Συνέντευξη “The Weather Underground”

theweatherunderground0002

Σαν ένας άνθρωπος μεγαλωμένος στα 00s, γαλουχήθηκα από νωρίς με τον grunge και τον alternative ήχο τόσο των 90s όσο και της ίδιας δεκαετίας. Είμαι αρκετά χαρούμενος που σήμερα στο anthem.gr φιλοξενούμε ένα συγκρότημα που μου θύμισε αυτόν τον αγαπημένο ήχο των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων και που αυτό το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου παρουσιάζει το νέο δίσκο του στο Six Dogs! O λόγος για τους The Weather Underground που εννοείται απάντησαν σε κάθε ερώτηση.

Πως ξεκινήσατε τους The Weather Underground; Ποια είναι τα σημερινά μέλη του συγκροτήματος;

Πίσω στα 00s ο Δημήτρης (κιθάρα, φωνή) και ο Κωσταντίνος (κιθάρα), ξεκίνησαν να δουλεύουν μερικές συνθέσεις πάνω σε στίχους του Δημήτρη. Γνώρισαν τους Παναγιώτη και Ντίνο (μπάσο και τύμπανα αντίστοιχα) και άρχισαν να παίζουν παρέα. Η τετράδα αυτή ηχογράφησε και τον πρώτο δίσκο της μπάντας, “the Sad Story of…”. Έπειτα είχαμε μια αποχώρηση το 2017 (Πάνος) και μια το 2021 (Ντίνος), μόλις τελείωσε η ηχογράφηση του “the Recurring Trip of…”. Στη θέση του Πάνου ήρθε ο Βασίλης και στη θέση του Ντίνου ο Γιάννης. Το ωραίο είναι πως οι αποχωρήσεις έγιναν σε καλό κλίμα χωρίς τσακωμούς!

Το όνομα σας πως προέκυψε;

Είχαμε ένα σερί ψιλό-αποτυχημένων ονομάτων (Tango Peach, For the Roses) και κάπως ψαχνόμασταν για κάτι καλύτερο. Το όνομα προέκυψε διαβάζοντας νεότερη Αμερικάνικη ιστορία αλλά και Massive Attack trivia. “Weather Underground” ήταν το όνομα μιας μαχητικής οργάνωση που έδρασε στην Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 70’ αλλά και ο τίτλος ενός δίσκου των Massive Attack που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σε κάθε περίπτωση έδειχνε να εκπροσωπεί τον ήχο μας. Όλοι στην μπάντα το ένιωσαν αμέσως.

Ακούγοντας το καινούριο σας άλμπουμ “The Recurring Trip of…” μου ήρθαν vibes από παλιότερες δεκαετίες, ειδικότερα από τον grunge και alternative ήχο των 90s, αλλά και το post-grunge των 00s. Ποιοι καλλιτέχνες αποτελούν πρωταρχικές επιρροές σας;

Πάντα μας άρεσε ο εναλλακτικός, κιθαριστικός ήχος, ειδικά αυτός της σκηνής του Seattle πίσω στα 90s (Nirvana, Alice in Chains). Γενικά τα συγκροτήματα της περιόδου εκείνης μας έχουν επηρεάσει αρκετά. Smashing Pumpkins και Radiohead είναι επίσης συγκροτήματα που μας αρέσουν πολύ. Επιπλέον, μπάντες και καλλιτέχνες με τελείως διαφορετικούς ήχους και κατευθύνσεις είναι μέρη των καθημερινών μας ακουσμάτων από Nils Frahm και Strokes μέχρι Sting και… Helloween! Οι «Τρύπες» είναι ένα συγκρότημα που αισθανόμαστε πως έχουμε μια περίεργη, αδιευκρίνιστη συγγένεια.

