Six Songs: Bond, James Bond Songs, Μέρος Πρώτο

srnsflzjcyjnjshqyqsx

Συνήθως αφιερώνω μία παράγραφο για όταν γράφω Six Songs μετά από πολύ καιρό, αλλά εδώ δε θα το κάνω. Μιας και ψάχνουμε νέο James Bond μετά το (μέτριο) No Time to Die και έψαχνα μία αφορμή να παραθέσω τα αγαπημένα μου τραγούδια από ταινίες James Bond. Tα Bond Songs έχουν γενικά μεγάλη παράδοση και με κάθε νέα ταινία περιμένουμε εναγωνίως τον καλλιτέχνη που θα ερμηνεύσει το τραγούδι της και φυσικά να το ακούσουμε για να δούμε αν έγινε καλή δουλειά. Κάποιοι τα έχουν καταφέρει εξαιρετικά σε αυτόν τον τομέα, άλλοι όχι και τόσο καλά. Σε αυτό και το επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε τα 12 αγαπημένα μας και 2 παραλλαγές του κλασικού theme ως bonus.

Η θητεία του Daniel Craig τελείωσε και μπορούμε να πούμε πως εκτός του τραγουδιού για το Quantum of Solace (από Jack White-Alicia Keys) που γενικότερα ήταν αχρείαστο σαν ταινία, ήταν μία θρυλική περίοδος για τα Bond Songs, όπως φυσικά και η περίοδος του αγαπημένου μου Sean Connery. Χειρότερη θα χαρακτήριζα την περίοδο Brosnan, ενώ του Roger Moore παρουσίασε σκαμπανεβάσματα. Πέρυσι το ομώνυμο κομμάτι το ανέλαβε η Billie Eilish και δε μπορώ να σχηματίσω 100% γνώμη ακόμα, θεωρώ πως είναι μία συμπαθητική προσπάθεια χωρίς όμως να έχει κάποιο σημείο που ενθουσιάστηκα.

Ξεκινάμε λοιπόν να απαριθμήσουμε 6 αγαπημένα τραγούδια του πράκτορα 007 σε αυτό το άρθρο και τα επόμενα 6 θα τα δούμε στο δεύτερο μέρος.

1. Chris Cornell – You Know My Name (Casino Royale)

Αν και λατρεύω όλα τα κομμάτια που θα δούμε σε αυτό το αφιέρωμα και θα τα απαριθμήσω με απολύτως τυχαία σειρά, θα ξεκινήσω με το αγαπημένο μου! Ο αδικοχαμένος Chris Cornell αναλαμβάνει ένα θρυλικό reboot του χαρακτήρα και η ταινιάρα που ξαναβάζει τον James Bond στο χάρτη έχει το κομμάτι που της αξίζει. Για κάποιο λόγο από το Skyfall και μετά, οι συνθέσεις φαίνονται πιο σοβαρές και θλιμμένες, ενώ ο Cornell παραδίδει μία ευχάριστη ροκιά με πανέμορφη 100% Bond εισαγωγή και ένα ρεφρέν που δε λέει να ξεκολλήσει από το μυαλό σου με το απίστευτο γρέζι του πρώην frontman των Soundgarden και Audioslave να οδηγεί το You Know My Name στο να χαρακτηριστεί η πιο χαρακτηριστική στιγμή της solo πορείας του.

2. Shirley Bassey – Goldfinger (Goldfinger)

Πιθανότατα η κορυφαία ταινία του Sean Connery ως James Bond και σίγουρα μεταξύ του top 5 ολόκληρου του franchise, το Goldfinger της Shirley Bassey ανήκει επίσης μεταξύ των κορυφαίων τραγουδιών που έχουμε ακούσει σε intro James Bond. Είναι ένα τραγούδι κομμένο και ραμμένο για τον κακό της ταινίας, έναν κακοποιό που αγαπά το χρυσό, θέλει να δει τον αγαπημένο μας ήρωα να πεθαίνει, έχει ένα σατανικό σχέδιο και έναν κορυφαίο bodyguard. Η τρομερή ερμηνεία της Bassey προσδίδει έξτρα πόντους όχι μόνο στην ταινία, αλλά σε μεγάλο βαθμό μας προϊδεάζει και για τον κακό που θα αντικρίσουμε στην οθόνη.

