Συνέντευξη με την Λυδία Ψαραδέλλη!

η Λυδία και τα βιβλία της

Πριν από λίγες ημέρες είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με την αγαπημένη συγγραφέα και αρθρογράφο, Λυδία Ψαραδέλλη. Διαβάστε την όμορφη συνέντευξη που μας παραχώρησε!

Καλησπέρα Λυδία. Θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για εσένα. Τι είναι εκείνο που σε ώθησε στη συγγραφή;

Καλησπέρα Τζανέτο και σε ευχαριστώ για την φιλοξενία. Ο καθένας μας έχει έναν δικό του τρόπο να επικοινωνεί και να εκφράζεται. Μεγαλώνοντας συνειδητοποιούσα ότι ήταν πιο εύκολο για μένα να εκφράζομαι μέσα από τον γραπτό λόγο, ίσως ακολουθώντας τις σκέψεις μου, οι οποίες δεν σταματούσαν ποτέ. Μικρά σημειώματα από τα πρώτα χρόνια του Δημοτικού μετατράπηκαν σε κείμενα τα οποία ήταν άγουρα. Τα χρόνια πέρασαν και όταν εγώ κατάλαβα ότι είχα ολοκληρώσει το πρώτο μου βιβλίο, όλοι οι άλλοι είπαν: «Επιτέλους, το κατάλαβε!». Από κει και πέρα, η αγάπη γι’αυτό απέκτησε και τίτλο που ακόμα τον χρησιμοποιώ με δυσκολία αλλά πλέον με χαρακτηρίζει. Είμαι μια συγγραφέας που δουλεύει καθημερινά να γίνει καλύτερη.

Ποιες θεωρείς ότι είναι οι βασικές σου επιρροές και ποιους/ες συγγραφείς θαυμάζεις;

Ηλικιακά και λόγω της μεγάλης μου αγάπης για τα βιβλία, μέχρι σήμερα έχω διαβάσει πολλά βιβλία και συγγραφείς. Λόγω της ενασχόλησής μου όμως με τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής αλλά και της στήλης βιβλίου που διατηρώ μαθαίνω καθημερινά νέους συγγραφείς και τρόπους γραφής. Επηρεάζομαι από όλους και από όλα. Υποσυνείδητα όλοι μας επηρεαζόμαστε απ’ ό,τι έχουμε διαβάσει. Το τι θα θελήσουμε να μιμηθούμε, είναι επιλογή μας. Μαθαίνω από όλους. Θαυμάζω μικρές φράσεις και ιδέες. Θαυμάζω πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς που οι ιδέες τους αλλά και ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται το θέμα τους αξίζουν την προσοχή μας. Ανησυχώ όταν σκέφτομαι ότι ο κόσμος μπορεί να μην τους γνωρίσει ποτέ. Θαυμάζω και τρανούς συγγραφείς. Εκείνους που μπορούν να ζουν από αυτό. Επίσης, σκέφτομαι, και εν μέρει θαυμάζω, εκείνους που το εμπορικό κομμάτι μετέτρεψε την μεγάλη τους αγάπη σε ένα ανιαρό καθημερινό μοτίβο. Τρέμω στην ιδέα ότι μπορεί πλέον να μισούν τη συγγραφή. Φυσικά, αναφέρομαι στην υπερβολή μιας κατάστασης, γιατί όταν μπορείς να ζεις από αυτό που αγαπάς, είναι το ιδανικό.

Έχεις διακριθεί στην Ελλάδα ως κορυφαία συγγραφέας για συγγραφείς. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την διδασκαλία δημιουργικής γραφής;

