Συνέντευξη “Ε.Σ.ΠΑΙ.ΡΟ.Σ.”

1a

Τα τελευταία χρόνια οι σύλλογοι στο χώρο του Φανταστικού έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν και να πάρουν τα ηνία, κερδίζοντας την προσοχή ολοένα και περισσότερων οπαδών του χώρου. Αν υπάρχει ένας σύλλογος που διακρίνεται για τη φιλοξενία του και την ποιότητά των ανθρώπων του, τότε αναμφίβολα μιλούμε για τον Ε.Σ.ΠΑΙ.ΡΟ.Σ.! Πριν από λίγο καιρό, ο αδερφός μου (Πέτρος) κι εγώ είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με μερικά από τα παιδιά του Συλλόγου, κάνοντας μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη δράση τους. Σήμερα, μία μέρα μετά το Murder Party (θα διαβάσετε για αυτό), μπορώ δίχως καμία αμφιβολία να σας διαβεβαιώσω πως πράγματι πρόκειται για μία ομάδα ατόμων που μοιράζεται την ίδια αγάπη για το Φανταστικό, τα RPGs και τη συλλογικότητα!  

Τζανέτος: Καταρχήν καλησπέρα! Σας ευχαριστούμε για την υπέροχη φιλοξενία! Ποιοι είστε και με τι ασχολείστε;

Εβίτα: Καλησπέρα! Ονομάζομαι Εβίτα Ντότα και είμαι η πρόεδρος εδώ στο σύλλογο  Ε.Σ.ΠΑΙ.ΡΟ.Σ. και από εδώ…

Πετρίνα: Εγώ είμαι η Πετρίνα Ραβιόλου και είμαι η αντιπρόεδρος

Yuri: Και εγώ ένα απλό μέλος του συλλόγου, ο Γιούρι.

Τζανέτος: Πείτε 2 λόγια για τον σύλλογο σας. . Τι σημαίνει Ε.Σ.ΠΑΙ.ΡΟ.Σ. και τι είναι αυτός ο σύλλογος- κοινότητα;

Εβίτα: Τα αρχικά βγαίνουν από τον Ελληνικό Σύλλογο Παιχνιδιών Ρόλου και Στρατηγικής και στην πραγματικότητα είναι ένας σύλλογος στο οποίο μπορούμε να μαζευόμαστε και να παίζουμε War Games να παίζουμε RPG( role playing games) να παίζουμε επιτραπέζια και ότι αφορά το χώρο της Φαντασίας. Φέτος κλείνουμε τα 15 χρόνια.

Τζανέτος: Επί 15 χρόνια βρίσκεστε στο ίδιο χώρο; Ποιος είναι ο χώρος που μπορεί να σας βρει το κοινό σήμερα;

Yuri: Έχουμε αλλάξει ανά καιρούς χώρους που νοικιάζουμε. Εδώ και 6 χρόνια βρισκόμαστε εδώ επί οδού Πατησίων 155, είναι ένας χώρος ο οποίος έχει πέντε μεγάλα δωμάτια που είναι διαμορφωμένα με τραπέζια για παιχνίδι. Όποιος θέλει μπορεί να μας βρει στην σελίδα μας στο facebook ή να μας στείλει ένα e-mail στο [email protected] ή απλά να μας «googlarei».

2a

Πέτρος: 15 χρόνια ιστορίας! Είμαι βέβαιος πως θα έχετε πολλά να μας διηγηθείτε, αλλά περισσότερο θα ήθελα να μάθω πως ξεκίνησε ο Ε.Σ.ΠΑΙ.ΡΟ.Σ.! Ποια ήταν η ιδέα, πως μαζευτήκατε όλοι;

Εβίτα: Η αλήθεια είναι ότι ο Ε.Σ.ΠΑΙ.ΡΟ.Σ. ξεκίνησε στα πλαίσια μιας παρέας, οι οποίοι ψάχνανε ένα χώρο και τρόπο να μπορέσουν να ασκούνε καλύτερα το χόμπι τους. Και αυτό είναι που έχει μείνει και σήμερα! Είμαστε μια μεγάλη παρέα. Τα RPGs υπήρχαν στην Ελλάδα καιρό πριν, απλά πριν από 15 χρόνια δεν υπήρχαν τόσες προδιαγραφές όσες σήμερα, ώστε να μπορείς να ασκήσεις το χόμπι σου ποιο άνετα. Έτσι, η παρέα αυτή βρήκε το χώρο, απέκτησε ότι χρειαζότανε και σήμερα μιλάμε για ένα χώρο πλήρως εφοδιασμένο με ότι χρειάζεται κάποιος.

