10 ιστορικά γεγονότα που μάθαμε από τα τραγούδια των Sabaton & δε διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία!

sabaton-4fdefa80a4a41

Τα τραγούδια εξ αρχής ήταν μέσο εξιστόρισης μυθικών γεγονότων και ηρωικών επιτευγμάτων. Αυτό έχουν ασπαστεί και οι Sabaton φυσικά, το κορυφαίο ίσως συγκρότημα όπου κάποιος θα βρει στίχους που εξυμνούν ιστορικά γεγονότα απ’όλες τις περιόδους και οπτικές γωνίες. Αλλά ποιος χρειάζεται τους Sabaton ε; Έχουμε το μάθημα της ιστορίας στα ελληνικά σχολεία από την 1η δημοτικού μέχρι την 3η λυκείου σωστά; ΛΑΘΟΣ. Ακόμη και στις χρονιές αφιερωμένες στην ευρωπαική ιστορία θα βρεις ελάχιστα πραγματικά ενδιαφέροντα και αξιομνημόνευτα πράγματα. Ακόμη και αυτά που θα βρεις είναι τόσο κακογραμμένα που θα σταματήσεις να διαβάζεις μετά από 3 λεπτά. Δεν μισεί κανείς την ιστορία. Το μάθημα μισούν.

Με αφορμή λοιπόν τα προαναφερθέντα, μάζεψα 10 γεγονότα που έμαθα μέσα από τα τραγούδια των Sabaton και μου κέντρισαν τόσο το ενδιαφέρον ώστε να ψάξω να μάθω γι’αυτά. Ξεκινάμε…

1) Τραγούδι: The Price of A Mile

Γεγονός: Η μάχη του Passchendaele.

Ειλικρινά απορώ πως δεν υπάρχει στα βιβλία της ιστορίας μια τέτοια μάχη. Ακόμα και οι Maiden έχουν γράψει τραγούδι γι’αυτη. H μάχη αυτή πραγματοποιηθήκε στο βέλγικο χωριό του Passchendaele και διήρκησε 3 μήνες και 6 μέρες από τις 31 Ιουλίου έως στις 10 Νοεμβρίου του 1917 μεταξύ των δυνάμεων των Συμμάχων και της Γερμανικής αυτοκρατορίας. Το αποτέλεσμα αυτής; 217.000 νεκροί και 49.000 αγνοούμενοι ΜΟΝΟ από την Γερμανική πλευρά. Τελικά οι σύμμαχοι κατέκτησαν το χωριό, υποχρεώνοντας την Γερμανική αυτοκρατορία να υποχωρήσει μετά από τον μεγάλο αριθμό απωλειών. Θεωρείται μία από τις πιο αιματηρές μάχες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

“Long way from home, paying the price in young men’s lives”

2) Τραγούδι: 40:1

Γεγονός: Η μάχη του Wizna

Μία από τις πιο αρχ@@@τες μάχες που έχω ακούσει. Πραγματοποιήθηκε στο χωριό Wizna της Πολωνίας και διήρκησε 3 μέρες από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου του 1939 κατά την διάρκεια των πρώτων σταδίων της Εισβολής των γερμανικών στρατευμάτων στην Πολωνία. Περίπου 720 Πολωνοί στρατιώτες αμύνθηκαν εναντίον 40.000 (!) γερμανών στρατιωτών. Παρόλο που ήξεραν ότι η νίκη ήταν αδύνατη κατάφεραν να καθυστερήσουν την επέλαση των γερμανικών στρατευμάτων για τρεις μέρες, καθυστερόντας έτσι την περικύκλωση μιας διμοιρίας πολωνικών στρατευμάτων που μαχόταν σε ένα κοντινό σημείο. Εν τέλει τα τανκς των γερμανών έσπασαν την γραμμή της άμυνας και εξολόθρευσαν ένα-ένα τα καταφύγια των Πολωνών συνεχίζοντας την επέλαση τους. Το γεγονός στην Πολωνία το θεωρούν τις «Πολωνικές Θερμοπύλες». Και όχι άδικα.