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά σίγουρα έχω πολύ δρόμο να διανύσω ακόμα για να το καταφέρρω αυτό. Κι αν είμαι τυχερή κάποτε να ισχύσει αυτό και πάλι τα ίδια θα σου πω. Σαν άνθρωπος κρατώ χαμηλούς τόνους. Το δικό μου έργο διαφημίζεται λίγο ως ελάχιστα. Έχω συγγραφείς που μου έκαναν την τιμή να γράψουμε μαζί τα βιβλία τους και ποτέ δεν θα με δεις να βγω να το «διαφημίσω». Άλλωστε αυτό είναι από τα πρώτα λόγια που ανταλλάσσω μαζί τους. Μου κάνουν την τιμή να μοιραστούν μαζί μου την συγκεκριμένη δημιουργική περίοδο της ζωής τους, τις όποιες ανησυχίες τους και εγώ απλώς τους απαντώ με τις δικές μου γνώσεις. Από μικρή ηλικία λειτουργούσα συμβουλευτικά. Ό,τι γνώριζα το μοιραζόμουν εύκολα με τους γύρω μου. Δεν κάνω κάτι διαφορετικό αυτή την στιγμή. Με αυτό τον τρόπο νιώθω και εγώ πλήρης και οι γνώσεις ταξιδεύουν. Τα πρώτα βήματα έγιναν μέσα από τις συνομιλίες μου με φίλους που θέλησαν αρχικά να μου ζητήσουν την άποψή μου για τα κείμενά τους. Επαγγελματικά απασχολήθηκα σε εκδοτικό οίκο όπου επέλεγα τα ιδανικά κείμενα που ταίριαζαν στο ύφος του. Έγνοια μου εξακολουθούσαν να είναι οι συγγραφείς που τα κείμενά τους έχριζαν επιμέλειας, οπότε και πάντα συνόδευα την όποια απάντησή μου με συμβουλές. Νομίζω ότι τώρα έχω βρει την χρυσή τομή. Συμβουλεύω και είμαι δίπλα σε όποιον το θέλει και έχει όρεξη να γίνει συγγραφέας. Αφού το κατάφερα εγώ, μπορεί να το κάνει όποιος το επιθυμεί και θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τη συγγραφή.

«Το Μυστικό της Καρυδιάς» πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα νουβέλα που έγραψες μαζί με τη Μηλέβα Αναστασιάδου. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν από ένα χρόνο από τις Εκδόσεις Εντύποις. Μίλησε μας για τη συνεργασία αυτή.

Συνηθίζω να λέω ότι αυτή η συνεργασία ήρθε την ιδανική περίοδο στην ζωή μου και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί πιστεύω ότι με έκανε πολύ καλύτερο άνθρωπο και συγγραφέα. Είναι σημαντικό να έχεις έναν άνθρωπο στο πλευρό σου που σε κάνει καλύτερο. Και αυτή ακριβώς την επίδραση έχει η Μηλέβα σε μένα. Εκτιμώ σε κείνη ότι παρά το γεγονός ότι έχει μια δυνατή, από πολλές απόψεις, γραφή, δεν το πήρε ποτέ επάνω της. Πάντα με σκληρή δουλειά και μετρημένα λόγια, χαράζει τον πετυχημένο συγγραφικό της δρόμο. Ήταν μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή για μένα να συνεργαστώ μαζί της και μαζί να αποτελέσουμε την δυνατότερη (συγγραφική) μπάντα. «Το Μυστικό της Καρυδιάς» ξεκίνησε μέσα από την ασφάλεια της καλής φιλικής σχέσης που έχουμε. Με δυνατό θέμα που αφορά τους κοινωνικούς ρόλους που καλούμαστε όλοι να υπηρετήσουμε, πλέξαμε μια ιστορία που απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες, αν και το βιβλίο έχει δύο ισχυρές πρωταγωνίστριες και αρκετούς άντρες σε εξίσου δυνατούς ρόλους. Το μυστικό που κρύβει η καρυδιάς είναι συγκλονιστικό, το εμπνεύστηκε η Μηλέβα και γω απλώς το δανείστηκα και πρότεινα τίτλο. Τελικά, είναι ένα βιβλίο συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Οι κριτικές είναι οι καλύτερες και θέλω να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο που το στήριξε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει μέχρι σήμερα να το αγοράζει. Όποιος θέλει μπορεί να ενημερώνεται για «Το Μυστικό της Καρυδιάς», από την επίσημη ιστοσελίδα και να μας στείλει την κριτική του, που με μεγάλη χαρά θα δημοσιεύσουμε. Επίσης, μπορεί να βρει νέα με το #tomystikotiskarydias και να ακολουθήσει τις σελίδες σε Facebook και Twitter ή Goodreads, όπου επίσης χαιρόμαστε να διαβάζουμε κριτικές αναγνωστών.