Yuri: Γενικά υπήρχαν και υπάρχουν μαγαζιά τα οποία πας και παίζεις, αλλά η όλη ιδέα ήτανε να υπάρχει ένας σύλλογος, ο οποίος είναι μη κερδοσκοπικός, κανονικά αναγνωρισμένος από το ελληνικό κράτος με όλα τα νομικά πλαίσια και να μπορεί ο καθένας να πηγαίνει και να παίζει με τη παρέα του και να κάνει το χόμπι του

Πετρίνα: Να συμπληρώσω ότι πριν 15 χρόνια, όπως γνωρίζετε, δεν ήταν και τόσο διαδεδομένο γενικά το φανταστικό στοιχείο στο χώρο του παιχνιδιού. Πλέον, έχουν ανοίξει πάρα πολλά μαγαζιά και υπάρχουν και άλλοι αντίστοιχοι χώροι για να μπορείς να εξασκήσεις τέτοια χόμπι, όποτε εκείνη την περίοδο ήταν κάτι πρωτότυπο.

Yuri: Ναι, και αντίστοιχα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο και τότε δεν υπήρχε σαν ιδέα να υπάρξει ένας σύλλογος όπως αυτός.

Τζανέτος: Ήταν ένα νέο και διαφορετικό φόρματ δηλαδή;

Yuri:Ακριβώς! Κατά κάποιο τρόπο…

4a

Τζανέτος: Όμως πιστεύω ότι είναι αλλιώτικο να βρίσκεσαι σε ένα κατάστημα, αντί για ένα χώρο φιλικό οικογενειακό.

Yuri: Έτσι ακριβώς όπως τα λες.

Εβίτα: Και φυσικά ήταν πάντα λίγο άβολο να φωνάζεις «Σου επιτίθεμαι» όταν οι γονείς σου ήταν στο ίδιο τραπέζι.

Πέτρος: Πόσα μέλη αριθμεί ο σύλλογος σας σήμερα:

Yuri: Είναι περίπου 70 μέλη. Ανά καιρούς, άλλοι έρχονται άλλοι φεύγουν, κάποιοι έκαναν παιδιά και τώρα τους είναι πιο δύσκολο κάποιοι πηγαίνουν στο εξωτερικό, έρχονται καινούργια πρόσωπα μέσα από δράσεις που κάνουμε, με συμμετοχές όπως εκείνη του Φantasticon. Εμείς σαν Σύλλογος προσπαθούμε να φέρουμε σε όποιον αγαπάει το φανταστικό, το παιχνίδι αυτό που κάνουμε το κάτι διαφορετικό να τον προσεγγίσουμε και να έρθει να γίνει μέλος της παρέας μας.

Τζανέτος: Ένα νέο μέλος, ένας παίκτης ας πούμε RPG, που θέλει να έρθει να γνωρίσει εδώ το χώρο και άλλα άτομα, τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει;

Yuri: Για αρχή να μας στείλει ένα μήνυμα, να ξέρει ότι κάποιος θα είναι στον χώρου του συλλόγου. Από εκεί και πέρα, μπορεί να έρθει μέχρι 4 φορές το χρόνο να παίξει, να δει,- μέσα σε αυτές τις φορές δεν μετράμε αν κάποιος έρθει για καφέ η μαζί με ένα φίλο του από το σύλλογο- και αν του αρέσει ο χώρος και θέλει να γραφτεί, είναι για 5-7 μήνες δόκιμο μέλος και μετά αποφασίζει είτε να συνεχίσει είτε να σταματήσει. Αν συνεχίσει και γραφτεί και γίνει τακτικό μέλος, αποκτάει δικαίωμα να μπει στο διοικητικό συμβούλιο, παίρνει κλειδί για την πόρτα και πλέον έρχεται όποτε θέλει και παίζει όποτε θέλει με τους φίλους του ή με άτομα που θα βρει εδώ.

