Past Forward: Αγαπημένες ‘Cult’ στιγμές της Ελληνικής ΤV στον 21ο αιώνα (Μέρος Α’)

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-02-15 021300

Χαιρετώ τους μύστες και τις μύστισσες απανταχού (ως άλλoς Σπύρος Παπαδόπουλος στο στην “Υγειά μας”). Για να κλίκαρες να διαβάσεις αυτό το άρθρο δύο είναι τα ενδεχόμενα, ή σίγουρα δεν πας με τα καλά σου και η σοβαρή αρθρογραφία δεν είναι καν κάτι που σε απασχολεί και  ιδιαίτερα ή τα χρόνια πέρασαν και σε έπιασε νοσταλγία για την παλιά ”καλή” ορθόδοξη Ελληνική TV που σάρωνε τα πάντα στο πέρασμα της. Όποιο και από τα παραπάνω να ισχύει ένα είναι σίγουρο, είσαι στο κατάλληλο site (anthem.gr και ας μην αγαπήσω ποτέ, που θα ‘λεγε και ο γνωστός φίλος ποδοσφαιρικής ομάδας της συμπρωτεύουσας).

Η αλήθεια είναι ότι όταν συζητούσαμε με τον Νικόλα να γράψω αυτό το άρθρο, δεν φανταζόμουν ότι θα ήταν τόσο δύσκολο να διαλέξω. Μετά από πολύ κόπο, αίμα, δάκρυα και ιδρώτα κατέληξα στις 20 αγαπημένες μου στιγμές χωρισμένες σε δύο τρία μέρη (για να αποφύγουμε το άρθρο να μετατραπεί σε μυθιστόρημα της αγαπημένης μας Κατερίνας Κωστάκη), που έμειναν χαραγμένες στις αθώες παιδικές ψυχούλες μας ή και όχι. Να ξεκαθαρίσω ότι στο παρακάτω τοπ 20 περιέχονται στιγμές από εκπομπές, reality, δελτία ειδήσεων της ιδιωτικής τηλεόρασης μετά το 2000 με αρκετά bonus και αναφορές ως όφειλα σε cult μορφές της τηλεόρασης. Το συγκεκριμένο τοπ δεν περιέχει καθόλου στιγμές από σειρές, οι οποίες να αποτελέσουν ενδεχομένως στο μέλλον ξεχωριστό αντίστοιχο άρθρο. Πάμε να ξεκινήσουμε λοιπόν! Είστε έτοιμοι για mute;

Αχ, Ελληνική τηλεόραση μια φράση χιλιάδες εικόνες και συναισθήματα τί να πρωτοθυμηθεί κανείς από τις υπέροχες στιγμές που έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια. Θα αρχίσουμε αντίστροφα αυτό το ταξίδι στην νοσταλγία ξεκινώντας από το τέλος και τη θέση νούμερο 20:

20. ”Γυναίκα Αντιπρόσωπος” (Παρατράγουδα – Alter – 2011)

Γυναίκα Αντιπροσωπος

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ”Γυναίκα Αντιπρόσωπο” ή ”Γυναίκα Λέρα” για κάποιους άλλους και κατά κόσμο Μαρία Σκαφίδα, η οποία εμφανίστηκε τηλεοπτικά πρώτη φορά το 2011 και την εκπομπή ”Παρατράγουδα” της Αννίτας Πάνια. Η Μαρία μας χάρισε μία από τις πιο χαρακτηριστικές εισόδους καλεσμένου στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, κάνοντας την επική δήλωση χωρίς ακόμα να έχει εμφανιστεί στο πλατό, ακούγοντας απλά μια φωνή να λέει από το βάθος :

– Θέλει να μου πάρει μέτρα για το γραφείο τελετών, να με κάνει πελάτη και να με βάλει στο φέρετρο. (Γυναίκα Αντιπρόσωπος)
– Ποιος; (Αννίτα Πάνια)
– Ο σύζυγος! (Γυναίκα Αντιπρόσωπος)

