Six Songs: Bond, James Bond Songs, Μέρος Δεύτερο

jamesbond

Οκ ναι, άργησε λίγο αυτό το άρθρο. Δεν είχα ούτε το χρόνο για κάτι καινούριο συν ότι ήθελα να ρίξω βάρος στο Unstable Show. Όπως και να ‘χει, επειδή και για το Six Songs υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες και μάλιστα για συνεργασίες με άλλους φίλους, άρα να βγουν και πιο πολλά άρθρα. Θα δείτε στο τέλος τι έρχεται άμεσα για τη στήλη. Και φυσικά ιδέες υπάρχουν, απλά πάντα πρέπει να βρεθεί ο χρόνος. Σε αναμονή λοιπόν των νέων πλάνων μας, πάμε να κλείσουμε το κεφάλαιο των Bond Songs με αυτά της δεύτερης εξάδας. Το πρώτο μέρος βρίσκεται εδώ!

1. Shirley Bassey – Diamonds Are Forever (Diamonds Are Forever)

To έκτο και τελευταίο πόνημα της Eon με τον Sean Connery να επιστρέφει για μια τελευταία φορά ως ο πράκτορας 007 έχοντας αρνηθεί το ρόλο για το On Her Majesty’s Secret Service όπου ως 007 εμφανίστηκε ο Αυστραλός George Lazenby. Για το τραγούδι τα λόγια περισσεύουν μιας και αναλαμβάνει ξανά μετά το Goldfinger η Shirley Bassey, η οποία αν και επέστρεψε και για το Moonraker το 1979 πρόλαβε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στον James Bond έχοντας τραγουδήσει ένα ακόμα all time classic για μια ακόμα σπουδαία ταινία. Έτσι εδραιώνεται ότι ο Sean Connery δεν ήταν απλώς ο κορυφαίος Bond (για πολλούς τουλάχιστον), αλλά σίγουρα και ένας πράκτορας με εξαιρετικό παλμαρέ τραγουδιών.

2. Adele – Skyfall (Skyfall)

Πενήντα χρόνια Bond ήταν αυτά και οι παραγωγοί αποφάσισαν να μας ανταμείψουν πλήρως. Τέσσερα χρόνια μετά την ταινία που πολλοί είδαν, αλλά κανείς δε θυμάται και με ένα πολύ μέτριο theme από τους Jack White και Alicia Keys, o Bond επιστρέφει για μια από τις καλύτερες και πιο διασκεδαστικές ταινίες του και ταυτόχρονα έχουμε τo ομώνυμο τραγούδι της Adele να μας ταξιδεύει. Η Αγγλίδα, μόλις ένα χρόνο αφού έγινε πασίγνωστη με το εξαιρετικό 21, χαρίζει και τη φωνή της για ένα ασύλληπτα όμορφο Bond song που έμελλε να γίνει το γνωστότερο της περιόδου του Daniel Craig και ένα από τα καλύτερα γενικότερα.

3. Matt Monro – From Russia with Love (From Russia with Love)

Νομίζω οτιδήποτε έβγαινε την περίοδο του Sean Connery θα το άκουγα όσο αδιάφορο και να ήταν. Ε το From Russia with Love δεν είναι μόνο μια από τις αγαπημένες μου ταινίες του πράκτορα 007, αλλά έχει και τον Matt Monro και την υπέροχη φωνάρα του σε ένα τραγούδι με πανέμορφη ενορχήστρωση και στίχους που ουσιαστικά εξιστορούν την ιστορία του Bond στη Ρωσία. Από τα πιο classy τραγούδια του Bond, ταιριάζει γάντι στον άνθρωπο που ταυτίστηκε με το ρόλο όσο κανείς.

4. A-Ha – The Living Daylights (The Living Daylights)

Η περίοδος του Timothy Dalton είναι μια από αυτές που πραγματικά πέρασαν και δεν ακούμπησαν και η αλήθεια είναι ότι στα themes του Bond πολλά είχαν αλλάξει. Ήδη από την περίοδο Moore είχε χαθεί αυτό το επικό feeling και οι jazz ενορχηστρώσεις και είχαμε περισσότερο σύγχρονη μουσική είτε πιο rock είτε πιο synth pop που μεσουρανούσε εκείνη την εποχή. Τι καλύτερο από τους A-Ha λοιπόν που με το The Living Daylights έβαλαν την υπογραφή τους και ταυτόχρονα έγιναν ένα από τα highlights μιας βραχύχρονης περιόδου που δεν είχε πολλά τέτοια.

5. Sam Smith – Writing’s On The Wall (Spectre)

Γιατί τόσο μίσος για αυτό το τραγούδι ρε γαμώτο; Δε μπορεί να ξεροχύνετε με τη flat ερμηνεία της Billie Eilish και την τυπική ενορχήστρωση στο No Time to Die και ταυτόχρονα να μη γουστάρετε τον Sam Smith που μας δίνει τα ακριβώς αντίθετα. Ε όχι, από αντίδραση το Writing’s on the Wall μπαίνει γιατί είναι ένα από τα πιο συγκινητικά Bond themes σε μια μέτρια ταινία που θα έπρεπε να είναι το φινάλε του Craig, αλλά ντάξει μωρέ ας φάμε άλλα έξι χρόνια και μια ακόμα κάκιστη ταινία μπας και δούμε άλλον στο ρόλο.

6. Duran Duran – A View To A Kill (A View To A Kill)

Έβδομη και τελευταία ταινία του σπουδαίου Roger Moore και πλέον έχουμε χωθεί στα βάθη των 80s όπου τα επικά τραγούδια και οι πομπώδεις μελωδίες έχουν πάει περίπατο και το synth pop με το new wave κυριαρχούν στο ραδιόφωνο. Τι καλύτερο λοιπόν από Duran Duran σε μια από τις καλύτερες φάσεις της καριέρας τους να παίρνουν το πνεύμα της μουσικής της εποχής και να το μεταφέρουν μουσικά στην αποχαιρετιστήρια παράσταση του Roger Moore; Το μόνο Bond song που έφτασε στο τοπ του Billboard Hot 100, ενώ προτάθηκε και για Χρυσή Σφαίρα, το A View To A Kill παραμένει σίγουρα προϊόν της εποχής του, αλλά από αυτά που ακούς με ζέση ακόμα και σήμερα.

Αυτό λοιπόν ήταν το αφιέρωμα στα Bond Songs παίδες. Το δεύτερο μέρος πήρε πολύ παραπάνω απ’ όσο περίμενα λόγω έλλειψης χρόνου και επειδή ήθελα περισσότερο να τρέξω το Unstable Show, ωστόσο η στήλη περνάει σε μια νέα περίοδο. Σύντομα, ο Στέφανος που είναι ο νέος μας αρθρογράφος θα φέρει δικά του άρθρα, ενώ θα αναβιώσουμε και το Six Albums!