The Unstable Show: Σε ευχαριστούμε για όλα Vangelis

Unstable Show

Δεν περίμενα μετά τη Μαριαμίνα Κριεζή να γράφω τόσο γρήγορα ένα καινούριο Unstable Show αποχαιρετισμού, αλλά αυτά τα κείμενα τα θέλω πλέον στη στήλη. Αφορμή για όλο αυτό ο θάνατος του Βαγγέλη Παπαθανασίου, παγκοσμίως γνωστός ως Vangelis.

Δυστυχώς πριν από μια εβδομάδα χάσαμε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες. Ο Vangelis δεν είναι απλά ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θρύλος της μουσικής. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με πολυσχιδές έργο που δείχνει και την επιρροή του. Από το electronic και το ambient έως το progressive και το κλασικό, κάθε ένας σχετικός και μη, με τις μουσικές αυτές έχει απολαύσει κομμάτια αυτού του κορυφαίου δημιουργού.

Γεννημένος στην Αγριά, ξεκίνησε νωρίς νωρίς με τους The Forminx, αφήνοντας παρακαταθήκη μεταξύ άλλων την εξαιρετική διασκευή στο Yeronimo Yanka.

Η εκτόξευση ήρθε όταν ένωσε τις δυνάμεις του με το σπουδαίο Ντέμη Ρούσσο και τους Λουκά Σιδερά και Ανάργυρο Κουλούρη σχηματίζοντας τους Aphrodite’s Child. Έφυγαν παρέα για το Λονδίνο, αλλά τελικά ηχογράφησαν στο Παρίσι. Το 1972 έρχεται το 666, ένας από τους σπουδαιότερους progressive rock δίσκο. Οι μελωδίες του Βαγγέλη και η μαγική φωνή του Ρούσσου συνδυάζονται υπέροχα για ένα άλμπουμ που πατάει στο μπαρόκ και το ποπ, έχει ψυχεδελικά στοιχεία και παραμένει μέχρι και τώρα ένα εξαιρετικό progressive rock άκουσμα.

Τι να πεις για σπουδαία κομμάτια όπως αυτό;

Ή συνθέσεις όπως το The Lamb;

Το 666 είναι ένα all time classic και δυστυχώς το μόνο δείγμα γραφής αυτού του συγκροτήματος. Το 1972 που κυκλοφόρησε, οι Aphrodite’s Child διαλύονται και δεν θα επανενωθούν ποτέ. Τα μέλη αναζητούν τη σόλο καριέρα και ο Ρούσσος με το Βαγγέλη εξελίσσουν πάρα πολύ το μύθο τους. Ο Vangelis παραμένει πολύ κλειστός στην προσωπική του ζωή. Δίνει ελάχιστες συνεντεύξεις και μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Προσφέρει όμως θρυλικές συνθέσεις. Μεταξύ άλλων θριαμβεύει σε soundtracks ταινιών. To κλασικότατο Chariots of Fire. Η μουσική για το El Greco στον οποίο αποτίει φόρο τιμής και από τους προσωπικούς του δίσκους. Και φυσικά το soundtrack του Blade Runner, μια από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών, έχει και ένα από τα πιο όμορφα soundtracks.

Τον Vangelis πάντα τον κερδίζει το διάστημα. Γράφει μουσική για το σπουδαίο Cosmos: A Personal Voyage του Carl Sagan. Συνεργάζεται με τη NASA και την ESA για σπουδαία projects όπως τα  Mythodea, Rosetta και Juno to Jupiter, η τελευταία του δουλειά πριν το θάνατό του. Ακόμα και τον ύμνο για το Μουντιάλ του 2002 γράφει.

Άλλοτε κλασικός, άλλοτε σύγχρονος, άλλοτε progressive και άλλοτε ψυχεδελικός, ο Vangelis ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες της χώρας. Και το συνθετικό του εύρος είναι τέτοιο που όλο και περισσότεροι θα έρχονται σε επαφή με τις μουσικές του και όλο περισσότεροι θα εκτιμούν τη δουλειά του και το έργο του. Βαγγέλη Παπαθανασίου, σε ευχαριστούμε για όλα.