The Series Corner: JoJo’s Bizarre Adventure Part 2, Battle Tendency

1370824779017

Λίγους μήνες μετά τη κυκλοφορία του Phantom Blood, στις δύο Νοεμβρίου του 1987, έρχεται το δεύτερο μέρος του JoJo’s Bizarre Adventure, με τίτλο Battle Tendency, και ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να βελτιώσει πολλά σημεία αυτό που έκανε τον Phantom Blood μοναδικό, αλλάζει αρκετά την ατμόσφαιρα και το στυλ της σειράς.

Αυτή η αλλαγή ήταν αυτό που χρειάζονταν το JoJo για περάσει σε άλλο επίπεδο, και έτσι οι νέοι κωμικοί τόνοι σε συνδυασμό με επικές μάχες, συγκινητικές σκηνές, και ακόμα περισσότερες πόζες είναι οι κυριότεροι λόγοι που οι περισσότεροι Φανς θεωρούν το Part 2 ως το καλύτερο της σειράς. Τα κατάφερε όμως τόσο καλά και το anime adaptation;

Πρωταγωνιστής αυτή την φορά στην ιστορία είναι o Joseph Joestar, ίσως ο πιο αγαπημένος από το κοινό JoJo(και προσωπικά αγαπημένος). Σαν χαρακτήρας ο Joseph είναι πολύ πιο ευθύς και τραχύς, δεν φοβάται να πει την γνώμη του ή να αντιδράσει σε κάτι που δε θεωρεί σωστό. Παράλληλα, είναι οξυδερκής, έχει αρκετά καλό χιούμορ και το πιο σημαντικό από όλα, σαν αληθινός Joestar, έχει την ίδια καλοσύνη και κώδικα τιμής με τον Jonathan(παππού του Joseph). Ο Joseph όμως, συγκριτικά, είναι αρκετά πιο flawed χαρακτήρας(Ίσως ένας λόγος που είναι τόσο αγαπητός από το κοινό. Αρκετές φορές ο Joseph δεν θα πάρει στα σοβαρά μια μάχη κοντεύοντας έτσι να χάσει, ναι μεν είναι οξυδερκής αλλά σίγουρα δεν είναι και ο πιο έξυπνος JoJo, και αρκετά συχνά εκφράζει φόβο που σε κάποια σημεία τον δυσκολεύει να λύσει τα προβλήματα του. Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί όμως, ο Joseph είναι η επιτομή στο τι σημαίνει να είσαι μέλος της οικογένειας Joestar.

tumblr_n7nskuaeuL1r8fpp0o1_500

Story

Στην Νέα Υόρκη, λοιπόν του 1938, καταφθάνουν ο Joseph με τη γιαγιά του, Erina, θέλοντας να επισκεφτούν το Robert Speedwagon(το μοναδικό father figure για τον Joseph, καθώς και ο παππούς του και ο πατέρας του πέθαναν πρόωρα), που ύστερα από τόσα χρόνια πλέον, κατάφερε και έγινε Κροίσος. Κατά την επίσκεψη  τους στην Αμερική, ο Joseph συναντάει το Smokey, ένα παιδί-κλέφτη, που κάτι διεφθαρμένοι αστυνομικοί προσπαθούν να πάρουν στην δούλεψη τους δια της βίας. Ο Joseph καταφέρνει χάρη στην ενέργεια Hamon, να βοηθήσει τον Smokey να ξεφύγει από τους αστυνομικούς. Έτσι, κάνοντας παρέα μια νύχτα με τον Smokey, o JoJo συναντά και αντιμετωπίζει το Straizo, έναν άνθρωπο που πριν από αρκετά χρόνια είχε βοηθήσει τον Jonathan να νικήσει το Dio. Πλέον ο Straizo, γερασμένος, αποφάσισε και απέρριψε την ανθρωπότητα του και κατέληξε βαμπίρ.(Με μια περίπου ίδια μάσκα που χρησιμοποίησε ο Dio). Ο Straizo μάλιστα πριν από λίγες μέρες, χτύπησε πισώπλατα τον Speedwagon για να αποκτήσει την μάσκα.

0b487ea74a34a6c75bbefe7d066ae6e78892a2c7r1-355-200_hq

Ο Joseph αποφασίζει να μην σκοτώσει τον Straizo, ο οποίος, όμως αυτοκτονεί, αλλά όχι πριν του αποκαλύψει ότι ο Speedwagon ζει και ότι τον έχουν πιάσει ναζί στο Μεξικό, όπου το χρησιμοποιούν για να τους δώσει πληροφορίες για τους Pillar Men, της αρχαίας φυλής εκ των οποίων προέρχονται οι μάσκες των Βαμπίρ.