“Always remember a fallen soldier, always remember fathers and sons at war. Always remember a fallen soldier, buried in history”

3) Τραγούδι: Resist and Bite

Γεγονός: Η μάχη του τάγματος Chasseurs Ardennais του βελγικού στρατού στα σύνορα κατά της επέλασης των Γερμανικών στρατευμάτων.

Παραμένουμε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μεταφερόμαστε στα νότια σύνορα του Βελγίου. Οι γερμανικές δυνάμεις επελάσσουν με σκοπό την υποδούλωση του Βελγίου. Το τάγμα Chasseurs Ardennais είχε διαταγές να κρατήσει τα νότια σύνορα εναντίον των γερμανών. Και αυτό έκαναν μέχρι την ήττα τους εναντίον των υπεράριθμων γερμανικών στρατευμάτων. Οι γερμανοί παραδέχτηκαν την γενναιότητα και την μαχητικότητα των Βέλγων κατά την εισβολή τους παρά τους πολύ μικρότερους αριθμούς τους. Η μάχη του Βελγίου κράτησε 18 μέρες από τις 10 Μαίου έως 28 Μαίου 1940 όταν και έληξε με την υποδούλωση του Βελγίου στις δυνάμεις των Γερμανών. Πέσανε αλλά δίνοντας τεράστια μάχη.

“Gloria fortis miles, the Wehrmacht closing in. Adversor et admorsus, the Boar against the Eagle”

4) Τραγούδι: Screaming Eagles

Γεγονός: Η πολιορκία του Bastogne, μέρος της καμπάνιας των Γερμανών για την κατάκτηση του λιμανιού του Antwerp, μεταξύ των Αμερικανικών στρατευμάτων και των δυνάμεων του Άξονα.

Μένουμε στο Βέλγιο και στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. 1944, μέσα Δεκεμβρίου ξεκινάει η πολιορκία του χωριού Bastogne του Βελγίου από τα γερμανικά στρατεύματα με στόχο την κατάληψη του λιμανιού του Antwerp. Εκεί θα βρουν αντίσταση τους Αμερικανούς και πιο συγκεκριμένα την 101η Εναέρια Διμοιρία. Δεδομένου ότι ήταν τέλη Δεκεμβρίου (η μάχη διήρκησε από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 26) οι καιρικές συνθήκες ήταν απειλητικές με το κρύο να θερίζει κυρίως τα αμερικανικά στρατεύματα καθώς τους έλειπε εξοπλισμός για το κρύο ενώ οι Γερμανοί υπερτερούσαν αριθμητικά 5 προς 1. Στις 22 Δεκεμβρίου ο Γερμανός στρατηγός, αφού οι Γερμανοί είχαν περικυκλώσει τους Αμερικανούς, επικοινώνησε με τον Αμερικανό στρατηγό, ζητώντας την υποταγή των Αμερικανών για να λάβει την απάντηση “NUTS”. Η μάχη συνέχισε, η επιμονή των Αμερικανών κέρδισε, και έτσι έσπασε η περικύκλωση.

“Crack of the lightning splitting the ground, thunder is sounding, artillery pounding. Wrath of the Nazi’s cast on Bastogne, facing their forces alone”

5) Τραγούδι: A Lifetime of War

Γεγονός: Ο Τριακονταετής Πόλεμος

Ένας από τους πιο αιματηρούς πολέμους που είδε η Ευρώπη, διήρκησε 30 χρόνια (duh) μεταξύ του 1618 και 1648. Αρχικά μια μάχη εναντίον Προτεσταντών και Καθολικών, εξελίχθηκε γρήγορα σε γενική μάχη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης, γίνοντας ολοένα και λιγότερο για την θρησκεία και περισσότερο συνέχεια του πολέμου μεταξύ του Βασιλείου της Γαλλίας και του Οίκου του Habsburg για την πολιτική κυριαρχία της Ευρώπης. Αποτέλεσμα αυτού; 8.000.000 (ναι εκατομμύρια) νεκροί. Και όλα αυτά ξεκίνησαν επειδή η Ρωμαική Αυτοκρατορία ήθελε να επιβάλει την θρησκεία της στα υπόλοιπα κράτη. Πόλεμος που ξεκίνησε για την θρησκεία; Αποκλείεται….