3. Paul McCartney and Wings – Live and Let Die (Live and Let Die)

Το ντεμπούτο του Roger Moore ως ο πράκτορας James Bond δεν ήταν το καλύτερο δείγμα γραφής του ηθοποιού. Το ομώνυμο τραγούδι όμως αποτελεί μία από τις κορυφαίες μουσικές στιγμές του franchise και για πρώτη φορά τους τίτλους αρχής ντύνει ένα κομμάτι που διαθέτει και έντονη rock αισθητική. Νομίζω πως στη σημερινή εποχή που επικρατούν οι μπαλάντες και οι συναισθηματικές εκτελέσεις, το Live and Let Die αποτελεί μία από τις πιο ανεβαστικές και αγνά διασκεδαστικές εκτελέσεις. Γράφτηκε από τον θρύλο Paul McCartney και τη γυναίκα του Linda, ενώ η εκτέλεση έγινε από το συγκρότημά τους, τους Wings. Εκτός αυτών μας άφησε και μία κορυφαία διασκευή από τους Guns N’ Roses.

4. Nancy Sinatra – You Only Live Twice (You Only Live Twice)

Πως θα ήταν αυτό το τραγούδι αν το είχε ερμηνεύσει ο Frank Sinatra όπως προοριζόταν αρχικά να γίνει; Είναι από τις λιγότερο αγαπημένες μου ταινίες του Sean Connery ως James Bond παρά την ύπαρξη ninja και των ιαπωνικών επιρροών (χωρίς να είμαι φαν της ιαπωνικής κουλτούρας, απλά θα ήθελα να δω τον Άγγλο πράκτορα να διεισδύει σε ένα άλλο στυλ μάχης), αλλά το τραγούδι είναι πράγματι μεταξύ των καλύτερων της σειράς. Ο Sinatra προτείνει την κόρη του και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το You Only Live Twice είναι ατμοσφαιρικό, έχει κολλητική μελωδία και η εξαιρετική φωνή της Nancy Sinatra το απογειώνει από όλες τις απόψεις.

5. Tina Turner – Golden Eye (GoldenEye)

O Pierce Brosnan είναι ίσως ο πιο αδικημένος Bond από άποψη μουσικής. Οι χλιαρές προσπάθειες των Sheryl Crow και Garbage και η κακή της Madonna ωστόσο δε μπορούν να καπελώσουν με τίποτα το εξαιρετικό Golden Eye της Tina Turner. Πρώτη ταινία με τον Brosnan να αντιμετωπίζει το, κατά μία έννοια, alter ego του στο πρόσωπο του Sean Bean και η Turner μας συστήνει ιδανικά τον καινούριο 007 με ένα τραγούδι με μυστήρια εισαγωγή, αρκετά sexy στοιχεία και μία ερμηνεία που αποπνέει τη σιγουριά, τη σπιρτάδα και το κύρος του Ιρλανδού ηθοποιού. Μπορεί να μην είχαμε ανάλογη συνέχεια, αλλά η Turner πραγματικά ξεκίνησε τη νέα εποχή του 007 with a bang.

6. Tom Jones – Thunderball (Thunderball)

Τα τραγούδια της εποχής Connery έχουν την τιμητική τους στο σημερινό άρθρο, αλλά τι να κάνουμε αυτή η εποχή είναι κατά πολλούς η καλύτερη και ειλικρινά δε μπορώ να διαφωνήσω. O νεαρός τότε Tom Jones με την υπέροχη βαθιά φωνή του αναλαμβάνει τα φωνητικά του ομώνυμου Thunderball και παρέα με αυτήν την τρομερή εισαγωγή σε βάζει 100% στο νόημα του τραγουδιού που αναδεικνύει τη μυστηριώδη, κατασκοπική πλευρά του Bond. Αν πολλά Bond songs σου φαίνονται ότι ακολουθούν μια κλασική συνταγή και ότι μοιάζουν μεταξύ τους, τότε σίγουρα ο Sir Tom Jones και η κομματάρα του έβαλαν τις βάσεις για αυτό.

Bonus: James Bond Theme – Moby

Εντάξει ποια άλλη παραλλαγή θα ήταν το bonus μας; Ο Moby παίρνει το κλασικό James Bond theme και το κάνει remix προκειμένου να ταιριάζει περισσότερο στη σύγχρονη εποχή. Εμπεριέχει quotes από James Bond villains και έχει στοιχεία από soundtracks άλλων action movies της εποχής, αλλά με την ξεχωριστή πινελιά ενός ήρωα όπως ο Bond μπορεί και ξεχωρίζει μέχρι σήμερα. Απίστευτο άκουσμα μέχρι και σήμερα.