Συνέντευξη “Sonata Antartika”

Οι "Sonata Antartika" είναι μία σατιρική metal μπάντα από την Αθήνα.
Οι “Sonata Antartika” είναι μία σατιρική metal μπάντα από την Αθήνα.

Οι Sonata Antartika δε χρειάζονται συστάσεις. Είναι ένα συγκρότημα από την Αθήνα, το οποίο έχει αγαπηθεί για τους σατυρικούς του στίχους, τα εξαιρετικά metal riffs, αλλά και τις διασκευές γνωστών (για το μέσο Έλληνα ακροατή) κομματιών. Οι Sonata Antartika δεν είναι άλλο ένα σατιρικό σχήμα της σειράς! Έχουν ξεχωρίσει και διαπρέψει στο είδος τους! Είχα τη χαρά να μιλήσω με τον Αλέξανδρο Αργύρη, για το “anthem.gr”:

Πες μας δυο λόγια για τους “Sonata Antartika”. Ποιο είναι το σημερινό line-up;

Οι “Sonata Antartika” είναι μία παρέα καλών φίλων που παίζουν τη μουσική που αγαπάνε, με μεράκι  και καλή καρδιά. Παίζουμε  metal με ελληνικό σατυρικό στίχο και μόλις βγάλαμε το πρώτο μας άλμπουμ με τίτλο “Σονάτα Σε Τρολ Μινόρε” . Το σημερινό Line up είναι ο wartooth (μπασοκιθάρα), ο Ω (κιθάρα), ο Μπούτος (φωνή) ο Μόας (ντραμς) και εγώ (κιθάρα και δεύτερα φωνητικά και κάτι φαγητά σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες)

Πως εμπνευστήκατε το όνομα του συγκροτήματος;

Η έμπνευση προήλθε από το συνδυασμό της σονάτας και των αντάρτικων πολέμων. Θέλαμε να είμαστε οι  αντάρτες στον εμπορευματοποιημένο και ξεπουλημένο κόσμο της σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα. Οι ‘σονάτες’ μας να λυτρώνουν τις βεβηλωμένες ψυχές των Ελλήνων ακροατών.  Αν είχε προκύψει έτσι θα ήμασταν τόσο πολύ επαναστάτες στη μουσική . Σχεδόν όσο ο Μαχαιρίτσας. Το όνομα λοιπόν το εμπνεύστηκε ο παλιός τραγουδιστής της μπάντας, Μαρίνος Ταρνανάς, με τον οποίο ουσιαστικά ξεκινήσαμε τους Σονάτα. Ακούγαμε και οι δύο Sonata Arctica  και με πήρε τηλέφωνο μία μέρα όταν ψάχναμε όνομα και μου πέταξε αυτή την ιδέα. Για κάποιο λόγο γελάσαμε μας άρεσε και το κρατήσαμε.

Από που αντλείτε τη θεματολογία των στίχων σας;

Σίγουρα από τη καθημερινότητά μας και από αυτά που βλέπουμε τριγύρω. Ειδικά ο wartooth . Ότι λέει στους στίχους του τα κάνει κιόλας μην νομίζετε ότι τα γράφει για άλλους.  Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα σε κομμάτια όπως το ‘Sexdoll Containing The Lube To Protect Its User Against Stitches From He Who Is In The ER’ .

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γράψετε στίχους που σατιρίζουν διάφορους τομείς της καθημερινότητας;

Οι στίχοι ίσως ήταν και το πιο δύσκολο σημείο στην παραγωγή του άλμπουμ. Όταν γράφεις στα αγγλικά και ασυναρτησίες να γράφεις το 99% των ακροατών δεν προσέχουν ιδιαίτερα τι λες οπότε βγαίνουν εύκολα. Στην περίπτωσή μας όμως, είναι ίσως το σημείο που τραβάει περισσότερο την προσοχή. Γι αυτό το λόγο γράψαμε ως επί το πλείστον ασυναρτησίες. Στα ελλήνικος όμως.

Πώς έγινε η επιλογή των ελληνικών κομματιών που διασκευάσατε (πχ δεν ταιριάζετε, φωτιά με φωτιά κ.α.); Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο επιλογής;

Απλά μας ήρθε και τα κάναμε γιατί πιστεύαμε ότι θα είχαν χαβαλέ σε metal διασκευές.

