Συνέντευξη “The BuzzDealers”

Το εξύφυλλο του Blooming των The BuzzDealers
Artwork by Vasilis Delis

Αν υπάρχει κάτι που μου αρέσει πολύ, αυτές τις ημέρες, σαν μουσική πρόταση και άποψη είναι συγκροτήματα, τα οποία αποτελούνται από σχετικά νεαρά στην ηλικία μέλη, τα οποία όμως με μια εξαιρετική ωριμότητα αναμιγνύουν το σύγχρονο ήχο με ακούσματα από αρκετά παλαιότερες δεκαετίες.

Αυτό κάνουν και οι The BuzzDealers με το ντεμπούτο τους “Blooming”, έναν πάρα πολύ καλό δίσκο με blues επιρροές, ρετρό αισθητική, rock n’ roll περάσματα και καταφέρνει να σε κερδίσει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο τραγούδι.

Είναι το άλμπουμ που ηχητικά οι 70s Led Zeppelin συναντούν τους Black Keys των early 10s και δίνουν ένα 100% feelgood, διασκεδαστικό αποτέλεσμα που θα βάλεις να ακούσεις αρκετές φορές.

Μιλήσαμε λοιπόν με τα μέλη του συγκροτήματος σχετικά με τους ίδιους, τις επιρροές τους, αλλά και τον πρώτο τους δίσκο και εκείνοι απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις μας.

Πότε σχηματίσατε τους “The BuzzDealers” και ποιο είναι το line-up σας;

Ξεκινήσαμε να παίζουμε μουσική όλοι μαζί στις αρχές του 2015 και το line-up μας είναι:

  • Ζαννής Ψιλόπουλος (Φωνητικά)
  • Αποστόλης Κυτέας (Κιθάρα)
  • Αλεξ Αργυρός (Κιθάρα)
  • Θανάσης Γεωργάκης aka Βούδας (Drums)

Έχω παρατηρήσει ότι αρκετά νέα σχήματα αποτίουν τον δικό τους φόρο τιμής στη μουσική παλαιότερων δεκαετιών. Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε ένα συγκρότημα που θα είχε μια ρετρό χροιά στον ήχο του;

Η αλήθεια είναι ότι δεν νιώθουμε ότι μας αντιπροσωπεύει τόσο ο χαρακτηρισμός ρετρό γιατί ναι μεν η βάση μας έχει πάρα πολλά στοιχεία από το rock and roll και τα blues των 60’s γιατί είναι είδη που αγαπάμε όλοι μας σε μεγάλο βαθμό αλλά θέλουμε να υπάρχει και το σύγχρονο στοιχείο σαν αισθητική γιατί θεωρούμε ότι το ροκ συνεχίζει να εξελίσσεται και αυτό είναι που μας εξιτάρει περισσότερο! Οπότε σε καμία περίπτωση το ρετρό δεν είναι αυτοσκοπός για εμάς αλλά καταλαβαίνουμε και τους λόγους που κάποιος παίρνει σε μεγάλο βαθμό και αυτή την αισθητική από την μπάντα.

Ποιοι παλιότεροι και ποιοι σύγχρονοι καλλιτέχνες σας έχουν επηρεάσει περισσότερο;

Από παλιότερους (Jimi Hendrix, Beatles, The Sonics, Iggy Pop, Muddy Waters, Buddy Guy, Led Zeppelin) και από σύγχρονους (All them witches, Gary Clark Jr , Queens of the stone age, Arctic monkeys) και αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Φέτος το Φεβρουάριο βγάλατε τον πρώτο σας δίσκο με το όνομα “Blooming”. Θα ήθελα να μας μιλήσετε λίγο για τη διαδικασία της ηχογράφησης και τους ανθρώπους που συνέβαλλαν στην προσπάθεια αυτή.

H ηχογράφηση του πρώτου μας δίσκου ήταν πολύ σημαντική εμπειρία για εμάς ξεκινήσαμε με την προπαραγωγή με τον Αλεξ Μπόλπαση που είναι και ο παραγωγός του δίσκου βάζοντας κάτω όλο το υλικό που είχαμε και τις ιδέες ώστε να δέσουν όλα τα κομμάτια και να δούμε που θέλουμε να κατευθυνθούμε στο ύφος και την αισθητική του δίσκου. Από εκεί και πέρα Master έγινε από τον ξακουστό Nick Townsend (Costa Mesa, California) και φυσικά να αναφέρουμε και 2 πρόσωπα που συνέβαλαν μουσικά στον δίσκο. Η Σοφία Καμηνα με τα υπέροχα δεύτερα φωνητικά της και ο Johny Matto που ηχογράφησε τη τρομπέτα στο Pretty Maze και έδωσε μια άλλη πνοή στο κομμάτι.

Τι εμπειρίες άφησε στο συγκρότημα η ηχογράφηση και κυκλοφορία του “Blooming”;

Μας αφήνει με τις εμπειρίες από μέρες γεμάτες μουσική τις οποίες ήδη νοσταλγούμε κατά κάποιο τρόπο! Η κυκλοφορία μας γεμίζει χαρά και ενθουσιασμό γιατί είναι κάτι που το περιμέναμε καιρό να συμβεί!