tumblr_nsufa3ddUV1uui9ueo1_500

Έτσι ο Joseph σπεύδει για το Μεξικό, για να σώσει τον Speedwagon, εισβάλει στο στρατόπεδο των ναζί και ξαφνικά βρίσκεται, στην μέση της μάχης/σφαγής, των ναζί ενάντια σε έναν και μόνο Pillar Men, τoν Santana(με τους ναζί να πεθαίνουν με το κιλό, χάρη στις υπερφυσικές δυνάμεις του Santana). Σε triple way, o Joseph αντιμετωπίζει τον Santana και τον Rudol Von Stroheim, τον αρχηγό των ναζί. Αρκετά κοντινή μάχη καταφέρνει να νικήσει και τους δύο ο Joseph, σώζει τον Speedwagon, από τον οποίο μαθαίνουμε ότι υπάρχουν 3 ακόμα πιο  δυνατοί Pillar Men παγιδευμένοι κάπου. Για αυτό ξεκινάει ένα ταξίδι με τον Joseph στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στην Ρώμη, οπού φημολογείται βρίσκεται η πέτρινη φυλακή τους. Εκεί ο Joseph θα συναντήσει και θα πιάσει φιλίες με τον Caesar Zeppeli, άρτιο στην τέχνη της ενέργειας Hamon και εγγονό του τρανού Baron Zeppeli, και έτσι θα γνωρίσει την καθηγήτρια Hamon, Lisa Lisa, για να μάθει να χειρίζεται ο Joseph το Hamon καλύτερα για να μπορέσουν να σταματήσουν τους Pillar Men από το να ξυπνήσουν…..

Score: 9/10 Το story του Battle Tendency στην αρχή φαίνεται κάπως βαρύ και μπερδεμένο, αλλά αμέσως καταφέρνει να δέσει και να εξηγήσει αρκετά κενά που δημιουργεί, είναι γεμάτο επικές στιγμές, δυνατές συγκινήσεις, και απίθανα plot twist.

Art Style & Animation

To Phantom Blood και το Battle Tendency, αν και διαφορετικά part, λόγω των μειωμένων κεφαλαίων που έχουν συγκριτικά με τα άλλα parts, κυκλοφόρησαν στην ίδια σεζόν, έτσι το animation τους είναι ολόιδιο, αρκετά πιστό στο πανέμορφο Art style του Araki. Όμως, είναι φανερό ότι οι animators, ύστερα από τόσα επεισόδια, είχαν πάρει το κολάι, και βελτίωσαν ακόμα περισσότερο το animation.

NaturalHelpfulAlaskajingle-small

Score: 8/10 Υπάρχει βελτίωση, με ακόμα λιγότερα τεχνικά κολλήματα, αλλά όπως είχαμε πει, κάθε part βελτιώνει το quality. (Και για αυτό το λόγω υπάρχει και μικρότερη βαθμολογία.)

Characters

Αν και από την μεριά των καλών χαρακτήρων, το Battle Tendency είναι πιο πολύ One Man Show, με τον JoJo να κουβαλάει την πλοκή της σειράς στα χέρια του, υπάρχουν και αρκετοί χαρακτήρες όπως ή Lisa Lisa και Caesar που έχουν πολύ δυνατές εμφανίσεις.

Αυτό που κάνει όμως το Part 2 να λάμπει πραγματικά, είναι οι κακοί του. Από τον Stroheim, τον Santana και τον Straizo έως τους Kars, Esidisi και Wamuu(οι 3 Pillar Men), δεν υπάρχει κανείς από το κοινό να μείνει παραπονεμένος. Καθένας τους έχει κάτι το μοναδικό είτε στην προσωπικότητα του, είτε στο τρόπο που πολεμά, δημιουργώντας έτσι ένα ιδιαίτερο και περίεργο Rogue Gallery για το Part 2.

HideousWiltedIrishterrier-small

Scaore:9,5/10 Κάθε μάχη που έχει ο JoJo με τους κακούς, και όλα τα interactions που έχει μαζί τους, τους κάνουν ίσως τους καλύτερους κακούς της σειράς(ίσως……)

Opening & Ending Theme

Το Roundabout των Yes παραμένει το Ending Theme της σεζόν, ωστόσο το opening theme, αλλάζει σε κάτι πιο ταιριαστό με το δεύτερο μέρος. Έτσι, ο Coda μας παρουσιάζει το Bloody Stream, ένα αρκετά πιο funky τραγούδι σε σύγκριση με το πρώτο, και έχει αρκετές αλλαγές στη διάθεση του, για να προϊδεάσει κατάλληλα το κοινό για το τι έπεται.

Score:9.5/10 Προσωπικά προτιμώ το Sono Chi No Sadame, αλλά δεν υπάρχει κανένα τραγούδι που να με αφήνει παραπονεμένο από το JoJo. Έτσι και αλλιώς, το δεύτερο μέρος έχει κάτι που δεν θα έχει ποτέ το πρώτο…..

BONUS OST: Awaken, (My Masters)

Το καλύτερο non opening/ending OST του JoJo’s Bizarre Adventure.  To theme αυτό παίζει πρώτη φόρα την στιγμή που ξυπνάνε οι Pillar Men, και είναι μια από τις πιο επικές σκηνές κακών EVER. Επίσης από, τότε έχει γίνει meme, και είναι ένας κύριος λόγος που πολύς κόσμος έμαθε το JoJo.

Extra Score: ‘

Score

Για πολλούς το καλύτερο Part του JoJo, πιστεύω πως όντως φτάνει κάπου εκεί στην κορυφή και σίγουρα έθεσε πολύ υψηλά standards για τα υπόλοιπα parts. 9’/10

Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα για το review του 3ου μέρους του JoJo’s Bizarre Adventure, Stardust Crusaders, όπου τα πράγματα παίρνουν όντως μια πιο περίεργη στροφή….