Κάτι μαρτυρούσε πως δεν θα πήγαινε καθόλου καλά αυτό! Στην συνέχεια ακολούθησαν και άλλες επικές ατάκες όπως “Είσαι μια λεεεέρα” και ”Τι είμαι; Τι είσαι; Τι είμαι; Στο τρελάδικο να πας!”, αλλά και το αλησμόνητο ξέσπασμα της στις τηλεφωνικές δηλώσεις του πρώην συζύγου της “Είσαι ψεύτης υποκριτής, μαζοχιστής, αντιπρόσωπος και υποκριτής”. Για την ιστορία να πούμε ότι στην συγκεκριμένη εκπομπή η γυναίκα αντιπρόσωπος κατηγορούσε τον πρώην σύζυγο της και ιδιοκτήτη γραφείου τελετών για μοιχεία, ενδοοικογενειακή βία και μη καταβολή διατροφής ,περιστατικό άκρως σοβαρό που δεν επικροτούμε σε καμία περίπτωση ασχέτως του χιουμοριστικού πλαισίου του άρθρου.

Η ”Γυναίκα Αντιπρόσωπος” συνέχισε τις εμφανίσεις της μετά από αυτό το δυναμικό ντεμπούτο της και στο βραδινό σόου της Αννίτας Πάνια ”Είσοδος Ελεύθερη” που μεσουρανούσε εκείνη την εποχή σε μια αξέχαστη κόντρα ,ερχόμενη ως τρίτο πρόσωπο στο άλλο τότε hot ζευγάρι της εκπομπής Κούλας-Γιάννη. Έκανε την επανεμφάνιση της 9 ολόκληρα χρόνια μετά στην εκπομπή της Αννίτας Πάνια “’Αννίτα κοίτα” εμφανώς ανανεωμένη όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα.

19. Το ξέσπασμα της Βάσιας Τριφύλλη (Κοινωνία Ώρα Mega – 2006)

Βάσια Τριφυλλη

Γυρνάμε πίσω στο μακρινό πλέον 2006 και σε μία αδιαμφισβήτητα cult στιγμή. Ήταν λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές λοιπόν και ως είθισται αρκετοί άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου δηλώνουν την υποψηφιότητα τους στο εκάστοτε δημοτικό διαμέρισμα στο οποίο ανήκουν με τον συνδυασμό-παράταξη της επιλογής του που ως γνωστόν υποστηρίζονται φανερά ή μη από τα κόμματα της βουλής όσο και αν οι δημοτικές εκλογές θέλουν να χαρακτηρίζονται ανεξάρτητες. Στο εν λόγω περιστατικό η αγαπημένη για τον χαρακτήρα, την αναβλητικότητα και την προσωπικότητα της ηθοποιός Βάσια Τριφύλλη, έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Απόστολο Γκλέτσο, ο οποίος ως υποψήφιος δήμαρχος Στυλίδας την κατηγορεί για μη παραδοχή της συμμετοχής της σε προεκλογικές καμπάνιες του ΚΚΕ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τότε έρχεται η απολαυστική στιγμή που η αγαπημένη ηθοποιός βγαίνει εκτός εαυτού και σε ένα μονόλογο χωρίς προηγούμενο λέει:

“Δεν ήμουνα ποτέ σε κανένα κόμμα! Επήγα και βοήθησα! Μου χρωστάνε δεν τους χρωστάω! Τέρμα ίσα με ΄δω! Να μην χάσουμε και το χιούμορ μας, ηλίθια άτομα! Μόνο το άλσος Παγκρατίου να φτιάξω και να ξανανοίξει το θέατρο θα είναι νίκη για μένα”

και στην συνέχεια απευθυνόμενη στον Απόστολο Γκλέτσο είπε το μυθικό:

“Αντε από ‘δω ρε! Οι φιλίες δεν χαλάνε για τα κόμματα ρε μ@λ..κα οι φιλίες είναι φιλίες! Ήρθα να απολογηθώ στον Γκλέτσο τον φίλο μου! Να μαλάκα που είσαι και φίλος μου!”

