Συνέντευξη “Κουρδιστό Πορτοχάλι”

κουρδιστό πορτοχάλι
Το “Κουρδιστό Πορτοχάλι”, μία σατυρική μπάντα από την Αθήνα.

Όπως είναι γνωστό, στη χώρα μας τα σατυρικά συγκροτήματα έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Ο καυστικός στίχος, η χιουμοριστική διάθεση, ο εμπαιγμός, η ειρωνεία, η υπερβολή και η παρωδία είναι μέθοδοι που ακολουθούν όλα τα συγκροτήματα αυτού του είδους. Το Κουρδιστό Πορτοχάλι  έχει καταφέρει να συγκεντρώσει όλα τα παραπάνω και το κοινό πραγματικά τους έχει λατρέψει. Πριν λίγο καιρό είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Ιωάννη Ψύχο (φωνητικά) και τον Dean O’Selly (κιθάρες), οι οποίοι απάντησαν σε όλες μου τις ερωτήσεις, δίχως να λείπει το χιούμορ, για το οποίο φημίζονται.

Πείτε μου δύο λόγια για τη μπάντα. Από πού προέκυψε το ενδιαφέρον αυτό όνομα;

Dean: Η μπάντα ξεκίνησε σαν μια ιδέα δικιά μου και του Γιάννη, αφού έχουμε «μεγαλώσει» με χιουμοριστικά ακούσματα όπως Τζίμης Πανούσης, οι Tsopana Rave και τα Ημισκούμπρια. Το όνομα βγήκε ένα ωραίο μεσημέρι που βολτάραμε και συζητούσαμε για “Το Κουρδιστό Πορτοκάλι” του Κιούμπρικ. Η ιδέα ήταν του Γιάννη, που πάνω στον χαβαλέ είπε Πορτοχάλι και μας κόλλησε. Μετά τον Οκτώβριο του 2011 μας ακολούθησε στη μπάντα ο Δημήτρης Ραφτόπουλος (τύμπανα) και ύστερα από αλλαγές ξεμείναμε με τον Τζόση στο μπάσο ,τον Δημήτριο Αλατά στη ρυθμική κιθάρα και τη Βάσια στα δεύτερα φωνητικά.

Έχετε ανεβάσει ήδη ένα κομμάτι στο Youtube με τίτλο “Ο Καμένος”. Υπάρχει έτοιμο άλλο υλικό? Αν όχι, είναι στα άμεσα στα σχέδια σας κάποιο ep ή full-length;

Ιωάννης: Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε υλικό για να δώσουμε στον κόσμο να χει να γουστάρει. Αν έρθει όμως στα live μας θα το απολαύσει προτού δημοσιευτεί πειρατικά σε Torrent και rapidshare μιας και η αγορά του θα ανέρχεται στα 135 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Τώρα ετοιμάζουμε τον πρώτο μας δίσκο. Σύντομα θα μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το αριστούργημα του 17ου Αιώνα.

Από πού αντλείτε τη θεματολογία των στίχων σας;

Ιωάννης: Την θεματολογία την αντλούμε από απλές καθημερινές ιστορίες, τις οποίες θα έχετε βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή σας όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, κέρατο, ομοφυλόφιλους, φαΐ, σύγχρονη Ελλάδα, ανώμαλους περαστικούς, geeks, πτώματα και άλλα πολλά.

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;

Dean: Οι επιρροές διαφέρουν για το κάθε μέλος κι ο καθένας βάζει μέσα τις ιδέες του από τα διαφορετικά του ακούσματα που έχει. Χαρακτηριστικά ονόματα που θα μπορούσαμε να πούμε είναι: οι Misfits, οι Deep Purple, οι Volbeat, οι SexPistols, οι Red Hot Chilli Peppers, ο Malmsteen και πολλά ακόμα καθώς ακόμη και τώρα αποκτάμε νέα ακούσματα και προσπαθούμε κάθε φορά να εξελίξουμε τον ήχο μας.

κουρδιστό πορτοχάλι 2
Ένας από τους groupies του “Κουρδιστού Πορτοχαλιού”.

