Συνέντευξη “Σέλας”

13179397_1188954907804671_2047127570920672283_n

Τους Σέλας είχα τη χαρά να τους παρακολουθήσω στις 13 Μαΐου του 2016, όταν μοιράστηκαν τη σκηνή του Κυττάρου μαζί με τους Magic De Spell, τα Μωρά στη Φωτιά και τους Απροσάρμοστους. Ήταν ένα ιστορικό live το οποίο θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια! Η μουσική τους μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για ένα όμορφο ροκ ιδίωμα, το οποίο έχει να προσφέρει πολλά στη σκηνή μας. Διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν!

Πείτε μας 2 λόγια για τους Σέλας. Ποιο είναι το σημερινό line up;

Οι Σέλας ξεκίνησαν ως ένα ντουέτο του Ηλία Πάλλα(Κιθάρα) και του Θάνου Λέντη(Φωνή) από τις Σέρρες όπου και γνωρίστηκαν, κάπου μέσα στο 2000. Επιστρέφοντας στην Αθήνα το 2005 προστέθηκε στην παρέα ο Χρήστος Κοντός(Τύμπανα) και ο Κώστας Λένης(Μπάσο). Ένα χρόνο μετά ήρθε στην παρέα και ο Τολης Μαίστρος(Κιθάρα). Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν αλλαγές αποχωρήσεις, άνθρωποι που έφυγαν και άνθρωποι που ήρθαν.

Το 2013, αφού είχε προηγηθεί μια μικρή παύση αποφασίσαμε να ενωθούμε και να προχωρήσουμε στοχεύοντας στην ολοκλήρωση του πρώτου μας δίσκου.

Σήμερα τα μόνιμα μέλη της μπάντας είναι ο Παναγιώτης Βοσκός(φωνή), ο Ηλίας Πάλλας (κιθάρα), Τόλης Μαίστρος(Κιθάρα) και ο Χρήστος Κοντός(τύμπανα)

Από πού προέρχεται το όνομα Σέλας; Θυμίζει το Βόρειο Σέλας.

Το Σέλας είναι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που λαμβάνει μέρος στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης, αλλά και στις ατμόσφαιρες άλλων πλανητών. Ονομάζεται και Πολικό Σέλας καθώς παρατηρείται κυρίως στις πολικές περιοχές τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Ημισφαίριο, αποκαλούμενο ανάλογα Βόρειο Σέλας και Νότιο Σέλας. Το φαινόμενο αυτό είναι από τα ωραιότερα που προσφέρει η Φύση σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, με αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις.
Επηρεασμένοι από την μαγεία που προσφέρει το σέλας όταν το παρακολουθείς, επιλέξαμε να ονομαστεί η μπάντα έτσι, προσπαθώντας μέσα από την μουσική μας να μεταφέρουμε μέρος αυτής της μαγείας αυτής.

 

Ποιες είναι οι πρωταρχικές σας επιρροές και ποιοι καλλιτέχνες σας εμπνέουν; Πως θα περιγράφατε τη μουσική σας;

Είμαστε άτομα που αγαπάμε και ακούμε πολύ μουσική. Προσπαθούμε να μη το περιορίζουμε σε ένα είδος. Ο καθένας μας έχει διαφορετικά ακούσματα, διαφορετική μουσική διαδρομή, συμβάλλοντας στην σύνθεση των δικών μας τραγουδιών.
Η μουσική μας αφετηρία είναι η ροκ. Κλασσική, ψυχεδελική, ατμοσφαιρική. Μπάντες όπως Led Zeppelin, Pink Floyd, αλλά και Cure, Joy Division, Pearl Jam, Madrugada, Τρύπες, Διάφανα Κρίνα. Δεν το περιορίζουμε όμως, πειραματιζόμαστε, δοκιμάζουμε νέους ήχους.

 

Ένα στοιχείο που μας άρεσε ιδιαίτερα είναι η χρήση ελληνικών στίχων, κάτι που πολλά συγκροτήματα δεν προτιμούν στις μέρες μας. Πως έγινε αυτή η επιλογή; Έχετε σκεφτεί να γράψετε τραγούδια με ξενόγλωσσο στίχο;

Μια μπάντα εκτός από την μουσική θα πρέπει να έχει και κάτι να πει. Να αγγίξει τον ακροατή με αυτό που θέλει να περιγράψει. Τι πιο άμεσο για κάποιον από το να περιγράφει μια κατάσταση, ένα συναίσθημα, στη γλώσσα του;
Έχουμε σκεφτεί κατά καιρούς να δοκιμάσουμε να κάνουμε κάποιο τραγούδι στα Αγγλικά. Δεν μας βγήκε, αλλά δεν το απορρίπτουμε.