Μάταια προσπαθούσαν να την συγκρατήσουν ο Στράτος Τζώρτζογλου και οι τεχνικοί στο πάνελ. Ο τυφώνας Βάσια αποχώρησε από την εκπομπή βρίζοντας μέχρι την έξοδο του στούντιο ,καθώς η κάμερα έδειχνε τον Απόστολο Γκλέτσο με σκυμμένο το κεφάλι φανερά δυσαρεστημένο από το περιστατικό ,σε μια ακόμα μεγάλη ερμηνεία της υποκριτικής του καριέρας. Βάσια Τριφύλλη-είδωλο σε μια υπέροχη στιγμή της ελληνική τηλεόρασης που δεν μπορούσε να λείπει από το τοπ 20! Προχωράμε!

18. Mάρω Λεονάρδου (Από νωρίς – Μega -2009)

Μαρω Λεοναρδου

Ήταν Μάρτιος του 2009, όταν το MEGA ξεκίναγε το ενημερωτικό του πρόγραμμα στις 6 το πρωί και η αγαπητή Μάρω Λεονάρδου έδωσε πάσα για τον καιρό στην καλτ μορφή του μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά. Είχαν προηγηθεί πολύ κρύες ημέρες και έτσι ενώ ο μετεωρολόγος αναφερόταν στην πολυπόθητη άνοδο της θερμοκρασίας, η Μάρω για να σπάσει λίγο τον πάγο του δελτίου έκανε το παρακάτω επικό σαρδάμ και αντί να πει “ε λίγο να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας”, της ξέφυγε το συνηθέστερο “να ζεσταθεί το κωλαράκι μας”.

Γεγονός είναι ότι το αντιμετώπισε πολύ ψύχραιμα και συνέχισε την εκπομπή με άλλο ρεπορτάζ. Ωστόσο εμείς ως τηλεθεατές δεν το περάσαμε ποτέ στα αζήτητα και μας συντροφεύει ακόμα και σήμερα σε αντίστοιχες περιόδους κρύου. Ευχαριστούμε Μάρω!

17. Γιάννης Αλαφούζος (Τηλεμαραθώνιος Παναθηναικού  – ΣΚΑΙ – 2016)

alafouzos

Απρίλιος του 2016 και η διοίκηση του Παναθηναϊκού έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ριζική ανακαίνιση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και ο ΣΚΑΙ με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Αλαφούζου, πραγματοποίησε τηλεμαραθώνιο για να μαζέψει το απαιτούμενο χρηματικό ποσό. Οι παρουσιαστές του τηλεμαραθωνίου, Δημήτρης Ουγγαρέζος και Χριστίνα Βραχάλη, ρωτούν τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός σχετικά με το ποσό που έχει μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί και εκείνος τους απαντά το αξεπέραστο:

“Πεντακόσιες εκατόν τριάντα πέντε χιλιάδες (;)”

Εντάξει, πρόκειται για ένα απλό σαρδάμ που μπορεί να συμβεί στον καθένα, θα πει κανείς. Γι’ αυτό και ο Δημήτρης Ουγγαρέζος ξαναρωτά τον Γιάννη Αλαφούζο έπειτα από λίγη ώρα, για να πάρει μια πιο… σαφή απάντηση. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός όμως, επιμένει: ”Πεντακόσιες εκατόν τριάντα πέντε χιλιάδες”. Για να κλείσει η υπέροχη στιχομυθία και ο παρουσιαστής του τηλεμαραθωνίου επαναλαμβάνει (αν και κάπως γρήγορα μήπως και δεν εκτεθεί) τον… μαγικό αριθμό που έχει ανακοινώσει ο Γιάννης Αλαφούζος. Όπως και να έχει είναι σίγουρα μια αξέχαστη στιγμή της τηλεόρασης.