Εβραιοεκλογές: Ένα σατυρικό live σας που συζητήθηκε αρκετά το τελευταίο διάστημα. Ποια η εμπειρία σας από το συγκεκριμένο event;

Dean: Ήταν μια πρόκληση για μας καθώς  ήταν το πρώτο μας live που είχε διάρκεια πάνω από 2 ώρες, αλλά το σίγουρο ήταν πως περάσαμε καλά και υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση από τον κόσμο, κι ας μην ξέρανε ορισμένοι αυτά που λέγαμε, αφού υπήρχαν αναφορές σε πρόσφατα πολιτικά γεγονότα.

Ιωάννης: Ήταν μια πρόκληση και για μένα προσωπικά, γιατί ετοίμασα ένα δίωρο show πάνω στις ευρωεκλογές, εξού και ο τίτλος “Εβραιοεκλογές” και πραγματικά Κουβέλη είσαι ο πιο κωλοτούμπας άνθρωπος. Δεκατέσσερις ημέρες ετοίμαζα το show, δεκατέσσερις φορές άλλαξε την άποψη του για το αν θα συνεργαστεί με την ελιά και την Νέα Δημοκρατία. Πραγματικά μακάρι να μας ξαναδοθεί η ευκαιρία να ετοιμάσουμε μια παράσταση ακόμη καλύτερη από τις “Εβραιοεκλογές” και που θα διαρκεί και για περισσότερες εμφανίσεις.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται στο μουσικό σας κάλεσμα?

Dean: Μέχρι τώρα ναι. Και το καλό είναι πως σε κάθε live μας αυξάνεται και ο αριθμός των ατόμων που παρακολουθούν, γιατί ευτυχώς όσοι έρχονται περνάνε καλά κι ενημερώνουν και τους φίλους τους για το σχήμα μας.

Ιωάννης: Κι ελπίζουμε να αρχίσει να ανταποκρίνεται ακόμα περισσότερο. Τα live μας είναι ένα μεγάλο ξέφρενο πάρτι, που πραγματικά ακόμη κι αν δεν ακούς τέτοιο είδος μουσικής μπορούμε να σε ξεσηκώσουμε και τουλάχιστον θα περάσεις καλά εκείνη τη στιγμή.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάποιον να γράψει μουσική και στίχους καθαρά βασισμένους στη σάτιρα;

Ιωάννης: Έχοντας μεγαλώσει με κωμικοσατιρικά ακούσματα από τα δώδεκα, με ένα σινγκλάκι του Πανούση που έπεσε τυχαία στα χέρια μου, και μετά ακούγοντας Χάρι Κλύν και αντίστοιχους καλλιτέχνες, μου βγαίνει πιο εύκολα να σατιρίσω κάτι και να γράψω κάποια αλήθεια σατιρίζοντας τη, παρά να πάω straight ahead κατευθείαν στο θέμα.

Dean: Όσον αφορά τη μουσική τα περισσότερα κομμάτια βγαίνουνε κάνοντας jamming παρά σε κάποια έκρηξη έμπνευσης.

Πιστεύετε ότι μπορεί να ξεχωρίσει ένα συγκρότημα μέσα σε όλη αυτή την πολυφωνία που επικρατεί σήμερα στην ελληνική σκηνή? Πρέπει ή όχι τα ΜΜΕ να προβάλλουν περισσότερο τις δουλειές των νέων ανθρώπων;

Dean: Δύσκολα αλλά ναι, γιατί η επιτυχία δεν έρχεται από την μία μέρα στην άλλη. Κάθε μπάντα που θέλει να λάβει ένα μερίδιο αναγνώρισης, κάτι για το οποίο κι εμείς προσπαθούμε, πρέπει να μην τα παρατάει, να παίζει και να δημιουργεί συνέχεια.