Ποια είναι η στιχουργική θεματολογία των The Weather Underground;

Οι στίχοι του Δημήτρη είναι βιωματικοί. Μικρές φράσεις φαίνεται να έχουν το δικό τους βάρος και γύρω από αυτές χτίζονται ιστορίες με διαφορετικές θεματικές περιοχές: επιστροφή, φιλία, προτεραιότητες, περιπλάνηση, αποχώρηση, οικογένεια, καλοπέραση, θυμός, αστάθεια, βοήθεια, πίεση, συνεργασία, άφιξη.

theweatherunderground0001

Ας πιάσουμε τώρα το “The Recurring Trip of…”. Είναι ο δίσκος με τον οποίον επιστρέφετε μετά από 10 ολόκληρα χρόνια! Μιλήστε μας λίγο για τη διαδικασία ηχογράφησης και παραγωγής και ποιο ήταν το έναυσμα αυτής της επιστροφής.

Δουλεύαμε τα τραγούδια για αρκετό καιρό. Κάποια από αυτά γράφτηκαν λίγο μετά την κυκλοφορία του “Sad Story”. Το 2019, ήταν σαφές σε εμάς πως είχαμε υλικό που μπορούσε να στοιχειοθετήσει μια ιστορία και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε. Μπήκαμε στα Urban Studios με τον Χάρη Πιτσίνη ο οποίος είναι χρόνια ηχολήπτης μας και άτυπο 5ο μέλος της μπάντας. Είπαμε να ηχογραφήσουμε τα όργανα ένα ένα, σταδιακά, και όχι live όπως είχαμε κάνει στο “Sad Story”. Δώσαμε περισσότερο χρόνο στη διαδικασία, ιδιαίτερα στη μίξη όπου δοκιμάσαμε διαφορετικά πράγματα. Ο Χάρης έψαξε αρκετά τους ήχους, έκανε την μίξη και ένιωσε και εκείνος τον δίσκο δικό του. Το mastering έγινε από τον GeorgieBoy που έχει δουλέψει με πολλούς καλλιτέχνες, με τη βοήθεια του Χάρη.

Ποια είναι η συνήθης διαδικασία σύνθεσης νέων τραγουδιών και τι έχει αλλάξει στο Recurring Trip σε σχέση με τον προκάτοχο του “The Sad Story Of…”;

Όλα ξεκινούν με μια ιδέα. Ηχητικοί συνδυασμοί και στιχάκια σε επισκέπτονται ως ιδέες και εσύ τις παρακολουθείς. Συχνά δεν έχουν ενδιαφέρον και τις προσπερνάς. Ωστόσο κάποιες μένουν μαζί σου και δεν σε αφήνουν σε ησυχία! Αυτές συνήθως τις επεξεργάζεσαι με την παρέα στην πρόβα και βλέπεις αντιδράσεις. Κάποια στιγμή αποκτούν μια πιο ολοκληρωμένη υπόσταση και ως τραγούδια πλέον παρουσιάζονται ζωντανά. Παίζοντας τα live, ωριμάζουν και από ένα σημείο κι έπειτα δηλώνουν έτοιμα να «κυκλοφορήσουν». Ιδέες θα φέρουν όλοι. Άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο. Ωστόσο η παραπάνω διαδικασία είναι σημαντική και την ακολουθούμε πάντα.

Σε σχέση με τους δυο δίσκους. Με το “Sad Story” νιώσαμε πως έχουμε μια ταυτότητα και θέλαμε να δούμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε με 4 όργανα και μια φωνή. Έτσι δώσαμε χώρο σε νέα στοιχεία. Κλεφτές ματιές σε slide κιθάρες ala Ry Cooder. Funky beats. Νωχελικούς ρυθμούς. Απότομες εναλλαγές. Πιέσαμε τη φωνή.

Σας επηρέασε καθόλου καλλιτεχνικά η περίοδος με τις καραντίνες την περίοδο 2020-21; Ρωτάω γιατί μετά από αυτό διάστημα γυρίσατε με το νέο δίσκο σας.

