Ranking: Τα 30 καλύτερα wrestling matches του 2022, Θέσεις 20-11

16ff707661a49949c89407553cb4b566_crop_exact

Δεύτερο μέρος με τα καλύτερα ματς της χρονιάς και σήμερα βλέπουμε τις θέσεις 20-11. Η τελευταία δεκάδα θα βγει ως άρθρο τις πρώτες ημέρες του 2023. Μαζί με τη δεκάδα θα δείτε και όλα τα ματς που δεν μπήκαν στην τριαντάδα και έχουν honorable mention. Ωστόσο για να μη σας αφήσω έτσι, στο τέλος της λίστας αυτής θα βρείτε μία ακόμα μίνι λίστα με τα αγαπημένα μου PPVs ή Premium Live Events που παρακολούθησα φέτος.

20. Becky Lynch vs Bianca Belair – WWE Wrestlemania 38

rankingwrestling2_0001

Πιθανώς το καλύτερο γυναικείο ματς της χρονιάς από το WWE που δείχνει ότι έχει τελειοποιήσει το γυναικείο wrestling και μας έχει παραδώσει εξαιρετικά ματς. Αυτό δεν αποτέλεσε εξαίρεση και μάλιστα ήταν η μεγάλη δικαίωση της Bianca Belair μετά την επιστροφή της Becky στο προηγούμενο Summerslam και το squash ματς που ξενέρωσε κάθε λογικό άνθρωπο.

19. Cash Wheeler vs Dax Harwood – AEW Dynamite

rankingwrestling2_0002

Ήταν ευκαιρία το τουρνουά προς τιμήν του Owen Hart να δούμε για πρώτη και μάλλον τελευταία φορά τους Wheeler και Harwood της FTR ως αντίπαλους. Λάτρεις του Bret Hart και του αδερφού του, οι δύο κολλητοί μας έδωσαν ένα πάρα πολύ καλό ματς, με αναφορές σε άλλους αγώνες της οικογένειας Hart και φυσικά ένα τρομερό old school feeling, αφού δεν είδαμε πολλές σύγχρονες κινήσεις, αλλά λαβές και δυνατά χτυπήματα. Ο Harwood φέτος έδωσε ματσάρες και στα singles, αλλά ο Wheeler ήταν αποκάλυψη και ας έχασε. Οι μεγάλες tag teams όπως των Michaels-Triple H διακρίνονται τόσο όταν είναι μαζί όσο και σαν αντίπαλοι και οι FTR δείξανε ξανά τη χημεία τους.

18. Daniel Garcia vs Bryan Danielson – AEW Dynamite Fight for the Fallen

rankingwrestling2_0003

Daniel Garcia, ένας από τους καλύτερους πιτσιρικάδες όσον αφορά την τεχνική και τα submissions εναντίον του ανθρώπου που θαύμαζε από μικρό παιδί και πιθανότατα του καλύτερου wrestler που έχουμε δει ποτέ Bryan Danielson. Είχαν μια εξαιρετική τριλογία, αλλά το πραγματικά σπουδαίο ματς δεν ήταν το (φοβερό) 2 out of 3 falls, αλλά ο αγώνας τους στο Fight for the Fallen, μια εμφάνιση που ο μαθητής κέρδισε τον δάσκαλο και είχε την απόλυτη στιγμή πανηγυρισμού. Ένα ματς με πολλές κινήσεις παράδοσης, πολλή τεχνική και πάρα πολλά δυναμικά χτυπήματα. Είναι τρομερή η δουλειά που κάνει ο Danielson με τους αυριανούς σταρ του AEW.

17. Jon Moxley vs Will Ospreay – NJPW Windy City Riot

rankingwrestling2_0004

Η συνεργασία του New Japan με το AEW μας έδωσε πολύ ωραία crossovers στα events του ιαπωνικού promotion στην Αμερική και έτσι στο Σικάγο είδαμε επιτέλους τον Jon Moxley να έρχεται πρώτη φορά σε κόντρα με τον Will Ospreay. Τελείως διαφορετικό στυλ πάλης οι δυο τους, ο μεν Moxley πιο βίαιος, ο δε Ospreay περισσότερο highflyer παρ’ όλα αυτά έδεσαν άψογα μεταξύ τους σε ένα εντυπωσιακό ματς με αρκετό αίμα, τεράστια ποικιλία κινήσεων και την πρώτη φορά που ο Moxley κάνει reference στο παρελθόν του με τη SHIELD, καθώς εκτελεί το curb stop του Seth Rollins με τον οποίο o Ospreay είχε διαδικτυακή κόντρα. Είναι από τα ματς που δεν περίμενες να δεις και δεν το χορταίνεις.