16. Κωνσταντίνος ”Κουτσαβάκης” Παπαϊωάνου (Κοινωνία Ώρα Μega – Mega – 2021)

koutsavakis

Ρεσιτάλ on camera με ρεμπέτικες ατάκες από τον Κωνσταντίνο Κουτσαβάκη που πλήρωσε ακριβά το “κορονοπάρτι” του σε μια ιστορία αγάπης και μια μεγάλη αλήθεια για τους καλλιτέχνες. Ο νεαρός μουσικός από τη Θεσσαλονίκη για μια μάζωξη που διοργάνωσε χρεώθηκε με το μέγιστο τότε πρόστιμο των 3000 ευρώ, καθώς υπολόγιζε χωρίς την εκδίκηση του πρώην της κοπέλας του. Ο νεαρός μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και σάστισε τους παρουσιαστές με τη ψυχραιμία του. Ερωτηθείς για το πρόστιμο ο 24χρονος είπε «δεν είναι προβλήματα αυτά για τη ζωή μας. Τρία χιλιάρικα ήταν η ζημιά και δυο κατοστάρικα τα έξοδα δικαστηρίου. Δεν ήταν πάρτι, δεν είχαμε μπαλόνια, κλόουν και τέτοια, μαζευτήκαμε, μαζευόμαστε τακτικά». Εκτός βέβαια του ότι είναι μια cult φιγούρα από μόνος του, οι επικές ατάκες που αντάλλαξαν με την συμπαθέστατη δημοσιογράφο του Mega, Ανθή Βούλγαρη έκαναν αυτή την στιγμή ακόμα πιο cult. O διάλογος που υπήρξε μεταξύ τους ήταν ο παρακάτω:

-Εμένα αυτό το πράγμα δεν με επηρεάζει άμεσα, δεν το πιστεύω μέσα μου, δεν αντιλαμβάνομαι τη σοβαρότητα της κατάστασης όπως τα λένε στις τηλεοράσεις. Θα σεβαστώ τα μέτρα μέχρι ενός σημείου, σε λογικά πλαίσια. Δεν γίνεται να μου απαγορεύσει κάποιος να παίξω το ρε ματζόρε για τη δικιά μου τη ζωή! Ενοχλώ κανέναν; (Kουτσαβάκης)
-Εμάς ενοχλείτε που πρέπει να είμαστε μαντρωμένοι στα σπίτια μας και εσείς κάνετε πάρτι (Ανθή Βούλγαρη)
-Μα δεν σας καλέσαμε εσάς να έρθετε να παίξουμε μαζί το ρε ματζόρε (Kουτσαβάκης)

Μic-drop δήλωση, που έκανε όσους ήταν στο πλατό αλλά και όσους είδαν το βίντεο αργότερα να γελάσουν αυθόρμητα!

15. Βασίλης ‘Ο νεκροθάφτης” (Το Ζευγάρι της Χρονιάς-Αlter -2002)

γουνακι

Σαν να σοβάρεψαν τα πράγματα όπως καταλάβατε! Περνάμε σε μία αγαπημένη εκπομπή και μία αγαπημένη φιγούρα που ακούει στο όνομα Βασίλης ”Ο νεκροθάφτης” ο οποίος ήταν όντως νεκροθάφτης στο επάγγελμα και δεν είναι κάποιου είδους λογοπαίγνιο. Το ζευγάρι της χρονιάς στο αλησμόνητο Alter με παρουσιάστρια την υπέροχη και cult φιγούρα του 21ου αιώνα , Σία Λιαροπούλου (σπόιλερ αλέρτ θα την δούμε ξανά και στα πιο πάνω νούμερα του τοπ) μας έχει χαρίσει αμέτρητες στιγμές γέλιου, κριντζιάς και απορίας όσο περνούν τα χρόνια πώς ήταν δυνατόν αυτές οι εκπομπές να υπήρχαν στην Ελληνική τηλεόραση!

