Συνέντευξη “Masquera Di Ferro”

mdf 3

Έχω δηλώσει πολλές φορές πως χαίρομαι ιδιαίτερα όταν μιλώ με συγκροτήματα τα οποία εδρεύουν εκτός Αθηνών, καθώς οι συνθήκες επιβίωσης ενός συγκροτήματος εκτός της πρωτεύουσας είναι αρκετά πιο δύσκολες. Τα σχήματα πρέπει να κυνηγούν κάθε ευκαιρία για live και να ταξιδεύουν αρκετά. Για αυτό το λόγο έχω μεγάλο σεβασμό για όλα αυτά τα συγκροτήματα. Λίγο καιρό πιο πριν είχα τη χαρά να μιλήσω με τον Πάνο και τον Τάσο, δύο μέλη ενός ταλαντούχου μουσικού σχήματος, τους “Masquera Di Ferro”:

Πείτε μου δύο λόγια για τους “Masquera Di Ferro”. Ποιο είναι το σημερινό line-up;

Πάνος: Οι “Masquera Di Ferro” είναι ένα ελληνικό Heavy Metal συγκρότημα από την Πάτρα,το οποίο έχοντας βάλει τις βάσεις του τον Οκτώβριο του 2012, διαμορφώθηκε στα μέσα του 2013 με την εξής σύνθεση:

Τάσος Ψιλοβασιλόπουλος – φωνή, στίχοι
Φάνης Μπάδας – κιθάρες
Κώστας Μπιρμπουτσάκης – κιθάρες
Πάνος Θωίδης – τύμπανα
Θοδωρής Καραλής – μπάσο

Έχουμε κάνει κάποιες εμφανίσεις εντός και εκτός Πατρών και φυσικά συνεχίζουμε με πρώτη (προς το παρόν) εμφάνιση για το 2015 στο ATHENS WRECK FESΤ, που θα διεξαχθεί το Μάρτιο στο Κύτταρο club. Είναι ένα τριήμερο φεστιβάλ με αξιόλογες μπάντες και θα χαρούμε να σας δούμε. Εμείς θα παίξουμε την Κυριακή 22 Μαρτίου.

Πως εμπνευστήκατε το όνομα του συγκροτήματος;

Πάνος: To όνομα του συγκροτήματος εμπνεύστηκε ένας αγαπητός μας φίλος. Εμείς τότε ήμασταν στο «ψάξιμο» για να βρούμε όνομα και τελικά μας παρουσίασε μία σελίδα με διάφορα ιταλικά ονόματα. Εν τέλει καταλήξαμε στο “Masquera Di Ferro”, το οποίο σημαίνει “ΣΙΔΗΡΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ” και φυσικά ο συμβολισμός του μόνο τυχαίος δεν είναι, ειδικά με τις καταστάσεις του σήμερα, του παρελθόντος και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ο καθένας το εκλαμβάνει όπως θέλει. Επίσης να αναφέρω πως στα ιταλικά έχει άλλη γραφή (Maschera) και εμείς το αλλάξαμε επίτηδες (Μasquera) για να φαίνεται πιο επιθετικό και απειλητικό.

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές?

Πάνος: Ο καθένας μας έχει τα ακούσματά του και το καλό είναι ότι έχουμε διαφορετικές μουσικές επιρροές, επειδή στο τέλος βγαίνει διαφορετικό αποτέλεσμα στην μπάντα και αποκτά δικό της ήχο. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο οι επιρροές μας είναι από πολλά ήδη μουσικής.

Από πού αντλείται τη θεματολογία των στίχων σας?

Τάσος: Η θεματολογία των στίχων αντλείται από την ίδια τη ζωή, αυτό το αναπάντεχο αριστούργημα. Κι επειδή έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς με την κοινωνική αδικία, οι στίχοι έχουν ένα καταγγελτικό χαρακτήρα για ότι γύρω μας “σάπισε” κι ότι συνεχίζει να “σαπίζει”, ενώ ταυτόχρονα εξυμνούν τα ίχνη ανθρωπιάς που έχουν απομείνει.

Άκουσα τα τραγούδια σας και οφείλω να ομολογήσω πως το Angel Of Fire μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον. Πιστεύω πως οι μελωδίες σε συνδυασμό με τα ποιοτικά φωνητικά και τους μαχητικούς στίχους δημιουργούν όμορφο κλίμα για τον ακροατή. Ποια η εμπειρία σας από τη δημιουργία του συγκεκριμένου τραγουδιού?

