Rant #4: Γιατί βρε Ant1 μου, θες πλατφόρμα με τέτοιο καιρό;

Antenna001

Ήταν Γενάρης του 2016, τότε που το Netflix έκανε την εμφάνισή του στην χώρα μας. Το μεγάλο όνομα στον χώρο των streaming πλατφορμών. Ή αν θέλουμε να τα μεταφράζουμε όλα, των πλατφορμών ροής. Ρέει ή τρέχει, τρέχει το βίντεο στις οθόνες μας. Αυτό που πλέον θεωρείται ως αυτονόητο ότι θα υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι. Κάτι σαν το πλέιστεσιο όταν συζητάμε για βιντεοπαιχνίδια στην Ελλαδίτσα. Ειδικά παλαιότερα. Ντάξει, για να είμαστε σωστοί, όχι σε κάθε σπίτι. Αλλά καταλάβατε το point. Ο δρόμος άνοιξε λοιπόν και όπως ήταν φυσικό ακολούθησαν (έστω και αργά) οι υπόλοιπες ξένες πλατφόρμες. Το Amazon Prime, το Apple TV και πιο πρόσφατα το Disney Plus. Αυτά τα ξέρετε. Χωρίς να αναφέρουμε δεκάδες άλλες πλατφόρμες που ούτε καν σαν ιδέα δεν ακούγονται να έρθουν στην Ελλάδα. Εδώ όμως δεν μαζευτήκαμε να μιλήσουμε γι’αυτά που ξέρετε ήδη.

Το χρονικό στην χώρα δεν ξεκίνησε από τον Ant1…

Antenna002

Ο Έλληνας έχει το επιχειρηματικό δαιμόνιο μέσα του. Βέβαια με χρονοκαθυστέρηση. Και όχι με τόσο μεγάλη αντίληψη της πραγματικότητας. Έχουμε 2019 και η Nova αποφασίζει, πιλοτικά αρχικά και μετά εμπορικά, να κυκλοφορήσει το Novaflix. Τώρα πείτε μου αλήθεια; Αρχικά, ποιο μεγάλο ταλέντο σκέφτηκε αυτό το όνομα; Πόσες ώρες έκατσε και σκέφτηκε “ΕΕΕεεε είμαστε η Nova, της μόδας είναι το Netflix, Nova και Netflix ίσον Novaflix”. Μεγάλη πρωτοτυπία. Δεύτερον, ακούς σαν καταναλωτής Nova. Τι σκέφτεσαι πρώτα; Τις σειρές που παράγει; Τις αποκλειστικές του ταινίες; Μάλλον όχι. Σκέφτεσαι τα αθλητικά. Ναι, υπάρχει περιεχόμενο με ταινίες κλπ αλλά ας μην γελιόμαστε και μεταξύ μας. Το 2022 δεν βαζεις Nova ή Cosmote TV για να έχεις να βλέπεις ταινίες. Ε, μάντεψε τι δεν είχε το Novaflix. Ακριβώς! Αθλητικά. Γιατί αγάπη μου να βάλω τότε; Να βλέπω Novalifε σε streaming; Φυσικά και πήγε άπατο, ενώ πλέον έχει πάψει η εμπορική του διάθεση. Εμφανίστηκε και το EON βλέπετε. Κι έτσι για το αποκλειστικό, κάποτε που έμαθα μέσω ορισμένων πηγών τον αριθμό των συνδρομητών του Novaflix, νομίζω θα κλαίγατε κι εσείς αν τον ακούγατε. Πόσο μάλλον, αν είσαι το άτομο με την ιδεάρα.

Μπήκε ο Ant1 στον χορό

Antenna003

Υπήρξε η παρένθεση με το κατόρθωμα της Nova για να πάμε στο κύριο πιάτο. Τον Ant1. Ακουγόταν για καιρό, υπήρχαν φήμες και τελικά τον Απρίλιο του 2022 ήταν όντως πραγματικότητα. Το όνομα αυτού Antenna Plus. Το βλέπετε το μοτίβο έτσι;;

