκαν το 2010, χρονιά που ξεκίνησε η σύνθεση των κομματιών που περιλαμβάνονται στο demo “Labyrinth” που είχα κυκλοφορήσει μόνος μου σαν “TEX” το 2011. Μετά το demo ακολούθησαν νέες συνθέσεις τις οποίες θέλησα να συμπεριλάβω στο full-length “Armageddon from the Sky” το 2012, μαζί με τα επανηχογραφημένα “Leonidas” και “Argonauts” και παράλληλα άρχισα να ψάχνω για μέλη με σκοπό τα live και περαιτέρω ομαδική δουλειά στις συνθέσεις, μιας και μέχρι τότε όλα τα έκανα μόνος (σύνθεση, ηχογράφηση). Έτσι μόλις κυκλοφόρησε το “Armageddon from the sky”, δημιουργήθηκε η μπάντα η οποία τότε απαρτιζόταν από τους:

Βαγγέλη Τέκα – κιθάρες, φωνή
Αλέξανδρο Γεροδήμο – κιθάρες
Ραφαήλ Σέμκο – μπάσο
Βαγγέλη Καραφώτη – τύμπανα

Τον Οκτώβριο του 2013 τον Ραφαήλ αντικατέστησε ο Τάσος Καραμιχάλης στο μπάσο. Ο πρώτος αποχώρησε για προσωπικούς λόγους.

Armageddon from the sky, το όνομα του πρώτου σας δίσκου. Που τον ηχογραφήσατε και πόσο καιρό διήρκεσε αυτή η διαδικασία;

Η ηχογράφηση έγινε στο δικό μου στούντιο και διήρκησε περίπου ένα χρόνο μαζί με τη μίξη και το mastering. Από το Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι και τον Αύγουστο του 2012.

Από που αντλείτε τη θεματολογίας των στίχων σας;

Πολύ καλή ερώτηση γιατί η θεματολογία των στίχων είναι αυτά που “λέει” και θέλει να περάσει μια μπάντα. Το demo “Labyrinth” καταπιανόταν πιο πολύ με ελληνική μυθολογία, ενώ το “Armageddon…” ανοίγεται και σε άλλα θέματα όπως στο κομμάτι “Astral Prison” το οποίο στην ουσία “ρωτάει” τελικά τι είναι αυτό μέσα στο οποίο ζούμε και διεκδικούμε, μήπως είναι κάτι άλλο από αυτό που νομίζουμε; To “Remembrance” είναι το κύκνειο άσμα ενός απογοητευμένου από τη ζωή που θέλει να αφήσει αυτό τον κόσμο και τίποτα δεν τον σταματάει. Το “Double Soul” θα μπορούσε να είναι η συνέχεια του “Remembrance” καθώς αναφέρεται σε ένα τύπο που αυτοκτόνησε και σαν τιμωρία από “άνωθεν” για την πράξη του αυτή, καταδικάστηκε να “επιστρέψει” στη ζωή με όχι μία ,αλλά δύο ψυχές να τον βασανίζουν σε σημείο τρέλας. Τέλος το “Armageddon from the Sky” αναφέρεται στον Αρμαγεδόνα και τις τελευταίες μέρες αυτού του κόσμου σε μια μάχη του “καλού” και του “κακού”.

scorcher 3
Ο τραγουδιστής και κιθαρίστας του συγκροτήματος, Βαγγέλης Τέκας, σε live εμφάνιση.

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;

Heavy metal του ’70 και του 80′, καθώς υπάρχουν και επιρροές από thrash και αμερικάνικου power metal. Μου αρέσει πολύ και η Death metal επίσης.

Το Φεβρουάριο του 2013 συμμετείχατε σε live μαζί με τους Σουηδούς “Enforcer”. Ποια η εμπειρία σας από το live και πώς νιώθετε που μοιράζεστε τη σκηνή με συγκροτήματα που έχουν γνωρίσει σχετικά μεγάλη επιτυχία;

Ήταν φοβερή εμπειρία, πρώτον γιατί ήταν το πρώτο μας live και δεύτερον επειδή μοιραστήκαμε τη σκηνή με ένα συγκρότημα που είναι “ψηλά” στην εκτίμησή μου και τους παρακολουθώ από τον πρώτο τους δίσκο το 2008. Πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτό το πόσο σημαντική είναι μια μέρα ή μια στιγμή, επειδή απλά το ζεις και δεν έχεις συνείδηση του τι βιώνεις. Εκείνη τη μέρα ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος για μένα (θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερος τώρα που το ξανασκέφτομαι), επειδή ένα όνειρο γινόταν πραγματικότητα και η μπάντα θα έδινε την πρώτη της συναυλία παρέα με ένα συγκρότημα που επίσης πιστεύει και αυτό σε αυτό που κάνει και έχει επενδύσει σε αυτό. Επίσης ήταν λίγο επεισοδιακή η είσοδος μας στο live καθώς έγινε σχεδόν την τελευταία στιγμή με σχετικά βεβιασμένες κινήσεις. Αυτό φαίνεται και από το ότι δεν αναφερόταν το όνομα της μπάντας στην πρώτη αφίσα της συναυλίας και προστέθηκε λίγο αργότερα. Τέλος καλό όλα καλά, περάσαμε τέλεια εκείνη τη μέρα.