Πάνος: Πραγματικά το Angel Of Fire είναι όμορφο, δυνατό κι επιθετικό κομμάτι. Ο Τάσος είχε αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τους στίχους και την θεματολογία τους και τους εξέφρασε μουσικά με αποτέλεσμα να φέρουμε το κομμάτι στα μέτρα μας. Όντως είναι κομμάτι που έχει ελκύσει πολλούς ακροατές και συνεχίζει επίσης να ελκύει. Είναι κομμάτι με δυνατό drumbeat, οι κιθάρες ηχούν σε έντονο ύφος κι αποκτούν χαρακτήρα. Το ίδιο ισχύει και για τη γραμμή του μπάσου. Και φτάνουμε στο σημείο της παρουσίασης του “ΣΙΔΗΡΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟΥ”. Τώρα από θέμα εμπειρίας μπορώ να πω, πως μας δημιουργεί ένταση, πάθος και αγάπη σε αυτό που κάνουμε. Ήταν το πρώτο κομμάτι που συνθέσαμε, αλλά θεωρούμε πως όλα τα κομμάτια μας έχουν κομμάτι της ψυχής μας.

mdf 1

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για ένα συγκρότημα που εδρεύει στην Πάτρα να προωθήσει τη δουλειά του? Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για live?

Πάνος: Το αν είναι εύκολο ή δύσκολο εξαρτάται από την όρεξη της μπάντας. Δεν θέλω να το ρίξω στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδος. Εντάξει, η Πάτρα όπως και κάθε επαρχία έχει τα όποια προβλήματα, αλλά αν μένεις σε αυτά το παιχνίδι είναι χαμένο. Τα συγκροτήματα θα πρέπει να κυνηγούν τους τρόπους και να σκαρφίζονται ιδέες για την προώθησή της δουλειάς τους. Πλέον η προώθηση μέσω της τεχνολογίας είναι άμεση και μπορεί ο οποιοσδήποτε απ’ όλον τον παγκόσμιο χάρτη να σε γνωρίσει. Σίγουρα στην Αθήνα είναι πιο εύκολη πάλι η προώθηση λόγων μουσικών σκηνών, μιας και στην επαρχία λιγοστεύουν, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι τόσο εμπόδιο. Αν θέλει το συγκρότημα να παίξει σε κάποια συναυλία, θα το καταφέρει. Άλλου είναι οι δυσκολίες σε αυτά κι όχι στο θέμα προώθησής τους. Ευκαιρίες πάντα υπάρχουν και δημιουργούνται από τη θέληση, την αγάπη προς τη μουσική και το σεβασμό που εκπέμπεται από τα μέλη του γκρουπ.

Πόσο καιρό διήρκησαν οι ηχογραφήσεις του Reflection? Έχετε στα σχέδια σας την ηχογράφηση κάποιου νέου δίσκου?

Πάνος: Οι ηχογραφήσεις του “Reflection” διήρκησαν 2 εβδομάδες. Ξεκινήσαμε αρχές Οκτωβρίου του 2013 στο Noisebox Studio με παραγωγό τον Σάκη Μπάστα και ο δίσκος μας κυκλοφόρησε στα τέλη του Φλεβάρη 2014.  Όσον αφορά τα σχέδιά μας, έχουμε πολλά πράγματα στο μυαλό μας. Έχουμε παίξει ήδη στις συναυλίες μας νέα κομμάτια. Όσοι ήταν εκεί πήραν μία γεύση. Δεν έχουμε ανακοινώσει τον τίτλο του νέου album μας ακόμα. Γενικά έχουμε προχωρήσει πολύ, υπάρχουν πολλές ιδέες οι οποίες είναι στο διάστημα υλοποίησής τους. Έχουμε βρει και τίτλο, αλλά φυλάσεται ως επτασφράγιστο μυστικό. Σιγά σιγά θα ανακοινωθούν όλα.

Με ποιους μεγάλους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον?

Πάνος: Δύσκολη ερώτηση (λόγων πολλών μεγάλων καλλιτεχνών), αλλά με εύκολη απάντηση. Όλοι μας θα θέλαμε να παίξουμε μ΄ έναν μεγάλο καλλιτέχνη, το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Προέχει να είμαστε συγκεντρωμένοι στη δουλειά και στους στόχους μας ώστε να υλοποιηθούν. Τα υπόλοιπα έρχονται.

Αγαπημένη σου στιγμή από κάποια συναυλία σας?

Πάνος: Αυτή όντως είναι δύσκολη η ερώτηση. Εντάξει σε κάθε συναυλία μας έχουμε αγαπημένες στιγμές. Τις διηγούμαστε, γελάμε κι αναπολούμε επίσης. Αν θες έτσι να σου αναφέρω μία, θα διάλεγα στο Ναύπλιο που είχαμε παίξει live σε μεγάλη σκηνή με θέα τη θάλασσα, μπάνια ολημερίς και ολονυχτίς, γνωριμίες με άλλες μπάντες (με την μία από αυτές παίξαμε συναυλία κιόλας μαζί. Οργανώθηκε άψογα και είμαστε πολύ καλοί φίλοι και αυτό είναι το ευχάριστο), φαγητό, camping κλπ.

Τάσος: Δύσκολο να ξεχωρίσεις κάτι. Γενικά έχω αδυναμία σ ένα από τα κομμάτια μας και στα live μας είναι πάντα μια μαγική στιγμή, η ώρα του Final Release. Αλλά θα μπορούσα να πω πως η συμμετοχή μας στο φεστιβάλ του Ναυπλίου ως τώρα στάθηκε η καλύτερη στιγμή μας, όπου όλη η μπάντα είχε φοβερή ενέργεια.

mdf 2

Πώς βλέπετε την ελληνική underground σκηνή? Υπάρχει κάποιο συγκρότημα που ξεχωρίζετε?

