Six Songs: Κομματάρες που μας έμαθε το FIFA στα 00s

FIFA-2003-FIFA-Songs
Το πρώτο FIFA που έπαιξα στη ζωή μου ήταν το 2000, αν και αυτό που λάτρεψα περισσότερο ήταν το FIFA 2001 για το PS1 με περιγραφή Σωτηρακόπουλου-Δάρρα. Έχω δεθεί πάρα πολύ με αυτό το παιχνίδι στα early 00s και αν και για κάποια χρόνια έπαιζα φανατικά PRO, πάντα το τιμούσα σε σπίτια φίλων. Πλέον δεν έχω τον ίδιο χρόνο να το λιώνω με τις ώρες όσο όταν ήμουν φοιτητής, αλλά σίγουρα είναι ένα παιχνίδι που αγαπάω.

Αν κάτι προσέχουν πολύ οι συντελεστές του παιχνιδιού, αυτό είναι το soundtrack. Κολλητικές τραγουδάρες, indie διαμαντάκια, pop κομματάκια ντύνουν το soundtrack του αγαπημένου παιχνιδιού. Σε κάθε mode του, περιμένεις πως και πως να σκάσουν εκείνα τα 2-3 που ξεχώρισες εξ αρχής, αλλά και τα υπόλοιπα δε σε χαλάνε. Στο παρακάτω βίντεο εξηγούν επακριβώς τι ακριβώς είναι ένα FIFA song και πως επιλέγεται κάθε κομμάτι:

Αποφάσισα το συγκεκριμένο θέμα να είναι επικών διαστάσεων, οπότε θα χωριστεί σε τρία διαφορετικά άρθρα. Το πρώτο θα είναι αυτό και θα περιέχει κομμάτια από παλιότερα FIFA και θα το επιμεληθώ εγώ ως κλασικός κωλόγερος. Στο δεύτερο θα μιλήσουμε για την πρόσφατη ιστορία 2013-2018 και τις επιλογές θα κάνει ο Φώτης, ο αδερφός μου, καθώς δύσκολα μπορώ να βρω κάποιον που να λιώνει περισσότερο από εκείνον στο FIFA. Το τελευταίο θα είναι FIFA Street edition με επιλογές από τα πρώτα δύο (κυρίως) FIFA Street. Επίσης είπα να μη βάλω τραγούδια που έγιναν τεράστια χιτάκια και εκτός του παιχνιδιού, αλλά κομμάτια που θα πεις “Ναι ρε φίλε, αυτό από το τάδε FIFA”. Let’s do this!

1. Caesars Palace – Jerk It Out

Σε ποιο FIFA το ακούσαμε: 2004

Υπάρχει κάποιο κομμάτι που να του θυμίζει αυτό το κομμάτι οτιδήποτε άλλο εκτός από FIFA; Όπως μου είπε και ο φίλος και συντάκτης του anthem.gr, Πέτρος Καβαλιώτης: “Τι; Φτιάχνεις λίστα με τραγούδια από το FIFA; Κανόνισε να μη βάλεις το Jerk It Out και θα διαγραφεί κατευθείαν το άρθρο. Κι ας είναι offensive τίτλος εν έτει 2019”. Δε θα μπορούσα να τα πω καλύτερα. Το ρεφρέν και η εισαγωγή έχουν χαραχθεί μία για πάντα στο μυαλό μίας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων που μεγαλώσανε με αυτό το παιχνίδι (άσχετα αν η επόμενη γενιά το έκανε meme). Είναι τόσο τέλειο κομμάτι για το συγκεκριμένο game που συνοψίζει ακριβώς τι ήταν το FIFA song στη διάρκεια των early 00s.

2. Oasis – Lyla

Σε ποιο FIFA το ακούσαμε: 2006

Καιρό έχω να ακούσω βρισίδια από φίλους μου, οπότε θα το πω: Στο Battle of Britpop μεταξύ Blur και Oasis, στήριζα, στηρίζω και θα στηρίζω για πάντα Oasis! Let the hate mail begin! Όπως και να ‘χει, το Lyla κυκλοφόρησε το 2005, αρκετά χρόνια μετά την περίοδο που οι Άγγλοι μεσουρανούσαν, αλλά συγκαταλέγεται μεταξύ των πολύ αγαπημένων μου τραγουδιών της μπάντας. Catchy ρεφρενάκι, πολλές εναλλαγές και ο ιδιότροπος Liam Gallagher να μας πορώνει με τις φωνητικές του γραμμές. Ήταν από μόνο του ένας λόγος να περιφέρεσαι άσκοπα στο κεντρικό μενού του παιχνιδιού, προκειμένου να το ακούσεις όλο.

