Μουσική Ανταρσία #27 : Ο μουσικός ξεπεσμός του Νεοέλληνα…

tus-650

Το τελευταίο διάστημα, το ενδιαφέρον της ελληνικής μουσικής σκηνής μονοπωλούν “σκουπίδια”, τα οποία υποτίθεται πως τραγουδούν hip-hop, χλευάζοντας ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και προβάλλοντας παράλληλα μία σιχαμερή υποκουλτούρα, η οποία στρέφεται γύρω από ναρκωτικά, αλκοόλ, αχαλίνωτο σεξ και ρατσισμό. Και το χειρότερο είναι πως στο επίκεντρο του marketing αυτού βρίσκονται νέα παιδιά.

Ακόμη κι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα, όπως είναι το εμπόριο λευκής σαρκός, γίνεται μέσο εκμετάλλευσης κέρδους κάθε κομπλεξικού,  ο οποίος επιθυμεί να γίνει το trend του μήνα, θησαυρίζοντας από δεκάχρονα, τα οποία εκλαμβάνουν ως φυσιολογικό τον τρόπο ζωής που προβάλεται.

Ωστόσο, υπαίτιοι για την άνοδο των εν λόγω μουσικών σκουπιδιών είναι οι γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να πάνε στις συναυλίες τους και να αγοράσουν τα cd τους. Έτσι λοιπόν τα παιδιά ακούν non stop τον κάθε υποτιθέμενο ράπερ να τραγουδάει για το πως γάμησε μία κοπέλα από τον κώλο και πως σνίφαρε μία γραμμή κόκα από εδώ μέχρι το Μενίδι.

Συγγνώμη για τις εκφράσεις που χρησιμοποιώ, αλλά εσύ που λέγεσαι γονιός, πρέπει να καταλάβεις ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης σου. Εσύ και μόνο εσύ είσαι υπεύθυνος για τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα των παιδιών σου. Αλλά δεν σε ενδιαφέρει! Αδιαφορείς για εκείνα, όπως αδιάφορησες και για την είσοδο των νεοναζί στη Βουλή, τους οποίους εσύ ο ίδιος ψήφισες. Αδιαφορείς όπως αδιαφόρησες για τα δεκάδες αδέσποτα που πεθαίνουν καθημερινά στους δρόμους από τις φόλες που πιθανώς ακόμη κι εσύ να έβαλες. Αδιαφορείς, όπως αδιαφόρησες για τα παιδιά που βιώνουν την απώλεια και τον πόλεμο.

Η αδιαφορία σου καταστρέφει τα παιδιά σου κι εσύ προτιμάς να τα συνοδεύσεις σε μία τέτοια συναυλία, προκειμένου να μπορέσεις αργότερα να δεις ήρεμος το ματς από την άνεση της πολυθρόνας σου, δίχως εκείνα να σου γκρινιάζουν.

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, ο μέσος ΝεοΈλληνας γκρινιάζει ακόμη και για ηλίθια σενάρια συνομωσίας,  όπως είναι οι αεροψεκασμοί, ωστόσο κατόπιν μόνο εορτής θα ενδιαφερθεί δήθεν για την μουσική που ακούν τα παιδιά του, σοκαρισμένος από την υποτιθέμενη κατακραυγή των συστημικών ΜΜΕ.

Την επόμενη φορά που θα γκρινιάξεις στο Facebook για το νέο ρατσιστικό “τραγούδι” που θα γίνει viral σε 25 λεπτά, σκέψου ποιος εξέθρεψε τα πρότυπα αυτά. Αν θεωρήσεις έστω και για ένα λεπτό πως φταίει η νέα γενιά, τότε κοιτάξου στον καθρέπτη και δες ποιος είναι ο υπαίτιος…

Υ.Γ.:Ένα από τα επιχειρήματα που θα σκεφτούν πολλοί είναι ότι η κουλτούρα του hip-hop ήταν πάντοτε αυτή. Ωστόσο,  αν και αυτός είναι ο κανόνας, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μπορείς να τσεκάρεις ποιοτικά hip-hop τραγούδια πατώντας εδώ.

Υ.Γ.2:Προφανώς και το κείμενο δε στρέφεται κατά πάντων. Υπάρχουν γονείς οι οποίοι μεγαλώνουν με τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά τους και θα έπρεπε να είναι παραδείγματα προς μίμηση.