Six Songs: Μία νοσταλγική ωδή στην pop των early 00s

Daft-Punk-Wallpaper (Small)

Αχ 00s φίλε. Ωραία εποχή και κυρίως ωραία περίοδος για τη μουσική. Ήταν η εποχή που το nu metal ανέβηκε πάρα πολύ, σύγχρονα συγκροτήματα όπως οι System of a Down, οι Disturbed, οι Linkin Park και πολλοί άλλοι έβγαλαν εξαιρετικούς δίσκους που άλλαξαν τον τρόπο που ακούμε μουσική ακόμα και σήμερα, αλλά και η εποχή που η pop δεν είχε ακόμα ξεπέσει στα επίπεδα του σημερινού εμετικού MTV των 300 ριάλιτι και της μίας ώρας σκατένιας εμπορευματοποιημένης μουσικής (ο Θεός να την κάνει). Σήμερα λοιπόν το Six Songs ξεφεύγει από τις συνηθισμένες rock και metal ταχύτητες και μας βουτάει στη νοσταλγία. Σήμερα θα θυμηθούμε 6 pop κομμάτια που αγαπούσαμε τότε, 6 pop κομμάτια που μεσουρανούσαν τα ραδιόφωνα και τα walkman της εποχής και τα οποία αγαπάμε μέχρι σήμερα.

1. Daft Punk-One More Time

Ακούς την εισαγωγή του και σου μυρίζει το 2001 ρε φίλε. Έχουν περάσει 17 χρόνια από τότε και όμως η συγκεκριμένη κομματάρα παραμένει διαχρονικότατη! Από τον καλύτερο δίσκο των Daft Punk, το “Discovery”, δίπλα σε τρομερά χιτάκια όπως το Harder Better Faster Stronger, το One More Time είναι ένα από τα γνωστότερα τραγούδια της προηγούμενης δεκαετίας με ένα τρομερό βίντεο κλιπ και δε θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι σημάδεψε μία ολόκληρη γενιά ακροατών.

2. Modjo-Lady

Βρώμισε vintagίλα με τις εισαγωγάρες που βάζω και σήμερα. Όπως και οι Daft Punk, οι Modjo είναι Γάλλοι στην καταγωγή, ωστόσο δεν είχαν τη διάρκεια των συμπατριωτών τους. Συνηπήρξαν μόλις για 5 χρόνια και έβγαλαν έναν δίσκο που έκανε 2-3 χιτάκια, το Lady ωστόσο είναι πραγματικά το αριστούργημα τους και η παρακαταθήκη τους. Κολλητικό beatάκι, απλοί στίχοι, ωραίο βίντεο, όχι τόσο χορευτικό, όσο συναισθηματικό κομμάτι. Όμορφα πράγματα.

3. Ricky Martin – Livin’ La Vida Loca

Και με ρωτάει ο φίλος αναγνώστης “Ρε Νικ, κάτι χορευτικό της εποχής, δεν έχεις;” και του απαντάω “Βεβαίως, ΠΑΡΤΟ”. Πριν γίνει γνωστό ότι ο Ricky Martin είναι ομοφυλόφιλος, οι γυναίκες έκοβαν φλέβα για πάρτη του και φυσικά ο ίδιος έκανε καριέρα Λατίνου γόη-εραστή, ο οποίος σε αντίθεση με φθηνές κόπιες τύπου Enrique Iglesias που δεν κάνει ούτε για Πάνια, είχε ταλέντο. Γνωστότερο τραγούδι το πολυαγαπημένο και χορευτικότατο Livin’ La Vida Loca, ικανό να σε κάνει να γουστάρεις τη ζωή σου ακόμα και σε σημερινά παρτάκια με καλή μουσική. Απολαυστικότατο!

4. Madonna-Music

Και όχι το Madonna της Music όπως είχε πει και ένας τεράστιος θεούλης. Τα λόγια περισσεύουν. Η Madonna σε μία από τις καλύτερες φάσεις της καριέρας της, παίρνει μία beatάρα και ένα απίστευτα κολλητικό ρεφρέν και κάνει το pop χιτάκι της χρονιάς. Δεν ήθελε πολύ για να γίνει πασίγνωστο, όταν συνδυάζεται με ένα φοβερό video clip στο οποίο εμφανίζεται και ο Ali G, ένας από τους καλύτερους χαρακτήρες του Sacha Baron Cohen, γνωστού και από τον χαρακτήρα του Borat. Προσωπικά το αγαπημένο μου τραγούδι της Βασίλισσας της Ποπ.

5. Darude-Sandstorm

Ρε αναγνώστη, ειλικρινά πίστευες ότι θα ξέχναγα την trance σκηνή; Βασικά το πόσα καλά και κακά τρανσίδια έχουμε ακούσει τότε είναι γνωστό, αφού εδώ στην ψωροκώσταινα μέχρι και ο Φοίβος προσπάθησε να τα ενσωματώσει στα τραγούδια του. Όπως και να ‘χει ο Darude δημιούργησε μία τρομερή σύνθεση με ένα video clip που έχει μείνει χαραγμένο στη γενιά μας όσο μικροί και αν ήμασταν (χαρακτηριστικά έδειχνα σε μία φίλη μου τα τραγούδια που θα μπουν στο άρθρο και με το που ξεκίνησε το video, το θυμήθηκε, όταν το έβλεπε παλιότερα και μου το περιέγραψε επακριβώς. Ίσως βέβαια όλα αυτά τα βίντεο κλιπ επαναλαμβανόντουσαν συνεχώς στις εκπομπές σε σημείο πλύσης εγκεφάλου).

6. Eiffel 65-Blue

Οι στίχοι του και ειδικά το ρεφρέν του δε βγάζουν νόημα. Και; Άμα ψάχνεις νοήματα σε μια μπάντα που πήρε το όνομα της από ένα πρόγραμμα υπολογιστή και ένα κατά λάθος τυπωμένο διψήφιο αριθμό, τότε χάνεις το κόνσεπτ. Ο στίχος “I’m Blue da ba dee dabba da-ee” και η μελωδία του μας γαλούχησαν ρε φίλε, είναι ένα δείγμα ότι η καλή ποπ τότε αποτελούνταν από τραγούδια που είχαν συντελεστές με τρομερή όρεξη και μεράκι. Well done Eiffel 65!

Bonus: t.A.T.u-All The Things She Said

Μεγάλη λατρεία το συγκεκριμένο και απόλυτα κολλητικό, αλλά επειδή έχει συμπεριληφθεί σε αντίστοιχη λίστα του Τζανέτου, είπα να το βάλω σαν bonus.

Σίγουρα δεν έχω συμπεριλάβει αρκετά όπως το Freestyler, το Lose Yourself, το In da Club και πολλά άλλα. Περιμένω τις προτάσεις σας και ίσως ετοιμάσουμε και δεύτερο αφιέρωμα είτε πάλι με pop είτε με πιο rock-metal θεματολογία. Την επόμενη φορά, ωστόσο έχουμε και πάλι φοβερή θεματάρα!