16. Konosuke Takeshita vs Claudio Castagnoli – AEW Battle of the Belts III

rankingwrestling2_0005

Τα Battle of the Belts ήταν λίγο απογοητευτικά, αλλά το τρίτο edition είχε ένα από τα πιο ενθουσιώδη ματς που παρακολούθησα φέτος. Claudio Castagnoli λοιπόν, φρέσκος ως παγκόσμιος πρωταθλητής εναντίον του Konosuke Takeshita, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ιαπωνίας που για το excursion του επέλεξε να πάει στην Αμερική και δικαιώθηκε απόλυτα φέρνοντας ιαπωνικά στοιχεία στο αμερικάνικο στυλ και βγάζοντας ωραία ματς και με τον Claudio και με τον Hangman Page. Αυτό πάντως ήταν το κορυφαίο του, γιατί διαρκεί 20 λεπτά και ανά σημεία θυμίζει πάρα πολύ το στυλ του NJPW. Ένα ματς που παίρνει μπρος και έχει φρενήρη ρυθμό ως το τέλος.

15. Chris Jericho vs Jon Moxley – AEW Dynamite Quake By The Lake

rankingwrestling2_0006

Ο Chris Jericho είναι σίγουρα θρύλος του wrestling και το 2022 είναι πραγματικά φανταστικό. Μελλοντικά ίσως γράψω ένα κείμενο για την καριέρα του σπουδαίου αυτού παλαιστή, ωστόσο φέτος ο ίδιος έδειχνε να περνάει δεύτερη νιότη, έχοντας χάσει αρκετά κιλά και φέρνοντας πίσω την περσόνα του Lionheart μετά από 20 χρόνια. Έτσι στην κόντρα του με το Blackpool Combat Club μας χάρισε και ως Lionheart και ως Jericho μερικά φοβερά ματς και το αγαπημένο μου ήταν αυτό με τον Jon Moxley. Οι δύο παλαιστές στο παρελθόν είχαν μια απογοητευτική κόντρα για τις δυνατότητες τους και το ματς τους στο Revolution του 2020 ήταν απλά καλό, αλλά πλέον και οι δύο βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και σίγουρα μας έδωσαν το πιο ωραίο ματς τους ως τώρα.

14. Death Triangle vs The Elite – AEW Full Gear

rankingwrestling2_0007

H επιστροφή της Elite μετά το περιστατικό με τον CM Punk στο All Out την έφερε αντιμέτωπη με μια ομάδα που η χημεία τους είναι ασύλληπτη. Έτσι, εξερευνώντας το κατά πόσο η Death Triangle μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του heel ή να ακολουθήσει τακτικές ενός κακού σηματοδοτεί το τέλος σε ένα φανταστικό ματς και την αρχή μιας σειράς από διαφορετικούς αγώνες που σίγουρα θα κριθούν στον έβδομο και τελευταίο. Πολλά trios matches ήταν φέτος φανταστικά, κυρίως ό,τι είχε Death Triangle, Elite, Dark Order και United Empire, απλά το συγκεκριμένο είναι και σημειολογικά κάτι το διαφορετικό και βρίσκει θέση στη λίστα.

13. Shingo Takagi vs Will Ospreay – NJPW G1 Climax

rankingwrestling2_0008

O Shingo ήταν εύκολα στο top 5 των παλαιστών για το 2021 με καταπληκτικά ματς και τη μεγάλη ζώνη του promotion στη μέση του, ωστόσο το 2022 τον βρήκε γρήγορα στο midcard της εταιρίας. Αυτό ωστόσο δεν τον πτόησε από το να βγάλει ξανά ματσάρες και με τον Will Ospreay, τον άνθρωπο που για μένα πέρυσι δώσανε τα καλύτερα ματς της χρονιάς, είπαν να μας χαρίσουν ένα ακόμα αριστούργημα για το G1 Climax. Η χημεία των δύο είναι αδιαμφισβήτητη και θεωρώ πως δύσκολα θα μας απογοητεύσουν και μελλοντικά.