Το lock down έκοψε στα 2 την ηχογράφηση. Ηχογραφούσαμε τα όργανα και η πανδημία πλησίαζε. Λίγο πριν ξεκινήσουμε με τα φωνητικά έγινε η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Έτσι, οι φωνές γράφτηκαν στην ιδιαίτερη περίοδο που ακολούθησε μέσα στην πανδημία. Υπάρχει μια αγωνία μέσα στο δίσκο και την ιστορία του. Μια άγρια μελαγχολία. Οι συνθήκες του lockdown επηρέασαν πολύ.

theweatherunderground0005

Βρήκα πραγματικά πολύ όμορφο το εξώφυλλο του “The Recurring Trip of…”. Ποιος το δημιούργησε;

Το εξώφυλλο προέκυψε από την συνεργασία δυο καλλιτεχνών: της Ελένης Τσάμη και του Δανιήλ Γουδέλη. Επιπλέον, η Ελένη τραγούδησε και σε ένα από τα τραγούδια του δίσκου (το “Clock”). Θέλαμε εξαρχής να δούμε πως διαφορετικοί άνθρωποι θα αντιδρούσαν ακούγοντας τα τραγούδια. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Πρόκειται για ένα αυθύπαρκτο έργο τέχνης. Το έργο αυτό θα συμπεριλαμβάνεται σαν αφίσα και στο CD και στο LP package του άλμπουμ.

Αυτό το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, θα παρουσιάσετε το δίσκο σας στο Six Dogs και θα έχετε μαζί σας για special guests τους God In A Cone που επίσης έχουμε κάνει συνέντευξη στο παρελθόν. Πως νιώθετε για όλο αυτό και τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος από αυτήν την εμφάνιση;

Υπάρχει ένας ενθουσιασμός και μια ανυπομονησία. Θέλουμε να προβάλουμε την ιστορία του trip όσο καλύτερα μπορούμε και να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά του. Θα υπάρξουν και μερικές έκτακτες συμμετοχές. Δεν μπορούμε όμως να αποκαλύψουμε περισσότερα. Ο God in a Cone είναι φίλος και πολύ χαιρόμαστε που θα μοιραστούμε την σκηνή μαζί του.

theweatherunderground0003

Ποιο είναι το πλάνο της επιστροφής στις ζωντανές εμφανίσεις; Έχετε στόχο να πάτε και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα ή εξωτερικό;

Η ιδέα είναι να επισκεφθούμε διαφορετικές Ελληνικές πόλεις. Υπάρχουν ήδη συζητήσεις για Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο. Για το εξωτερικό δεν υπάρχει κάποιο σενάριο.

Μιας και έχετε τη λέξη underground στο όνομα σας και εμείς το αγαπάμε, ποια είναι η γνώμη σας για την underground σκηνή στην Ελλάδα; Βγαίνουν νέα συγκροτήματα, ειδικά στον εναλλακτικό χώρο; Υπάρχει στήριξη από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης γενικά;

Πολλά καλά συγκροτήματα υπάρχουν και με διαφορετικό ήχο. Η στήριξη έρχεται από ηλεκτρονικά (και όχι μόνο) ανεξάρτητα μέσα όπως το anthem.gr και άλλα πολλά που συμβάλλουν στη ενημέρωση ακροατών που θέλουν να μάθουν τι γίνεται στο χώρο.

theweatherunderground0004

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους The Weather Underground;

Παρουσίαση του “Recurring Trip” σε όσα περισσότερα μέρη μπορούμε και παράλληλα σύνθεση νέων κομματιών. Τα νέα τραγούδια πάντα φρέσκαραν την μπάντα.

Που μπορεί να σας βρει ο κόσμος στα social media και να ακούσει το δίσκο σας;

Είμαστε στο Facebook (/twuathens) και στο Instagram (twu.athens). Όποιος θέλει μπορεί να ακούσει τον δίσκο μέσα από διαφορετικές πλατφόρμες ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: songwhip.com/theweatherunderground/the-recurring-trip-of

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του anthem.gr και τους ακροατές σας;

Strange pasts, strange lives, man you’re so messed up. Friends go, friend come. Things often blow up. Drive fast, stop by, you wanna come in? Love hurts, I know, is it that the real thing? Strange thoughts in mind, that they hunt my dreams. Cheer up, get up. Man get on your knees. Some might say, that’s wrong, but please go with it. Play the game, slow down, your turn and repeat. Repeat.

Εμείς να ευχηθούμε καλή επιτυχία στα παιδιά στη συναυλία και την παρουσίαση αυτό το Σάββατο στο Six Dogs όπου το anthem.gr θα έχει παρουσία!