Υπάρχει υποστήριξη από τον κόσμο;

Πιστεύω πως ναι.

Ανήκετε σε κάποιο label;

Το “Armageddon…” κυκλοφόρησε με τη βοήθεια του Κώστα Αθανασόγλου και της Steel Gallery records από Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει κάποια δέσμευση παρόλα αυτά.

Πιστεύεις ότι τα ΜΜΕ θα έπρεπε να προβάλλουν περισσότερο τις δουλειές των νέων μουσικών;
Κι αν ναι για ποιο λόγο;

Πιστεύω τα ΜΜΕ δεν “προλαβαίνουν” να προβάλουν συνεχώς αναδυόμενες δουλειές από παλιές ή νέες μπάντες και νομίζω ότι γίνεται προσπάθεια από κάποια ΜΜΕ για περαιτέρω προώθηση των νέων μουσικών. Η προβολή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός μουσικού ή μιας μπάντας, αλλά ο ίδιος ο μουσικός ή η μπάντα κάνει τις πεταλιές για να συνεχίσει να κινείται. Εάν σταματήσει μένει στο ίδιο σημείο απλά.

scorcher
Οι Scorcher σε live εμφάνιση τους στο An club των Εξαρχείων.

Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν νέο που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική;

Να το κάνει επειδή το λέει η καρδιά του, έτσι δεν θα απογοητευτεί.

Τι δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει ένα συγκρότημα που εδρεύει στην επαρχία;

Υπάρχει μια ιδιομορφία στην μπάντα και είναι το γεγονός ότι ζω στις Σέρρες ενώ τα υπόλοιπα μέλη ζούνε στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα οι πρόβες να γίνονται πιο αραιά απ’ ότι θα γινόταν αν ήμασταν στην ίδια πόλη. Πέρα από αυτό όμως η “δύναμη” μιας μπάντας μεγαλώνει με τις ζωντανές εμφανίσεις τις οποίες μια επαρχιακή μπάντα στερείται σε σχέση με μια μπάντα της πρωτεύουσας, απλά για το λόγο ότι υπάρχουν περισσότερες διοργανώσεις στην πρωτεύουσα και περισσότερος κόσμος, αναλογικά με τον πληθυσμό, ο οποίος είναι πρόθυμος να στηρίξει τις διοργανώσεις αυτές. Έτσι θεωρώ “τυχερές” τις μπάντες των Αθηνών γιατί προωθούν πιο εύκολα την δουλειά τους και καλά κάνουν.

Πως μπορεί κάποιος να ενημερωθεί σχετικά με τα νέα της μπάντας και από που μπορεί να προμηθευτεί merch;

Στη σελίδα μας στο facebook και για το merch υπάρχει link εκεί. Επίσης υπάρχει και το προσωπικό μήνυμα.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Scorcher;

Tο κοντινό μέλλον έχει στα σκαριά ένα demo που θα ονομάζεται “Harbinger of Death” ,το οποίο μέχρι την προβολή της συνέντευξης αυτής πρέπει να έχει ήδη κυκλοφορήσει και περιέχει δύο καινούρια κομμάτια των “Scorcher” τα “Harbinger of Death” και “Warriors Don’t Give up”. Το πρώτο κομμάτι αναφέρεται σε μια επιθανάτια εμπειρία καθώς ο “προάγγελος του θανάτου” μεταφέρει μια ψυχή στην “άλλη μεριά”, ενώ το δεύτερο “Warriors…”, προσπαθεί να μας δώσει ένα μάθημα αντοχής στις αντιξοότητες της ζωής για να μην το βάζουμε ποτέ “κάτω” και να κοιτάμε “επάνω”. Πιστεύω όλο το heavy metal προσπαθεί να περάσει αυτό το μήνυμα. Το demo θα είναι διαθέσιμο μόνο σε ψηφιακή μορφή και θα υπάρχει link στη σελίδα μας στο facebook από όπου θα μπορεί να το κατεβάσει όποιος θέλει. Όσο για το μακρινό μέλλον παραμένει αβέβαιο!!


Αυτοί λοιπόν είναι οι Scorcher. Σας αφήνω με το κομμάτι τους “Argonauts”, το ρεφρέν του οποίου είναι εξαιρετικά κολλητικό:

  1. Argonauts
  2. Sailing at the sea
  3. Argonauts
  4. Fearless brave and free
  5. Argonauts
  6. Gazing at the stars
  7. Argonauts
  8. Through the ancient lands