3. Moby – Bodyrock

Σε ποιο FIFA το ακούσαμε: 2001

Ας προχωρήσουμε σε μία κοινή παραδοχή. Ό,τι τραγούδι έβγαζε στα late 90s-early 00s ο Moby τα έσπαγε. Από remix του soundtrack του James Bond μέχρι κομματάρες τύπου Porcelain (ίδια ανατριχίλα κάθε φορά) ή We Are All Made of Stars. Το Bodyrock το ακούσαμε στο FIFA 2001, ήταν μάλιστα το τραγούδι που έπαιζε πάνω από εκείνο το καταπληκτικό trailer του παιχνιδιού που έχει χαραχτεί στη μνήμη μου από τότε. Τόσο τέλειο και ταυτόχρονα περίεργο που θα μπορούσε να είναι και στο άλλο αγαπημένο μου παιχνίδι από εκείνη την εποχή, το Tekken 3. Θες να το ακούς και να παίζεις ποδοσφαιράκι ρε παιδί μου. Τόσο τα σπάει.

4. Robbie Williams – It’s Only Us

Σε ποιο FIFA το ακούσαμε: 2000

Ένας από τους λόγους που μου αρέσει ο Robbie Williams εκτός από τη φωνή του, είναι το γεγονός ότι μπορεί και τραγουδάει κομμάτια διαφορετικού στυλ από το συνηθισμένο του και τα πάει εξαιρετικά. Το It’s Only Us είναι πιο κιθαριστικό και rock σε σχέση με άλλες δουλειές του, αλλά o Williams το απογειώνει, κάνοντας το ένα από τα πιο fun τραγούδια που έχω ακούσει στο γνωστό video game. Έξτρα πόντους θα πρέπει να δώσω στο video clip του, είναι ένα από τα πιο millenium πράγματα που έχω δει τον τελευταίο καιρό. Όπως και να ‘χει με τραγουδάρες όπως αυτή, το FIFA μπήκε εξαιρετικά στη νέα χιλιετία.

5. MGMT – Kids

Σε ποιο FIFA το ακούσαμε: 2009

Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, το Kids ήταν ένα μεγάλο χιτάκι που σου κολλούσε στο μυαλό από το πρώτο δευτερόλεπτο. Θες το ότι έχει πολύ ωραία εισαγωγή, θες λίγο το ρεφρέν του που νομίζεις ότι έχει φτιαχτεί απλά για να το τραγουδάς συνέχεια, δεν ξέρω πραγματικά. Προφανώς και βρήκε τη θέση του στο soundtrack του γνωστού παιχνιδιού το 2009 και απόλυτα λογικό αγαπήθηκε από όλους. Μπορεί οι MGMT να μην έγραψαν κάποια άλλη πολύ μεγάλη επιτυχία, αλλά με το Kids εξασφάλισαν την αγάπη των gamers.

6. Safri Duo – Played-A-Live

Σε ποιο FIFA το ακούσαμε: 2003

Στα early 00s η beatάρα αυτή ήταν για τους κλαμπόβιους που παίζανε FIFA, ότι το Dance With the Devil για τους ρεϊβάδες, το ΠΑΣΟΚ για τους βολεμένους, ο Ρουβάς για το Σούπερ Κατερίνα και το Κωνσταντίνου και Ελένης για όλη την Ελλάδα. Τι εποχές έχουμε ζήσει. Υπήρχε μεγάλη λατρεία για το συγκεκριμένο κομμάτι, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά beatάκια της εποχής μαζί με το Sandstorm του Darude που έχει μπει και σε άλλη λίστα. Επίσης το FIFA 2003 πήγε το παιχνίδι μερικά βήματα μπροστά και έχει διαφορετικό design για την εποχή του, οπότε το να περιπλανιέσαι στο ανανεωμένο μενού με τους Safri Duo για παρέα, είναι πάντα πολύ ωραίο.

Bonus: Kings of Leon – Red Morning Light

Σε ποιο FIFA το ακούσαμε: 2004

Δεν ήθελα στις κύριες επιλογές μου να έχω δύο τραγούδια από την ίδια χρονιά, οπότε το Red Morning Light μπαίνει σαν bonus. Unpopular opinion, αλλά μου άρεσαν περισσότερο οι Kings of Leon πριν κουρευτούν και κάνουν επιτυχία με διαχρονικές επιτυχίες όπως το Sex On Fire και το Use Somebody. Από την πρώιμη εποχή τους, λατρεύω περισσότερο το Red Morning Light. Έχει τη southernιά του, φέρνει σε garage εποχές 2003-2004 και σου κολλάει στο μυαλό από το πρώτο δευτερόλεπτο.

Αυτά λοιπόν για το πρώτο μέρος αυτού του αφιερώματος στη μουσική του γνωστού βιντεοπαιχνιδιού. Το επόμενο μέρος θα αφορά τελευταία έξι χρόνια και οι επιλογές θα γίνουν από το Φώτη, με τον οποίο έχουμε αναλάβει μαζί την παρουσίαση. Αν σας άρεσε και θέλετε και κάποιο συνέχεια σε τραγούδια του FIFA στα 00s, περιμένω τις απόψεις και τα σχόλιά σας.