Past Forward: Αγαπημένες ‘Cult’ στιγμές της Ελληνικής ΤV στον 21ο αιώνα (Μέρος B’)

Χαρακτηριστικη εικόνα

Εδώ είμαστε λοιπόν η ώρα της αλήθειας πλησιάζει! Το ψωμί πολύ και η διαλογή δύσκολη, αλλά βγήκα νικητής σε μία ακόμα άνιση μάχη ενάντια στην καλτίλα! Βάλτε τις ζώνες γιατί η πτήση από την θέση 13 μέχρι την θέση 7 μόλις ξεκίνησε. Η αλήθεια είναι ότι δεν με πολυενδιαφέρει και βασικά κιόλας!

13. Θανάσης-Φρειδερίκη (Talk Show – Τempo- 2000)

13Ξεκινάμε με την σεζόν 2000-2001 και μια ακόμα κάλτ επιτυχία της αγαπημένης Σίας Λιαροπούλου. Και ποιος δεν έχει δει αυτό το βίντεο! Πρόκειται για μία ακόμη γυναίκα, την Φρειδερίκη που κατέφυγε στο καθημερινό ‘Talk Show’ της Σίας Λιαροπούλου για να μεταφέρει στους τηλεθεατές την αγανάκτηση της για το οικογενειακό δράμα που ζούσε. Συγκεκριμένα ανέφερε πως ο επί 20 έτη σύζυγός της Θανάσης είχε εθισμό με τον τζόγο και το αλκοόλ και εκείνη είχε επωμιστεί οικονομικά την ανατροφή τον παιδιών τους, καθώς εκείνος δεν συμμετείχε ούτε οικονομικά αλλά ούτε με την φυσική του παρουσία και στήριξη στην οικογένειά τους. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι έχει πουλήσει μέχρι και την βέρα του για να εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξεως των 6000 δραχμών ώστε να παίξει χαρτιά!

Όσο η Φρειδερίκη περιγράφει αυτή την κατάσταση στην Σία Λιαροπούλου ο Θανάσης κοιτάει εκτός πλατό, ώσπου κάποια στιγμή δεν αντέχει άλλο να ακούει να τον κακολογούν και σπιλώνουν το όνομα του και εισβάλει στο πλατό! Έκει λοιπόν ήταν που διημείφθη ο παρακάτω ”καλτ” διάλογος που έφερε την στιγμή αύτη στο τοπ 20:

-Που είναι η βέρασ’; Δείξτην άμαν την έχεις; Εγώ ορίστε την έχω, εσύ πούντην η δικιάσ’;(Φρειδερίκη)
-Εεεε εγώ την έχει άλλος τι α κάνουμ’; (Θανάσης)
-Γιατί; Λόγω για τα χαρτιά; Λόγω για την τράπουλα; (Φρειδερίκη)
-Εσένα σε πειράζ; (Θανάσης)
-Με πειράζ! (Φρειδερίκη)
-Τι κάνς; Τι κάνς; Τι κάνς; Όλο χαρτιά πέιζ, όλο χαρτία πέιζ, όλο χαρτιά πέιζ! (Θανάσης)
-Αφού με αφήνεις νηστικιά! (Φρειδερίκη)
-Νηστικιά σε αφήνου; Όλο νηστικιά σε αφήνουμ’ εμείς; (Θανάσης)
-Μα αφού σιγά σιγά και εμένα θα με πωλήσ’ (ηχητ. Police) μες τα χαρτιά, πούλησες τη βέρα σ’, σιγά σιγά και τα ρούχα σ’ θα πωλήσ’ (ηχητ. Police) και εμένα θα πωλήσ’ (ηχητ. Police). Θέλεις λεφτά να σoυ δώσω να πας να την πάρεις την βέρα σ’;
-Δώσε μου! (Θανάσης)
-Γιατί να σου δώσω; (Φρειδερίκη)

Φρειδερίκη πως τον πετσόκοψες έτσι! Αγαπημένη στιγμή προχωράμε στο νούμερο 12!