Το cover του "Σονάτα σε Τρολ Μινόρε"
Το cover του “Σονάτα σε Τρολ Μινόρε”

Μουσικά ανήκετε στο χώρο του power metal; Ποιες οι μουσικές σας επιρροές;

Πλέον δεν μπορώ να πω ότι ανήκουμε στο χώρο του power metal. Οι διασκευές ήταν σίγουρα όλες power-ιές μιάς και προσφερόταν η φωνή για το είδος (μαρίνος) αλλά τα δικά μας κομμάτια θα τα έλεγα modern metal με μία λέξη. Με δύο. Τώρα για τις επιρροές. Μπορώ να σου πω ότι σε κάποια κομμάτια αναγκάστηκα να ακούσω συγκεκριμένες μπάντες για να τα γράψω και να πετύχω τη μουσική που ήθελα. Για το meh-tal-core πχ άκουσα αρκετά “Αsking Alexandria” (μιεεααααχ) καθώς ήταν αρκετά κοντά στο είδος που ήθελα να σατιρίσουμε. Παρόλα αυτά η κύρια επιρροή μου στο θέμα της μουσικής στους Sonata Antartika ήταν το μελωδικό death metal και το μελωδικό μέταλ γενικά . (Ιn flames, Scar Symmetry, Dark Tranquillity, evergrey κτλ)

Το πρώτο σας άλμπουμ (Sonata σε τρολ μινόρε) το αγκάλιασε το κοινό. Πόσο καιρό διήρκεσαν οι ηχογραφήσεις;

Ναι τα κομμάτια δείχνουν να αρέσουν . Νομίζω με τον καιρό που θα ανέβουν και τα υπόλοιπα αλλά όταν θα βγει και το κλιπ θα φανεί κατά πόσο ‘πέτυχε΄ αυτό που φτιάξαμε. Οι ηχογραφήσεις διήρκησαν λίγο ,κανά δύο μήνες συνολικά. Βέβαια τα κομμάτια συνολικά  σαν ιδέες κτλ γράφονταν  6-7 μήνες.

Αντιμετωπίζετε όλες τις καθημερινές καταστάσεις με το χιούμορ που αντιμετωπίζετε τα κομμάτια σας;

Προσπαθούμε. Το γελάκι φέρνει μπόνους  ζωή εξάλλου.

Ποια είναι η αγαπημένη σου στιγμή από κάποιο live σας;

Νομίζω η στιγμή που παίξαμε το meh-tal-core στο τελευταίο μας λαιβ στο after the wave festival. Δεν το πιστεύαμε ότι θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση.

Το χιούμορ δεν λείπει από τους "Sonata Antartika" ούτε στις φωτογραφίες.
Οι “Sonata Antartika” ξέρουν πολύ καλά να σατιρίζουν και τους εαυτούς τους!

Πιστεύεις ότι το κοινό ανταποκρίνεται στο μουσικό σας κάλεσμα;

Αναλόγως. Υπάρχουν αυτοί που γουστάρουν, υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι χαλάμε τα κομμάτια με το στίχο. Αυτό το τελευταίο το έχω ακούσει πολλές φορές και να σου πω την αλήθεια έχω πάντα την ίδια άποψη. Αν είχαμε σοβαρό αγγλικό στίχο θα ήμασταν άλλη μία οκ μέταλ μπάντα και δεν θα είχαμε ούτε τη μισή ανταπόκριση από αυτή που έχουμε. Όσο καλή και να είναι η μουσική σου, οι μπάντες στο μέταλ είναι πολλές οπότε θέλει πολύ κόπο και χρήμα για να ξεχωρίσεις. Το ξεπουλάμε κοινώς για τα views. Σίγουρα με τους “Sonata” δεν ήθελα να έχω άλλη μία metal μπάντα. Ο στίχος είναι ουσιαστικά το στοιχείο που μας διαχωρίζει κάπως . Επίσης ανέκαθεν ήμουν μεγάλος φαν του comedy metal (ανώριμοι, πλοκάμι, καφρίλιον κτλ) οπότε ήθελα πολύ να κάνω κάτι αντίστοιχο. Τώρα αν το κάνουμε επιτυχώς η όχι το κρίνει ο γκοσμάκης.

Έχει μέλλον η ελληνική underground σκηνή;

Καλά πάει. Μπάντες υπάρχουν, live γίνονται αν και θα είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σου. Είναι ελάχιστες οι μπάντες που έχουν προοπτική για κάτι καλύτερο στο εξωτερικό. Και όποιος λέει ότι δεν τον νοιάζει κάτι τέτοιο και θέλει να μείνει underground ή κάνει πλάκα, ή δεν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τη μουσική.  Σίγουρα υπάρχουν πολύ καλά συγκροτήματα αλλά είναι ελάχιστες οι φορές που έχω ενθουσιαστεί.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται με τη μουσική;

Να ξεκινήσει. Θα έχει γκόμενες στο μέλλον. Εξαίρεση αποτελεί το μπάσο φυσικά.

Πως μπορεί να ενημερωθεί ο ακροατής σχετικά με τα νέα της μπάντας;

Από το page μας στο facebook νομίζω είναι ο καλυτερότερος τρόπος

https://www.facebook.com/SonataAntartika


Σας αφήνω με το lyric video του Meh-tal-core: