The Series Corner: Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

Dirk Gently's Holistic Detective Agency cover

Ολιστικός σημαίνει να αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα από όλες τις πλευρές, και το “Dirk Gently’s Holistic Detective Agency” μας αποδεικνύει ότι στην ζωή όλα συνδέονται. Ακόμα και η πιο μικρή και ασήμαντη λεπτομέρεια μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Η σειρά είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Douglas Adams και πρόκειται για το 2ο iteration στην μικρή οθόνη του αγαπημένου σε όλους ολιστικού ντετέκτιβ.

source

Story

Η σειρά ακολουθεί την ζωή του Todd Brotzman, ενός γκρουμ, του οποίου η ζωή πάει από το κακό στο χειρότερο. Χρωστάει λεφτά στο σπιτονοικοκύρη του, απέτυχε με την μπάντα του να γίνει διάσημος, όταν προσπαθεί να βρει χρήματα για την άρρωστη αδελφή του ζητώντας προκαταβολή, είναι ο πρώτος που βρίσκει νεκρούς στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου που δουλεύει τον δισεκατομμυριούχο Patrick Spring και τους μπράβους του που φαίνεται να ‘χουν πεθάνει από επίθεση καρχαρία…
Πλέον η αστυνομία τον παρακολουθεί συνέχεια και ο σπιτονοικοκύρης του θέλει να τον σκοτώσει, και ο Todd νιώθει πως έχει πιάσει πάτο. Ξαφνικά, όμως, καθώς μπαίνει στο σπίτι του βλέπει το Dirk Gently να τον περιμένει, και αρχίζει…. να τον δέρνει(Ο Todd δεν ξέρει ακόμα ποιος είναι ο Dirk.)
Αφού ηρεμούν τα πνεύματα ο Dirk του εξηγεί πως είναι ντετέκτιβ, που διερευνά τον θάνατο του Patrick Spring, και μάλιστα ο Spring είναι αυτός που τον προσέλαβε. Και επειδή ο Todd ήταν ο πρώτος που βρήκε τα πτώματα, ο Dirk αποφασίζει να το προσλάβει σαν βοηθό. Και τότε, η ζωή του Todd άλλαξε, όχι απαραίτητα προς το καλύτερο αλλά σίγουρα προς το διαφορετικό…

Story Telling

Αυτό που καταφέρνει η σειρά καλύτερα από όποια άλλη, είναι να δείχνει στο κοινό αντί να λέει. Κάθε λεπτομέρεια σε κάθε πλάνο έχει σημασία, και καθώς πλησιάζει στο τέλος κάθε σεζόν, ανταμείβει το κοινό για τη παρατηρητικότητα του. Καμία απάντηση δεν μένει αναπάντητη, κανένας βράχος δεν μένει ασήκωτος.

Η σειρά έχει αρκετά random στοιχεία, που κάνουν το κοινό να μένει καθηλωμένο. Σε κάθε σκηνή μπορεί να γίνει κάτι περίεργο που στην αρχή μπορεί να μην βγάζει νόημα, αλλά μετά σε αφήνει άφωνο.

dirk-gently
Ναι, ο Φρόντο φοράει γούνα ράπερ. Ναι, ο Φρόντο κρατάει μια βαλλίστρα, της οποίας τα βέλη είναι συνδεδεμένα σε μια γεννήτρια για να προκαλούν ηλεκτροσόκ. Απολύτως φυσιολογικό.

Characters

Κάτι άλλο που καταφέρνει η σειρά να αναδείξει είναι οι χαρακτήρες της. Κάθε χαρακτήρας μέχρι και πιο απλό μπράβο είναι αναπτυγμένος μέσα στην πλοκή της σειράς και είναι μοναδικός. Παράλληλα, οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι φτιαγμένοι να μην είναι απλά καλοί ή κακοί, αλλά παρουσιάζονται σαν κανονικοί άνθρωποι, ικανοί για όλα ή και για τίποτα.

maxresdefault
Κατά βάθος είναι καλά παιδιά…

Acting

Το καστ του Dirk Gently είναι αρκετά δυνατό. Πρωταγωνιστές, ο Elijah Wood, όπου ερμηνεύει τον Todd Brotzman, ο Samuel Barnett ως Dirk Gently, η Hanna Marks ως Amanda Brotzman, και η Jade Eshete στο ρόλο Farah Black.

Χωρίς τίτλο
Feel old yet?

Όλοι οι ηθοποιοί της σειράς πιστεύω έχουν καταφέρει να εκτελέσουν σωστά το ρόλο τους, με τους χαρακτήρες να νιώθουν πραγματικοί. Προσωπικό favourite o Osric Chau ως Vogel, μέλος των The Rowdy 3, του οποίου ο ρόλος είναι αρκετά διαφορετικός από ότι μας έχει συνηθίσει.

Final Thoughts

Αν και όπως φαίνεται η σειρά δεν θα συνεχιστεί, λόγω χαμηλής τηλεθέασης, είναι μια σειρά που ανταμείβει όποιον την δει και σίγουρα προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα. Προσωπικά, είναι η σειρά που έχω κάνει το πιο γρήγορο binge watch, τελειώνοντας την σε 2 ημέρες. Και μετά την ξαναείδα επιτόπου για να δω κάθε στοιχείο που μου είχε ξεφύγει. Μια σειρά τόσο καλή, που η δεύτερη φορά που την βλέπεις είναι μια τελείως διαφορετική εμπειρία.