12. Μαρκάτος-Χίος (Μακελειό – Κontra – 2017)

12

Στη θέση νούμερο 12 (ίσως μερικοί να το θέλατε και ψηλότερα και το κατανοώ) βρίσκουμε τον αγαπημένο για τις καλτ στιγμές που μας έχει χαρίσει, το δημοσιογράφο Στέφανο Χίο. Τι να πρωτοθυμηθούμε από τα τόσα χρόνια του στην τηλεόραση! Απο το αγαπημένο “Κλείστε τους γέρους και τις γριές στο σπίτι και πάρτε τους τα κλειδιά!” μέχρι το ”Ο κορωνοϊός επεκτείνεται θα πεθαίνουμε όλοι!”, ο Στέφανος είναι πάντα εκεί με το αιχμηρό και πολλές φορές υβριστικό λόγο του να μας χαρίζει απλόχερα στιγμές γέλιου. Διάλεξα την συγκεκριμένη στιγμή γιατί δεν περιλαμβάνει κάποια πολιτική τοποθέτηση , αλλά θα το χαρακτήριζα περισσότερο ως ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Πώς έχει όμως η ιστορία αυτή; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Λίγες μέρες πριν την συγκεκριμένη στιγμή ο Στέφανος Χίος έχει κληθεί να σχολιάσει τηλεφωνικά μια υπουργική απόφαση στην εκπομπή του Αντώνη Μυλωνάκη vύν βουλευτή και τότε δημοσιογράφου στο Kontra Channel. Στο πάνελ της εκπομπής βρίσκεται και ο πρώην Πρύτανης (όχι αυτός απ’ τα Ημισκούμπρια) του ΕΜΠ Νικόλας Μαρκάτος, ο οποίος ακούγοντας τον Στέφανο Χίο να προβαίνει σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς, κάνει χαρακτηριστική κίνηση στον ηχολήπτη και του λέει χαμηλόφωνα ”Κοψ’ τον”. Λίγες μέρες αργότερα στην εκπομπή Μακελειό του Στέφανου Χίου, φίλος την εκπομπής αναφέρει στον Χίο το περιστατικό. Αφού εκείνος διαπιστώνει την εγκυρότητα της πληροφορίας, καλεί στο τηλέφωνο τον πρώην πρύτανη για να του ζητήσει τα ρέστα, χαρίζοντας μας αυτή την υπέροχη στιγμή στο τοπ 20 με τον παρακάτω διάλογο:

-Είσαι ο Μαρκάτος; (Χίος)
-Ναι! (Μαρκάτος)
-Πρύτανη καλησπέρα ο Στέφανος ο Χίος είμαι! (Χίος)
-Γεια σου Στέφανε! (Μαρκάτος)
-Έχεις κάτι μαζί μου; (Χίος)
-Εγώ λόγω τιμής όχι. (Μαρκάτος)
-Οχι τιμής; Στο πάνελ του Μυλωνάκη προχθές όσο έλεγα την άποψή μου σαν ελεύθερος και δημοκρατικός πολίτης, γιατί έκανες νόημα κόψτονα; (Χίος)
-Γιατί δεν μας άφηνες να συζητήσουμε! (Μαρκάτος)
-Τι λες ρε μ@λ..κα; (Χίος)
-Ε καλά αγ@…μ..σου! (Μαρκάτος)
-Κλείστονα μην τον γ@μ…σω τον παλιοπο…στη! Βάλε το βίντεο! (Χίος)

Iconic στιγμή της ελληνικής τηλεόρασης αγαπημένη όλων μας!