Πάνος: Η underground σκηνή είναι πολυπληθής πλέον. Υπάρχουν αξιόλογα συγκροτήματα, παράγουν ωραία μουσική, ωραίο ήχο. Βέβαια φοβάμαι πως κάποιες μπάντες δεν έχουν δικό τους στοιχείο, δηλαδή τάσσονται στο χώρο της μόδας του underground και αυτό λίγο τις αποπροσανατολίζει από το να δημιουργήσουν, συνθετικά. Από την καλλιτεχνική πλευρά δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα σε σχέση με του εξωτερικού. Και γνωρίζω συγκροτήματα που εμφανίζονται συχνά – πυκνά εκτός Ελλάδος και είναι ευχάριστο αυτό. Κοίταξε να δεις οι ξένοι γνωρίζουν τι εστί ελληνικό συγκρότημα, έχουν λάβει τις απαντήσεις τους χρόνια. Δεν είμαστε σε φάση να αποδείξουμε τι αξίζουμε. Πέρασε αυτό. Είμαστε όμως στο στάδιο να κρατήσουμε ψηλά αυτό που ήδη έχουμε αναδείξει παλιότερα. Υπήρχαν συγκροτήματα που ξεκίνησαν ως underground και έφτασαν ψηλά και ακόμα κρατούν τα σκήπτρα της κορυφής και πραγματικά με χαροποιεί αυτό, ασχέτως αν μου αρέσει ή όχι το είδος τους. Συγκροτήματα που ξεχωρίζω υπάρχουν, αλλά δεν θέλω να αδικήσω κάποιο, είναι πολλά.

Τάσος: Κρύβει πολύ ταλέντο για πολλά είδη. Είναι κρίμα να παραμένει στη σκιά της οργανωμένης μουσικής βιομηχανίας που αποβλέπει μόνο σε πρόσκαιρη απομύζηση καλλιτεχνών και σε αφαίμαξη χρημάτων. Υπάρχουν πολλά συγκροτήματα σε διάφορα είδη, από metal μέχρι low bap σχήματα, reggae, rock κ.α. Θα ήταν άδικο να ξεχωρίσω κάποια μπάντα.

Πώς μπορεί κάποιος να ενημερωθεί σχετικά με νέα της μπάντας, καθώς και να προμηθευτεί το άλμπουμ σας?

Πάνος: Η τεχνολογία έχει και ένα καλό, το internet. Μέσα από εκεί λοιπόν ενημερώνουμε όλο τον κόσμο για τις συναυλίες μας, για τις ηχογραφήσεις μας και ότι απορίες έχει ο καθένας μπορεί να τις συζητήσει με τα μέλη της band. Όλοι μας έχουμε facebook, δυστυχώς μεγάλο πράμα στην σήμερον εποχή. (Τα σχετικά links επισυνάπτοναι όλα στο τέλος του άρθρου για λόγους ευρυχωρίας)

To album μας μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος από τα ίδια τα μέλη ή στις συναυλίες μας. Αν δεν θέλει όλο το περιεχόμενο μπορεί από το bandcamp επίσης.

Ακόμη οι πατρινοί φίλοι μας μπορούν να το προμηθευτούν από το Flashback record store (https://www.facebook.com/flashbackrecordstore?fref=ts), ενώ οι φίλοι της νοτίου Πελοποννήσου από το Bulldogshop (https://www.facebook.com/pages/Bulldogshopgr/483183145105244?fref=ts).

Γενικά ενημερώνουμε συνέχεια όλες τις σελίδες, επομένως όποιος θέλει εδώ είμαστε.

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του anthem.gr?

Πάνος: Καταρχάς να ευχηθώ σε όλον τον κόσμο καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και πολύ μουσική. Επίσης να ευχαριστήσω το anthem.gr για την όμορφη συνέντευξη. Και παιδιά πάμε για άλλες καταστάσεις. “All the traitors here pay for today but our future is a wound that will bleed, just to feed the butchers of our dreams” Και ο νοών νοείτω…

Τάσος: Η μουσική είναι η κοινή παγκόσμια γλώσσα μας και το καλύτερο φυσικό ψυχοφάρμακο χωρίς συνταγή. Είναι τ’ όπλο μας μες στις αντίξοες συνθήκες και με αφορμή το επερχόμενο live μας “Α cloud of dust is coming to town”.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Σας εύχομαι καλή χρονιά και πολλές επιτυχίες!


Email: [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Masquera-Di-Ferro-Band/154567174752395?sk=timeline
Youtube: http://www.youtube.com/user/masqueradiferro
Twitter: https://twitter.com/MasqueraDiFerro
Reverbnation: http://www.reverbnation.com/masqueradiferro
Soundcloud: https://soundcloud.com/masquera-di-ferro
Bandcamp: https://masqueradiferro.bandcamp.com/album/reflection-2
thesixtyone: http://www.thesixtyone.com/artist/#/masqueradiferro/