Η ιδέα εδώ για να αποδώσω τα του Καίσαρος τω Καίσαρι είναι πιο κοντά στην λογική των streaming πλατφορμών που ξέρουμε. Έχει περιεχόμενο που ήδη γνωρίζουμε από το κανάλι του Ant1. Συμπεριλαμβάνει περιεχόμενο από το εξωτερικό όπου έχουν γίνει συμφωνίες και το σημαντικότερο δημιουργεί δικό της περιεχόμενο. Μάλιστα, αυτό ήταν και το κύριο στοιχείο που προωθούσαν. Δούρειος Ίππος οι Σέρρες. Υπάρχει backstage, γιατί ο Καπουτζίδης έδωσε εκεί την σειρά του. Αλλά είναι για άλλη στιγμή. Όμως, εδώ δεν μαζευτήκαμε να παινέψουμε τα ελάχιστα καλά (και αυτονόητα) που μπορεί να έχει μια πλατφόρμα. Που αν την έχεις χρησιμοποιήσει έστω και λίγο (ναι έβαλα δοκιμή για να δω τις Σέρρες), παίζεται αν και τα καλά στοιχεία του υλοποιούνται σωστά…

Είμαι ένα άτομο που δεν σταυροφορώ εναντίον των πλατφορμών. Ούτε είμαι φανατικός οπαδός τους. Αλλά το θέμα εδώ είναι άλλο. Πρέπει να ξέρεις που απευθύνεσαι και πότε το κάνεις. Είπαμε κάτι στην αρχή μεταξύ σοβαρού και αστείου. Δεν είναι εκτός πραγματικότητας να κάνουμε την υπόθεση ότι σε σοβαρό ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών υπάρχει τουλάχιστον μία πλατφόρμα. Αυτό μπορεί να είναι το Netflix, μπορεί να είναι το Disney Plus κλπ κλπ. Δεν μετράω καν την Nova και την Cosmote TV, που είναι άλλος ο κύριος λόγος να υπάρχουν σε ένα σπίτι. Οπότε, πως πας σε αυτή την αγορά να διεκδικήσεις ένα κομμάτι της πίτας; Με ένα προϊόν που έχει σοβαρά ζητήματα μάλιστα. Που προμοτάρει το Ant1 Originals, ενώ ουσιαστικά έχουμε δει μέχρι τώρα μόνο 3 σειρές. Σόρρυ, αλλά το Football Stories και το Comedy Nights του Μαλιάτσουρα, μόνο αυτοί ξέρουν ότι βγήκαν για να τα μετρήσω. Μια πλατφόρμα που δεν έχει καν όλη την βιβλιοθήκη του Ant1. Έψαξα να βρω παλαιότερες σειρές του καναλιού και το ποσοστό που υπάρχει είναι απελπιστικά λίγο. Το τραγικό στο θέμα σειρών ήταν αυτό που έγινε με σειρές όπως οι Άγριες Μέλισσες οι οποίες, ενώ αρχικά ήταν ελεύθερες, τώρα θέλει συνδρομή για να τις δεις. Καλά το πιο κωμικό είναι η περίπτωση του Παρασκευά, που ενώ συμπεριλαμβάνεται στο Antenna Plus, υπάρχει κανονικά ελεύθερα στο Netwix και στο YouTube.

Ήρθε και το Mundial…

Antenna004

Πάμε για το κερασάκι στην τούρτα. Και όχι αυτής της μαμάς. Εκεί θα ήταν ευχάριστα τα νέα. Πάμε στην υπόθεση Mundial 2022 στο Κατάρ. Η αφορμή για να γραφτεί αυτό το κείμενο. Η είδηση ότι τα δικαιώματα τα πήρε ο Ant1, είναι χλιαρή. Προφανώς, θα έπρεπε η δημόσια τηλεόραση να έχει διεκδικήσει την διοργάνωση. Επίσης, το πρόσφατο Euro που έδειξε ο Ant1 δεν το λες και τεράστια επιτυχία από άποψη κάλυψης και μετάδοσης. Εκτός αν γουστάρεις να μάθεις τι μαγείρεψε για μεσημέρι η μάνα του Ραμπιό και τι δουλειά κάνει η τριτοξάδερφη του Κρος. Αλλά, άντε κει πες ότι δεν πειράζει. Γούστα είναι αυτά. Το βάζουμε στο μιουτ στην χειρότερη. Το πραγματικό ζήτημα προέκυψε στην πορεία. Συγκεκριμένα, όταν έγινε γνωστό ότι πολλούς από τους αγώνες θα τους δείχνει το Antenna Plus.