12. Wheeler Yuta vs Jon Moxley – AEW Rampage

rankingwrestling2_0009

Το ματς που έβαλε και επίσημα τον Wheeler Yuta στο Blackpool Combat Club. Η ιστορία του πως οι Danielson, Regal και Moxley ξεχώρισαν τον νεαρό Yuta, πόσα αιματηρά ματς πέρασε μαζί τους, πως ο ίδιος άλλαξε το στυλ του από τους Best Friends για να τους αποδείξει ότι αξίζει… Είναι μια φανταστική και πολύ υποτιμημένη ιστορία που τελειώνει σε ένα απλό επεισόδιο του Rampage.

Ξανά ο Yuta αυτή τη φορά με τον Mox. Είναι ένα συγκλονιστικό ματς. Είναι το ματς που ο Yuta δε θέλει να χάσει, αρνείται. Και ο Moxley πρώτη φορά εδώ και χρόνια εκπλήσσεται. Ο Yuta τον χτυπάει δυνατά, τον χτυπάει συνέχεια, ο Mox απαντάει. Τον ρίχνει κάτω με το Paradigm Shift. O Yuta κάνει ένα συγκλονιστικό kickout. Ο Mox τον ξαναχτυπάει και εκτελεί το Death Rider. Μιλάμε για κίνηση που ελάχιστοι έχουν κάνει kickout. Και ο Yuta κάνει και δεύτερο. Απλά δεν ήθελε να χάσει. Ο Mox κάνει στον Wheeler μια λαβή μέχρι να μείνει αναίσθητος. Ο Regal και Danielson βγαίνουν έξω και δίνουν το χέρι τους στον Yuta. Είναι το νέο μέλος του BCC και αυτό το επικό ματς του έδωσε το εισιτήριο. Συγκλονιστικά πράγματα για ένα απλό Rampage.

11. Kazuchika Okada vs Shingo Takagi – NJPW Wrestle Kingdom 16

rankingwrestling2_0010

Για μένα ο σπουδαίος πρωταθλητής είναι αυτός που στέφεται με ματσάρα, διατηρεί τον τίτλο με αξιομνημόνευτες στιγμές και φεύγει εντυπωσιακά. Ο Shingo Takagi τα έκανε και τα τρία και όπως κέρδισε το κενό IWGP World Heavyweight Championship απέναντι στον Okada, έτσι και μερικούς μήνες μετά παρέδωσε ξανά τον τίτλο του στο απόλυτο αστέρι της εταιρίας. Αυτό ωστόσο δεν παίρνει τίποτα πίσω, γιατί το έκανε με ένα ακόμα μαγικό ματς που σε κάνει σε κάθε μεγάλη κίνηση να νομίζεις ότι τελείωσε και παρ’ όλα αυτά να μην τελειώνει και να συνεχίζουν οι εντυπωσιακές στιγμές των δύο σπουδαίων παλαιστών. Ήταν μόλις η αρχή κάτι πολύ μαγικού για τον Okada σε εκείνο το Wrestle Kingdom.

Τα αγαπημένα μου PPVs/PLEs για φέτος

10. WWE Extreme Rules

9. NXT Worlds Collide

8. ROH Death Before Dishonor

7. WWE Wrestlemania 38

6. ROH Final Battle

5. AEW Full Gear

4. WWE Clash at the Castle

3. WWE Survivor Series

2. AEW Revolution

1. AEW x NJPW: Forbidden Door

Honorable mention: NJPW Wrestle Kingdom 16

Αυτά και για σήμερα, μείνετε συντονισμένοι στο anthem.gr γιατί έρχεται καινούρια αρθράρα Τζανέτου για τους AFI, χριστουγεννιάτικα αφιερώματα και ανασκοπήσεις ταινιών της χρονιάς από Στέφανο, το Unstable Show για την ανασκόπηση, δύο Six Songs και φυσικά το τελευταίο Ranking για τα ματς της χρονιάς!