Ενάντια στο νεοναζισμό! #antinaziMay

Συνήθως, όταν ξεκινάω ένα άρθρο, έχω συλλάβει την ιδέα από κάποιο μουσικό περιστατικό ή από την περιήγηση σε άρθρα στο Ίντερνετ. Γενικά ασχολούμαι με μουσικά θέματα, ωστόσο ο αντιναζιστικός Μάης του anthem.gr είναι μία καλή ευκαιρία να επεκταθώ σε άλλου είδους θέματα όπως αυτό του νεοναζισμού στις μέρες μας.

Για να πούμε κάτι περί anthem και αυτού του μήνα. Όταν έπεσε η ιδέα στο τραπέζι, ήμουν πολύ υπέρ, γιατί είναι φρέσκο θέμα, ωραίο. Αμέσως μετά σκέφτηκα ότι και άρθρα να γραφτούν και 5-6 ωραία επιχειρήματα να παραθέσουμε, ο Ελληνάρας μπουχέσας ναιμεναλλάς θα σχολίαζε τις παπαριές του από κάτω.

Ας εξηγήσουμε λοιπόν 1-2 πράγματα. Το anthem.gr ξεκίνησε σαν ένα μουσικό webzine με κριτικές δίσκων, συνεντεύξεις συγκροτημάτων, το φεστιβάλ του κτλ. Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι που το απαρτίζουν πέρα από την αγάπη τους για την underground μουσική, αγαπάνε τη συγγραφή και την τέχνη, γι’ αυτό και πλέον αποτελούμε ένα underground webzine. Γι’ αυτό καταπιανόμαστε με τα πάντα.

Ο τίτλος Ανεξάρτητο στο όνομά μας δεν είναι τυχαίος. Είμαστε ανεξάρτητοι και πολιτικά ανένταχτοι. Αγαπάμε το underground και προσκαλούμε τους αναγνώστες μας, να δώσουν τα άρθρα τους για ένα πολιτικό θέμα που τους αφορά. Αυτά.

Εδώ και κάποια χρόνια, νιώθω κοινωνικά όλο και πιο αποκομμένος. Τα άτομα που εμπιστεύομαι, να πω 5 κουβέντες γίνονται όλο και λιγότερα. Και στα πολιτικά χειροτερεύει η φάση. Συναντάς από απολιτίκ όντα που δεν καταλαβαίνουν ότι το να μην ψηφίζουν απλά τους υποδουλώνει ακόμα περισσότερο μέχρι τα ακραία κομματόσκυλα που τα επιχειρήματα τους είναι ξεπατικωμένα από τα tweets του αρχηγού του κόμματος. Κι αναρωτιέμαι ρε γαμώτο. Οκ, έχεις μία συγκεκριμένη ιδεολογία, τη βρίσκεις σε ένα κόμμα και κολλάς; Με τα άκρα τι φάση πλέον; Είναι μόδα όλο αυτό; Ή μήπως βασίζεται κάπου ακόμα βαθύτερα;

antinazi

Αν παρατηρήσει κάποιος, τα τελευταία χρόνια στις εκλογές που γίνονται στην Ευρώπη, τα ακροδεξιά κόμματα με ρητορικές μίσους και εμετικά σχόλια για διάφορες κοινωνικές ομάδες ή για διάφορες φυλές, ανεβαίνουν όλο και περισσότερο. Στην Αμερική, ένας φασιστάκος ονόματι Donald Trump είναι υποψήφιος για πλανητάρχης! Οι κοινωνίες καταρρέουν όλο και περισσότερο πλέον, καθώς οι άνθρωποι δίνουν χώρο μέσα τους στο μίσος. Αντί για αλληλεγγύη και αλτρουισμό απέναντι σε άλλους ανθρώπους, πιο αδύναμους και μη, προτιμούν να μισούν και να κατηγορούν για την κατάντια της σύγχρονης κοινωνίας, συνανθρώπους τους ή ξένες σε αυτούς φυλές/θρησκείες χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Όταν ξέσπασε το προσφυγικό, βγήκαν άρθρα από ακραίους μέχρι και liberal της πούτσας που τα πάντα γενικοποιούνταν. Είσαι Ισλαμιστής; Είσαι και ακραίος, άρα οπαδός του ISIS. Σαν να λέω ότι επειδή υπάρχουν διάφοροι ακραίοι τραγόπαπες, όλοι οι χριστιανοί είναι εξίσου ακραίοι και μισούν τους πάντες. Τα άκρα είτε πολιτικά είτε θρησκευτικά είτε οποιουδήποτε είδους είναι ίδια! Έχουν ίδιες απόψεις απλά υπό διαφορετικό πρίσμα. Δεν ξεχωρίζουν πουθενά, δε διαφέρουν πουθενά. Το μίσος στο συνάνθρωπο είναι ατόφιο μίσος, όπως και να ‘χει, ό,τι κι αν θες να πρεσβεύεις.