Όχι τόσο πονηρός εγώ, στην αρχή, λέω εντάξει σιγά. Απλά κάποιους αγώνες θα τους έχει στο ίντερνετ. Κάνεις έναν λογαριασμό δωρεάν και τους βλέπεις. Έλα, όμως, που καλός χαζός κι εγώ, μετά κατάλαβα ότι θέλει συνδρομή. Η βαβούρα που ξεκίνησε ήταν λογικότατη. Λίγα έχουν ακούσει κιόλας κατά την γνώμη μου. Ακόμα πιο χυδαίο είναι το πρόσφατο προμόσιον για το Mundial. Ότι αντί για την κανονική τιμή της συνδρομής, μπορείς να πληρώσεις κάτω από το μισό. Στα 3,33 ευρώ τον μήνα δηλαδή. Βέβαια εκεί ηθελημένα κάτι κρύβεται από πίσω από το τμήμα marketing του Ant1. Τι θετικό υπάρχει σε όλες αυτές τις πλατφόρμες που δεν υπήρχε προηγουμένως στην συνδρομητική τηλεόραση για παράδειγμα; Η δέσμευση συμβολαίου. Μπορούσες να βάλεις έναν μήνα Netflix κι αν δεν σου αρέσει να το κόψεις επιτόπου. Φοβερή ελευθερία χωρίς κανένα ίχνος ειρωνείας. Ε, ο Ant1 αποφάσισε να το προσπεράσει αυτό το στάδιο με την προσφορά του. Θες φίλε να δεις το Mundial που κρατάει πάνω κάτω έναν μήνα; Θα σε δεσμεύσουμε για 6 μήνες εμείς. Ναι ναι. Αυτό που διαβάζετε. Δεν ντράπηκαν καθόλου και δεν ξέρω πόσοι πήραν χαμπάρι ακόμα αυτή την λεπτομέρεια. Θα θες να πληρώσεις λιγότερα για να δεις μια ποδοσφαιρική διοργάνωση και τελικά θα σου πάρουν παραπάνω. Κάπου στο εικοσαρικάκι υπολογίζεται το κόστος. Θα πουν ότι ανεβάσαμε και τα νούμερα των συνδρομητών, όλα τέλεια.

Που πηγαίνει η ιστορία με την πλατφόρμα του Ant1

Ειλικρινά το αποτέλεσμα που περιμένω να έχει αυτή η πλατφόρμα, δεν θα είναι τόσο ευχάριστο. Αν ήταν επιτυχία, θα μας είχαν ζαλίσει ήδη με αντίστοιχα ποστ στα σόσιαλ ότι φτάσαμε τους τάδε συνδρομητές. Θα φανεί και μετά το Mundial. Πάντως, όταν δείχνεις να μην ξέρεις τι σου γίνεται και απλά ακολουθείς τα τρεντς, δεν σου αξίζει η επιτυχία. Ακόμα και καλά στοιχεία να έχει ένα προϊόν, η λογική που το περιτριγυρίζει δεν σε αφήνει να το στηρίξεις. Δεν μπορώ να υπερασπιστώ μια εταιρεία που δεν πήγε απλά να βγάλει κέρδος από μία διοργάνωση, αλλά θέλει να αποκλείσει μέρος της από το κοινό για δικό της όφελος και προώθησης μιας πλατφόρμας που μαθηματικά θα πεθάνει κάποια στιγμή.

Εδώ θα είμαστε τους επόμενους μήνες για να δούμε τι θα απογίνει το Antenna Plus. Μπορεί να βγω λάθος και να έχουμε όλοι από μία συνδρομή. Δεν το νομίζω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Ούτε πρόκειται να πω σε κάποιον κακώς βάζει. Όταν το κάνει, επειδή το θέλει. Όχι επειδή είναι χορηγία και προσπαθεί να μας πείσει ότι αξίζει, γιατί πληρώθηκε. Πάντως, με μια κοινωνία που βράζει και δεν τις έχουν μείνει πολλά για να ξεχάσει την μαυρίλα που υπάρχει τριγύρω, δεν παίζεις. Είσαι πιο προσεκτικός με κινήσεις που έχουν να κάνουν με το να ζητάς λεφτά για μια υπηρεσία. Γιατί πολύ απλά, αν δεν προσέχεις, αυτό θα σου γυρίσει μπούμερανγκ. Βέβαια θα μου πεις, σιγά που τους νοιάζει τόσο. Αν αποτύχει, απλά θα πάνε στο επόμενο πείραμα. Village Cinemas για παράδειγμα τελείως τυχαία. Αλλά μέχρι τότε, τα νεύρα κάποιων άλλων θα έχουν σπάσει.

Μπορεί να μην πιάσαμε το μεγάλο θέμα που λέγεται Mundial στο Κατάρ, αλλά για περισσότερα Rants εδώ!