“Religion and creed, cause milions to bleed”

6) Τραγούδι: Cliffs Of Gallipoli

Γεγονός: Η μάχη της Καλλίπολις

Η μάχη της Καλλίπολης ήταν κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, μία καμπάνια από πλευράς των συμμάχων της Ρώσσικης Αυτοκρατορίας (Βρετανία και Γαλλία) ώστε να κατακτήσουν το τοπίο καθώς ήταν κομβικό σημείο για τις θαλάσσιες διαδρομές της Ρωσσικής αυτοκρατορίας και να συνεχίσουν στην κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης (τότε πρωτεύουσας του Ωθωμανικού κράτους). Εκεί βρήκαν αντίσταση από την Ωθωμανική Αυτοκρατορία με ηγέτη τον Μουσταφά Κεμάλ. Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες νεκροί, περίπου 250.000 από πλευράς συμμάχων και άλλες 220.000 από πλευράς Ωθωμανών, οι οποίοι ήταν και οι νικητές της μάχης καθώς ανάγκασαν τους συμμάχους σε οπισθοχώρηση και εν τέλει σε ματαίωση της καμπάνιας τους.

“How many wasted lives, how many dreams did fade away. Broken promises, they won’t be coming home”

7) Τραγούδι: Panzerkampf

Γεγονός: Η μάχη του Kursk, και στη συνέχεια η μάχη του Prokhorovka

Επιστροφή στον 2ο Παγκόσμιο και σε μάχη μεταξύ Γερμανών και Σοβιετικών. Ο Γερμανικός στρατός επελαύνει προς της Μόσχα. Οι Σοβιετικοί στην άμυνα. Οι Γερμανοί ήθελαν να μειώσουν τις επιθετικές ικανότητες των αντιπάλων τους, στο Kursk όμως αντιμετώπισαν περισσότερα στρατεύματα απ’όσα περίμεναν. Η μάχη του Kursk μεταφέρθηκε στο Prokhorovka, όπου έγινε μία από τις μεγαλύτερες μάχες αρμάτων στην ιστορία, με νικητή την Σοβιετική Ένωση. Μία από τις σημαντικότερες μάχες, καθώς μετά την νίκη τους, οι Σοβιετικοί απέκτησαν στρατηγικό πλεονέκτημα για το υπόλοιπο του πολέμου ενώ οι Γερμανοί έχασαν κάθε ελπίδα για επίθεση στο ανατολικό μέτωπο.

“Into the motherland the German army march. Comrades stand side by side to stop the Nazi charge”

8) Τραγούδι: Inmate 4859

Γεγονός: Η εισχώρηση του Witold Pilecki στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και η αποκάλυψη των αισχροτήτων που πραγματοποιούνταν εκεί

Αφήνοντας τις μεγάλες μάχες, πάμε σε μια ατομική προσπάθεια που απαιτεί – θα το πω όσο πιο κόσμια γίνεται – μεγάλα αρχίδια. Όλοι ξέρουμε για το Άουσβιτς. Δεν χρειάζονται περαιτέρω εισηγήσεις. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουμε ποιος ήταν αυτός που αποκάλυψε τα αίσχη που γινόντουσαν εκεί. Ο Witold Pilecki, ήταν Πολωνός στρατιώτης ο οποίος μπήκε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ στο Άουσβιτς προκειμένου να αποκαλύψει τις ενέργειες των Γερμανών εκεί μέσα. Ηγήθηκε της αντίστασης του Birkenau και απέδρασε, γράφοντας την Αναφορά του Witold, τα πρώτα χειρόγραφα που περιήχαν αναφορές στο Άουσβιτς και το Ολοκαύτωμα. RE-SPECT.