Πέτρος: Αυξάνονται δηλαδή τα δικαιώματα του σαν μέλος όσο περνάει ο καιρός;

Yuri: Ναι, αυτό υπάρχει περισσότερο σαν δικλείδα ασφαλείας και για το νέο μέλος και για τον σύλλογο. Επειδή είμαστε ένα μέρος που έχουμε βιβλία, έχουμε επιτραπέζια, είμαστε μια κοινότητα, για αυτό πρέπει να υπάρχει μια εμπιστοσύνη ώστε αυτός που θα έρθει δεν θα ναι κάποιος που θα το κάνει για ένα μήνα ή να μπορεί να κάνει κάτι «κακό» στο σύλλογο. Οπότε στους 5 μήνες που θα είναι μέλος καταλαβαίνεις αν είναι όντως κάποιος που όντως του αρέσει χώρος του αρέσει το χόμπι μας του αρέσουν τα παιχνίδια και είναι εδώ για την παρέα και την διασκέδαση.

3a

Πέτρος: Φαντάζομαι σαν σύλλογος έχετε κάνει διάφορες διοργανώσεις;

Εβίτα: Η αλήθεια είναι ότι όντως έχουν γίνει διάφορες διοργανώσεις, αν και πιο πολύ έχουν γίνει στα πλαίσια του κεφιού που είχανε κάποια άτομα, οπότε είναι τυχαίες και πολλές. Διοργάνωση εμείς ονομάζουμε οποιοδήποτε γεγονός το οποίο είναι ανοικτό και όποιος θέλει μπορεί να έρθει. Παράδειγμα κλασσικό είναι τα party που κάνουμε σαν σύλλογος θέλουμε και εμείς μεταξύ μας να γιορτάζουμε και ψάχνουμε κάθε ευκαιρία και έτσι έχουμε party κάθε Χριστούγεννα κάθε απόκριες, κλπ. Φέτος έχουμε γιορτή για τα 15 χρόνια Ε.Σ.ΠΑΙ.ΡΟ.Σ. Τον τελευταίο καιρό έχουμε αρχίσει να γιορτάζουμε κάθε Halloween, μας αρέσει πολύ και ειδικά στην Πετρίνα από εδώ.

Yuri: Αυτό που γίνεται περισσότερο υπό την αιγίδα της Πετρίνας τον τελευταίο 1.5 χρόνο είναι τα Murder Mystery Party, τα οποία είναι ανοικτά προς το κοινό να έρθει κάποιος να παίξει χωρίς ιδιαίτερους κανόνες και δεν είναι κάτι δύσκολο αλλά καλύτερα να μιλήσει περαιτέρω η Πετρίνα.

Πετρίνα: Στην ουσία είναι ένα party στο οποίο όμως γίνεται κάποια αναπαράσταση, συνήθως είναι ένας φόνος, στα επίπεδα του παιχνιδιού πάντα, και οι καλεσμένοι καλούνται να εξιχνιάσουν το έγκλημα το οποίο έχει γίνει. Είναι συνήθως διαδραστικό, μπορούν να συμβούν και άλλα αναπάντεχα μέσα στο βράδυ ανάλογα με το concept κάθε βραδιάς. Στην ουσία είναι μια αφορμή να παίξουμε όλοι μαζί.

Τζανέτος: Θυμίζει escape room κατά κάποιον τρόπο;

Πα: Όχι, γιατί κατά κάποιον τρόπο πρέπει να μείνεις στο χώρο, και όχι να φύγεις, για να λύσεις το μυστήριο του φόνου.