11. Η τούμπα του Τάκη Τσουκαλά (Άντε γεια – Αb – 2014)

11Ξεχωριστή και τιμητική θέση νούμερο 11 δικαιωματικά ανήκει στον αγαπημένο και συνώνυμο του καλτ Τάκη Τσουκαλά. Τρελαμένος με τον Ολυμπιακό περίπου 40 χρόνια τώρα, μας χαρίζει στιγμές άπειρου γέλιου μέσα από τις αυθόρμητες αντιδράσεις του στα τηλεφωνήματα των φίλων της εκπομπής του, αλλά και τον σχολιασμό του μετά από μεγάλες νίκες του Ολυμπιακού σε όλα τα αθλήματα. Η λίστα τεράστια από το ”Σουρωτηριιιι” και το ”Που είσαι ρε Αρτούρ από Ασπροπύργκο”  μέχρι το  ”Αντε γεια, με ανώμαλους δεν μιλάω”  ο Τάκης Τσουκαλάς κατέχει επάξια μια θέση στις πιο καλτ προσωπικότητες της ελληνικής τηλεόρασης. Θα μπορούσα να βάλω οποιαδήποτε στιγμή αλλά για να μην αδικήσω καμία από την λίστα επιλέγω την αξέχαστη στιγμή της άψογα εκτελεσμένης τούμπας από το 2014. Η οποία τούμπα είναι μετ’ επιστροφής καθώς όχι απλά πέφτει προ στα πίσω, αλλά στην συνέχεια με τα πόδια του κάνει τούμπα και από αριστερά προς τα δεξιά σε μια απέλπιδα προσπάθεια του να σηκωθεί, κάνοντας αυτή την στιγμή να μείνει για πάντα στην μνήμη μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι γυρνώντας στο πάνελ και στην θέση του μετά από λίγο, κάνει το εξής αυτοσαρκαστικό σχόλιο:

-Από τις μ@λακίες που λέτε σκοτώθηκα κιόλας! Να προσέχετε τι λέτε !

**σ.σ. Ο συμπαρουσιαστής και κουμπάρος του Τάκη και γνωστός σε όλους μας Άκης ,δεν σταματάει να γελάει επί 5 περίπου λεπτά μετά την πτώση!

Μοναδικός και κάλτ 40 χρόνια τώρα Τάκαρος!

10. Φαίη Σκορδά και Αίγιο (Πoλύ Μπλα Μπλα – Αlter – 2009)

10

Στην θέση νούμερο 10 συναντάμε την συμπαθέστατη Σερραία παρουσιάστρια Φαίη Σκορδά  στην πρώτη της απόπειρα παρουσίασης εκπομπής σε μεγάλο κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας. Η συγκεκριμένη εκπομπή μας έχει άπειρες στιγμές γέλιου καθώς η εποχή, το ύφος αλλά και το κανάλι στο οποίο εξέπεμπε επί μία τετραετία δεν μπορούσαν παρά να μας χαρίσουν καλτίλα. Ένα all star πάνελ αποτελούμενο από τους Άγγελο Πυριόχο, Σταματίνα Τσιμτσιλή, Νανά Παλετσάκη και πολλά ακόμα καυτά ονόματα των κουτσομπολίστικων δρώμενων της τότε εποχής, μας έδωσε πολλές επιλογές για να διαλέξουμε! Στην συγκεκριμένη στιγμή που επιλέξαμε η κεντρική παρουσιάστρια Φαίη Σκορδά έχει βγάλει τον νικητή της τηλεφωνικής κλήρωσης για ένα GPS που τότε ήταν must δώρο σε αντίστοιχες εκπομπές. Η Σκορδά λοιπόν γνωστή λάτρης της γεωγραφίας έχει μαζί της στο πάνελ και έναν ελληνικό γεωφυσικό χάρτη (κανείς δεν κατάλαβε ποτέ τον λόγο) και ρωτάει τον νικητή το μέρος από το οποίο τηλεφωνεί! Μεταξύ τους ακολουθεί ο εξής διάλογος:

-Ευχαριστώ πολύ! (Νικητής)
-Και εμείς ευχαριστούμε! Από που; (Φ.Σκορδά)
-Από Αίγιο! (Νικητής)
*Η παρουσιάστρια αφού αναζητά στο χάρτη την περιοχή, βρίσκει κάτι που ίσως και να μοιάζει με το πραγματικό μέρος όπου τηλεφωνούσε ο νικητής. Έτσι χαρούμενη που θεώρησε ότι βρήκε το μέρος τόσο γρήγορα του απαντά:
-Από Αίγιο….πέλαγος! (Φ.Σκορδά)

Δεν νομίζω πώς χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός, άλλωστε όπως έχει δηλώσει και η ίδια ”Έχω μια καθυστέρηση το ξέρετε”. Φαίη δεν πειράζει γι’ αυτό σ΄ αγαπάμε!

9. Ο καθρέφτης του Γιώργου Γεωργίου (Καφενείο των Φιλάθλων – Τηλεάστυ – 2007)

9

Καλτ στιγμές τηλεόρασης και απ’ ότι καταλαβαίνετε ο τεράστιος Γιώργος Γεωργίου δεν θα μπορούσε να λείπει. Μία μορφή της ελληνικής TV έγινε γνωστή από τις ποδοσφαιρικού κυρίως ενδιαφέροντος εκπομπές του όπου σχολίαζε τα τεκταινόμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου και την απόδοση της κάθε ομάδας με το μοναδικό καυστικό του στυλ όπως μόνο εκείνος ξέρει. Οι επιλογές και εδώ ήταν πολλές. Κατέληξα όμως στην συγκεκριμένη επιλογή καθώς στον συγκεκριμένο διάλογο με τον τηλεθεατή που τηλεφωνεί ο Γεωργίου είναι εξαιρετικά σοβαρός νομίζοντας κανείς ότι θα κάνει ουσιαστικό σχόλιο στην τοποθέτηση του. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη ποτέ και έτσι έχουμε αυτή την υπεροχή στιγμή της θέσης νούμερο 9.

Στο δια ταύτα λοιπόν και πίσω στο μακρινό 2007 μετά από έναν αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ του Ολυμπιακού στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου της Ρεάλ Μαδρίτης, οι ερυθρόλευκοι είχαν γνωρίσει την ήττα με 4-2. Ο Γεωργίου λοιπόν τοποθετήθηκε και είπε ότι ο σερ Τάκης Λεμονής (προπονητής του Ολυμπιακού) έκανε κακή διαχείριση της κατάστασης του αγώνα. Τότε κάποιος φίλαθλος του Ολυμπιακού που διαφωνούσε με αυτή την άποψη κάλεσε στην εκπομπή να εκφράσει την δυσαρέσκεια του και έτσι ακολούθησε μεταξύ τους ο παρακάτω διάλογος:

-Eλα γεια σου Γιώργο! (Τηλεθεατής)
-Γεια σου! (Γεωργίου)
-Άκουσα πριν που είπες για τον Ολυμπιακό, ότι έκανε κακή διαχείριση του υλικού; (Τηλεθεατής)
-Όχι, είπα ότι έκανε κακή διαχείριση της κατάστασης του αγώνα! (Γεωργίου)
-Καλά, εγώ πιστεύω ότι είσαι άμπαλος! (Τηλεθεατής)
-Καλά κάνεις και το πιστεύεις γιατί είναι ο καθένας έχει την γνώμη του! (Γεωργίου)
-Εγώ πιστεύω ότι είχε απίστευτη σούφρα η Ρεάλ! (Τηλεθεατής)
-Μάλιστα, δε μου λες τώρα μιλώντας εσύ έτσι περιμένεις ο κόσμος να σε πάρει στα σοβαρά; (Γεωργίου)
-Γιατί να μη με πάρει στα σοβαρά; Τι ευκαιρίες έχασε ο Ολυμπιακός; (Τηλεθεατής)
-Άκουσε με τώρα, κλείσε το τηλέφωνο, πήγαινε στον καθρέφτη και πες τι είπα τώρα στον Γεωργίου; (Γεωργίου)
-Του είπα ότι είναι άμπαλος και το πιστεύω! (Τηλεθεατής)
-Άλλο σου λέω εγώ, πήγαινε στον καθρέφτη, κοιτά την μάπα σου κατευθείαν και πες είπα αυτά και αυτά, εσύ τα ξέρεις τι είπες και ρώτα με εντιμότητα τον εαυτό σου, οι δυο σας, να μην σε βλέπει κανείς άλλος για να μην εκτεθείς και ρώτα λοιπόν τον εαυτό σου με εντιμότητα ”Μήπως είμαι μαλ@κ..ας;” (Γεωργίου)
-Δεν έχω καθρέφτη, μήπως είσαι εσύ μαλ@κ..ας; (Τηλεθεατής)
-Είμαι ρε μάγκα γειά χαρά! (Γεωργίου)