“Join the uprising, fight on the streets while hiding his rank, takes command all while serving his country in need.”

9) Τραγούδι: Smoking Snakes

Γεγονός: 3 Βραζιλιάνοι στρατιώτες εναντίον του Γερμανικού στρατού

Arlindo Lúcio da Silva, Geraldo Baeta da Cruz και Geraldo Rodrigues de Souza. Δεν θα θυμάστε αυτά τα ονόματα αύριο. Μπορείτε όμως να θυμάστε την ιστορία τους. Λάβανε μέρος στη μάχη για την κατάκτηση της πόλης Montese της Ιταλίας. Διαχωρίστηκαν από την μονάδα τους και έμειναν 3 να πολεμάνε έναν στρατό Γερμανών. Τους ζητήθηκε να παραδωθούν, αρνήθηκαν, πολέμησαν μέχρι που τους τελείωσαν οι σφαίρες και τότε φτιάξανε τις μπαγιονέτες τους και επιτέθηκαν καταλήγοντας έτσι στον θάνατο. Οι Γερμανοί αναγνώρισαν την ανδρεία τους θάβοντας τους με μία επιγραφή που έγραφε “Drei Brasilianischen Helden” (Τρεις Βραζιλιάνοι Ήρωες).

Φαν Φακτ: Ο Joakim Broden σε συνέντευξη του ανέφερε πως ένας φίλος των 3 ηρώων που υπηρέτησε μαζί τους στο ίδιο τάγμα τον επισκέφθηκε σε συναυλία των Sabaton στην Βραζιλία όπου τον ευχαρίστησε για την αναφορά στους φίλους του και μετά έμεινε στη συναυλία να τους ακούσει. Ο Joakim του είπε «θα μείνεις; Είναι χέβι μέταλ, μπορεί να γίνει πολύ έντονο». Η απάντηση του: «επιβίωσα από τους γερμανούς, θα καταφέρω τους μεταλλάδες». Ο τύπος είναι 93 χρονών.

“Cobras Fumantes, eterna é sua vitória”

10) Τραγούδι: No Bullets Fly

Γεγονός: Το συμβάν μεταξύ Charlie Brown και Franz Stigler

20 Δεκεμβρίου 1943. Ένας επιτυχημένος βομβαρδισμός στη Βρέμη έχει ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές το αεροπλάνο του Charlie Brown της Βρετανικής Αεροπορίας. Ο Franz Stigler, πιλότος της Luftwaffe, έχει την ευκαιρία να πυροβολήσει και να καταρρίψει το αεροπλάνο του Brown, αλλά αντ’αυτού το συνοδεύει μέχρι την θάλασσα. Οι Γερμανοί δεν άνοιξαν πυρ καθώς έβλεπαν δικό τους αεροπλάνο. Έτσι ο Brown κατάφερε να φτάσει στην Αγγλία όπου και προσγειώθηκε. 40 χρόνια μετά οι δύο πιλότοι συναντήθηκαν μετά από εκτενή έρευνα από τον Brown και η φιλία τους διήρκησε μέχρι τον θάνατο του Stigler τον Μάρτιο του 2008. Α στα διάλα συγκινήθηκα.

“Fly, fighting fair. It’s the code of the air. Brothers, heroes, foes.”

Έτσι κατέληξε η λίστα μου. Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι ότι μέσα από αυτά τα τραγούδια μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω για γεγονότα ενδιαφέροντα, σημαντικά, συγκινηνιτικά. Πίσω από κάθε τραγούδι υπάρχει μια ιστορία. Χρησιμοποιήστε το ως αφορμή να την ψάξετε και να την μάθετε. Ο καθένας μας θα ήθελε να ακουστεί η δικιά του ιστορία.

Και μην ξεχνάτε. Σαν σήμερα, 7 Μαίου 1945, παραδόθηκαν οι Γερμανοί στους συμμάχους και τους Σοβιετικούς λύγοντας τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.