Yuri: Να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι ένα κλασσικό παιχνίδι, όπου έχεις ένα ζάρι έχεις ένα χαρτί κανόνων. Ο καθένας παίζει ένα χαρακτήρα φανταστικό που έχει δημιουργήσει από λίγο νωρίτερα και είναι τελείως διαδραστικό μιλάς με τους άλλους, πρωσοποιείς το χαρακτήρα σου, σαν να κάνεις «ηθοποιία». Έτσι, είτε προσπαθείς να βρεις το δολοφόνο, είτε να τον βοηθήσεις είτε, αν είσαι ο δολοφόνος, να σκοτώσεις περισσότερα θύματα. Είναι καθαρά RPG της στιγμής χωρίς πολλούς κανόνες.

Τζανέτος: Πότε διοργανώνονται αυτά τα party;

Πετρίνα: Πέρυσι έγιναν θεσμός και τα διοργανώναμε ανά τρίμηνο. Τώρα φέτος θα δούμε πως θα πάει. Το πρώτο party τώρα με την νέα season θα γίνει στο Halloween.

Yuri: Στο Halloween να διευκρινίσουμε το παιχνίδι για όποιον θα τον ενδιέφερε να έρθει: Γίνεται ένα γάμος, σε πλαίσια τρομακτικού και είναι όλοι καλεσμένοι, παίζοντας είτε κάποιο μέλος της οικογένειας είτε κάποιον φίλο και ξαφνικά κάποιος πεθαίνει και προσπαθούμε να βρούμε τι γίνετε σε ένα γενικό concept Παλέρμου

Εβίτα: Εγώ θα είμαι η νύφη.

Yuri: Εγώ θα είμαι ο γαμπρός.

5a

Τζανέτος: Ενδιαφέρον. Τι παιχνίδια μπορεί να έρθει να παίξει εδώ κάποιος οργανωμένα, με DM(Dungeon Master) ας πούμε;

Ε:Παίζουμε διάφορα οργανωμένα παιχνίδια εδώ. Μάλιστα, φροντίζουμε να κάνουμε μερικά RPG να έχουν μεγάλα campaigns και έτσι έχουμε ταυτόχρονα 5 τραπέζια το καθένα με DM να παίζουν την ίδια στιγμή στον ίδιο κόσμο.

Yuri: Τα λεγόμενα mass campaigns. Κάθε τραπέζι επηρεάζει τον κόσμο στον οποίο όλοι παίζουν, και έτσι δημιουργούνται συνέπειες για τα άλλα τραπέζια.

Εβίτα: Αυτό βοηθάει τα μέλη να γνωριστούν μεταξύ τους και να αρχίσουν να γνωρίζουν περισσότερο τον σύλλογο.

Πέτρος: Έχει τύχει ποτέ τραπέζια των παικτών να έρθουν το ένα αντιμέτωπο με το άλλο;

Yuri: Ναι, έχει συμβεί αρκετές φορές. Μάλιστα, μια φορά, οι χαρακτήρες των παικτών μέσα στο παιχνίδι άρχισαν να τσακώνονται.

Τζανέτος: Με την ελληνική κοινότητα του Φανταστικού τι σχέσεις έχετε; Σας είδαμε στο Φantasticon, μια αγαπημένη από πολλά άτομα εκδήλωση. Να περιμένουμε ενεργή συμμετοχή από το σύλλογο σε παρόμοιες εκδηλώσεις;

Yuri: Εμείς προσπαθούμε να συμμετάσχουμε με οποιονδήποτε τρόπο στην κοινότητα και το Φantasticon είναι ένας από αυτούς. Πέρυσι δυστυχώς δεν καταφέραμε να πάμε. Φέτος, το προσπαθήσαμε, ήρθε πολύς κόσμος και θεωρώ ήταν μια απίθανη εκδήλωση. Είδαμε όλες τις πλευρές του κόσμου του φανταστικού και είχαμε μια καλή σχέση με όλη την κοινότητα. Για παράδειγμα έχουμε μέλη στο σύλλογο που την ίδια στιγμή συμμετάσχουν στην ελληνική κοινότητα LARP(Live Action Role Playing). Έχουμε επίσης πολλά άτομα που δουλεύουν στο χώρο σε διάφορα μαγαζιά που ασχολούνται στο χώρο του φανταστικού και των διαφόρων επιτραπέζιων. Όποιος αγαπάει το φανταστικό, όλα αυτά τα παιχνίδια, τα war games, τα RPG μπορεί να έρθει σε εμάς και να ασχοληθεί περαιτέρω.