Ειλικρινά πόσο περισσότερο να απογοητευτείς, όταν ακραία μορφώματα όπως ο νεοναζισμός βρίσκουν χώρο στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια; Στα κοινοβούλια που πολιτικοί ηγέτες αγανακτούν με αυτήν την άνοδο, αγνοώντας ότι υπεύθυνοι σε μεγάλο βαθμό για τη στροφή του κόσμου στη μισαλλοδοξία είναι οι ίδιοι και οι επιλογές τους. Ποτέ δεν κατάλαβα, γιατί να είσαι ένας νεοναζιστής. Κράζεις με ηλίθια επιχειρήματα, φυλές και ανθρώπους με τους οποίους δεν έχεις επαφή, δεν έχεις γνωρίσει την κουλτούρα τους και τα ήθη τους, απλά κρίνεις απ’ ότι διαβάζεις στο Ίντερνετ ή ότι σου πει ο αρχηγός και ο χ,ψ φασιστοδημοσιογράφος. Και είσαι αξιολύπητος ακριβώς γι’ αυτό. Δεν έχεις προσωπική άποψη, πάντα ακολουθείς τους άλλους, αυτούς με την απλοποιημένη σκέψη και την ανύπαρκτη ιδεολογία. Παράλληλα δηλώνεις εθνικά υπερήφανος. Κοιτάς μόνο τα αρνητικά ενός άλλου λαού, μίας άλλης θρησκείας, τα αρνητικά οποιουδήποτε πράγματος θες να μισήσεις. Στα μόνα πράγματα που κοιτάς τα θετικά του, είναι των δικών σου ιδανικών, της δικιάς σου φυλής και της δικιάς σου θρησκείας. Κοιτάς πάντα τις ακρότητες και τα καφριλίκια του διαφορετικού, αλλά για την πλευρά σου, εσύ είσαι ο ακραίος και ο κάφρος!

follow-your-leader

Ειλικρινά πότε είδες το διαφορετικό με άλλη όψη; Κράζεις τους μουσουλμάνους, πήγες να μιλήσεις με κάποιον συμπατριώτη σου με αυτή τη θρησκεία στην Ξάνθη ή στην Κομοτηνή; Είναι μία συγκλονιστική εμπειρία. Κράζεις οτιδήποτε φυλετικά/πολιτικά/εθνικά διαφοροποιημένο από σένα. Μίλησες ποτέ με κάποιον άλλον για την άποψή του; Τσέκαρες επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τις φυλές. Για να σε ενημερώσω. Γονιδιακά είσαι όπως κάθε άλλος άνθρωπος εκεί έξω. Είσαι σίγουρος ότι θες να μισείς κάποιον με γνώμονα τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά; Περισσότερο ηλίθιος θα περνιέσαι. Σέρνεσαι επάνω σε ένα πεθαμένο πολιτικό κουφάρι, μία αντίληψη που οδηγεί την κοινωνία 100 χρόνια πίσω. Χρόνια που η τεχνολογική ανάπτυξη, οι αγώνες για κοινωνική ισότητα, τα διάφορα κινήματα και οι πολιτικές και πολιτιστικές εξελίξεις οδήγησαν την ανθρωπότητα στο να γυρίσει σελίδα. Μία σελίδα που φυσικά δεν κράτησε για πολύ και δε φταις εσύ που οδηγήθηκες εκεί. Άλλοι οδήγησαν εκεί.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε μία πανέμορφη φωτογραφία που απεικονίζει μία γυναίκα στη Σουηδία να στέκεται ενάντια σε μία παρέλαση νεοναζί. Μία γυναίκα που δεν αρνείται αυτό που είναι, ούτε μπροστά στο φασίστα. Μία φωτογραφία όπου μία γυναίκα μόνη της, ισοπεδώνει ένα μάτσο μισαλλόδοξους νεοναζιστές με αυτήν της την κίνηση.

chekspww4aaeeer

Ό,τι και να λέμε για κάτι τέτοια χρειάζεται θάρρος και επιμονή. Επιμονή και υπομονή για να οδηγήσεις τους ανθρώπους στο να δουν πάλι τη σωστή οπτική. Να αξιολογούν το διπλανό τους με άλλα κριτήρια από το χρώμα και τη θρησκεία. Να μην έχουν το κόμπλεξ ανωτερότητας της οποιαδήποτε φυλής. Και η αλήθεια είναι ότι είναι τρομακτικό το πόσο δύσκολα γίνεται αυτό. Οι μαζικές προβολές του εκπληκτικού American History X δύσκολα θα αλλάξουν μυαλά σε όλους.

Κάπου εδώ θα ήθελα να κλείσω αυτό το άρθρο με τη φωτογραφία της φίλης του anthem, Μαρκέλλας. Μας την έστειλε την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε το #antinaziMay.

13183003_1176332685734014_1647472992_n

Τόσο χιουμοριστική, όσο αληθινή…

Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή τα πράγματα να αλλάξουν. Περιμένω τις δικές σας απόψεις με μήνυμα στο Facebook ή κάτω από το άρθρο. Τώρα αν κάποια νεοναζίδια θίχτηκαν που έφαγαν όλη την αλήθεια στη μούρη, σας έχουμε ένα μήνυμα:

ΠΙΣΩ ΡΕ ΖΩΑ