Ιωάννης: Πρέπει τα ΜΜΕ να προβάλουν τις δουλειές των νέων ανθρώπων, αλλά πραγματικά στην Ελληνική TV αν θυμάμαι καλά μόνο τρεις εκπομπές δεχόντουσαν μπάντες και καλλιτέχνες απ’όλο το φάσμα της μουσικής (Ράδιο Αρβύλα, Esc Tv και Mad Day Live), από τις οποίες έχει παραμείνει η μία. Το να ξεχωρίσεις δεν είναι εύκολο και πραγματικά και οι μουσικές σκηνές έχουν αρχίσει και μειώνονται δραματικά. Πολλά φεστιβάλ, όπως και να το κάνουμε, δεν μπορούν να στηριχτούν πάνω στον κόσμο που έχουν μικρές μπάντες.

Ο Ιωάννης Ψύχος (αριστερά) κι ο Dean O’Selly (δεξιά), εν ώρα τζαμαρίσματος.

Αντιμετωπίζετε όλες τι καταστάσεις με χιούμορ, όπως κάνετε με τα κομμάτια σας;

Dean: Ναι, γιατί πολύ απλά αν πάρεις την ζωή στα σοβαρά θα χάσεις το μυαλό σου μέσα σε μια βδομάδα. Δυστυχώς οι συνθήκες ζωής δεν είναι και οι καλύτερες: ανεργία, μεγάλη φορολογία, ακρίβεια. Αλλά τι να κάνουμε, θα πεθάνουμε; Οπότε ας βάλουμε το καλό μας χαμόγελο και lets get through this.

Ιωάννης: Νομίζω ότι εκτός από δύο-τρεις περιπτώσεις, από τις οποίες η μία ήταν αρκετά serious για να την πάρω στη πλάκα, όλα τα υπόλοιπα αναγκαστικά τα αντιμετωπίζω με χιούμορ, γιατί αυτό με εκφράζει. Έτσι πρέπει κιόλας. Να χαλαστείς για την κάθε βλακεία; Και; Απλά χαμογέλα και προχώρα! Βρες λύσεις! Αυτό προσπαθώ να αναδείξω και με τα shows μας και τα τραγούδια που γράφουμε . Π.χ.  έχουμε ένα κομμάτι, η “Ταρανδοποίηση”, στο οποίο μιλάω για το κέρατο. Το point στο οποίο στοχεύει το ρεφρέν είναι ότι ποιος ο λόγος να σκάσεις για το κέρατο και να το κάνεις ολόκληρο σκηνικό; Έγινε τελειώσαμε άντε γεια. Η ζωή προχωράει. Κι έχω φάει κέρατο και το αντιμετώπισα ακριβώς έτσι.

Πώς μπορεί κάποιος να ενημερωθεί σχετικά με τα νέα της μπάντας;

Dean: Από την σελίδα μας στο facebook και σύντομα από το Official Site μας.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το “Κουρδιστό Πορτοχάλι”;

Ιωάννης: Το μέλλον επιφυλάσσει lives, γιατί όπως και να το κάνουμε το live μας είναι πολύ ανώτερο από τη studio εκδοχή κάποιου κομματιού. Ετοιμάζουμε το πρώτο μας full-length album, που αναμένεται (ελπίζουμε) μες στο χρόνο αυτό, καθώς κι ένα βίντεο κλιπ, το οποίο μένει να δούμε (πρώτα ο θεός θα έλεγα αλλά έχουμε ανεξιθρησκεία στη μπάντα) πότε θα το βάλουμε μπρος.

Ένα μήνυμα για το κοινό της ελληνικής underground σκηνής;

Dean: Όπως έχει πει και ο standup κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος, όλοι μια μέρα θα πεθάνουμε. Μέχρι τότε είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε. Μπορούμε όσο ζούμε να γελάμε;

Ιωάννης: Όπως ανέφερε κι ο προηγούμενος να γελάτε, να χαίρεστε, να ζείτε την ζωή σας όσο δε πάει, να μη μασάτε σε κανέναν και στηρίξτε όσο μπορείτε τις μπάντες που γουστάρετε. Εμάς, και το λέω για όλες οι μπάντες, αυτό που μας κάνει να ζούμε και να προσφέρουμε είναι το κοινό που έρχεται στα lives και περνάει καλά. Οι καιροί ναι είναι δύσκολοι και για αυτό προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες τιμές ώστε να μπορέσετε να προσέλθετε με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Peace out!