Επέλεξα αυτή την εκπομπή μεταξύ άλλων ,για τον εξής διάλογο που συμβαίνει ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της καρδιάς εικονιζόμενης . Να τονίσουμε ότι η εν λόγω κυρία φοράει ένα μπορντό τόπ ”γουνάκι” πολύ σημαντικό για την οικονομία του διαλόγου :

– Θέλω να φιλήσω το γουνάκι, να το φιλήσω! ΝΑΙ,ΝΑΙ! (Βασίλης ” Ο νεκροθάφτης”)
– Ξαναγυρνάς; Δεν μπορώ να σε καταλάβω! (Εικονιζόμενη)
– Φίλε να σου πω έχεις πέσει χαμηλά!  (Δεύτερος Διαγωνιζόμενος)
– Εσύ δεν το θέλεις; Μήπως δεν μπορείς; (Βασίλης ” Ο νεκροθάφτης”)
– Όχι ρε φίλε, δεν με νοιάζει καν (Δεύτερος Διαγωνιζόμενος)
– ΘΕΛΩ ΤΟ ΓΟΥΝΑΚΙ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΟΥΝΑΚΙ ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ (Βασίλης ” Ο νεκροθάφτης”)
– Ρε φίλε πόσο χαμηλά θα πέσεις για ένα γουνάκι; (Δεύτερος Διαγωνιζόμενος)

Και όπως θα έλεγε και ο αγαπημένος αντιπρόεδρος Εδεσσαΐκού ”Αυτό ακριβώς τίποτα άλλο”.

14. Άντζελα Δημητρίου (Πρωινή Μελέτη – Star Channel – 2011)

αντζελα

Ακόμα μία υπέροχη στιγμή της ελληνικής τηλεόρασης. Το 2011 λοιπόν, η τεράστια Άννα Βίσση μετά από 3 ολόκληρα χρόνια γυρισμάτων στα χνάρια των Kardashians αποφασίζει να κυκλοφορήσει ένα reality show με τίτλο ”Όσο έχω φωνή” που ουσιαστικά δείχνει την καθημερινότητα της έχοντας μια κάμερα να την ακολουθεί. Όπως ήταν φυσικό οι πρωινές εκπομπές δεν μπορούσαν να αφήσουν ασχολίαστο το γεγονός αυτό και έτσι η δαιμόνια Ελεονώρα Μελέτη αποφασίζει να στείλει μια κάμερα στο σπίτι της Λαίδης του ελληνικού πενταγράμμου Άντζελας Δημητρίου μαζί με ένα ρεπόρrερ ώστε να καταγράψουν τις αντιδράσεις της όσο θα έβλεπε το 1ο επεισόδιο της σειράς. Το αποτέλεσμα; Απολαυστικό! Η Άντζελα να κοιτάζει φανερά λυπημένη και απογοητευμένη κοιτάζει την οθόνη. Τότε ο δημοσιογράφος την ρωτάει:

– Πώς σας φαίνεται αυτό που βλέπετε; (Ρεπόρτερ)
– Δεν ξέρω τι να σας πω έχω μείνει χαζή! Η Άννα πολύ μεγάλη σταρ, δε νομίζω ότι χρειαζόταν να κάνει κάτι τέτοιο! (Άντζελα Δημητρίου)
– Αν την είχατε μπροστά σας τώρα ,τι θα της λέγατε; (Ρεπόρτερ)
– ΓΙΑΤΙ ΑΝΝΑ; ΓΙΑΤΙ; Έλα δεν θέλω άλλο κλείστο! (Άντζελα Δημητρίου)

Όλα τα υπόλοιπα ανήκουν πλέον στην ιστορία.

Tέλος Μέρους Α’. Το be continued…