Ποια είναι η στιχουργική θεματολογία του ντεμπούτου σας;

Είναι κυρίως θέματα που μας απασχολούν, το συναίσθημα για τη μουσική καθαυτή και αρκετός παραλληλισμός.

Πως ξεκινάνε οι ιδέες σας για τη σύνθεση νέων τραγουδιών και πως αναπτύσσονται στο τελικό αποτέλεσμα;

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος όταν συνθέτουμε ένα τραγούδι. Συνήθως ξεκινάμε από κάποια αρχική ιδέα που φέρνει ένας από εμάς στην πρόβα και όλοι μαζί βρίσκουμε που μπορεί να φτάσει αυτό. Κάποιες άλλες φορές ξεκινάει τελείως αυθόρμητα ενώ ήδη τζαμάρουμε. Πάνω στον αυτοσχεδιασμό δηλαδή βγαίνει κάποια φράση που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον οπότε και χτίζουμε σε αυτή!

τα μέλη του συγκροτήματος The Buzzdealers
Οι The BuzzDealers

Σε επόμενο δίσκο υπάρχουν καινούριες μουσικές ιδέες που θα θέλατε να ενσωματώσετε στον ήχο σας;

Ναι, αυτό είναι κάτι που σίγουρα μας προσελκύει καλλιτεχνικά και μας κεντρίζει το ενδιαφέρον! Το να προσθέτουμε καινούρια στοιχεία στις συνθέσεις μας και να μπορούμε να τα φιλτράρουμε, ας το πούμε έτσι, στην αισθητική που θέλουμε να συνθέσουμε είναι πολύ ευχάριστο για εμάς και μας εκφράζει απόλυτα οπότε σίγουρα θα το τολμήσουμε!

Υπάρχει κάποιο τραγούδι που σας αρέσει περισσότερο να παίζετε στις ζωντανές σας εμφανίσεις;

Το όμορφο σε αυτό που αναφέρεις είναι ότι κάθε τραγούδι μπορεί να έχει διαφορετική αίσθηση σε κάθε live! ’Έχουμε και τις αδυναμίες μας για κάποια τραγούδια ο καθένας μας αλλά πιστεύω για όλους μας το ‘Sex Me’ κάθε φορά έχει κάτι το ξεχωριστό και είναι πάντα μια πολύ όμορφη εμπειρία να το παίζουμε ενώ είναι και πολύ έντονη επίσης η αλληλεπίδραση που νιώθουμε ότι έχει με το κοινό. Αυτό είναι το πιο όμορφο στοιχείο πιστεύω!

Ποια είναι η άποψη σας για τη στήριξη των ΜΜΕ σε νέα σχήματα όπως εσείς;

Αν εννοούμε Rock- culture sites τότε υπάρχει στήριξη και καλή συνεργασία για όλα τα level αναγνωσιμότητας, αν όμως μιλάμε για μεγαλύτερα από θέμα εύρους και θεματολογίας ΜΜΕ, θα λέγαμε πως πολύ κακώς δεν δίνουν την παραμικρή σημασία στην ελληνική σκηνή και προτιμούν να προβάλουν σκουπίδια, λουμπενισμό και κυρίως φόβο.

Τι γνώμη έχετε για την ελληνική rock σκηνή;

Την καλύτερη, πραγματικά! Σε σημείο που θεωρούμε ότι κάποια συγκροτήματα αδικούνται με τις εδώ συνθήκες .Αυτό που μας χαροποιεί πάντως είναι ότι η ελληνική σκηνή είναι γνωστή και χαίρει τον σεβασμό όσων ασχολούνται με τη rock μουσική και στο εξωτερικό!

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους “The BuzzDealers”, αφού τελειώσει αυτή η ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που ζούμε;

Ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα όλο αυτό γιατί είναι μια πολύ δύσκολη εποχή για όλους και ιδιαίτερα για αυτούς που είναι στον τομέα της υγείας! Όταν υπάρχει επιτέλους η δυνατότητα, θα επαναπρογραμματίσουμε την περιοδεία μας για την προώθηση του “Blooming”. Επιπλέον είναι στα σκαριά και η κυκλοφορία του σε βινύλιο!

Πως μπορεί να επικοινωνήσει ο κόσμος μαζί σας;

Είμαστε σε όλα τα προφανή μέσα επικοινωνίας όπως:

Facebook
Instagram

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του anthem.gr;

Η μουσική αυτήν την περίοδο είναι από τις καλύτερες συντροφιές. Αν θέλετε να ανακαλύψετε το δικός μας Rock n Roll:

Blooming στο Bandcamp
Blooming στο Youtube

Σας ευχαριστούμε πολύ.


Από την πλευρά μας να ευχαριστήσουμε και εμείς τους The BuzzDealers και να σας ευχηθούμε καλή ακρόαση στο ντεμπούτο τους.