Ωστόσο συγγραφικά δεν περιορίζεσαι μόνο στην Ελλάδα, καθώς πρόσφατα κυκλοφόρησε στο εξωτερικό το νέο σου πόνημα με τίτλο “7 Deadly Sins”. Που κινείται θεματικά το βιβλίο και ποια είναι η πλοκή του;

Οι ιστορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο “7 Deadly Sins” είναι μικρές ιστορίες σχετικές με τις επτά αμαρτίες. Φανταστικές, υπερβολικές, με αίμα, πάθος και ξεχωριστές επιθυμίες αποτελούν το πρώτο μέρος ενός μεγαλύτερου project το οποίο θα ολοκληρωθεί σταδιακά. Το βιβλίο πωλείται αποκλειστικά από ξένα λογοτεχνικά eshops σε όλο τον κόσμο και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί μέσα από την δική του δημιουργία έμαθα ακόμα περισσότερα πράγματα, τα οποία μοιράζομαι με όποιον ενδιαφέρεται να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Πέρα από τη συγγραφή ασχολείσαι με την αρθρογραφία και την παράδοση σεμιναρίων. Μίλησε μας για τις δραστηριότητες σου αυτές.

Αποτελούν και τα δύο μέρος της δημιουργικής μου πλευράς. Τα αγαπώ εξίσου αλλά πολλές φορές το ένα αποσπά την προσοχή μου εις βάρος του άλλου. Συνήθως υπερτερούν τα σεμινάρια. Καθώς απασχολούμαι και σαν σύμβουλος επιχειρήσεων, η ζυγαριά αλλάζει φορά σε τρελούς ρυθμούς. Ευτυχώς, έχω βρει την χρυσή τομή. Χρειάζομαι ελάχιστες ώρες ύπνου και έτσι εκμεταλλεύομαι με τον καλύτερο τρόπο τις ώρες μου. Ευτυχώς τα σεμινάρια πραγματοποιούνται διαδικτυακά και με τρόπο που εξυπηρετεί και μένα αλλά και την άλλη πλευρά, σε ώρες που όλα τα άλλα ηρεμούν. Τις πρώτες πρωινές ώρες μπορώ να γράψω ευκολότερα άρθρα ή επαγγελματικά κείμενα. Μπορεί να φαντάζουν πολλά, και έχω συνηθίσει να αναρωτιέται ο κόσμος πως τα προλαβαίνω όλα αλλά η αλήθεια είναι ότι πάντα ψάχνω και κάτι καινούργιο να μάθω, να ασχοληθώ, να κάνω επιπλέον. Νέες συνεργασίες και projects ομορφαίνουν και κάνουν πιο συναρπαστική την καθημερινότητα.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι σήμερα;

Είναι απίστευτο αλλά ο κόσμος έχει «αγκαλιάσει» με μεγάλη αγάπη την δουλειά μου. Στην αρχή ήμουν επιφυλακτική αλλά κάθε φορά που λαμβάνω ένα σχόλιο ή ένα email νιώθω ότι προσφέρω κι εγώ με τον τρόπο μου στον κόσμο που θέλει να δημιουργήσει. Είναι τόσο όμορφο το συναίσθημα αυτό της αποδοχής της δουλειάς μου. Ο κόσμος θέλει να γράφει, να μαθαίνει περισσότερα και πολλές φορές μαζί ξεπερνάμε τις πρώτες φοβίες του.

Τι να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον από την Λυδία. Υπάρχει στα σκαριά κάποιο βιβλίο ή κάποιο άλλο project;

Αυτή την στιγμή κάποια βιβλία μεταφράζονται και άλλα συγγράφονται. Δεν σταματάω να δημιουργώ. Είναι η δική μου καθημερινή δημιουργική πραγματικότητα. Ταυτόχρονα είμαι ανοιχτή σε ενδιαφέρουσες επαγγελματικές προτάσεις.

Ποια είναι η προσωπική σου σελίδα και πως μπορεί ο κόσμος να ενημερώνεται σχετικά με τα συγγραφικά σου νέα;

Η ιστοσελίδα μου είναι η LydiaPsaradelli.gr και ο κόσμος μπορεί να ενημερώνεται στα Facebook, Goodreads ή με μια απλή αναζήτηση στο google να ανακαλύπτει ακόμα περισσότερα για την δουλειά μου.

Δύο λόγια για τους αναγνώστες του anthem.gr;

Μη σταματάτε να ζείτε μουσικά, δημιουργικά και με πάθος!