Αν δεν είναι αυτό καλτ τότε τι είναι;

8. Το τε α τε του Έκτορα Μποτρίνι (Eφιάλτης στην κουζίνα – Αlpha – 2013)

8

Σοβαρεύουν τα πράγματα απ’ ότι καταλάβατε! Ο αγαπημένος Ελληνοιταλός σεφ Έκτορας Μποτρίνι με τον ”Εφιάλτη στην κουζίνα” βρίσκεται στην θέση νούμερο 8. Η εκπομπή του είχε 5 σεζόν συνολικά, 4 από το 2009-2013 και μια στις αρχές του 2020 πριν διακοπούν τα γυρίσματα λόγω πανδημίας. Για όσους δεν γνωρίζουν το concept (αμφιβάλω αν υπάρχει κάποιος) ο Μποτρίνι ουσιαστικά στην εκπομπή αυτή πηγαίνει σε εστιατόρια, ταβέρνες και λοιπά καταστήματα που προσφέρουν φαγητό και παρουσιάζουν πτώση στην πελατεία τους, αναλαμβάνοντας την γενική αναδόμηση της λειτουργίας τους.

Μέσα στις 5 αυτές σεζόν, ο Σεφ Μποτρίνι γνωστός για το ταπεραμέντο και τον αυθορμητισμό του, έδωσε στο τηλεοπτικό κοινό στιγμές για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι! Αμέτρητοι τσακωμοί με τους ιδιοκτήτες αλλά το προσωπικό των καταστημάτων, τα μπιπ στο μοντάζ να πέφτουν βροχή και το ριάλιτυ στα καλύτερα του! Η αλήθεια είναι ότι αμφιταλαντεύτηκα πολύ για το αν θα έπρεπε να βάλω αυτή την στιγμή ή την δεύτερη μου επιλογή με τον καλύτερο σερβιτόρο που έχει περάσει ποτέ από τις σάλες των εστιατορίων παγκοσμίως! Τελικά κατέληξα σε αυτή την στιγμή, γιατί θεώρησα ότι η μορφή του μάγειρα είναι πιο καλτ. Την σεζόν 2013 λοιπόν ο Έκτορας Μποτρίνι επισκέπτεται την ξακουστή Αταλάντη γνωστή για το ενεργό σεισμογενές ρήγμα της αλλά και για τις συχνές αναφορές εμφάνισης αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων (ΑΤΙΑ).

