Συνέντευξη “Λάγνης”

10419632_10153135150981076_1544537862235000190_n
Ο Χρήστος Πανοηλίας, γνωστός κι ως Λάγνης, hip-hop μουσικός

Και έρχεται η στιγμή που αναρωτιέσαι. Γιατί η τηλεόραση παίζει ακόμα ειδήσεις και γιατί τις ακούω; Άλλοι πάλι δεν αναρωτιούνται, εμπνέονται από αυτό το γεγονός και ο Λάγνης είναι ένας από αυτούς. Επικοινωνήσαμε μαζί του και μιλήσαμε για το νέο του single κομμάτι, τη “Φοβοκρατία”, τα σύγχρονα ΜΜΕ, αλλά και για τα projects και τα σχέδια του και εκείνος έδωσε κατατοπιστικές απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις μας!

Πες μας λίγα λόγια για τη μουσική σου πορεία.

Ξεκίνησα γράφοντας το πρώτο μου τραγούδι το 1996. Το τραγούδι λεγόταν «Νέα Τάξη Πραγμάτων» και αυτό φαίνεται να καθόρισε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου έκτοτε. Το 1998 μαζί με τον Ιωσήφ Πρίντεζη σχηματίσαμε στη Σύρο το hip hop group «Νέα Τάξη Πραγμάτων» ή «ΝΤΠ.» και μαζί κινηθήκαμε συναυλιακά και δισκογραφικά τα τελευταία 18 χρόνια. Συναυλίες, βιντεοκλίπ και αναγνωρισιμότητα ήρθαν σταδιακά, πράγμα που βοήθησε στην συγκεκριμένη πορεία να πηγαίνουμε πεζοί, απολαμβάνοντας τη διαδρομή, με χαμηλές αλλά και σταθερές ταχύτητες.

Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σου;

Μου αρέσουν οι ωραίοι στίχοι. Μου αρέσουν οι όμορφες μελωδίες. Μου αρέσει το πάθος και η αισθαντικότητα στην ερμηνεία. Όπου βρίσκω όλα αυτά ή έστω κάτι από αυτά, συντονίζομαι και επηρεάζομαι!

Στις αρχές του περασμένου μήνα δημοσιεύτηκε το κομμάτι σου «Φοβοκρατία». Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από το πόσο αληθινοί είναι οι στίχοι του σχετικά με αυτό που ζούμε σήμερα. Πως το εμπνεύστηκες και γιατί επέλεξες να πεις για το θέμα των ΜΜΕ;

Πηγή της έμπνευσης μου ήταν ένα τυχαίο δελτίο ειδήσεων. Δεν θυμάμαι σε ποιο κανάλι. Ήταν πασιφανές ότι πρώτα πουλούσαν φόβο και μετά ειδήσεις. Το κομμάτι Φοβοκρατία προσπαθεί να το καταδείξει αυτό και να το κάνει εμφανές και στους γύρω.

Βρήκα πολύ ωραίο και το βίντεο κλιπ που περιείχε αρκετές στιγμές από αυτό που ακριβώς που περιγράφεις στους στίχους σου. Τη μετάδοση τρόμου στο κοινό. Μίλησέ μας για τη δημιουργία του. Υπήρχε εξ αρχής η σκέψη να κυκλοφορήσει το βίντεο κλιπ μαζί με το κομμάτι;

Έχουν αλλάξει οι καιροί. Πλέον δεν ακούμε μουσική. Βλέπουμε μουσική. Οπότε, ναι, η όλη ιδέα ήταν ένα τραγούδι μαζί με το βίντεο, που θα εμπεριέχει φράσεις και εικόνες εκφοβισμού από τα media.

12697040_10153207340076076_2597110563321772656_o

Είναι αυτός πλέον ο ρόλος των ΜΜΕ; Να τρομοκρατούν τον κόσμο και να τον ελέγχουν μέσω του φόβου; Θεωρείς ότι μπορούμε να αντισταθούμε;

Τα ΜΜΕ εδώ και καιρό έχουν χάσει το ρόλο τους. Η δύναμη που έχουν στα χέρια τους χρησιμοποιείται για την κατεύθυνση και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Το βασικό μέσο πειθούς για αυτούς, είναι ο εκφοβισμός. Υπάρχει τρόπος να αντισταθούμε. ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ.

Θυμάσαι κάποια είδηση που να σε εκνεύρισε τόσο πολύ η υπερβολική έμφαση στο φόβο;

Δεν θυμάμαι μια συγκεκριμένη. Κάτι που μου έχει κάνει εντύπωση, είναι πως τα ελληνικά ΜΜΕ ψάχνουν καθημερινά σε όλη την υφήλιο να βρουν κάποιο πολύνεκρο συμβάν. Όταν αυτό γίνεται, όχι μόνο το προβάλλουν σε prime time αλλά βγάζουν και trailer που μας καλεί να συντονιστούμε να μάθουμε πόσοι πεθάναν και πως.

Έχεις σκοπό να γράψεις άλλα κομμάτια αυτήν την περίοδο; Ποια είναι τα σχέδια σου;

Παράλληλα με τα solo κομμάτια που κυκλοφορώ, τρέχει και το «ΝΤΠ. με τη μπάντα», το οποίο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον project. Ουσιαστικά συνδυάσαμε hip hop με rock, jazz και funk για να πάρουμε το ακόλουθο αποτέλεσμα:

Ποια είναι η γνώμη σου για την ελληνική hip-hop σκηνή; Υπάρχει μέλλον;

Βεβαίως και υπάρχει μέλλον. Υπάρχει πολύ ταλέντο μέσα στη σκηνή, πάθος και δυνατότητα. Απλά στην επιφάνεια βγαίνουν πολλές φορές τα χειρότερα τραγούδια. Μην απελπίζεστε και ψάξτε κάτω από την επιφάνεια, για πραγματικούς καλλιτέχνες.

Με ποιους άλλους μουσικούς θα ήθελες να συνεργαστείς μελλοντικά;

Με ταλαντούχους και παθιασμένους μουσικούς.

13320423_10153435756511076_55080016309159953_o

Πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σου;

Μπορεί να με βρει στο https://www.facebook.com/lagnis.official καθώς επίσης και στο e-mail lagnis [@] gmail.com

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του anthem.gr;

«Χαμογέλα μου, έτσι θέλω να αρχίσει η μέρα μου,

Να νιώσω αγάπη στον αέρα μου.

Παίζω για εσένα τη νίκη και τη φανέλα μου.

Η ζωή είναι μικρή γαμώ την τρέλα μου!»

Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου!

Εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια και καλά views!