Τζανέτος: Μας είπατε ότι είστε 70 διαφορετικά μέλη. Πως είναι η συμβίωση μεταξύ τόσων πολλών μελών;

Εβίτα: Είναι όπως θα το περίμενε κανείς. Δεν έχω δει ποτέ όλα μέλη ταυτόχρονα ίδιο χώρο, και πάντα θα υπάρχουν τα αναπάντεχα, οι διαμάχες.

Yuri: Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο θέμα, αφού κάθε τακτικό μέλος έχει τα κλειδιά του, έρχεται όποτε θέλει, παίζει με την παρέα του, και φεύγει μετά. Από εκεί και πέρα θέματα ίσως δημιουργούνται όταν κάποιο μέλος κλείνει όλο το σύλλογο για κάποιο mass campaign, πιάνοντας 4-5 τραπέζια. Και για αυτό υπάρχει το ΔΣ, που αποφασίζει για τέτοια πράγματα, καθώς και κάνει κάποιες αγορές, αναλαμβάνει την καθαριότητα του χώρου, πως θα παίξουν οι παίκτες στις αντικρουόμενες μέρες, κλπ..

Πέτρος: Πώς λειτουργεί το ΔΣ, και κυρίως ποιες είναι οι βαθμίδες του;

Εβίτα: Στην πραγματικότητα γίνονται εκλογές για το ΔΣ ανά τακτά χρονικά διαστήματα και έπειτα από αυτό ορίζονται τα 7 μέλη του ΔΣ. Και έτσι εκλέγονται Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας, Ταμίας 3 μέλη και 2 αναπληρωματικά. Η λειτουργία τους μέσα στο σύλλογο είναι καθαρά διαχειριστική, δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις ξεκάθαρα και αποφασίζει όλος ο σύλλογος στην Γενική Συνέλευση.

Yuri: Η συνέλευση αυτή πρόκειται για ένα παράδειγμα άμεσης δημοκρατίας και εκεί κυρίως θα μαζευτούν τα περισσότερα μέλη, γιατί έχει την ανασκόπηση της χρονιάς…

Εβίτα: Βασιλόπιτα με δώρο!

Yuri: Βασιλόπιτα με δώρο, σημαντικό! Μάλιστα υπάρχουν διάφορες μικρό διαφωνίες και ίντριγκες κατά την διάρκεια της συνέλευσης που κάνουν λίγο πιο «πικάντικη» την συγκέντρωση.

Εβίτα: Να σημειωθεί, ότι παρ’ όλες τις φήμες, και φέτος θα έχουμε βασιλόπιτα.

Yuri: Γενικά ναι. Το ΔΣ τρέχει το σύλλογο, πληρώνει τους λογαριασμούς, και όταν τα μέλη κάνουν αίτηση να αγοραστεί κάποιο βιβλίο ή επιτραπέζιο, το ΔΣ αναλαμβάνει να πάει να το πάρει. Επίσης, αναλαμβάνει να οργανώσει τις συμμετοχές του συλλόγου στις εκδηλώσεις.

Εβίτα: Είναι εύκολη η δουλειά μας στο ΔΣ γιατί δεν παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας, άλλα μαζί με όλο τον σύλλογο και επίσης υπάρχει το καταστατικό για να γνωρίζει το κάθε ΔΣ τις αρμοδιότητες του.

Πέτρος: Είστε με άλλα λόγια, μια καλολαδωμένη μηχανή.

Yuri: Κατά κάποιο τρόπο. Ύστερα από 15 χρόνια λειτουργίας, έχουμε μάθει πώς να δουλεύουμε σαν σύλλογος και ΔΣ. Αλλά δεν ήταν πάντα όλα ρόδινα. Στην αρχή ειδικά υπήρχαν πολλά προβλήματα. Όμως η αγάπη για τον σύλλογο μας έφτασε εδώ που είμαστε σε ένα χώρο φτιαγμένο και διακοσμημένο από τα μέλη, έναν χώρο που οποιοσδήποτε που ενδιαφέρεται για το Φανταστικό μπορεί να έρθει να βρει.