Ο Σεραφείμ λοιπόν, ιδιοκτήτης της ταβέρνας στην περιοχή έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του έναν χώρο με παράδοση 60 ετών πάππου προς πάππου! Μια ταβέρνα με ιστορία που όπως αναφέρει και ο ίδιος για να δοκιμάσουν τα εδέσματα τους ακόμα είχαν επισκέπτες και από την Αθήνα σε εβδομαδιαία βάση. Τα τελευταία χρόνια όμως η δουλειά δεν πήγαινε καλά και έτσι κατέφυγε στην βοήθεια του Έκτορα Μποτρίνι. Εκείνος λίγα λεπτά μόλις μετά την είσοδο του στον χώρο, αντιλαμβάνεται ποια είναι η μεγαλύτερη αιτία της κακής πορείας του μαγαζιού. Εκείνη ακούει στο όνομα του σεφ του μαγαζιού Μπάμπη! Ο Μπάμπης μια μορφή χαραγμένη στην μνήμη μας, πολλά χρόνια μάγειρας στην Δανία είχε αναλάβει την αναμόρφωση του μενού και την επιμέλεια των πιάτων. Μόνιμα μεθυσμένος στην βάρδια έδειξε εξ’ αρχής την δυσαρέσκεια του για την επίσκεψη του Έκτορα όπως φάνηκε και στον παρακάτω διάλογο που είχε με τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας:

-Τι τον έφερες αυτόν εδώ μωρέ!
-Κανόνισε να μας κάνεις ρεζίλι στον Έκτορα!
-Δεν με ενδιαφέρει τέλος ή εγώ είμαι εδώ και σε βοηθάω ή έχεις τον Έκτορα! Αν θέλεις φέρε μου τον Έκτορα να μιλήσουμε ”ΤΕ Α ΤΕ” !
-Τι ”τε α τε μωρέ”; Τι γλώσσα είναι αυτή; εξωγήινα μιλάς;

Αυτό το ”τε α τε” με το μεθυσμένο και μάγκικο ύφος του σεφ Μπάμπη ,έγινε φράση στο λεξιλόγιο όλων των λάτρεων της συγκεκριμένης καλτ φιγούρας! Μύθος Μπάμπης σε μια αξέχαστη στιγμή!

7. Ο Γιώργος Αυτιάς μιλάει με το βίντεο (Καλημέρα – Αlter – 2009)

8

Και τώρα ήρθε η ώρα να πέσουν τα βαριά χαρτιά στο τραπέζι. Στην θέση νούμερο 7 και τελευταία για το μέρος Β’ , βρίσκεται ο αγαπημένος οικονομολόγος και δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς! Ανά τα χρόνια και ο Γιώργος Αυτιάς έχει χαρίσει απλόχερα στιγμές γέλιου και καλτίλας αλλά στην συγκεκριμένη που επέλεξα, θεωρώ προσωπικά ότι ξεπέρασε τον εαυτό του!

Στην συγκεκριμένη στιγμή λοιπόν πίσω στο 2009 και στο λατρεμένο Alter που το έχουμε συναντήσει ουκ ολίγες φορές μέχρι στιγμής, ο Γιώργος Αυτιάς έχει καλεσμένο σε ζωντανή σύνδεση τον αγαπημένο νομάρχη της καρδιάς μας Παναγιώτη Ψωμιάδη aka Πανίκα!Όλα αυτά την Δευτέρα! Το δημοσιογραφικό δαιμόνιο που ακούει στο όνομα Γιώργος Αυτιάς δεν σταματάει εκεί. Για τις επόμενες τρείς ημέρες ο δημοσιογράφος έβαζε το βίντεο της ορίτζιναλ συνομιλίας με τον πρώην νομάρχη και συνομιλούσε μαζί του λες και βρισκόταν ξανά σε ζωντανή σύνδεση! Ουσιαστικά μιλάει με το βίντεο! Ναι, μιλούσε με το βίντεο! Θα αφήσω τον link από το συγκεκριμένο απόσπασμα το οποίο εντόπισαν τότε οι Ράδιο Αρβύλα βάζοντας το στο Νο1 του δικού τους τοπ και όχι άδικα βέβαια. Όσκαρ δημοσιογραφίας το λιγότερο για Γιώργο Αυτιά που κατέκτησε επάξια την θέση του στο τοπ 20!

Tέλος Μέρους Β’. Το be continued…