 

Μιας και πιάσαμε το θέμα των στίχων, από πού αντλείται έμπνευση για τη θεματολογία των στίχων σας;

Ο δίσκος μας, Δύο Αιώνες Μετά, περιέχει 12 τραγούδια + 1 ορχηστρικό προσπαθώντας να αποτυπώσουν προσωπικές ανησυχίες, συναισθήματα, βιώματα, απογοητεύσεις χαρές, λύπες.

Επηρεαζόμαστε από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στη χώρα μας, στο κόσμο, στο περιβάλλον, αλλά και μέσα μας.

 

Πριν 2 χρόνια κυκλοφορήσατε τον πρώτο full length δίσκο σας «Δύο αιώνες μετά», ο οποίος μας άρεσε πολύ. Πως ήταν η διαδικασία ηχογράφησης; Έχετε στα πλάνα σας να ξαναμπείτε στο στούντιο για έναν ακόμα δίσκο; Άλλα σχέδια για το μέλλον;

Ο δίσκος αυτός είναι ένα κεφάλαιο 12 ετών, από την δημιουργία της μπάντας. Ένα μεγάλο κεφάλαιο που έπρεπε να αποτυπωθεί και να κλείσει για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω.Η ηχογράφηση έγινε στο προσωπικό στούντιο του Νίκου Ρέτσου, ιδρυτικού μέλους των Gravity_Says_I. Μας βοήθησε και μας καθοδήγησε, εκτελώντας και χρέη παραγωγού. Ήταν μια διαδικασία που απολαύσαμε, μάθαμε μέσα απο αυτή. Είμαστε πιο πλήρεις ως μουσικοί.
Αυτή την περίοδο είμαστε στην διαδικασία προεπιλογής των τραγουδιών για τον δεύτερο δίσκο. Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της επιλογής – ενορχήστρωσης και κάποια στιγμή θα επανέλθουμε στο στούντιο για να τα ηχογραφήσουμε. Παράλληλα, προσπαθούμε να κάνουμε επιλεγμένες εμφανίσεις σε χώρους και μουσικές σκηνές της Αθήνας και της επαρχίας σε συνέχεια της προώθησης του πρώτου μας άλμπουμ.

13537806_1225160044184157_6239628264585102160_n

Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική underground μουσική σκηνή;

Υπάρχουν πάρα πολλές αξιόλογες μπάντες εκεί έξω. Με πολλές από αυτές έχει τύχει να μοιραστούμε και την σκηνή. Η σκηνή προσπαθεί να αναγεννηθεί, υπάρχουν αρκετά διαμάντια εκεί έξω αρκεί ο κόσμος να ψαχτεί και να τα ανακαλύψει.

 

Πιστεύετε ότι υπάρχει στήριξη των ΜΜΕ για νέα σχήματα όπως εσείς;

Ο χώρος των ΜΜΕ δυστυχώς έχει αποτραβηχτεί εντελώς από την Ελληνική Μουσική Σκηνή. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για ανάδειξη νέων συγκροτημάτων. Εξάλλου τα λεφτά είναι αλλού…

 

Με ποιους καλλιτέχνες έχετε συνεργαστεί και με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον;

Καλλιτέχνες και μπάντες με τους οποίους είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε, να παίξουμε μαζί, να πιούμε, να τραγουδήσουμε είναι οι Magic De Spel, Μωρά στη Φωτιά, Απροσάρμοστοι, Σπυριδούλα, Υπόγεια Ρεύματα, Raining Pleasure.
Σχετικά με μελλοντικές συνεργασίες, ίσως, Radiohead, Tindersticks, Massive Attack, Portishead.

 

Θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε κάποιο live σαν αγαπημένο σας; Ο κόσμος ανταποκρίνεται στο μουσικό σας κάλεσμα;

Σίγουρα η συναυλία στο Κύτταρο μαζί με τα Μωρά στη Φωτιά, Magic De Spel και Απροσάρμοστους, ήταν κάτι που θα το θυμόμαστε για χρόνια. Μια γιορτή της Ελληνικής μουσικής σκηνής, την όποια είχαμε την τιμή να ανοίξουμε, παίζοντας μέσα σε ένα ασφυκτικά γεμάτο χώρο.
Ο Κόσμος με την αποδοχή και τα σχόλια του μας έχει αγκαλιάσει και μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Θα θέλαμε να έχουμε την δυνατότητα να ακουστούμε σε περισσότερο κόσμο για να δει και να κρίνει την δουλειά μας.

 

Που μπορούμε να μάθουμε νέα σας;

Στο προφίλ μας στο facebook μπορεί κάποιος να μάθει τα τελευταία νέα της μπάντας
https://www.facebook.com/Selas.Band/
Στο κανάλι μας στο Youtube να ακούσει όλο το δίσκο
https://www.youtube.com/channel/UCI1ZiJdOeONO3sjvvWwEOHQ
Καθώς και με μια αναζήτηση στο Spotify, iTunes, και Google Play.