Εβίτα:Ότι τυπωμένο βλέπεται εδώ μέσα, αρκετά βιβλία, επιτραπέζια καθώς και πολλά από τα πράγματα εδώ μέσα, τα έχουμε φέρει εμείς και τα υπόλοιπα μέλη. Επίσης εμείς βάψαμε το χώρο. Να κάνουμε ένα shout-out στο Βαγγέλη Γαλάνη, που αν και δεν ασχολείται με τα κοινά, έχει φτιάξει όλα τα banner εδώ και μας τα έχει δωρίσει. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό γραφίστα.

Πετρίνα: Γενικά όλα τα μέλη συντηρούμε το χώρο, εμείς καθαρίζουμε, εμείς προσέχουμε το χώρο, εμείς το διακοσμούμε, είναι αποτέλεσμα όλων των προσπαθειών μας.

Εβίτα:Είμαστε 70 άτομα, που μας δένει η αγάπη μας για το ίδιο χόμπι. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ακριβώς προβλήματα.

Τζανέτος: Ας αλλάξουμε λίγο θέμα. Ο Σύλλογος υπάρχει 15 χρόνια, τα 7 εκ των οποίων είναι σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Πως επιβιώνει ο σύλλογος τις δυσκολίες αυτές;

Εβίτα: Έχω μια θεωρία.  Όσο περνάει ο καιρός, δημιουργείται ένα ρεύμα ρομαντισμού. Στις δύσκολες συνθήκες όλοι προσπαθούμε να βρούμε τρόπους ανακούφισης από την καθημερινότητα και την σκληρή πραγματικότητα. Έχουμε δει τέτοια προβλήματα και έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις πάνω στο θέμα σαν σύλλογος και πάντα προσπαθούμε να διευκολύνουμε τα μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά δεν έχουμε δει μείωση ίσα ίσα, μαζεύετε περισσότερος κόσμος να παίξει horror games που «αρμόζουν» στην κατάσταση.

Πέτρος: Πείτε μας δύο λόγια για το σλόγκαν που έχει ο Ε.Σ.ΠΑΙ.ΡΟ.Σ.

Yuri:Ο Βαγγέλης μας είχε κάποτε φτιάξει το σλόγκαν “Find your game!”. Το Τελευταίο καιρό το σλόγκαν έχει εξελιχθεί σε «Find your game, find your Magic!”. Δηλαδή βρες το παιχνίδι που σου ταιριάζει, βρες την μαγεία σου και παίξε!

Εβίτα: Είναι πολύ εύστοχος τίτλος, γιατί πρόκειται για ένα χώρο που σου παρέχει ότι χρειάζεσαι. Σου δίνει τα βιβλία σου δίνει τα επιτραπέζια, και υπάρχει και ο κόσμος για να παίξεις μαζί. Έτσι, βρίσκεις τι σου ταιριάζει, τι σου αρέσει, μαθαίνεις περισσότερα για το χόμπι σου και βρίσκεις και τα άτομα που μπορείς να παίξεις μαζί και στην τελική να συμπορευτείς μαζί.

Τζανέτος: Τι εκπλήξεις ετοιμάζετε για το πάρτι 15 χρόνων Ε.Σ.ΠΑΙ.ΡΟ.Σ. ;

Yuri: Τίποτα το ιδιαίτερο αν και φέτος θα έχουμε ποτά φτιαγμένα σαν fantasy potions. Θα έχουμε healing potions, polymorph potions, invisibility potions. Αλλά ίσως πρόκειται για μια αφορμή να κάτσουμε να πιούμε… Που και που βγαίνουμε και εμείς έξω σαν άνθρωποι!

Τζανέτος:  Πως μπορεί να σας βρει κάποιος στα social media;

Yuri: Μπορούν να μας βρουν στο Facebook, στο Twitter στο ίδιο το site-forum.